Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Ratkaisun hetket

Tänään julkistettiin ensimmäiset gallupit jotka nojaavat ennakkoäänestyksen alkamispäiviin. Sauli Niinistön etumatka on oletetusti sulanut ja jopa voimakkaammin kuin Tarja Halosen kannatus kuusi vuotta sitten, ja kaksikko Väyrynen-Haavisto ovat kirineet hänen takanaan selkeästi eroa muihin ehdokkaisiin. Toinen kierros on tulossa, ja Niinistön etumatka ei tule olemaan läheskään yhtä murskaava kuin Halosen kuusi vuotta sitten. HS:n gallupissa Väyrynen ja Haavisto ovat tasaluvuissaMTV3:n gallupissa Väyrynen on toisena ja Haavisto tiukasti kannoilla.

 

Timo Soinin kannatus on jämähtänyt selkeästi. Tosin Timolla on vielä gallupienkin mukaan pieni mahdollisuus yllättää, sillä peräti 17 prosenttia vastaajista ei HS:n gallupeissa halunnut ilmoittaa kantaansa. Tästä joukosta todennäköisesti suhteessa suurempi osuus on Soinia kannattavia ihmisiä, ja uskon että myös Väyrysen kannattajia tässä joukossa on suhteessa enemmän kuin esimerkiksi Niinistön ja Haaviston kannattajia, joiden taakse media on oikein patistellut ihmisiä. Myös MTV3:n gallupissa epäröiviä äänestäjiä on runsaasti ja siinä Soini on suhteessa hieman lähempänä kaksikkoa Haavisto/Väyrynen.

 

Tässä tilanteessa voi kyynisesti jo todeta, että kenen tahansa muun neljän ehdokkaan äänestäminen menee hukkaan siinä mielessä, että heillä ei ole mitään mahdollisuuksia toiselle kierrokselle. Toivon myös Soinin kannattajien miettivän, haluavatko he varmistaa että toisella kierroksella on Niinistöä vastassa Euroopan Unioniin ja varsinkin euroon sekä NATOon kriittisesti suhtautuva ehdokas. Itse olen jo monta kertaa toistanut Soinin olevan itselleni suhteellisen mieluisa ehdokas, ja äänestäisin häntä toisella kierroksella Niinistön tai Haaviston ollessa vastassa. Toivon että tässä tilanteessa myös perussuomalaisten kannattajat voitte unohtaa vaalitaktikoinnin ja vanhat pilkkakirveet ja antaa tukenne Väyryselle ainakin toisella kierroksella. Oman ehdokkaan äänestämättä jättäminen voi toki tuntua vaikealta, enkä itsekään kovin hepposin perustein jättäisi Väyrystä äänestämättä. Mutta se voi olla kriittistä varsinkin nyt, kun Niinistön kannattajat taktikoivat ääniään Haavistolle.

 

Ulkopolitiikka on merkittävin presidentin toimialue. Kannatatko NATOa ja tiukempaa Euroopan integraatiota ja federalismikehitystä? Äänestä siinä tapauksessa joko Niinistöä tai Haavistoa. Jos omaat terveellistä epäluuloa asian suhteen, mieti vielä hetki. Jos vastustat molempia niin valintasi on Väyrynen (tai Soini, jos uskot hänen mahdollisuuksiinsa).

 

Viimeinen ennakkoäänestyspäivä ja lähden kohta äänestämään, koska sunnuntaista suuri osa menee vaalilautakunnassa. Muista käyttää ääntäsi!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Paavo Väyrysen suunnitelmat presidentin valtaoikeuksien venyttämisestä äärimmilleen ovat sen verran karmeita, että toivon todellakin Sauli Niinistön voittavan nämä vaalit.

Ajatus Pekka Haavistosta toisella kierroksella, siis erittäin lähellä presidenttiyttä, on vielä kylmäävämpi. Tämän ja vain tämän vuoksi aion avauskierroksella äänestää Väyrystä luottaen siihen, että Niinistön kannatus ilman minuakin riittää viemään häntä eteenpäin.

Taustalla kieltämättä kummittelee Väyrysen mielipide, ettei kenestäkään muusta olisi finaalikierroksella todellista vastusta Niinistölle. Jos helmikuun loppuottelussa kohtaavat Kokoomuksen ja Keskustan ehdokkaat, nähdään ja kuullaan oikea titaanien taistelu, johon molemmat lähtevät nollilta.

Jännäksi menee, Esko!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Samaa mieltä siitä että jännäksi menee. Kovin moni muu ei olisi uskonut vielä puoli vuotta sitten, että Väyrynen (ja Haavisto) nousevat näin kovaan kilpailuun presidentinvaalien alla ja Niinistön voittoa ensimmäisellä kierroksella pidettiin jos ei selvänä, niin todennäköisenä. Tavallaan historia toistaa itseään jälkimmäisessä tapauksessa vuoden 2006 tapaan.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Eilisen vedonlyöntiblogaukseen viitaten kertoimet ovat muuttuneet päivän gallupien seurauksena huomattavasti. Kun eilen Väyryselle tarjottiin 12 prosentin kannatuksen saavuttamiseen kerrointa 2, niin juuri nyt 18 prosentin kannatuksen saavuttamiseen tarjotaan kerrointa 2,2. Myös Haaviston ja Niinistöön liittyvät vedot ovat muuttuneet huomattavasti.

http://eskovirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94380-ve...

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Väyrysen pääseminen toiselle kierrokselle olisi kieltämättä hyvä asia, sillä näin myös se "änkyrä-Suomi" saisi oman ehdokkaansa. Näin kansalaisilla olisi kaksi selkeää vaihtoehtoa. Vastaavasti Haaviston ja Niinistön välillä ei olisi niin suuria eroja, joten osa suomalaisista tuntisi olonsa täysin ulkopuolisiksi. Toisaalta uskoisin, että Haaviston ja Niinistön välinen keskustelu olisi hedelmällisempi kuin Väyrysen ja Niinistön.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Joskus alkusyksystä vaikutti siltä, että "välieräparit" olisivat Niinistö-Lipponen ja Soini-Väyrynen. Se olisi merkinnyt finaalia euromyönteisen ja eurokriittisen ehdokkaan välillä. Tämän asetelman Pekka Haavisto on sekoittanut; vastentahtoiset onnitteluni siitä Vihreiden ehdokkaalle.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En nyt ihan "änkyrä-Suomen" ehdokkuutta allekirjoita, sillä Väyrystä kannattaa huomattavasti myös liberaalit ja kaupunkilaiset äänestäjät. Toki pienemmissä määrin kuin Niinistöä (tai Haavistoa), mutta kuitenkin.

Siinä mielessä Haaviston ja Niinistön keskustelussa olet oikeassa, että he varmasti löytäisivät nopeasti useita asioita joista he ovat samaa mieltä ja pystyvät käymään asioista analyyttista ja syväluotaavaa keskustelua. Mutta se ei anna mitään niille, jotka ovat asioista eri mieltä. Sen sijaan Niinistön ja Väyrysen vaalikamppailussa näkisimme suuria linjaeroja niinkin merkittävissä asioissa kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Ja kuten totesit, silloin kansa ainakin saisi äänestää kahden selkeän vaihtoehdon väliltä.

Helena Kamula

Nuorisovaalin tulos julkistettiin tänään. Ei muuten lupaa Väyrysen kannalta hyvää. Itse lähden siitä, että peli pitää olla reilua.
Eu-kriittisten äänet riittävät pitämään Väyrysen/Soinin sijoilla 2-3.
Kumpi on parempi, vienee toisella kierroksella valtaosan toisen äänistä.
Itsekkin olen kypsymässä tähän.
Haavistoa en voi äänestää missään olosuhteissa ja Niinistö ei ääntäni tarvitse, joten jos he ovat vastakkain, niin siinä ei ole vaihtoehtoa!
Sama köllötellä kotona ja olla sekaantumasta koko asiaan!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Vilkaisin itsekin nuorisovaalien tulosta. Mielenkiintoiset tulokset, joskin uskon että kärkisijat selittyvät ehdokkaiden näkyvyydellä. Väyrynen on kuitenkin ollut 12 vuotta Euroopan parlamentissa, eikä ministerinäkään toimiessa ollut niin paljon esillä kuin esimerkiksi Niinistö tai Soini. Olisi mielenkiintoista myös tietää millä alueilla noita äänestyksiä eniten järjestettiin.

Tosin näihin presidentinvaaleihin tuolla tuloksella ei vielä ole vaikutusta, äänestäjäthän olivat alaikäisiä. Mutta tulevaisuuden vaaleihin niillä voi olla vaikutusta, jos kantaa otettiin puolueen perusteella eikä puoluekanta tulevina vuosina muutu.

Toivon kyllä että toisella kierroksella meillä olisi oikea vaihtoehto tarjolla Niinistölle. Eli toivotaan parasta, mutta pelätään pahinta. Muuten joutunee ensimmäisen ja viimeisen kerran elämässään äänestämään Vihreätä ehdokasta toisella kierroksella.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Eiköhän ne Soinin menestyksen päivät ole jo nähty. Väyrynen palauttaa karkulaiset keskustan riveihin ja suvaitsevaisto uutena ilmiönä keskittää ääniään Haavistolle antijytkyn muodossa. Soini on ollut aivan aseeton näissä mittelöissä verrattuna vaikkapa Arhinmäkeen, joka ansainnee vaaleissa nelospaikan ennen Soinia ja Lipposta.

Rähjäämällä ja haukkumalla pääsee kyllä käräjäoikeuteen syytettyjen penkille, mutta vallan kammarit jäävät näkemättä.

Helena Kamula

Otos on kattava ja laaja. Yli 650koulua ja 76000 äänestänyttä eripuolilta suomea!
Koulukohtaisia tuloksia ei näy, mutta alueuutiset julkisti jo perjantaina Haukiputaan. Niinistö32%, Haavisto ja Soini molemmat 18%.
Huomioni kiinnittyi Väyrysen vaatimattomaan5%, vaikka pitäjässä on keskustalainen nuori naisopettaja Vehkaperä kansanedustajana!
Tämä huomio on huolestuttava, keskustan vinkkelistä.
Utajärveltä on tihkunut puskaradion tietoa, siellä Soini on ollut kärjessä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset