Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Puoli kansaa etsii uutta ehdokasta

Huomenna käydään presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Noin puolet kansasta saa silloin äänestämänsä vaihtoehdon jatkoon toiselle kierrokselle ja toinen puoli joutuu etsimään uuden ehdokkaan. Tätä helpottavat varmasti kahden viikon aikana käytävät kahdenkeskeiset vaalitaistelut, ja osaltaan myös ehdokkaiden lokakampanjat jonka Pekka Haaviston kampanjaryhmä on jo hyvissä ajoin aloittanut. Tosin lokakampanjan aikainen aloitus saattaa olla osasyynä pudottamassa häntä jatkosta.

 

Laitan kaikki kahdeksan ehdokasta tämänhetkiseen paremmuusjärjestykseen siinä suhteessa miten heitä toisella kierroksella äänestäisin. Perässä lyhyet perustelut. Järjestys toki voi vielä muuttua toisen kierroksen tenttien ja kampanjoinnin aikana.

 

1) Paavo Väyrynen

 

Pisin ja monelta osin menestyksekkäin poliittinen ura takana, joka on tuonut näkemystä ja kokemusta runsaasti. Kykenee myös ajattelemaan tulevaisuuteen ja on ulkopoliittisilta näkemyksiltään täysin omilla linjoillani. Pidemmät perustelut löytyvät erillisestä blogikirjoituksesta.

 

2) Timo Soini

 

Ulkopoliittiset näkemykset pääasiassa kohdallaan. Lyhyempi ura kuin yllämainitulla, mutta kokemusta löytyy silti jo kohtuullisesti. Bonussektorina Soinin valinta rampauttaisi Perussuomalaiset. Uskon että hoitaisi presidentin tehtävät kohtuullisen hyvin.

 

3) Sari Essayah

 

Suurimpana rasitteena taustapuolue, en oikein arvosta raamatullalyöjiä. Sari on kuitenkin esittänyt järkeviä näkemyksiä vaalitenteissä, ja ulkopoliittiset näkemykset ovat ainakin osin kohdallaan. Tosin täytyy myöntää että jos Essayah toiselle kierrokselle pääsisi niin erilaisia näkemyksiä täytyisi selvittää vielä huomattavasti paremmin.

 

4) Pekka Haavisto

 

Vihreiden ehdokas joka on puoluetaustaansa pyrkinyt jossain määrin onnistuneesti kampanjassaan hälventämään. Positiivisina puolina diplomaattisuus ja edustavuus, negatiivisina puolina ulkopoliittiset kannat ja taustaryhmä. Voi esimerkiksi vain kammoksua millaisia nimityksiä Haavisto saisi aikaan Vihreiden riveistä ministeriöiden kansliapäälliköiksi. Viimeisen viikon aikana tukiryhmä tehnyt sellaisia toilauksia että arvostus on pudonnut, eikä Haaviston toivomus hänen seksuaalisuutensa huomiotta jättämisestä ole ainakaan hänen tukiryhmäänsä sitonut, vai mitä Jarla?

 

5) Sauli Niinistö

 

Mies jota äänestin toisella kierroksella kuusi vuotta sitten on suurimman osan uskottavuudestaan silmissäni menettänyt. Kiertely kaikissa kysymyksissä jotka jakavat kansaa kuten NATO-kysymyksessä ovat vieneet miehen arvovallan silmissäni. Lisäksi hänen näkemyksensä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ovat hyvin kaukana omistani. Positiivisena puolena miehellä on jonkin verran kokemusta ja näkemystä, mutta jälkiviisaus ei pitkälle kanna.

 

6) Paavo Arhinmäki

 

Uutta sukupolvea edustava presidenttiehdokas, joka lähti ehdokkaaksi kun kukaan muu ei suostunut eikä puolue kehdannut mennä Paavo Lipposen taakse. Anarkokommunistiset sekä EU-poliittiset näkemykset näkemykset varsin utopistisia. Vaikka sinällään positiivinen väriläiskä vaalitenteissä, olisi voinut hieman hillitä itseään viimeisessä. Jotain hyvää sentään löytyy ulkopoliittisista ajatuksista.

 

7) Eva Biaudet

 

Rouva Biaudetin kampanja on keskittynyt kirjaimellisesti yhden asian ympärille, jota hän on kovasti tuonutkin esiin. Ulostulot siitä kuinka naisten pitää äänestää naista eikä pätevää ehdokasta eivät ole olleet kovin uskottavia. Myös ulkopoliittiset kannat ja erityisesti kielipolitiikka vierottavat minut tehokkaasti Biaudetin näkemyksistä. Päällehuutaminen vaalitenteissä ei myöskään tuo minun suosiotani.

 

8) Paavo Lipponen

 

Tätä tuskin tarvitsee edes pahemmin perustella. Suomen uuden ajan politiikan oma pieni Otto Wille Kuusinen uuden ajan kontekstissa. Tosin Kuusinen ajoi sentään omasta mielestä parasta tulevaisuuttaan Suomelle. Lisäksi innokas pakkoruotsin kannattaja kaikille kouluasteille ja lastentarhaan. Lisää kommentteja löydät hakusanan: ”Paavo Lipponen” takaa tästä blogista.

 

Miten asettaisit ehdokkaat listalle?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Osaako Virri sanoa mitkä Arhinmäen näkemyksistä tarkalleen ottaen ovat "anarkokommunistisia"?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Anarkismia Arhinmäen toiminta on puhtaimmillaan ollut Smash Asem-mielenosoituksessa sekä linnan juhlien aikaan toimituissa Kuokkavieras-tapahtumissa (kunnes mies sai kutsun sinne). Kommunistisia näkemyksiä esimerkiksi taloudesta mies viljelee edelleen kohtuullisen aktiivisesti.

Sinänsä anarkokommunismi on jo aatteena ristiriitainen.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Smash Asemissa Arhinmäki oli toimittajana. Kuokkavieras-tapahtumissa Arhinmäki oli tietääkseni järjestäjänä ennen kuin anarkistit ottivat konseptin haltuunsa. Tapahtumat eivät joka tapauksessa ole sama asia kuin näkemys.

Mitkä Arhinmäen talousnäkemykset ovat kommunistisia? Vasemmistolaisuus ja kommunismi eivät tarkoita samaa.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Mielenosoitusten suhteen on vielä muistettava että 90-luvulla uhkaavimmiksi koettujen mielenosoitusten joukkoon kuuluivat MTK:n ns. sianpäämielenosoitukset joissa eläinruhot kulkivat mukana ja turva-aidat kaatuivat. Olivatko näiden järjestäjät anarkisteja?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Omien sanojensa mukaan Arhinmäki oli "toimittaja" ja kuokkavierasjuhlissa on sattumaa että aiemmin merkittäviä väkivaltaisuuksia niissä ei ilmennyt kunnes Arhinmäki päätyi itse saamaan kutsun Linnan juhliin.

Arhinmäen yleinen taloudellinen linja ja kannanotot ovat olleet selkeästi kommunismiin tähtääviä. Pääomien sosialisointi ja ihmisten tasapäistäminen nousevat niissä selkeästi esille.

Mitä viimeiseen tulee, niin tunteita herättävät mielenosoitukset eivät aina pysy täysin aiotuissa rajoissa. MTK:n mielenosoitus 1999 ei ole edes pahimmasta päästä, esimerkiksi palkansaajajärjestöjen mielenosoituksissa ja lakkojen lieveilmiöinä on vuosikymmenien aikana nähty säännöllisesti väkivaltaisuuksia, mellakoita ja jopa kuolonuhreja.

Erona näissä mielenosoituksissa on se, että anarkistien järjestämät mielenilmaukset yleensä jopa pyrkivät aiheuttamaan tuhoa ja epäjärjestystä. Monissa ilmoituksissakin kehoitetaan lainvastaiseen mellakointiin. Niillä tosin ei aina ole selkeätä johto-organisaatiota, mikä vaikeuttaa agitaattoreiden saamista vastaamaan teoistaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Käyn vain neljä kärkinimeä järjestykseen.

1. Haavisto on selvästi itselläni ykkönen. Hänen esiintymistaitonsa yhdistyneenä järkevään sovittelevaan asenteeseen on juuri mitä Suomi nyt tarvitsisi. Lisäksi hän olisi erinomainen maltillinen ja vastapuolta kuunteleva etenkin kehittyvien maiden ongelmia ymmärtävä presidentti johon luottaisin eniten kun puhutaan henkilöstä jonka tehtävänä olisi Suomen ulkopoliittisten suhteiden vahvistaminen Intian, Kiinan ja Brasilian kaltaisiin maihin.

2. Niinistö. Tämä on tavallaan itsellenikin yllätys, mutta pidän Niinistöä asiallisena ja maltillisena järkimiehenä vaikka hänen politiikkansa onkin mielestäni varsin usein ollut itselleni varsin epämieluisaa. Pidän häntä ja Haavistoa myös karismaattisimpina ehdokkaina.

3. Soinin ongelmana on ennen kaikkea siinä, että hän on asioiden vastustaja. Hänellä ei ole mitään näyttöä vaativasta yhteistyöstä ja siihen liittyvästä päätöksenteosta. Hän epäilemättä ajaisi suomalaisten etuja, mutta jäisikö hänen perinnökseen ulkopolitiikasta vain rauniot? En mitenkään uskaltaisi laittaa häntä johtamaan ulkopolitiikkaa.

4. Väyrynen on hankala tapaus, sillä olen koko aikuisikäni tottunut suhtautumaan häneen suurella epäluulolla. Pidän häntä Suomen epäluotettavimpana poliitikkona ja kiipijän malliesimerkkinä. Luulen, että hän möisi Suomen ihan kenelle tahansa jos saisi siitä etuja itselleen. Suhtautumiseni Väyryseen on kuitenkin niin pitkälti tunnepohjalla, että on varmaa, että teen enemmän tai vähemmän vääryyttä hänelle. Mutta näyttää siltä, etten ole lainkaan ainoa jolla on samanlaiset fiilikset tästä henkilöstä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset