Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Pelimonopolit toimivat Suomessa kuin Sisilian mafia

Koripallojoukkue Nilas Bilsonin jättänyt Aleksi Valavuori paljastaa Veikkauksen urheilun tukemisen pimeämmän puolen kirjoituksessaan. Jutun otsikko ”laitonta uhkailua, kiristystä ja määrävän monopoliaseman väärinkäyttöä” paljastaa kaikessa karuudessaan todellisen syyn Veikkauksen asemaan suomalaisessa urheilussa.

 

Veikkauksen pelimonopoli lähinnä kurjistaa suomalaista urheilua ja luo sille kestämättömät olosuhteet, jonka seurauksena parhaat pelaajat lähtee ulkomaille. Ulkomaiset peliyhtiöt eivät voi panostaa Suomessa toimiviin urheiluseuroihin monopolien yksinoikeuden vuoksi eikä Veikkaus käytännössä merkittävästi panosta edes nimikkoliigaansa.

 

Vielä härskimmin toimiva RAY taas velloo omassa sotkussaan: koko lafkan aiempi (ja osa nykyisestäkin) johto on nyt syytettyjen penkillä. Vaalirahoituskohun aikaan he pelasivat populismin nimissä kaksilla korteilla, vaikka tiesivät tasan tarkkaan säätiöiden pystyvän rahoittamaan myös vaalikampanjoita. Nyt kieltävät tietysti kaiken... uskoo ken tahtoo. Vaalirahoituksessa en sinänsä näe itsenään mitään pahaa, mutta rahalähteiden läpivalaisu olisi tarpeellista.

 

Toisaalta keskustelu vaalirahoituksesta meni jossain määrin metsään, koska siinä pyrittiin asettamaan lahjoituskattoja kun todellinen ongelma oli summien läpinäkymättömyys. Jos joku haluaa rahojaan lahjoittaa ehdokkaan vaalikassaan, niin mistä ihmeen syystä se pitäisi kieltää. Kyllä ajatteleva ihminen tajuaa että 100 000 euroa pakkoruotsia ajavalta säätiötä saava ehdokas kannattaa pakkoruotsia, kunhan se vain näkyy vaalirahoitusilmoituksessa (mielellään jo ennen vaaleja).

 

Monopolien rahoittamat palvelut voitaisiin toteuttaa paremmin ja läpinäkyvämmin purkamalla monopolit. Näin saatavista lisenssimaksuista ja peliveroista Suomen valtion kassaan kertyisi vähintään yhtä paljon rahaa kuin mitä RAY ja Veikkaus nykyisellään syöttävät niille yhteisölle joiden normit heitä miellyttävät. Todennäköisesti paljon enemmänkin, sillä erityisesti RAYn sekoilut ovat johtaneet yhtiön kulurakenteen paisumiseen.

 

Toivoisin valtamedialta tasapainoista käsittelyä, jolloin myös pelimonopolien väärinkäytökset saataisiin päivänvaloon. Valitettavasti kaikki valtamedioiden edustajat on taidettu jo voidella valmiiksi Rukan hangilla ja Veikkausliigan matseissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Torbjörn Liimatainen

Erinomaista, että Virri nosti tapauksen Puheenvuoroon. Otsikkokin napakymppi.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Valavuoren haastattelu oli aivan liian herkullinen missattavaksi. Taas tosin siirtyi HYY:n edustajistovaaleihin liittyvä kirjoittelu päivällä parilla ainakin eteenpäin.

Tämä syksy on ollut melkoista myllerrystä muutenkin pelimonopoleille. Jos nämä tapaukset jatkuvat ja saavat kunnolla julkisuutta niin myös kansan usko pelimonopoleihin voisi pitkällä tähtäimellä alkaa murentua.

Pertti Väänänen

Mistäs sitten Kepu saa niitä puoluetukia, jos esim. RAY:n monopoli puretaan?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

RAYn vasaran alla olleet summat ovat olleet jotain muutamia tuhansia euroja yksittäisille ehdokkaille, kun taas puoluetuki on neljälle suurimmalle puoluelle miljoonia kukin. Yksittäisille ehdokkaille tukea antavat yksittäiset yritykset ja ihmiset sekä joskus puoluekin. Pitää myös erottaa puoluetuki vaalituesta, sillä RAYn jupakassa kyse ei ollut puolueesta vain yksittäisistä ehdokkaista.

Oikeastaan mikään muu eduskuntapuolue kuin RKP (lähinnä pakkoruotsitus-säätiöiltä tulee enemmän kuin puoluetuen määrä) ei ole riippuvainen puoluetuen ulkopuolisista rahalähteistä. Sen lisäksi SDP vetää huomattavia summia AY-liikkeeltä, joiden määrät eivät ole juuri olleet virallisessa tiedossa varsinkaan vuotta 2007 edeltävältä ajalta, mutta sen suhteellinen osuus verrattuna puoluetukeen on silti merkittävästi pienempi.

Wikipediasta löytyy taulukko puuolueide talouden riippuvuudesta varainhankintaan: http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_vaalirahoitusk...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset