Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Kolme menestyjää ja kolme häviäjää

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on käyty. Kakkospaikasta käytiin kova kamppailu, ja kolme eniten ääniä saanutta ehdokasta vetivät annetuista äänistä yhteensä yli 73 prosenttia. Ainoastaan nämä kolme ehdokasta myös ylittivät taustapuolueensa kannatuksen eduskuntavaaleissa. Häviöpuolella Lipposen romahdus oli selkeä, mutta myös Soini ja Biaudet kärsivät voimakkaan arvovaltatappion.

 

Oman ehdokkaani, Paavo Väyrysen tulos on ristiriitainen. Toki toiselta kierrokselta putoaminen on tuskaista katsottavaa, mutta 17,5 prosentin kannatus on viime kevään romahduksen jälkeen valtava voitto. Puolue lähtee uutta voimaa saaneena kamppailemaan kunnallisvaaleissa vaalivoitosta. Oppositiopolitiikkaan saatiin myös arvojen kirkastusta, ja ensi kesän puoluekokouksesta ei ole tulossa puolueelle hautajaissaattuetta.

 

Sauli Niinistön tulos oli hänelle erinomainen. Gallupien tarjoama syöksykierre onnistuttiin pitämään siedettävässä kuosissa, ja nyt Haavistoa vastaan voitto toisella kierroksella on varma. Kokoomuksen kannatukseen tämä tuskin suuresti heijastuu, mutta nykyisissä kannatuslukemissa se puolueelle varmasti sopiikin.

 

Pekka Haavisto on monella tapaa näiden vaalien suurin voittaja. Hänestä ei tule presidenttiä, mutta ensimmäisellä kierroksella hän sai jo kerättyä ääniä (osin ehkä taktisesti äänestäneiltä Niinistön kannattajilta) yli puoluerajojen ja teki osaltaan saman Vihreille kuin mitä Väyrynen teki Keskustalle. Molemmat murskatappion eduskuntavaaleissa saaneet puolueet saivat uuden startin näistä vaaleista. Toisella kierroksella 30 prosentinkin kannatus on Haavistolle suuri voitto, ja Vasemmistoliiton sekä RKP:n tuki siihen todennäköisesti riittääkin. Keskustastakin todennäköisesti kannatusta on tulossa, mikäli Väyrynen ei ääniään testamenttaa Niinistölle. En usko että Väyrynen ottaa asiaan selkeätä kantaa.

 

Jos vaalien suurimmasta voittajasta voikin olla kiistaa, vaalien suurin häviäjä on selkeä. Paavo Lipponen lopetti merkittävän poliittisen uransa kaikkien aikojen romahdukseen. 30 vuoden demarivalta presidentinlinnassa huipentui viidenteen sijaan presidentinvaaleissa ja 6,7 prosentin kannatukseen. Lipposen persoona, demarien ja AY-liikkeen masinoiman kampanjan kuoleminen ennen kuin se alkoikaan ja yksinkertaisesti väsyminen demaripresidentteihin johti SDP:n kannalta kaikkien aikojen nöyryytykseen. On mielenkiintoista nähdä miten se heijastuu puolueen kannatukseen, ja jatkuuko pohjamutien kaivelu syksyllä käytävissä kunnallisvaaleissa. Todennäköisesti kyllä.

 

Toinen selkeä häviäjä oli Timo Soini. 9,4 prosentin kannatus on eduskunnan jytkyvaalien jälkeen tappio, vaikka mies sitä koittikin peitellä aiemman vaalituloksen ja puheenjohtajapaikan säilyttämisen varjolla. Ei tappio toki niin paha ole kuin Lipposella, mutta kuitenkin merkittävä. Se päätti Perussuomalaisten jatkuvan kannatuksen nousun vaaleissa, jota on jatkunut jo vuosia. Kunnallisvaaleihin PS lähtee edelleen hyvästä asemasta, mutta nyt vastassa on huomattavasti vahvempi Keskusta kuin mitä vielä muutama kuukausi sitten olisi odotettu. Väyrynen mobilisoi Keskustan kentän siilipuolustukseen.

 

Kolmas häviäjä oli Eva Biaudet. 2,7 prosentin kannatus alittaa selkeästi RKP:n kannatuksen, eikä sukupuolikortin heittelykään onnistunut. 12 vuotta naispresidentin alaisuudessa on johtanut siihen, ettei sukupuolella ole enää aidosti merkitystä presidentinvaaleissa.

 

Sari Essayahille ja Paavo Arhinmäelle tulos oli odotettu eikä kovin suuri pettymys jos ei menestyskään. Molemmat voivat olla melko tyytyväisiä tekemiinsä kampanjoihin ja esiintymisiin televisiossa. Arhinmäki säilyttänee helposti asemansa puolueen johdossa ja Essayah voi hyvillä mieliä hakea minne haluaa. Paikka puolueen johdossa, eduskunnassa 2015 tai jatkokausi europarlametissa 2014 ovat kaikki saavutettavissa.

 

Toisen kierroksen valintaa en ole itse vielä lyönyt lukkoon. Lauantaisessa blogikirjoituksessa pohdin asiaa jo hieman.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Eikö sinua Väyrysen kisällinä harmita, että mikäli puoluejohto olisi heti ryhmittynyt Paavon taakse, eikä esimerkiksi olisi julkisesti hävennyt koko ehdokkuutta, niin Väyrynen olisi nyt toisella kierroksella?

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Keskustan+Ka...

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kyllähän tuo puoluejohdon vitkuttelu elokuussa hieman harmittaa, mutta en usko että se vei ratkaisevia ääniä. Keskusta kuitenkin melko hyvin ryhmittyi kampanjan kuluessa Väyrysen taakse, ja toisaalta puoluejohdon "change of heart" todennäköisesti käännytti myös joitain epäröiviä Keskustan kannattajia.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Mahdollisesti käännytti joitakin harvoja, mutta keskustan ydinjoukkoja en usko niin höppänöiksi, etteivät he näkisi tuon sumutuksen läpi. Väyrynen oli vielä muutama kuukausi sitten puoluejohdolleen kuin punainen vaate, musta lammas, persona non grata. Kun menestystä alkoi tulla, takit tietysti kääntyivät city-kepulaisilla niin että viuhuna kävi, mutta suomalaiset näkevät tuollaisen läpi.

Mitä sanookaan "Ystävän laulu":

"Mistä tunnet sä ystävän
onko oikea sulle hän.
Ajat ankeimmat selvittää
kuka viereesi jää.

Kun on sinulla vaikeaa
ja kun tarvitset auttajaa
silloin ystävyys punnitaan
menee muut menojaan.

Siitä tunnet sä ystävän
kun on vierelläs vielä hän.
Turhat tuttavat silloin ois
hävinneet pian pois."
(käännös: Juha Vainio)

Kyllä kansa tietää. Kepu tuhosi mahdollisuutensa saada presidentin, kun se hylkäsi Väyrysen jo lähtökuopissa. Myöhäisherännäinen, menestyksen siivittämä selkääntaputtelu ei riittänyt voittoon asti.

Jouni Haimi

Voi ola niinkin ettäoli väyryseb etu että puolue otti vähän alussa etäisyyttä ja väyrynen pääsi näin väyrysenä liikkeelle...

Lauri Korhonen

Kepun puoluejohto imee Väyrysen kannatuksesta irti kaiken mahdollisen.

Vaan antaako Väyrynen kannatuksensa johdolle joka ei häntä täysillä tukenut?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mielenkiintoista tämä kiinnostus Keskustaa ja Väyrystä kohtaan niiden osalta, jotka kommentoinnista päätellen mielellään näkisivät Keskustan putoavan kokonaan pois puoluekartalta. No, voihan sitä elää elämänsä vasustamalla ja inhoamalla niitä, joista ei pidä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ensi kesän puoluekokous on kyllä mielenkiintoinen. Mutta sen jälkeen uskon että yhtenä rintamana mennään kuntavaaleihin.

Jos jonkun potentiaalisen nimen kentän yhdistäjäksi voin nimetä niin kannattaa seurata Riikka Mannerta.

Ville Karppinen

Toivottavasti kepulit ottavat tästä opikseen ja alkavat toteuttamaan hieman EU-kriittisempää linjaa jatkossa. Harha-askel olisi kuitenkin vielä korjattavissa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kritiikki ja skeptisyys EU-asioissa on hyvästä, mutta sokeaan EU-vihaan ei ole syytä. Tosin onhan sitä nytkin ilmassa, ja linjan kirkastaminen on toivottavaa. Luodaan oma visiomme millainen unionin tulisi olla (oma visioni on ehkä lähinnä Unionin tilannetta kun siihen liityttiin 17 vuotta sitten) ja tehdään uskottava vaihtoehto federalismikehitykselle.

Ville Karppinen

Mikään puolue ei taida harrastaa tuota "sokeaa EU-vihaa". Todellakin tuo liittovaltion tukeminen olisi kepun viimeinen temppu - kuitenkin suurin osa kannatuksesta tulee maaseudulta ja omien kokemuksieni mukaan siellä ei olla kovin mielissään integroitua unioniin enää yhtään tiiviimmin.

Olen samaa mieltä siitä, että EU aikaisemmassa muodossaan olisi sopiva välimuoto kannattajille ja vastustajille - tosin nykyään ei tunnu olevan muotia haikailla aiempien aikojen perään; leimautuu vielä Impivaaralaiseksi ja ties miksi muuksi.

Sen voin kuitenkin jo tässä vaiheessa sanoa, että jos kepu muuttaa nykyistä EU-politiikkaa huomattavasti tuohon oman visiosi suuntaan, pystyn itse jopa mahdollisesti puoluettanne äänestämäänkin.

Käyttäjän suomineitonen kuva
Natalya Nieminen

Niinistön suosio on henkilövaalissa saavutettu voitto.
Väyrysen suosio on Keskusta -puolueen mahtivoitto.
Muiden ehdokkaiden heikko suosio kertoo puolueiden heikosta kannatuksesta.

Summasinko oikein?

Lauri Korhonen

Unohdit Haaviston suosion todistavan suvaitsevaisuuden lisääntymisestä. Erityisesti sikatilallisten ja turkistarhaajien suvaitsevaisuuden.

Jaakko Tuononen

Täytyy huokaista helpotuksesta, kun Väyrynen ei päässyt toiselle kierrokselle. Ehkäpä Suomi voisi ihan oikeesti vielä joskus karistaa harteiltaan ryssäpelon ja kekkosen ajan nöyristelyn, ja meistä vielä voisi tulla ihan oikeesti ylpeä kansa.

Ville Karppinen

Aivan kuten me muut huokaisemme helpotuksesta, koska Lipponen sai lähes kolme kertaa vähemmän ääniä kuin Paavo.
Suomi voisi ihan oikeesti vielä joskus karistaa harteiltaan EU-fanaatikot ja tällöin voimme edelleen puhua Suomen kansasta.

Jaakko Tuononen

Hienoa. Itse äänestinkin Niinistöä. Ja uskon, että hänen kaudellaan Suomi syventää suhdettaan EU:iin. Ja jos mahdollista Suomesta voisi tulla Naton jäsen, kuten baltiasta. Muuta mahdollisuutta Suomella ei ole turvallisuuspolitiikassaan. Tässä asiassa kansa ei ymmärrä omaa parastaan.

Homopresidentti olisi katastofi Suomen maineelle ja mahollisuukisille olla yhtään missään "ytimissä".

Vaalin tulon tyydyttää minua suuresti.

En ikinä äänestä sitä ehdokasta, jonka puoluejohto määrää. Ajattelen ihan itse.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Jaakko: Jos homopresidentti olisi katastrofi niin eikö sitten tulos ollut nytkin "huono". Vai pelkäsitkö että Niinistö olisi taktikoinnin seurauksena pudonnut kokonaan toiselta kierrokselta. Tietysti yksi järkiargumentti esille tuomiesi näkemysten perusteella on se että aidosti pelkäsit Väyrysen mahdollisuuksiin toisella kierroksella, kun taas Haavistoa pidät helposti jyrättävänä.

Haavistolla ei ehkä ole mahdollisuuksia presidentiksi, mutta ei silti kannattaisi alkaa ilkkua sitä porukkaa jonka käsissä on 30+ prosenttia äänistä toisella kierroksella etsimässä kotia. Jonka ydin muodostuu Väyrysen, Soinin ja Essayahin kannattajista. Ja joka viimeiseen asti vastustaa NATOa.

Jukka Johansson

Tuononen

"Homopresidentti olisi katastofi Suomen maineelle ja mahollisuukisille olla yhtään missään "ytimissä"."

- Miksi se olisi katastrofi? Kyllä Euroopassa muitakin homoja on kuin Haavisto.

Maailman vanhimman parlamentaarisen demokratian, eli Islannin, pääministeri on nainen, joka on avioliitossa naisen kanssa. Onko se muka haitannut kansainvälisiä suhteita? Tähän on nyt sitten ihan turha vetää Islannin pankkisotkuja, koska se ei ole nykyisen pääministerin vika.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Lipposen olemus, ja AY-demarien turhautuneisuus eurosotkulinjassa satoi varmasti osittain Väyrysen laariin. Umpidemareilla olikin nyt melko harmiton paikka näpäyttää puoluejohtoa. Samanlainen tilanne voi olla myös Perussuomalaisten kohtalona, joskin onpa tuolla jo blogi nukkumatin valtakunnasta, perusteluineen.

Keskusta ei ehkä olekaan niin kiilloitetussa kunnossa kuin annat ymmärtää. Keskusta on ehdokasasettelusotkunsa jälkeen saanut kipeästi kaipaamaansa balsamia haavoille, joten toivonkipinä on taas syttynyt. Toisinaan se riittää jopa ihmeisiin.

Katsotaan ja ihmetellään.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Uskoisin että selkeästi eniten SDP:stä oli vuotoa Niinistön suuntaan, mihin myös gallupit viittavat. Toki monet eurokriittiset demarit varmasti valitsivat Väyrysen toisella kierroksella, mutta SDP:n euromyönteinen linja on jo aiemmin ajanut monet euroskeptikot puolueesta muiden riveihin. Viime aikoina lähinnä persuihin.

Mitä Keskustan kiiltoon tulee niin eihän puolueen imago vielä loista, mutta sisäinen asia eli kenttäkoneisto on saatu rukattua parempaan kuntoon ja vuotokohdat on tukittu. Samalla monet puolueen viime vaaleissa hyljänneet saatiin palaamaan puolueeseen. Paljon on haasteita ja vielä viiden vuoden takaisiin kannatuslukuihin on ihan hitosti matkaa, mutta puolueen suunta on jälleen ylöspäin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niinistö taisi napsia ääniä vähän kaikilta puolueilta paitsi tietysti Vasemmistoliitolta ja Vihreiltä (kun alkoivat uskoa Haaviston ihmeeseen). Verrattaessa EK-vaaleihin niin Keskustan ehdokas oli selkeästi onnistunut Haaviston ohella. Onnittelut siitä ja pahoittelut, ettei se riittänyt.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

530 000 ääntä. Se on liki 10% Suomen asukasluvusta. Se on paljon.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Se on paljon myös toisella kierroksella. Tosin osa varmaan jää nukkumaan ja loput hajautuvat Niinistön ja Haaviston välille, ellei jotain repäisevää tapahdu kahdessa viikossa.

Matti Mottonen

Jotain repäisevää?

Mustat hevoset jäivät valitsijamiesvaaleihin ja tarkastuslaskenta ei tuottane niin suurta muutosta.

Vaihtoehdot ovat siis Haavisto, Niinistö ja nukkuminen, kuten oikein havainnoit.

Vai onko joku salaliittoteoria jo voimissaan?

Jaakko Tuononen

Esko Virri: "Haavistolla ei ehkä ole mahdollisuuksia presidentiksi, mutta ei silti kannattaisi alkaa ilkkua sitä porukkaa jonka käsissä on 30+ prosenttia äänistä toisella kierroksella"

Millä ihmeen tavalla mä olen "ilkkunut" ketään? Onko mielipiteen ilmaiseminen sun mielestä ilkkumista. Ja sitä paitsi sanaa "ilkkuminen" eivät kaikki edes ymmärrä. No, mä ymmärrän kun sukuni on kotoisin itäsuomesta.

Tarkoitit siis haukkumista. Voi hyvä ihme sentään. Menepäs nyt hyvä ystävä itseesi...

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

"Ehkäpä Suomi voisi ihan oikeesti vielä joskus karistaa harteiltaan ryssäpelon ja kekkosen ajan nöyristelyn, ja meistä vielä voisi tulla ihan oikeesti ylpeä kansa."

Jos tuo ei ole haukkumista (/ilkkumista) niin sitten ei ole mikään. Asiat voi kertoa myös diplomaattisesti vaikka olisikin eri mieltä NATO-jäsenyydestä. Lauantai-iltanakin väiteltiin ihan hyvässä hengessä NATO-jäsenyyden hyödyistä ja haitoista yhden tutun kanssa vaikka oltiin lähes täysin eri mieltä.

Välillä on toki mukava laittaa aivot narikkaan ja vähän trollailla <3

Jaakko Tuononen

Kerro minulle, ketä elävää HENKILÖÄ vastaa tämä mielipide on suunnattu?

Ja jos siltä tuntuu, niin ei muuta kuin rikosilmoistusta rustaamaan. Mä kun olen jo eläkkeellä, niin ei yhtään pelota enää mikään. Uskallan kyllä sanoa mielipiteeni tästä dorka-ajasta riippumatta, jossa uus-suvaitsevaisto hallitsee mielipiteitä oikeuslaitoksen avulla. Minua on turha uhkailla.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Miten olisi vaikka kaikkia sellaisia henkilöitä vastaan jotka kunnioittavat Kekkosta ja suhtautuvat NATOon varauksella tai negatiivisesti. Mielipiteen voi toki sanoa suoraan, mutta tässä tapauksessa sillä tuskin on haluamaasi vaikutusta (olettaen että se on saada lisää kannatusta Niinistölle).

Jätän rikosilmoitusten rustaamisen täällä Puheenvuoron blogeissa rakkaille punavihreille alan ammattilaisille. Tosin viime aikoina hekin ovat olleet sillä saralla aika hiljaa. Rikosasiat erikseen, täällä avautumisesta yleensä seuraa vain kannatuksen siirtyminen paikasta a paikkaan b.

Jaakko Tuononen

"Miten olisi vaikka kaikkia sellaisia henkilöitä vastaan jotka kunnioittavat Kekkosta"

En kunnioita Kekkosta yhtään, hän vei Suomen niin syvälle Nuvostoliiton syliin, että vieläkään siitä henkisestä kiviriipasta ei ole päästy eroon. Minulle Kekkonen on rikollinen.

Väinö Tanner, Risto Ryti jne... sen sijaan ovat sankareita, joita Kekkonen oli innokkaana tuomitsemassa. Kekkonen 18v punavankien teloittajana. Onko hirveän hieno historia tappaa köyhän lapsen isä?

Ja kun vielä tiedetään, miten Kekkonen oli innokas suur-Suomi intoilija. Mutta kun sotaonni kääntyi, niin ryhtyi Neuvostoliiton uskolliseksi perseennuolijaksi ja orjaksi. Miten ihmeessä sellaista miestä voisi kunnioittaa? Ja onnistui nöyryyttämään koko kansaa, ja siitä traumasta vieläkin kärsitään. Ei Natolle.... voi hyvä ihme?

Isäni taisteli talvisodassa. Haavoittui Laatokan jäällä tammikuussa -40. Sai sitten kersantin arvon ja taisteli jatkosodassa pst-tykin johtajana koko jatkosodan ajan.

Samana aikana Kekkonen sekoili ihan naurettavia asioita, eikä ollut rintamalla. Se on historiallista faktaa. Ja viimein hänestä tuli Neuvostoliiton luottomies - miksi?

Ihan varmasti Kekkosen toiminta kattaa valtiopetoksen tunnusmerkit. Hänet pitäisikin tuomita postuumisti valtiopetoksesta ja kaikki kunniamerkit pitäisi peruuttaa. Lisäksi hänen hautansa pitäisi siirtää Hietaniemestä jonnekin tuntemattomaan paikkaan.

Jouni Haimi

Tuononen: Kekkonen on kuollut joten ei ole vaikuttamassa tähän toiseen kierokseen.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Jaakko. Menee vähän off-topiciksi, mutta kyllä suurin suomettaja oli Paasikivi.

Hänen toimintansa esim. rauhanneuvotteluissa oli täysin luokatonta ja hän ei noudattanut hallituksen hänelle antamia ohjeita.

Jaakko Tuononen

?? Nyt en tiedä tästä asiasta yhtään mitään. Valista minua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset