Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Vaalitenttikeskustelua reaaliajassa, versio 2.0

Eilinen vaalikeskustelu täällä Uuden Suomen Puheenvuorossa sai positiivisen vastaanoton. Siitä innostuneena ajattelin avata samalla idealla mutta pienillä muutoksin vastaavan ketjun viimeiseen televisioitavaan 1. kierroksen presidentinvaalitenttiin. YLEllä kello 21.05 alkava tentti kestää vajaat kaksi tuntia. Ilman mainoksia se vastaa suunnilleen samaa aikaa kuin eilinen MTV3:n vaalitentti.

 

Suora nettilähetys tulee myös YLE Areenasta: http://areena.yle.fi/. Luonnollisesti katsottavissa myös suoran lähetyksen jälkeen.

 

Juho Joensuu esitti hyvän kommentin tentin ja kirjoitusten seuraamisen (ja kirjoittamisen) haasteellisuudesta samaan aikaan eilen. Tästä ideoin, että aloitan keskustelun heti alkuun luomalla neljän viestin alle ”pääkeskustelualueet”, jotka ovat seuraavat:

 

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

 

EU-politiikka

 

Sisäpolitiikka

 

Arvopolitiikka

 

Valitettavasti YLE ei presidenttitenttinsä jaksotusta ole ilmoittanut, mutta eiköhän tällä jaottelulla suurin osa kysymyksistä saada järkevästi jaettua ja jokaiselle alueelle sisältöä. Toki on mahdollista kommentoida myös näistä sivuun jos haluaa nostaa jonkin asian erityisen pontevasti esille tai ei koe sen kuuluvan minkään ryhmän alle. Reaaliaikaisessa keskustelussa noiden ryhmien alla käytävää keskustelua ihmisten on helpompi seurata ja halutessaan mahdollisuus valita mitä niistä seuraavat.

 

Sana on vapaa. Kehitysehdotukset ovat myös tervetulleita.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tämä viestin alla keskustellaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kysymys edustuksesta EU:n ja Venäjän kokouksessa osoittaa, kuinka epäonnistunut muotoilu perustuslain "yhteistoiminnassa" on! Aivan kuin futismatsia ryhdyttäisiin pelaamaan "yhteistoiminnassa" - ilman tarkkoja sääntöjä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Paavo Lipponen, sotasankareiden sisarenpoika Iisalon suvusta, puhuu hienosti puolustusvoimista ja niiden ylläpidosta! Pisteet Paavolle.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Perussuomalaisuudella on varmaan eräitä vahvuuksia, mutta klassinen ulkopolitiikka ei kuulu niihin. "Brasilia henkilökohtaisesti", sanoi Timo Soini. Just joo.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Turvallisuusneuvoston jäsenyydestä johdettu puolueettomuuskeskustelu sai kovan keskustelun pystyyn. Lipponen vastaan Väyrynen Suomen puolueettomuuspolitiikassa. Nyt alkoi selkeästi tulla erojakin ehdokkaiden välille.

Asemoidummeko länteen? Lipposen mielestä kyllä. Mutta mikä on tässä länsi? Niinistökin kritisoi Lipposen kommenttia ja kommentoi että asemoidumme Eurooppaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Lipponen määritteli lännen, ei maantieteellisesti, vaan poliittis-yhteiskunnallisesti. Huomaan olevani SDP:n ehdokkaan kannalla yhdessä sun toisessa kysymyksessä! Harmi, että Lipposen "best before" ehti jo mennä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tämä viestin alla keskustellaan EU-politiikasta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Eurooppapolitiikassa suhtautuminen euroon ja avustuspaketteihin selvästi erotteli ehdokkaat kahteen joukkoon. Väyryseltä ja Essayahilta todella hyviä ja pisteliäitä puheenvuoroja. Vastapuolelta tulee suuria sanoja ja kauniita sanoja talousalueen tärkeydestä, mutta keinoja ei löydy (paitsi ehkä Arhinmäeltä jonka radikaalit ideat eivät menisi koskaan kokonaisuudessaan läpi). Arhinmäki varsin pontevasti vei kolme puheenvuoroa ja vei Soinilta kokonaan puheenvuoron viimeiseen kysymykseen. Eilen Biauder, tänään Arhinmäki?

Mutta kuten Väyrynen sanoi, niin päätökset kuuluvat lähtökohtaisesti valtioneuvostolle ja eduskunnalle, ellei valtiosopimuksia tehdä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tämä viestin alla keskustellaan sisäpolitiikasta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oho! Paavo Lipponen ottaa etäisyyttä oppi-isäänsä Mauno Koivistoon. Jollain tavalla koskettavaa kuulla 88-vuotiaan presidentin esittävän itsekritiikkiä omaa toimintaansa ja sen tuloksia kohtaan; tuliko valtaoikeuksia riisuttua liikaakin?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Huomioin saman, ja erityisesti pisti silmään Väyrysen myönteinen suhtautumisen molempiin Koiviston ehdotuksiin. Miesten välinen historia on varsin myrskyisä, mutta ehkä viime kädessä molemmat ovat presidenttiasioissa ainakin valtaoikeuksien osalta lähempänä toisiaan kuin haluavat myöntää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuomon kanssa samaa mieltä. Kun 88-vuotias ex-presidenttimme perspektiivitajua osoittaen arvioi omia ratkaisujaan kriittisesti, luulisi sen rohkaisevan nykyisiäkin ehdokkaita sellaiseen. Kävikö niin tai käykö niin?

Matti Mottonen

Koiviston näkemys ja toiminta perustui kekkostraumaan. Saattoi olla pelkona, että Väyrynen totaalisen kekkoslaisena olisi lähtenyt käyttämään valtaoikeuksia samaan malliin. Näyttöä löytyi yrityksistä vaikuttaa vaaleihin neukkukortilla että kassakaappisopimuksilla.

Koivisto ei ollut väärässä: tasavallan presidentin valtaoikeudet perustuivat yritykseen saada Suomeen kuningas kuten tiedämme. Se ei sovi demokratiaan. Jotkut tietty moista kaipaavaat, mikä johtuu kansaan iskostuneesta menttaliteetista. Keskustelu on vierasta, pitäisi olla päätös ja pulinat pois.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Täällä Teemun tilanneanalyysi koskien presidentti Koiviston "pistoa":

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/119507-vain-yksi-k...

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tämä viestin alla keskustellaan arvopolitiikasta ja arvoista yleensä.

Kaisa Jalis

Niinistö on kauhein peluri, etten ymmärrä, miksi tällaista ehdokasta SUOMALAISET suosii?

Luulin, että suomalaisilla olisi vielä jäljellä selkärankaa ja moraalia sekä silmät nähdä tän lirityksen läpi!

- työväen presidentti

- ahneuden vastainen kampanja

- äitiyspakkaus

- nuorten syrjäytyminen (koska ei ole eläkkeiden maksajia)

Niinistö EI välitä ihmisistä vaan pelimerkeistä. Hän on itsekeskeinen ja moraaliton teollisuuspamppujen juoksupoika. Puhemiehenä oli ylimielinen ja kohteli muita kovalla kädellä. Se on hänen maineensa.

Juuri perjantaina Kolmosen haastattelussa kysyttiin, kuinka paljon hän on huolissaan Suomesta.

Vastasi, ettei juurikaan. Huolestunut on vain 4:sen verran 10:stä. Hän ei ymmärrä taloudellisesta eriarvoisuudesta ja tavallisten ihmisten elämästä. Euron ja pääseutuistumisen myötä ruoan hinta on kallistunut ja vuokrat ovat pilvissä.

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien kasvu johtuu Niinistön mukaan (6 v. sitten) siitä, että joillakin on enemmän leluja kuin toisilla - ja se aiheuttaa kateutta. Kateus on Niinistön mukaan mielenterveysongelma. Kokoomuslaiset rahanperässä juoksevat uusrikkaat ovat logiikan mukaan suomen suurin mielenterveyspotilasryhmä! In a way I agree. Siitä vaan uusrikkaat äänestämään lääkäriänne.

Tää on pelkkää fuulaa tää kampanja!

Niinistö ei ymmärrä elämästä eikä ihmisistä yhtään mitään.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Esko. Sinulla on tulevaisuus lehdistöpäällikkönä - siis vähintään! Yritän osaltani jaksaa vielä tämän illan, ja vääntää esiin jokusen kommentin. Hengittelen nyt syvään parikymmentä minuuttia ja sitten se on menoa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuohon viimeiseen kysymykseen jäin kyllä kaipaamaan Soinin kommenttia, mutta puheenvuoroahan tälle KOK-toimittajatäti ei antanut.

Henry

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Sama. Olisi nyt antanut Soinin heittää edes kymmenen sekunnin virkkeen, kun kaikki muutkin pääsivät puhumaan. Tai edes tukkinut Arhinmäen suun. Nyt euroalueen rahoitusmyllyn vastustajista ääneen pääsivät vain Väyrynen ja Essayah.

Käyttäjän jarrukanniainen kuva
Jari-Pekka Kanniainen

Arhinmäki veti hienosti lopun ja pääsi kuittaamaan muiden ehdokkaiden velttoa otetta oikeasti tärkeään asiaan: finanssikapitalismin kitkemiseen ja rakenteisiin, jotka ovat aiheuttaneet pääoman puolesta toimivien toimijoiden osalta koko kriisin. Kriisi haastaa koko Suomen hyvinvointivaltion.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En ole kovinkaan seurannut edellisiä keskusteluja, mutta tuo minkä mainitsit on kyllä totta: "finanssikapitalismin kitkemiseen ja rakenteisiin, jotka ovat aiheuttaneet pääoman puolesta toimivien toimijoiden osalta koko kriisin. Kriisi haastaa koko Suomen hyvinvointivaltion."

Olisi vain koko ajan pitänyt puhua tästä, jo alusta saakka, eikä vain nyt viimeisenä juttuna, viimeisessä tentissä.
Voihan olla, että viime KUn Viikkolehdessä onkin jotakin kirjoittanut, en tiedä kun sanoin lehden irti syksyllä. Oli niin hampaatonta lantaa, etten halunut enää tuntea myötähäpeää.

No, kuitenkin; Paavo propagoi enemmänkin pallopelien puolesta ja toivon, että puolue panee hänet pois ja ostaa hänelle kausilipun.

Tämä asia finanssikapitalismista nimittäin meni ohi varmaankin noin 80% kansalta, kun sitä ei ole missään selitetty. Ei edes puolueen lehdessä (ennen talvea ainakaan).

Äänestä sinäkin Väyrystä - ainoa vaihtoehto Niinistö/Lipposen NATO-politiikalle.
Eli tämä "läntinen suuntaus" tarkoittaa nimenomaan lisää yhteistyötä NATO-maiden kanssa, eli saman peiton alle pelehtimään.

Henry

Elias Määttänen

Ensimmäinen vaalitentti, joka oli asiaa alusta loppuun saakka. Vaalitenttien onnistuminen on pitkälti kiinni siitä, mitä kysymyksiä esitetään ja miten tasapuolisesti ja ilman ennakkoasenteita juontajat kohtelevat ehdokkaita. Onneksi ei ollut Andersson ja se naisjuontaja, joka hänellä yleensä on toisena juontajana mukana. Ainoa kritisoimisen aihe oli kaksintaistelut; mitä järkeä oli panna vastakkain ehdokkaita, joiden tiedetään jo ennakolta olevan samaa mieltä väiteltävästä asiasta.

Ensimmäistä kertaa elämässäni olen myös presidentti Koiviston kanssa samaa mieltä. Myöhäistähän se nyt katua, mutta kumminkin, hyvä että otti kantaa. Viime keväinen hallituksen muodostaminen oli kyllä surullista katseltavaa. Väkisin muodostettiin häviäjien hallitus, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi ollut olemassa.

Rasismia ja vihapuhetta ei mainittu kertaakaan?, vaan keskityttiin presidentin tehtävien kannalta olellisiin asioihin, hyvä niin.

Twitter ja FB ei päässyt liian hallitsevaan asemaan, mikä oli ihan hyvä.

Jos tämän keskustelun perusteella pitäisi päätellä, että ketä äänestän, niin se ei ole ainakaan Pekka Haavisto.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Mielenkiintoinen uutisotsikko tullut vaalitentin aikana:

http://www.hs.fi/politiikka/P%C3%A4%C3%A4tukija+ly...

Olin jo heti valmis lyömään tuollaisen 100 euron vedon, mutta huomasin että otsikosta poiketen mies olikin enää valmis lyömään vetoja fb-kaveriensa kanssa. Ei taida usko sittenkään olla niin kova.

Jos ko. henkilö tämän sattuu lukemaan niin lyön mielelläni tuollaisen 100 euron vedon. Voin vaikka korottaa panoksia ja olla valmis lyömään samoilla ehdoilla 5 000 euron vedon. Ja tämä lupaus pitää lauantai-iltaan saakka.

En tosin ole valmis muuten lyömään vetoja, sillä netissä en juuri uskalla tuntemattomien ihmisten kanssa lyödä vetoa.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Tekeekö YLE Arhinmäestä vasemmiston "veturia"?

Ainakin sellainen tuli mieleen kun katsoo ehdokkaiden tentissä saamaa puheaikaa. Arhinmäki puhui ja puhui ja puhui - kun muut saivat luvan istua hiljaa käsi pystyssä.
Erityisen paljon häiritsi lopussa EU-/ eurokysymyksissä se, että hän sai käyttää koko Soininkin puheajan, vaikka Soini varmasti koko joukosta tuntee parhaiten EU-kuviot.

Kun taas Arhinmäen puheet ja teot ovat pahasti ristiriidassa!

Ja vaikka Lipponenkin paransi, häiritsi minua hänen jankuttamisensa. Hän ei kyseenalaista, eikä anna toisten kyseenalaistaa omia mielipiteitään.
Hän on "tehnyt itsestään jumalan" (pienellä kirjaimella).

Sari Essayah puhui taas kerran järkevästija perustellusti. Myös sopivan kriittisesti.
Haavisto ja Soini olivat myös hyviä.

Käyttäjän jarrukanniainen kuva
Jari-Pekka Kanniainen

Ei Yle tee - Arhinmäki tekee sen itse. Lipponen veti mun mielestä hyvin myös. Heikoiten esiintyi molemmat naiset, Soini ja Niinistö. Haavisto ja Väyrynen ihan OK.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Arhinmäki voi mielestäsi tehdä itsestään "vasurien veturin" mutta YLE auttaa siinnä parhaansa mukaan puheajan jakamisessa.
Vasemmiston ehdokkaat yhdessäkään eivät kuitenkaan tule saamaan niin paljon ääniä kuin 1. kierroksen voittaja yksinään!

Mielestäni pressa tullaan valitsemaan nelikosta Haavisto-Niinistö-Väyrynen-Soini.

Elias Määttänen

Hauskin kohta oli se kun Lipponen sanoi, että hänen pitäisi päästä toisella kierrokselle, koska hän on muka ainoa ehdokkaista, joka olisi vastakohta Niinistölle.

Eipä voisi olla kauemmpana totuudesta. Molemmat, sekä Niinistö että Lipponen, ovat aivan samaa mieltä kaikista keskeisistä asioista, mukaan lukien myös Suomen suhde Natoon, EU:n, euroon ja tukipaketteihin. Niinistön jaarittelu ei minua hämää. Ainoa pikku ero on että käsittääkseni Niinistö ei kannata samaa sukupuolta olevien avioliittoa (siis siinä muodossa kuin sitä ollaan nykyisin kansanedustaja aloiteella ajamassa)? Sama koskee tilannetta, jos vastakkain olisi toisella kierroksella Ninistö ja Haavisto, mitään vastakkain asetelmaa ei olisi.

Ainoa kunnon vastakkain asetelma ja mielenkiintoiset keskustelut toisella kierroksella tulisi jos Niinistöä vastassa olisi Soini tai Väyrynen, ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Äkkiseltään voisi tietysti luulla, että suurin vastakkain asettelu syntyisi, jos vastakkain olisivat Niinistö ja Arhinmäki, mutta Vasemmistoliiton täydellinen takinkääntö ja äänestäjien pettäminen viime eduskuntavaalien jälkeen osoitti että todellisuudessa Vasemmistoliitto ja Kokoomus ovat samalla puolella.

Petteri Hiienkoski

Missi- tai mister-kisoistako tässäkö onkin kysymys?! Vaalikeskustelussa esiintymistä enemmän kiinnostaa se, minkälainen tuleva presidentti on valtionpäämiehenä, etujemme edustajana ulkosuhteissa ja esikuvana kansakunnalle. Paljon puhutaan päivänpoliittisista asioista, jotka eivät edes kuulu presidentin tehtäviin, mutta vähän puhutaan arvoista, ihanteista ja asenteista, joilla todellisuudessa on huomattava merkitys, kuten hyvin tiedämme. Varmaa on se, että tuleva presidentti nostaa tiettyjä ihmis- ja arvokäsityksiä, ja toisaalta laskee muiden käsitysten merkitystä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Suosittelen Väyrystä:
- Varmasti isänmaallinen
- Niin kiero jätkä, että varmasti pärjää kaikenmaailman Berluskoonien kanssa, eikä rupea itkemään kuin Mooses, kun tämä huomasi, että Euroopassa pelataan kieroa peliä.

Valitkaa kieroin, joka ei kuitenkaan omaa kansaansa kuseta tärkeimmissä kysymyksissä.

Henry

Matti Mottonen

Isänmaallinen mies vetoaa milloin neuvostoliittoon ja milloin ruotsiin? Kieltämättä yhtä kieroa kuin jalasmökin käyttö.

Bryssel ei kelpaa, koska se ei kelpuuttanut paavoa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hieman menee off-topic. Kun itse olin (ainakin osaksi) syypää yllyttämään sinua kokeilemaan aloittamallasi linjalla, niin yritin seurata sekä tv-keskustelua että tätä keskustelua. Mutta vaikeaa se oli. Kimmo Hoikkala hanskasi ilmeisesti asiaa oikein, kun hän laittoi muutamia nopeita ja lyhyitä kommentteja. Vähän kuin muistiinpanoiksi, että tästä voisi puhua. No, siitä vain vähän analysoimaan näiden parin kokeilun onnistumisia ja parantamismahdollisuuksia.

Vieläkö aiot avata realliaikaisen vaaliseurannan? Siinä vaiheessa, kun mitään ei ole enää tehtävissä oman ehdokkaan puolesta, rehellisyys ja tunteet voisivat olla suurimmillaan?

No, pari kommenttia itse keskusteluun.

Suurin parantaja aiempaan verrattuna: Paavo Lipponen.

Edelleenkin paras yleisesitys. Pekka Haavisto. Täällä on paljon keskusteltu hänen pelkästä ylioppilastaustastaan. Siitä huolimatta tai sen takia, sekä ilmeisesti sitten tuon hankalien paikkojen työtaustansa ansiosta, hän voitti kaikki tohtorit, maisterit ja muut herrat tilannetajullaan. Kuitenkin, vaikka hän on ylivoimaisesti paras presidenttiehdokas, en ole edelleenkään täysin vakuuttunut, olisiko hän ehdokkaista paras Suomen presidentiksi. Mielenkiintoinen ristiriita.

Ristiriitaisin ehdokas. Paavo Väyrynen. Vaalikampanja on ollut erinomainen ja osaaminen ja tahto ovat hyvässä tasapainossa. Mutta jos tilanne lähtee käsikirjoituksen ulkopuolelle, tapahtuu täydellinen lukkiutuminen. Toisaalta, jos tietää, että tarvitsee aikaa ajatella, niin parempi silloin olla ottamatta nopean päätöksen riskejä.

Suurin alisuorittaja. Sauli Niinistö.

Koko vaalikamppailun aikana eniten kehittynyt. Paavo Arhinmäki.

Sari Essayah. Kannattaisiko kuitenkin tehdä Korholat? Vaikea päästä todella vaikuttamaan nykyisessä viiteryhmässään vaikka annettavaa ilmeisesti olisi paljonkin.

Eva Biaudet. RKP:llähän pitää olla oma ehdokas, eikö niin?

Timo Soini. Kun paaluttaa puolueensa kaikkien muiden vastustajaksi, ainoa mahdollisuus valtaan on ssada 51% kannatus. Ongelmien syy on aina muissa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Joo, myönnetään että vaikeaa se nopea kommentointi oli ainakin tänne. Seuraaminen ja lyhyet kommentit vielä menivät, mutta ilman mainoskatkoja perusteltu vastakommentointi tentin aikana oli vaikeaa kun missään välissä ei ollut kunnon taukoja (mikä sinänsä oli positiivista pl. keskustelun puuroutuessa). Pari kertaa menikin tentissä jotain ohitse kun koitin keskittyä kirjoittamiseen. Aluejaottelukin meni osittain metsään, YLE kun ei tarjonnut mitään jaottelua ohjelmassaan etukäteen ja itselleni ainakin tuli todellisena yllätyksenä se, että arvokysymykset sivuutettiin kokonaan. Jälkikäteen kommentointi ja tentin niputtaminen kasaan toimii toki aina hyvin, joskin tekee yksityiskohtaisen kommentoinnin haastavammaksi.

Reaaliaikainen vaaliseuranta on harkinnassa myös toisen kierroksen osalta, jos tarjolla on vähintään tunnin kestäviä tenttejä. Lyhyempien tenttien osalta reaaliaikaiseen seurantaan osallistuminen jää pakollakin aika tyngäksi. Aluejaottelu minusta toimi sinänsä kohtuullisesti, mutta alueita pitää vielä miettiä ja toivottavasti jatkossa tiedossa on, mitä aihealueita tentissä käsitellään. Silloin on helpompi tehdä järkevä alue-erottelu, jolloin keskustelu jakautuu tasaisemmin. Nyt ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueelle keskittyi suurin osa keskustelusta.

Kommentteja ja kehitysehdotuksia otetaan mielellään vastaan joko blogiin tai voitte pistää mailia ( eskvir (at) hotmail.com ). Erityiskiitokset aktiivisille kommentoijille.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kirjoitin vähän huonosti. Ajattelin, aiotko pistää seurannan tämän ensimmäisen kierroksen tuloslaskennan ajaksi? Se on kuitenkin ehkä huono ajatus. Voittajilla ja hävinneillä on sen verran tunteet kuumana, että voi tulla sanotuksi sellaista, mitä seuraavana päivänä ei ehkä enää allekirjoitakaan. Vaikka muuten voisi tullakin mielenkiintoisia selityksiä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ensimmäisen kierroksen tuloksenlaskennan seurantaketjun järjestäminen ei ainakaan minulta onnistu, olen nimittäin vaalilautakunnassa laskemassa niitä ääniä. Mutta ehkä joku muu ottaa asiasta onkeensa, vaikka uskon kyllä että pääsemme melko monta blogikirjoitusta lukemaan sunnuntai-illan aikana ääntenlaskun edetessä asian tiimoilta.

Jaakko Tuononen

Ei voi olla totta. Sä otit mun kommentin pois? Mutta eipä se mitään, kaikki tiedämme, että KEPU PETTÄÄ AINA!!

Jos olisin tajunnut, että sä oikeasti olet kepuli, niin olisn tallentanut puheeni, mutta kirjoitin kaiken ihan tosta vaan. Mähän periaatteesa ainostaan kehuin Sari Essayahia. Paavon mainitsin vain maanpetturina Karjalaisen kampanjassa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Nyt haukut väärää puuta. En ole tästä viestiketjusta yhtään kommenttia poistanut, enkä blogieni kommenteista ole poistanut kuin tasan kaksi kommenttia koko blogin olemassaolon aikana ja molemmat kerrat taisivat olla vielä vanhan blogipalvelun aikana.

Jos jokin kommentti on poistettu niin sen on tehnyt blogipalvelun ylläpito. Kysy heiltä kommenttia asiaan.

Jaakko Tuononen

Jonnekin se mun kommenttini vain on hävinnyt, jossa sanoin, että Sari Essayah on vaalien suurin häviäjä... Ja edelleen, että me helsinkiläiset emme voi äänestää Väyrystä, johtuen siitä, että muistamme hänen politiikkaansa 70-luvulta alkaen.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset