Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Maratontentti MTV3:ssa – Vapaa kommentointiketju

Otetaanpa uudenlainen lähestymistapa presidentinvaalitenttiin. Yleensä olen vaalitentin aikana tehnyt pieniä muistiinpanoja tai painanut tentin kohokohdat mieleen jonka jälkeen olen keskustellut niistä täällä. MTV3:sen tentti kestää kuitenkin yli kaksi tuntia, joten tämä tekee mielekkäämmäksi asioista keskustelun kun ne ovat vielä tuoreena mielessä. Itse istahdan television eteen miniläppäri sylissäni, mutta toki mainoskatkoilla ehtii pöytäkoneellekin kommentoimaan.

 

Tentti esitetään siis MTV3:lla klo 19.30 alkaen. Linkki nettilähetykseen: http://www.mtv3.fi/uutiset/presidentinvaalit2012/index.shtml/arkistot/kotimaa/2012/01/1479527/katso-suorana-ja-kommentoi-taalla---mtv3n-presidenttitentti-kello-1930

 

Kuka on liekeissä, kuka heittää parhaan one-linerin ja kenen sanallinen kirves osuu kiveen? Ovatko kysymykset järkeviä ja toimittajat ammattitaitoisia? Jätetäänkö joku ehdokkaista seinäruusuksi, ja nouseeko joku keskustelussa ylitse muiden?

 

Sana on vapaa, ja ilman ennakkomoderointia. Viestit tulevat julki siis heti kun olet ne kirjoittanut. Toki keskusteluun voi osallistua tentin jälkeenkin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

MTV3:sen kello seitsemän uutisten pääuutinen: NATOn vastustus voimakasta. Toivottavasti tämä keskustelunaihe nousee korkealle tulevassa tentissä.

17 prosenttia kannattaa, 70 prosenttia vastustaa NATO-jäsenyyttä. Jäsenäänestyksen järjestäminen presidentin aloitteesta ei merkittävästi muuttaisi näitä lukuja.

Helena Kamula

Timo Haapala on toinen juontajista, jos vanhat merkit paikkansa pitää, niin Väyrynen ja etenkin Soini saa täyslaidallisen!
Haapala oli aikoinaan Kalevan poliittinen toimittaja, eikä hän pitänyt smp:läisiä edes ihmisinä, saatikka että heidän mielipiteensä olisi ollut samanarvoinen!
Tulemme todennäköisesti näkemään törkeimmän tentin tähän mennessä!
Ennakkoasenteeni oli väärä! Toimittajat malttoivat pysyä kuitenkin mielipiteineen sopivasti takana!
Joskus on tarpeen tarkistaa omiakin mielipiteitä ja sen tein tässä heti!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tentti alkoi ytimekkäästi, kun Väyrynen painosti Niinistöä hänen NATO-kantansa pimittämisestä. Perinteiseen tapaan Niinistö jälleen ohitti kysymyksen jättämällä vastaamatta asiaan ja syyttämällä sanojen suuhun syöttämisestä.

Uskoo ken tahtoo, kuusi vuotta sitten Niinistö oli kova NATOn puolestapuhuja: http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinvaa...

Martti Kovala

Entä sitten?
Seitsemän vuosikymmentä sitten olisi kovasti kaivattu liittolaisia, mutta siinä vaiheessa ei muita halukkaita löytynyt, kuin eräs pahamaineinen viiksivallu! Toisinsanoen NATO-arkuus on eräs jälkisuomettumisen oire.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Maailma on kovasti muuttunut 70 vuodessa. Suomettuminen on sana jota alun perin käytettiin lyömäaseena Länsi-Saksan sisäpolitiikassa 1960-luvulla, jonka Suomessa Kekkosen kriitikot kopioivat käyttöön. Sitä monet Venäjä-kammoiset vielä usein viljelevät mitä kummallisimmissa yhteyksissä.

En usko että NATOon liittyminen toisi Suomelle turvallisemman aseman maailmassa, pikemminkin päinvastoin. Nyt kun vielä USA on ilmoittanut minimoivansa läsnäolonsa Euroopassa niin sotilaallinen tyhjiö maanosassamme pahenee. Uskottava oma puolustus ja aktiivinen ulkopolitiikka on paras tae Suomen rauhanomaiselle tulevaisuudelle.

Joka tapauksessa aitoa keskustelua asiasta tarvitaan ja vaihtoehtojen punnitusta. On pettämätön fakta että NATOon liittyminen tarkoittaisi huomattavaa puolustusmenojen kasvua ja varmasti vaikuttaisi myös muihin maihin kuin Suomeen. Niinistön kannan piiloittelu osoittaa minusta sen, ettei hän usko pystyvänsä vakuuttamaan suomalaisten enemmistöä kantansa taakse.

Käyttäjän vesakauhajarvi kuva
Vesa Kauhajärvi

Oleellista ei mielestäni ole Niinistön Nato-kanta vaan sen pimitys. Niin kauan kun ei kykene seisomaan suorassa mielipiteidensä takana voi hakeutua ihan muihin virkoihin.

Martti Kovala

Saa nähdä, mihin rakoon tämä osuu....
Neukkulan kaatumisesta ei ole seitsemää vuosikymmentä,vielä Janajevin juntan päivinä tungos Tehtaankadulle konttaamisessa oli hirveä.
Suomettuminen ei tosiaan ollut mikään saksalainen keksintö, vaan karua suomalaista todellisuutta.
Syytös "neuvostovastaisuudesta" oli painavin poliittinen lyömä-ase.
Sinänsä Nato-jäsenyys olisi realismia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Minulta ovat paukut niiden kahdeksan naaman tuijottamiseen lopussa. Kertokaa vaikka huomisaamuna, miten tentti meni - luen jos jaksan.

Äänestämättä jättäminenkin käväisi jo mielessä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En ole itsekään ehtinyt / jaksanut kaikkia tenttejä katsella jotka ovat televisiosta tulleet. Mutta nyt vaalien ollessa käynnissä ja vaalipäivän ollessa ovella kiinnostus on kovempaa, ja pitkä lähetysaika ainakin antaa (asiantuntevien toimittajien toimiessa hyvin) mahdollisuuden syvällisempään keskusteluun.

Toki osa ennakkoon äänestäneistä ei varmasti nyt kiinnostu hirveästi vaalikeskusteluista, kun toisen kierroksen ehdokkaat eivät vielä ole selvillä. Itsekin äänestin ennakkoon, mutta kiinnostaa silti ehdokkaiden kannanotot toista kierrosta silmälläpitäen ja muutenkin.

Jyri Terttu

Eduskunta päättää NATO-suhteista, ei presidentti. Presidentti avaa taidemuseoita ja vierailee maatalousnäyttelyissä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ulkopolitiikan johtajana ja armeijan ylipäällikkönä (sekä arvojohtajana) presidentillä on merkittävä rooli myös NATO-jäsenyydestä päätettäessä. Kyllä kysymys on hyvin merkittävä ainakin minulle presidenttiä valittaessa. Toki presidentti tekee noita jälkimmäisiäkin.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Nyt on kyllä keskustelussa ollut paljon enemmän päällepuhumista ja puheiden varastamista kuin aiemmin. Alkaako osalla ehdokkaista pöksyt tutista romahtaneiden gallup-lukujen valossa? Erityisesti Eva Biaudet on ollut todella paljon äänessä muiden puheenvuoroilla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sosiaalinen media ei ole tentin perusteella ehdokkailla oikein hallussa. Blogiin kirjoittelu ja Facebook ovat monelle tuttuja, mutta kommunikointi täällä useimmille vähemmän tuttua. Blogiaan kehuneen Soinin mukaan nimimerkit netissä ovat absoluuttisesti huono asia. Tällaista ilmaa on ollut ehdokkaiden piirissä aiemminkin, mitä moni fiksukin nettiaktiivi kammoksuu. Arhinmäki taas kehui Facebookia siitä, että siellä ollaan omilla kasvoilla. Kukaan ei muistuttanut häntä siitä, että Facebookissakin on feikkejä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Mielestäni sosiaalisen median keskustelu oli vähän tylppä, sillä siitä jäi käsitys että kaikki sosiaalinen media on samanlaista. On kuitenkin erilaista kommentoida asioita Helsingin Sanomien palstalla nimimerkin takaa kuin täällä oikealla nimellään.

Uuden Suomen blogipalsta tarjoaa mielestäni paremmat eväät aktiiviseen ja uskottavaan keskusteluun kuin esimerkiksi MTV3:n ja yllämainittu HS:n kommenttipalsta, koska täällä kommenttinsa voi selkeästi osoittaa vastauksena toiseen kommenttiin ja keskustelu pysyy näin paremmin kasassa. Lisäksi kaikki kommentit löytyvät samalta sivulta, eikä 200 kommenttiakaan hajoa 20 eri alasivulle.

Halusin tällä kokeilla paljonko täällä on kiinnostusta käydä reaaliaikaista keskustelua. 2,5 tuntia kestävä vaalitentti on niin pitkä, että siinä nousee esiin monta mielenkiintoista kysymystä joita on mielenkiintoista perata heti, kun ne nousevat esiin eikä vasta lähetyksen jälkeen. Kukaan muu ei tätä vielä ole tietääkseni kokeillut.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Esko, tämä on hyvä kokeilu.

Mitä sinä arvelet nimimerkkien absoluuttisesta kieltämisestä? Onko se toivottavaa tai edes mahdollista? Usarin blogeissahan ne eivät ole sallittuja paitsi erillisellä luvalla. On täällä varmasti myös feikkinimiä tätä sääntöä kiertämässä, kuten on Facebookissakin feikkinaamoja.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Nimimerkkien absoluuttissa kieltämisessä ja niiden osittaisessa sallimisessa on molemmissa aika kovia ongelmia, ensimmäisessä mahdolliset feikkinimet ja toisessa kirjoittajien tasa-arvoisuus. Nykyjärjestelmä on toiminut mielestäni pääasiallisesti paljon paremmin kuin aiempi.

Ehkä olisin sellaisen käytännön takana että kirjoitetaan joko omalla nimellä tai sitten nimimerkillä, kun on ensin varmistanut henkilöllisyytensä esimerkiksi noiden nettihenkkarien kautta toimitukselle. Näin mahdollisissa ääritapauksissa kirjoittaja on tiedossa myös nimimerkin takana esimerkiksi kunnianloukkaustapausten varalta.

Citycani *

Esko, huomauttaisin tähän vain sen, että luvan saaneen nimimerkin henkilöllisyys kyllä on toimituksen tiedossa, ainakin omalta osaltani.

*ongelmallisempia* lienevät juurikin ne tapaukset, jotka kirjoittavat oikean näköisellä väärällä nimellä, eivätkä ole ilmoittaneet asiasta toimitukselle mitenkään.

Sinänsä en ymmärrä, miksi joka yhteydessä pitäisi esiintyä nimellään; miten käy esim. työnhaussa, yrittäjänä, etc., jos mahdollinen työnantaja tai kauppakumppani googlaa ja löytää omasta mielestään *vääriä* mielipiteitä potentiaalisen kumppaninsa kirjoittamina?

Voi käydä monelle melko huonosti, vaikka moinen onkin _periaatteessa laitonta.

Politiikasta ja julkisuudesta leipänsä ansaitsevat eivät näemmä tätä, harvoja poikkeuksia lukuunottamatta, ymmärrä.

Siitä heille ja peesaajilleen ISO miinus.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Tämä Guggenheim-keskustelu osoittaa, miksi pienessä maassa ammattiasioista keskustelussa nimimerkit ovat suoranainen välttämättömyys:

http://guggenheimhelsinki.blogspot.com/2012/01/10-...

Piirit ovat niin pienet, ettei kukaan halua esittää alansa kritiikkiä omalla nimellään.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Hyvä pointti, minkä takia itsekin olisin vahvistettujen nimimerkkien takana. Muuten asiantuntijat tällaisissa tilanteissa jossa esimerkiksi oma työpaikka voi olla vaarassa jättävät joko A) kirjoittamatta mielipiteensä tai B) kirjoittavat sen tekaistun nimen takaa. Toisaalta sekin vaatii henkilöltä luottamusta toimitukseen.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Oikealla nimellä esiintymisessä on huomioitava myös turvallisuuskysymys, riippuu toki mistä kirjoittaa. On aihealueita, joihin suhtaudutaan hyvin fanaattisesti ja tunteet käy kuumina. Toistaiseksi Suomessa ei kaiketi kotiinkaan asti tulleita uhkauksia ole toteutettu, mutta ei niitä voi olan kohautuksella sivuuttaakaan.

Hannu Heikkinen

Petteri Järvinen otti tärkeän pointin esille. On myös muita tilanteita,
joissa nimimerin käyttö on tarpeellista, esimerkiksi raa'an rikoksen
uhri tai uhkailun takia on varmasti halua kirjoittaa nimimerillä.

Minusta Uuden Suomen linja pakottaa kaikki kirjoittaa omilla nimillään
laimentaa ja vähentää kaikkein terävintä keskustelua.

Pohjan Akka

Eilen julkistettiin myös joku tutkimus, jossa todettiin, että pseudonymien tekstit olivat eniten kommentoituja, siis kiinnostavimpia.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Kenelläkään ei ole SoMe hallussa. Haluavat julistaa, mutta väki haluaa vuorovaikutusta ja osallistua. Mistä Huusko tietää, kuinka moni on feikki?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Haapalainen (Mtv3) on poliittisista toimittajista kusipäisin.
Sen näkee hänen kapenevista viirusilmistään.
Inhottava ihminen isolla IIllä.

Väyrynen on keskeytetty toimittajien taholta jo kolme kertaa. Sauli Niinistöä ei kertaakaan. Näkyy hyvin mitä Mtv3 kannattaa.

Olen varma, että Mtv3 on Sauli Niinistön merkittävä rahoittaja.
Vaalirahalaki mahdollistaa yhtiöiden suuren tuen antamisen, kun se annetaan pienissä erissä.

Esim. Nyt tonni. Minuutin päästä toinen tonni. Minuutin päästä jälleen tonni jne.

Noin se menee.

Väyrynen on pärjännyt hyvin, mutta- onko taktista, että Väyrynen on laitettu ensimmäiseksi vastaajaksi?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Istumajärjestyksen perustelut olisi kyllä mielenkiintoista kuulla. Nelosen tentissähän ehdokkaat oli asetettu tuoreimman gallup-kannatuksen mukaiseen järjestykseen, mutta tähän järjestykseen en kyllä keksi mitään perusteita. Olisiko paikat sitten arvottu?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Väyryselle nopea piste Iran / ydinasekommentista. Hän sijoitti asian oikeaan viiteyhteyteen.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Väyrysen ja Lipposen välinen kaksintaistelu käytiin presidentin valtaoikeuksien käytön ympärillä. Lipponen presidenttinä tuntuisi olevan hallituksen leimasin, kun taas Väyrynen käyttäisi voimakkaasti arvojohtajuuttaan.

Lipposen väite että Ahtisaaren työryhmä ei ollut oppositiopolitiikkaa (verraten kuntauudistuksen työryhmän asettamiseen) on puhdasta potaskaa. Vuonna 1994 SDP oli oppositiossa, ja Ahtisaari voimakkaasti myös kampanjassaan kävi kiinni työllisyysasioihin ja sisäpolitiikkaan. Nykyinen Virkkusen kuntauudistus selkeästi halventaisi kunnallista itsehallintoa runsaiden pakkoliitoksien kanssa.

Helena Kamula

Koko illan vakuuttavin keskustelija on Sari Essayah!
Mutta jo tuo sukunimi on liian vaikea!

Viktor Flinkkilä

Haavisto ja Lipponen parhaat. Niinistökin ihan ok, mutta pelaa varman päälle. Biaudet ja Väyrynen surkeita.

Hyvä, kun toimittajat malttavat pysyä taustalla tällä kertaa.

Helena Kamula

Soini vei pisteet laittomista lakoista keskusteltaessa! Biaudet aivan surkea. 30% palkanalennuksella turvataan työpaikkoja!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Loppukehut ja ohjelma loppu. MTV3:n webbiäänestyksessä eniten ääniä saivat Haavisto ja Väyrynen: http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2012/01/1...

Hieman jäi pintapuoliseksi ja samalla rönsyileväksi tuo keskustelu. Kuten jo aiemmin totesin niin varsinkin Biaudet vaikutti todella päällekäyvältä ja tunki kommenttejaan joka kohtaan varsin ärsyttävästi. Myös toimittajat välillä kohtuuttomasti kävivät katkomaan Väyrysen puheenvuoroja, vaikka hän puhui huomattavasti tiiviimmin kuin esimerkiksi Arhinmäki. Kaksintaistelussa ihmettelin Haaviston ja Soinin laittamista samaan pariin, kun Nelosella tuota kaksintaistelua kuultiin jo puoli tuntia.

Ajankohtaiset asiat toivat tervetullutta vaihtelua aiempiin kysymyksiin, mutta esimerkiksi NATO-kysymystä ei käsitelty ollenkaan. Ulkopolitiikan osalta muutenkin mentiin aika vähillä paukuilla.

Viktor Flinkkilä

...meinaat, että Niinistö tai Haavisto veisi Suomen Natoon vastoin kansan tahtoa?

Äläs nyt Esko viitsi. Ainoa selkeä kansanvallan vähättelijä tuossa joukossa on pyrkyrin irvikuva Paavo Väyrynen.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Väitän että sekä Niinistö että Haavisto kannattavat NATO-jäsenyyttä henkilökohtaisella tasolla. Ja uskon että Niinistö Suomen NATOon veisikin, jos siihen tilaisuus tulee mahdolliseksi esimerkiksi Euroopan Unionin yhteisen puolustuksen kautta. Sen puolestahan Niinistö puhui kuusi vuotta sitten:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinvaa...

Oletko vähän spesifimpi väitteesi kanssa? Yksittäiset väitteet heitettynä ilman perusteita eivät tuo kovin hedelmällistä lähtökohtaa keskustelulle.

Viktor Flinkkilä

Maanpetoksellinen vehkeily Vladimirovin kanssa taisi tapahtua ennen Eskon syntymää, mutta siitä - kuten Väyrysen muistakin vehkeilyistä - löytyy runsaasti tietoa vaikkapa Wikipediasta.

Kuin tilauksesta, Åbo Akademin tutkija kommentoi väittelyä tuoreeltaan Kymmenen Uutisissa, sanoen että Väyrynen venytti uuden valtiosäännön tulkintaa presidentin valtaoikeuksien osalta. Mihin kettu karvoistaan pääsisi?

Pohjan Akka

Lukekaapa perustuslain presidentti- ja lainsäätöpykälät:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Sitä luettua lakitekstiä kun voi tulkita ihan miten huvittaa, riippuu siitä kuka lukee.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Miksiköhän Soini voitti edellisen maikkaritentin äänestyksen ja nyt taas Haavisto?

Vaihtavatko persut joukolla Haaviston taakse?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

On mahdollista että Haaviston kampanjatoimistolla on pistetty tietokonebotti tai porukka töihin. Tuohon äänestykseen on nimittäin mahdollista vastata useampaan kertaan. Testailin äsken että miten tuo huomioi Google Chromen "incognito"-ikkunan, ja se olisi mahdollistanut useamman äänestyksen (ts. olin jo äänestänyt samasta IP-osoitteesta, mutta se antoi taas tulosten sijaan vaihtoehdon valita ehdokkaansa).

Nettiäänestyksiin pitää aina lähtökohtaisesti suhtautua skeptisesti. Ongelmaa voitaisiin vähentää vaikka pakollisella rekisteröitymisellä ilman äänestystä, mutta toisaalta se karsisi paljon potentiaalisia äänestäjiä.

Veikko Anttila

MTV3:n mainostama NATO-tiedustelu kansalta on tyypillistä gallup-manipulointia: erityisesti se kohta, jossa todettiin, että presidentin kanta voisi nostaa NATO-kannatusta vain 7%. Olisi kohtuuden nimissä pitänyt antaa edes esimerkki tilanteesta, jossa presidentti voisi ko. kannan ottaa.
Kaikille presidenttiehdokkaille pitäisi antaa tenttikirjaksi Robert Edwardsin kirja Talvisota eurooppalaisin silmin. Siitä näkee hyvin konkreettisesti, miten pieneen liittoutumattomaan maahan suhtauduttiin ennen talvisotaa ja sen aikana Euroopan suurissa maissa ja myös Ruotsissa. Suomi oli pelkkä pallottelun kohde, jonka kohtalosta ei välitetty pätkääkään. Pääasia Euroopan maiden poliitikkojen juonittelussa oli, miten oman puolueen ja oman nahkan käy missäkin tilanteessa kunkin maan sisäpolitiikassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kansan ääni on taas puhunut, eli 70 prosenttia vastustaa Natoon liittymistä.
Onkin aika erikoinen tulos. Natoon kuuluu 28 valtioita ja sen tehtävänä on huolehtia jäsenmaidensa turvallisuudesta jopa voimakeinoa käyttäen, jos maan vapaus on vaarassa. Kuinka nämä lukuisat maat ovat "uskaltaneet" liittyä Natoon, kun taas meillä pidetään sitä jonakin kammotuksena, joka vie poikamme ja isänmaamme tuhoon?

Onko siis ihme jos presidenttiehdokkaamme eivät uskalla rehellisesti tuoda kantojaan esille. Se olisi tässä tilanteessa poliittinen itsemurha, joten on parempi myötäillä hyväuskoista ja tietämätöntä kansaa, jonka mielestä mitään turvallisuusuhkaa ei meillä ole. Ehkei juuri nyt ole. Uskooko ken tahtoo, että vaaran uhatessa voimme hypätä Naton syliin tuosta vain ja meidät otetaan avosylin vastaan? Mitään optiota ei ole, kuten yleisesti luullaan. Vai onko?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvä idea ja yritys, Esko. Taitaa vain olla vähän vaikeaa sekä seurata tenttiä, kirjoittaa kommentteja ja lukea muiden kommentteja. Puheentunnistus vielä nettiselaimeen, jotta voisi sanella kommentin.

Sen lisäksi täytyisi olla nopea tapa sijoittaa puhuttu kommentti oikeaan kohtaan puussa.

Jos reaaliaikaisena keskusteluna kommentteja tulisi runsaasti seurauksena olisi toisaalta kaaos. Siihen vastaus voisi olla kutsuttu blogikeskustelu. Halukkaat voisivat seurata mutta vain kutsutut kirjoittaa.

Eiliseen verrattuna MTV3 kyllä putsasi pöydän. Eilinen vaikutti enemmän siltä, että mainosten väliin tehtiin siteeksi muutama kysymys ehdokkaille. Ensimmäiselle mainostauollehan lähdettiin ennen kuin edes puolet ehdokkaista oli päässyt vastaamaan ensimmäiseenkään kysymykseen.

Eihän tässä enää paljoa asiakysymyksillä juhlita. Pikemminkin muodostetaan mielikuvaa. Viimeinen osio toisen ehdokkaan kehumisesta oli näppärä. Ja siinä Arhinmäki vei kyllä pisteet varsinkin, jos ehdokkailla ei ollut etukäteistietoa tehtävästä. Pojalla on nopeat hoksottimet vaikka saattoihan Biaudet olla sinällään helppo kehuttavakin. Lipposeen saakka homma meni hyvin, tosin Arhinmäen kaltaiseen suoritukseen ei enää pystytty. Niinistö sitten lässäytti kakun, hän kun ei saanut ensimmäistäkään sanaa siitä, miksi Essayah olisi hyvä presidentti. Surkea esitys. Väyryselle sitten tarjottiin vielä ns. tuhannen taalan paikka Niinistön kehumisessa. Mutta jalka ei edes osunut palloon.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Joo, olen samaa mieltä ettei tuo jatkuva kommentointi ja kommenttien lukeminen samalla tenttiä seuratessa helppoa ole. Mainoskatkoilla ehtii tehdä pidemmät vastaukset, mutta muuten menee jotain helposti ohi.

Mutta toisaalta jos joku haluaa nostaa yhden asian esiin ja tehdä siitä keskustelua ja merkitsee muistutuksen päälle omaan keskustelunavaukseensa tuleviin vastauksiin niin niihin keskittymisellä voi kyllä päästä pitkälle. Se tosin olettaa että muut ehtivät lukea kommentin ja vastaavat sitten sen yhteyteen.

Eiköhän tämä ketju laajene ja elä vielä yön ja huomisen aikana. Mutta keskustelun aloittaminen ajoissa tuntuu toimivan ihan hyvin näin pitkässä tentissä. Muuten olisi ollut melkoinen kirjoitus blogiksi kun koittaisi referoida yli kahden tunnin vaalikeskustelun pääkohdat blogiinsa ja ottaa niihin näkemyksiä.

Tuon kutsutun blogikeskustelun ongelma on vähän sama kuin HS:n presidenttichatissa. Kun vain pieni osa kysymyksistä poimitaan niin kyllä se passivoi ja turhauttaa ihmisiä. Kaaos toki voi tulla siinä vaiheessa kun tuhat ihmistä kirjoittaa kommenttinsa putkeen samaan aikaan, mutta nyt sitä ongelmaa ei tullut kun kirjoittajien määrä tentin aikana jäi kohtuullisen vähäiseksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Edesmennyt professori Mauri Luukkala sanoi joskus, että suomalaisen ja anglosaksisen keskustelukulttuurilla on yksi perustavanlaatuinen ero. Kun suomalainen esittää jonkin idean, heti nousee joku, joka kertoo, miksi se ei voi toimia. Kun anglosaksisessa maailmassa joku kertoo idean, heti nousee joku, joka kertoo, miten se voisi toimia vielä paremmin.

Yritin vaatimattomalla tavallani edesauttaa anglosaksista mallia. Joten vielä kerran onnittelut hyvästä ideasta. Sitä kannattaa kehitellä edelleen.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Presidentin valtaoikeuksien keskeisin ulkopolitiikka on nyt entistä enemmän talouspolitiikkaa. Mitä kaikkea vallan kammareissa on tapahtumassa?

Toistuuko pankkikriisi EU-rahoituskriisissä? - 1.6.2011
http://karjala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/74744-tois...

Ehdokkaista ainakin Paavo Väyrynen on hyvin kärryillä siitä, että kyse ei ole enää pelkästä euron kriisistä, vaikka niin meille edelleen uskotellaan. Turussa 7.1. tehty haastattelu aiheesta on nyt kovaa valuuttaa.

Paavo Värynen (kesk) vastaa (2:50) – katsottu 2 969 kertaa
http://www.youtube.com/watch?v=dDfjFbv3ToM&feature...

Aurinko paistakoot ja paikkansa pitävä tieto suomalaiset pöö-peloista pelastakoot!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tein tämän illan tentille uuden keskusteluketjun, jossa aiheet on jaettu valmiiksi eri viestin alle keskusteltavaksi. Tarkoituksena helpottaa viestittelyn seurantaa:

http://eskovirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94741-va...

Tervetuloa keskustelemaan. Tentti alkaa kello 21.05 ja se on seurattavissa YLE Areenassa ja TV1:lla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset