Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Vaalitenttikeskustelua reaaliajassa, versio 3.0

Edelliset vaalikeskustelut täällä Puheenvuorossa keräsivät jonkin verran keskustelijoita, joten otetaan vielä uusi kierros. Oma ehdokkaani putosi ensimmäisellä kierroksella ja nyt on edessä paha valinta Haaviston ja Niinistön välillä. Monet muut ovat samassa valintatilanteessa. TV1:n vaalitentti alkaa kello 21.05 ja se on seurattavissa myös YLE Areenassa. Valitettavasti tentti kestää vain noin tunnin, mutta kahden ehdokkaan välillä asioita ehditään varmasti käsittelemään enemmän kuin kahdeksan ehdokkaan vaalitentissä.

 

Aloitan edellisen vaalitenttikeskustelun tapaan heti alkuun luomalla neljän viestin alle ”pääkeskustelualueet”, jotka ovat seuraavat:

 

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

 

EU-politiikka

 

Sisäpolitiikka

 

Arvopolitiikka

 

Valitettavasti YLE ei taaskaan ole ilmoittanut presidenttitenttinsä jaksotusta, mutta eiköhän tällä jaottelulla suurin osa kysymyksistä saada järkevästi jaettua ja jokaiselle alueelle sisältöä vaikka viimeksi arvokysymyksiä ei tullutkaan. Toki on mahdollista kommentoida myös näistä sivuun jos haluaa nostaa jonkin asian erityisen pontevasti esille tai ei koe sen kuuluvan minkään ryhmän alle. Reaaliaikaisessa keskustelussa noiden ryhmien alla käytävää keskustelua ihmisten on helpompi seurata ja halutessaan mahdollisuus valita mitä niistä seuraavat.

 

Myös jo ehdokkaansa valinneet ovat tervetulleita tuomaan näkökulmansa keskusteluun. Voitte myös kommentoida ketjuun toissapäivänä ehdokkaille lähettämieni kysymysten varjossa. Tai toki esittää omianne, tuossa olen listannut itseäni kiinnostavat kysymykset. Keskustelu on tervetullutta myös tentin jälkeen.

 

Itse käyn äänestämässä tiistaina ennakkoon, sillä vaalisunnuntaina olen Prahassa. Viisi yötä siis aikaa lyödä äänestyspäätös lukkoon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tämä viestin alla keskustellaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Venäjä-suhteiden kehittämisessä mielenkiintoiset erot. Haavisto pyrkisi monitahoiseen yhteistyöhön (kansalaisjärjestöt eivät yllätys) ja Niinistö nostaisi enemmän puolueiden yhteistyötä esiin. Mutta paljonko tässä näkyy se, että Yhtenäinen Venäjä on Niinistön takana olevan Kokoomuksen veljespuolue?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Iranin suhteen kohdistueissa toimissa tuli selkeitä eroja. Siinä missä Niinistö painotti pakotteita ja toimia USAn kanssa sekä väisti kaikki mahdollisuudet diplomatiaan, Haavisto painotti diplomatiaa ja muita keinoja kuin pakotteita (joita voisi tosin kiristää asteittain). Välittäjiksi maat joilla on vielä jonkinlaiset suhteet Iraniin (Kiina, Turkki ja Venäjä tulivat esiin).

Ilkka Järvelä

Ulkopolitiikka osiossa olin näkevinäni Haaviston kehonkielestä epämukavuutta pariin otteeseen joka ilmeni kiivaana päännyökyttelynä. Ensin tämä näkyi kun nais-haastattelija kysyi tästä wikileaks-asiasta ja toisella kertaa Niinistön huomautettua että mielestäsi Suomen pitäisi hyväksyä Iran-pakoitteet mutta vain jos aloitteentekijä on joku muu kuin USA. Muuten kaksikko pärjäsi ihan hyvin, Niinistö oli rauhallinen ja itsevarman oloinen, kuten aina. Tekisi mieli sanoa että presidentillinen. Haavisto on myöskin ihan jees mutta se ei nyt riitä, tämä ilta meni Niinistölle, edes tasatilanne ei olisi Pekalle riittänyt kun lähtöasetelma on mikä on.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tämä viestin alla keskustellaan EU-politiikasta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tämä viestin alla keskustellaan sisäpolitiikasta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tämä viestin alla keskustellaan arvopolitiikasta ja arvoista yleensä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Viimeksi missattiin arvokysymykset kokonaan, nyt YLEllä aloitettiin puolisoista. Ei mitään yllättävää kummaltakaan ehdokkaalta, mutta hyvin Haavisto kykeni tasapainottelemaan vastauksessaan. Niinistöltä hyvä pointti että vastustajat yleensä puolisoihin takertuvat.

Sukupuolineutraalissa avioliittolaissa olen itse asiassa Niinistön kannalla. Tosin itselle avioliitto-termi on yhdentekevä, mutta sen pudottaminen esityksestä voisi jonkin verran vaientaa kovimpia vastustajia ja saada lisää kannatusta esitykselle.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Huomionarvoista on, että Niinistö kannattaa homojen adoptio-oikeutta.

Hän korjaisi työelämän syrjintäsuojassa olevan aukon ilmeisesti jättämällä avioliitto termin vain uskovaisten käyttöön.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Niinistön adoptio-kanta oli muuten asia jota en aiemmin tiennyt. Kyyninen ajatusmaailmani kylläkin arvelee sen voivan olevan vaalitaktista, sillä adoptio-oikeuden vastustajat kuitenkin vahvasti äänestävät Niinistöä. Myönteinen (mutta asteen Haavistoa konservatiivisempi) kanta saattaa tuoda liberaalien ja maltillisten ääniä paremmin.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Täytyy itse rehellisyyden nimissä sanoa että olin hyvin pettynyt YLEn tentin sisältöön ja kysymyksiin. Käytännössä keskityttiin pääosin vain ulkomaisiin kriiseihin, joista on puhuttu jo kaikissa tenteissä ja kannat saatu suhteellisen selkeiksi. Missä NATO, missä EU-politiikka, missä kaikki uudet avaukset. Arvopolitiikan osalta aloitettiin lupaavasti mutta sitten sekin tyrehtyi alkuunsa.

Lisäksi tentti oli aivan liian lyhyt kunnon perusteelliseen keskusteluun ja dialogiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset