Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Näpit irti harrastuksestani!

Kataisen hallituksen ohjelma oli monille ihmisille epätodellisen kylmää luettavaa, mutta erityisen hyytävästi se koski pokeriharrastajia: hallitusohjelman mukaan tällä hallituskaudella aiotaan kieltää ulkomaiset netissä pelattavat rahapelit. Ulkomaisten rahapelien kieltämisen perustelut ovat kestämättömät, jotka osoitan tässä kirjoituksessani. Kaiken lisäksi pelkään että nettipelien kielto voisi tulevaisuudessa johtaa myös tilanteeseen, jossa kaikki ravintoloissa ja kotona pelattavat pokeripelit kiellettäisiin.

 

Nettikasinoiden osalta kiellon perustelu peliongelmien kontrolloinnilla ja pelien tuurikeskeisyydellä on jossain määrin hyväksyttävissä. Nettipokerin osalta ulkomaisten pelien kieltäminen tarkoittaisi käytännössä samaa kuin shakinpeluun kieltäminen netissä: molemmat pelit perustuvat taitoon, ja molempia pelejä on mahdollista pelata netissä ulkomailla sijaitsevien servereiden avulla. Vaikka tuurielementti on (riippuen käytettävästä pokerin varianssista) pokerissa suurempi, niin myös shakissa satunnaisia elementtejä on olemassa: aloittajan arpominen ja vastustajan arpominen. Toinen klassinen esimerkki on Backgammon, jota on myös aiempina vuosina tarjottu netissä rahapelinä huomattavan aktiivisesti.

 

Otan tähän muutaman klassisen esimerkin nettipokeria vastustavien poliitikkojen perusteista, ja kumoan ne lyhyesti perustellen:

 

1) Lisääntyneet verotulot / monopolien voitot

 

Tätä perustelua käytetään varsin paljon. Tosiasia on kuitenkin se, että suomalaiset kuluttavat nettipokeriin (talon osuutena, nk. rakena) joitain kymmeniä miljoonia, joista pääosan tekevät pokeriammattilaistet tai vakavasti otettavat pokeriammattilaiset, jotka nettipelikiellon tullessa eivät varmastikaan vaihtaisi pelejään RAYn huonosti toteutettuun nettipokeriin.

 

Lisäksi valtiolta jäisi saamatta nykyiset verotulot suomalaisilta pokerinpelaajilta, jotka jo pelkästään tulo- ja kunnallisverojen osalta lasketaan miljoonissa. Paljon suurempi summa tulee suomalaisten pokerinpelaajien maksamissa välillisissä veroissa kuten arvonlisäveroissa. Yksi esimerkki verotulojen menetyksestä on jo viime vuonna nähty: arpajaislain muutos joka kielsi pokerimainonnan Suomessa muilta kuin monopoleilta. Tämän seurauksena pokerilehdet muuttivat ulkomaille ja pokerisaitit alkoivat mainostamaan kanavilla joihin Suomen viranomaisten toimivalta ei ulottunut, jolloin Suomi menetti satoja tuhansia euroja mainos- ja verotuloja.

 

Suomalaiset ovat myös keskimäärin paljon parempia pelaajia nettipokerissa kuin esimerkiksi etelä-eurooppalaiset. Käytännössä tällä hetkellä rahavirta kulkee siis muualta maailmasta kohti suomalaisten taskuja.

 

Lisäksi nettipokerikiellon toteuttaminen vaatisi lisäresursseja viranomaisille. Tähän nykyinen hallitus on vastannut leikkaamalla nykyisestäkin poliisivoimien rahoituksesta.

 

2) Peliongelmien hillitseminen

 

Tämä on todennäköisesti kaikkein suosituin perustelu, ja samalla myös helpoin kaataa. Vuonna 2010 peliongelmaisia varten ylläpidettyyn Peluuriin tulleista peliongelmia käsitelleistä puheluista peräti 65% käsitteli rahapeliautomaatteja, kun taas nettipokerin osuus puheluissa oli vain 7%. Tämä siitä huolimatta, että rahapelejä innokkaimmin hakkaavat yksinäiset mummot ja papat tuskin soittelevat kovin innokkaasti kyseiseen puhelinpalveluun. Lisäksi Suomessa varsinainen nettipokeribuumi on jo ohi ja pelaajien osuus on jo kääntynyt maltilliseen laskuun.

 

Mikäli nettipelikieltoa ajavilla poliitikoilla olisi aitoa halua vaikuttaa peliongelmiin, olisi rahapeliautomaatit poistettu jo vuosia sitten julkisista tiloista erillisiin pelisaleihin, jolloin peliriippuvuudelle alttiit ihmiset eivät jokaisella kerralla kaupassa tai kioskissa joutuisi törmäämään yksikätisiin rosvoihin. Rahapeliautomaattien aggressiivinen sijoittelu on myös pääsyyllinen suomalaisten peliongelmiin, ja suuri osa niiden tuotosta tulee peliongelmaisilta joita on pari prosenttia väestöstä.

 

Peluurin vuosikertomuksen löydät täältä: http://www.peluuri.fi/data/liitteet/vuosiraportti_2010_3.pdf

 

3) Pelaamisen rajoittamisen toteuttaminen on hankalaa ja kallista

 

Käytännössä nettipelien pelaamisen estäminen toteutuisi joko rahaliikenteen kieltämisellä suomalaisilta pankeilta nettipeliyhtiöille tai IP-osoitebannilla. Kumpikin tapa on helppo kiertää ja niiden toteuttaminen ja valvominen vaatisi suuria panostuksia valtiolta. Käytännössä se ei myöskään näkyisi ulospäin kuin kiusantekona harrastelijoina ja hyödyttömänä noitavainona.

 

4) Nettipelikielto murentaisi pelimonopolin perustaa

 

En itse kannata Suomen pelimonopolikäytäntöä. Tuon tämän asian kuitenkin esiin, koska myös Euroopan Unioni katsoo hyvin kriittisesti Suomen pyrkimyksiä tukea omia pelimonopoleitaan luomalla keinotekoisia rajoituksia pelialan kilpailulle. Toistaiseksi monopolin purkamisen Suomi on pystynyt välttämään, mutta Euroopan Unionissa ei ole yhtään maata jossa on sekä kielto pelata ulkomaille että pelimonopoli. Unioni ei tyytyisikään vastatoimena vain vaatimaan lainsäädännön purkamista nettipelikiellon osalta, vaan laittaisi koko monopolin moukarin alle.

 

Lisäksi Suomen pelimonopoliyhtiöt ovat viime aikoina suunnitelleet laajentavansa toimintaa ulkomaille. Unioni ja sen muut jäsenmaat eivät missään tilanteessa hyväksyisi tilannetta, jossa Suomen pelimonopoliyhtiöt toimisivat muissa Euroopan maissa samaan aikaan kun Suomessa ei saisi toimia kuin nämä monopoliyhtiöt.

 

Miksi sitten en kannata nettipelikieltoa tällä perusteella? Koska kysymyksessä tulisi parhaassakin tapauksessa olemaan vuosien vääntö, jonka aikana suomalaiset pokeriharrastajat kärsisivät tilanteesta ylimääräisenä vaivana ja samaan aikaan muuten suomalaisten käyttöön tulevat rahat valuisivat ulkomaille. Tämän vuoksi ”kompromissina” pitäkööt monopolin kannattajat tunkkinsa toistaiseksi, kunhan pitävät näppinsä erossa monien harrastuksesta: nettipokerista.

 

Toissaviikolla Suomen Pokerinpelaajat ry piti ylimääräisen kokouksen, jossa valittiin uusi toimiva hallitus ensi vuodelle, johon itsekin tulin valituksi yhteisövastaavan rooliin. Yhdistyksen tavoitteena on edistää pokerin tunnettavuutta Suomessa, toimia pokerinpelaajien edunvalvojana ja erityisesti tällä hetkellä taata mahdollisuus pelata pokeria Suomessa jatkossakin, niin netissä kuin fyysisen pöydän ääressäkin.

 

Pelaatko itse pokeria netissä ammattilaisena, harrastajana tai nautitko joskus sököstä tuttavaporukassa vai oletko muuten kiinnostunut pokerista? Liity mukaan yhdistykseen tämän linkin kautta: http://www.pokeriyhdistys.fi/liity.php

 

Tykkää Suomen Pokerinpelaajat ry:stä myös Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/Suomen-Pokerinpelaajat-ry/247221511989211?sk=info . Siellä on mahdollisuus keskustella yhdistyksen tavoitteista, pokeriuutisista tai muista yhdistyksen toimintaan liittyvistä asioista.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Aku Ankka

En osaa sanoa mitään lopullista itse asiasta.

Joillekin pelaaminen on ongelma, toisille ei. Teologina katson kuitenkin asiaa myös sillä silmällä, että äkkirikastumista rahapeleillä halajava saattaa luopua sekä Jumalan apuun luottamisesta että omaan ahkeruuteensa luottamisesta, ja molemmat kai ovat huono asia.

Mutta neuvona niille, joita hallituksen esitys loukkaa: huonoja lakeja voi jättää noudattamatta. Eli senkuin pelaatte vaan, vaikka Katainen säädättäisi mitä.

Jani Kosunen

Pokerinpeluu, tai varsinkin sillä rikastuminen vaatii taitoa ja jonkinverran työtäkin.

Minä vastustan oikeastaan kaikkia yhteiskunnan asettamia rajoituksia mitkä estävät yksilöä toteuttamasta itseänsä vahingoittamatta muita.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Pelaaminen (kuten kaikki muukin asia) on liiallisuuksiin mennessään ongelma. Nettipokeri ei äkkirikastumistienä ole varsinkaan enää nykyisin kovin helppo tie onneen, ja monelle peliriippuvaiselle nettipokeri on monella tapaa ollut siunaus: aiemmin pelikoneisiin hävityt rahat on käytetty voitokkaasti nettipokeriin. Toki peliongelmaisia löytyy, mutta nettipokerin saatavuus ei ole läheskään samalla tasolla kuin rahapeliautomaatit, joiden löytyminen joka paikasta aiheuttaa todellisia haasteita niiden välttämistä yrittäville peliongelmaisille.

Vaikka laki olisi huono, on nettipokerikiellolla mahdollista olla se vaikutus, että jotkin saitit Suomen valtion painostuksesta lopettaisivat suomalaisten pelaajien hyväksymisen. Parempi pyrkiä estämään asia ennen sen toteutumista jotta ei tarvitsisi kiertää.

Antti Virtanen

Yksilönvapauspuolue kokoomus vauhdissa. No mitäpä muutakaan puolueelta joka mm. vaatii mittareita viinipahveihin:

http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Kotimaa/11946...

Eipä siis ole kumma kun puolueen vahvamies jyrki kätäinen kyyristelee pelokkaana entistäkin korkeampien turvatoimien takana. Varmasti ne tavalliset kansalaiset pelottavat kun eroavatkin ajatusmaailmaltaan niin kovin suuresti näiden brysselin käskylästen maailmasta.

Enni Kulovaara

Tuo oli hauska!

Siellä oli hyviä kommentteja:

"(Tuntematon)28.12.2010 22:27

Tuo mittari on ihan hyvä ajatus. Siitä näkee sitten helposti, että koska pitää hakea uusi paketti Alkosta. Jos sitten haluaa laske sitä, että kuinka paljon juomaa on kulunut, voi paketin hanalipat kiinnittää jääkaapin oveen tukkimiehenkirjanpitotyyliin."

Enni Kulovaara

Itse en pelaa kuin pasianssia joskus tylsinä hetkinä, mutta tuollainen holhous on typerää. Ne viipottaa jatkuvasti uusien ehdotustensa kanssa, mutta tuntuu siltä, että mitään asiaa ei ole mietitty loppuun asti.

Kaikenlaista höttöä tulee tuutin täydeltä, kuten esim. se surullisenkuuluisa paskalaki, pörssiyhtiöiden osakkeenomistajien salaus, pohjavesien myynti ulkomaille, GPS-paikantimet autoihin ja kaljan laimennus. On niitä varmaan muitakin, mutta ovat jääneet tuossa tulvassa huomaamatta.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Tuntuu, että kaikki jotenkin vaihtoehtoiset keinot hankkia rahaa halutaan kieltää, jotta tyypit varmasti saataisiin sinne mäkkärin kassalle rehkimään! >:O

(Tulee mieleen myös ehdotus pikavippien kieltämisestä - no, pikavippien ottaminenhan ei ole mitään rahan hankkimista ja kaipa siihen liittyy tosi suuria ongelmia, mutta silti: pikavipitkin osaltaan luovat systeemiin vaihtoehtoja ja joustavuutta. Halutaanko tästä tehdä täysin vaihtoehdoton yhteiskunta?)

Jan Gustafsson

"Minä vastustan oikeastaan kaikkia yhteiskunnan asettamia rajoituksia mitkä estävät yksilöä toteuttamasta itseänsä vahingoittamatta muita."

Uhkapelejä säännellään melkein kaikissa sivistysvaltioissa, juuri sen takia että ne aiheuttavat vahinkoa yksilöille (riippuvuus) ja yhteiskunnille (kiinteät yhteydet jäjestäytyneeseen rikollisuuteen, rahanpesuun jne).

Ihan eri asia on sitten se, onko Suomella käytännön mahdollisuuksia puuttua ulkomailla pelattavaan nettipokeriin.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kyllä uhkapelejä ja (epäilyttävää) rahaliikennettä voidaan säännöstellä, mutta Suomessa peliongelmia ei ole aidosti muutenkaan pyritty minimoimaan. Tässäkin asiassa taustalla lienee puuhamiesten ajatus siitä, että saataisiin kaikki pelaamaan RAYn nettipokeria, mutta he eivät pysty käsittämään sitä kuinka kaikki eivät suostu pelaamaan huonolla ohjelmalla, pieniä turnauksia ja ottamaan vastaan kaikkea sitä töykeyttä mitä RAYn asiakaspalvelusta vastaillaan.

Peliongelmia monopoli ja lainsäädäntö ei edes pyri karsimaan. Rahaa RAYn tulokseen nettipokerikiellolla taas ei pystytä lisää lypsämään. Nettipelikiellolle ei perusteita olekaan, varsinkin pokerin osalta. Ja itse kirjoituksessa ympätty yhteen muut tekijät minkä vuoksi se ei kannata.

Jani Kosunen

Mikäli esim. uhkapelaamista ei säänneltäisi/rajoitettaisi, ei järjestäytyneellä rikollisuudella olisi sen enempää mahdollisuutta hääriä sen ympärillä kuin rahamarkkinoilla yleensä.

Riippuvuus on vakava sairaus, mutta sitä ei paranneta sillä että pelataan kotimaisella kasinolla? Ja riippuvuus helposti siirtyy toiseen kohteeseen, eli edellinen riippuvuus korvataan toisella. Yleensä riippuvuudesta "paranee" vasta kun käy pohjalla ja ei ole enää mitään hävittävää. Tämä koskee niin alkoholismia kun narkomaaneja kuin peliriippuvaisiakin.

Nyky-yhteiskunta tasapäistää ja niputtaa kaikki kansalaiset samaan kasaan. Jos parilla on peliongelma, koko kansan toimia säännellään. Jos joku, jossain vieraassa maassa tekee massamurhan, meillä kiristetään aselakeja ja sensuuria. Kaikista tehdään syyllisiä... tämä on yhtä helvetin simputtamista koko touhu... anteeksi kirosana.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Nyky-yhteiskunta tasapäistää ja niputtaa kaikki kansalaiset samaan kasaan. Jos parilla on peliongelma, koko kansan toimia säännellään."

Tuo kyllä kuvaa nykyistä poliittista mentaliteettia ihan tasan! Halutaan kieltää kaikki josta jollekulle on/voisi olla jotain haittaa, jokaiselta. Kohta on varmaan pakko käyttää kypärää ulkona kävellessään...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ei ihme, että Virri vastustaa uhkapelien kieltämistä.

Keskustapuoluekin pelasi Raha-automaattiyhdistyksestä voittoja ilman pelipanosta.

Kyllä varmaan kannatti niin kauan, kun kannatti.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Olet ymmärtänyt asian täysin väärin päin. Kieltouhan alla ovat ulkomailla pelattavat rahapelit, ja toteutuessaan kielto nimenomaan lisäisi Raha-automaattiyhdistyksen tuottoja, joita se voisi sitten jakaa puoluetovereille entiseen malliin ja enemmänkin. Virrin vaatimuksen toteutuminen tarkoittaisi, että niin keskusta- kuin muutkin puolueet voisivat lypsää suomalaisilta pelaajilta vähemmän kuin jos kielto toteutuisi.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kyllä minä ainakin yritin ymmärtää oikein, mutta kun oli niin herkullinen paikka vetää viime vaalikauden kepu ihan asiapohjalta esiin.

Keskenhän nuo asiat ovat. Kaikkonen,- ja kokoomuksen Kanerva omassa asiassaan odottavat selkäpiit hiellä ratkaisuja.

Syyllisiä ovat silti, on syyttäjän ratkaisu mikä tahansa.
Onhan meillä kansalaiskeskustelijoilla sentään silmät,- ja korvat päässä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Heh, ihan oikeansuuntainen ajatus piikitellä kepuleja, mutta Virri on ymmärtääkseni tässä asiassa kyllä täysin toista mieltä kuin puolueensa enemmistö.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Nettipokerikysymys on siitä jännä että siitä useimmilla kansanedustajilla ei ole oikeastaan juuri mielipidettä, koska asiaa ei tuoda niin paljon esille. Osa linkittää tosin sen mielessään heti uhkapeleihin ja kasinoon, mutta tällä hetkellä varsin suuri osa päättäjistä (myös Keskustassa) ovat melko neutraaleja asian suhteen ja äänestävät puolueen mukana. Äänekkäimmät kannanotot kuten Risikon lausahdukset sitten nousevat julkisuuteen.

Samaa "ongelmaa" on myös Keskustassa, mutta asiaa pyritään tuomaan esille. On syytä myös tuoda tosiasioita esiin ja kyseenalaistaa valtamedian ja Suomen "virallisten tahojen" (RAYn ja Veikkauksen sekä niiden marionettien) puolueelliset näkemykset.

Pekka Heikkinen

On tässä koneella tälläkin hetkellä 4 nettipokerihuonetta auki ja kun pidän pokerinpeluusta, on aivan sama mitä käteiset suunnittelevat, jatkan pelaamista kuten ennenkin tasan niin kauan kuin itse haluan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Et muuten jatka, jos Käteinen kieltää rahansiirrot ulkomaisille rahapeliyhtiöille ja niiltä takaisin.

Enni Kulovaara

Uteliaisuuttani kysyn. Miten se käytännössä tapahtuisi?

Jani Kosunen

Käytännössä "oppia" varmaan otettaisiin USA:sta. Eli pankit eivät saa tehdä rahasiirtoja kasinoille... ja varmaan samaan läjään lyödään varmuuden vuoksi sitten neteller ja paypalkin, jolleivat ne suostu Suomalaisten rahasiirtoja kasinoille estämään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Täytyy muuten antaa Hesarille kerrankin tunnustusta. Tuo linkittämäsi asiasta kertova artikkeli oli ensimmäinen lukemani puoleeton uutinen nettipokerista (jos nettipokerisivustojen ja foorumien omia uutisia ei lasketa). Siinä tuotiin selkeästi esiin se tosiasia, että kiellon tärkein motiivi on lisätä RAY:n tuloja. Lisäksi pokeriammattilainen Aki Pyysing oli päästetty puhumaan pari virketta järkeä. Tosin, tämä ehkä kertoo enemmänkin siitä, että kielloista on päätetty jo, eli niitä ei tarvitse enää propagoida suurelle yleisölle.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Se on totta että uutinen on piristävä poikkeus valtamedian uutismassassa, jossa on viimeiset vuoden väsätty nettipokerista kaikkien peliongelmien synonyymiä. Ehkä myös yhdistyksen elvyttäminen lisää jatkossa pokerinpelaajien näkökulman välittymistä mediaan. Toivossa on hyvä elää, kun pelkää samalla pahinta.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Olen ensimmäistä kertaa samaa mieltä kanssasi. Yritä myös muistaa teesisi seuraavan kerran kun ehdotat minun harrastukseeni tai elinkeinoon puuttumista -- mitä hyvänsä ne ovatkaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Uhkapeleissä on se epäkohta, että pelin tuoma nautinto, eli jännitys, on riippuvainen panoksen suuruudesta. Mitä enemmän rahaa voi pelissä menettää, sitä jännittävämpi peli on, ja sitä helpommin siihen jää koukkuun.

Suomen lailliset uhkapelit ovat siinä mielessä epä-tasa-arvoisia, että täällä sallitut pelipanokset ovat niin pieniä, että menetykset uhkapelissä aiheuttavat jännitystä vain pienituloisille ihmisille, kuten eläkeläisille, työttömille ja pienipalkkaisille.

On raaka tosiasia, että jos pelaat jotain hedelmäpeliä, ja olet hyvätuloinen, niin ei joku muutaman euron menetys heilauta sinun tunne-elämän viisariasi suuntaan tai toiseen. Pienituloiselle eläkeläiselle parin euronkin menetys tuottaa jo voimakkaan tunnekokemuksen, sillä eläkkeet ovat niin pieniä.

Kun hyvätuloinen pelaa Suomessa laillisia uhkapelejä, niin panokset ovat hänen tuloihinsa nähden niin pieniä, että toisasiassa pikkupanoksilla pelaaminen on heille sama, kuin pelaaminen lasten pelimerkeillä tai monopolirahoilla.

Jos hyvätuloinen haluaa nauttia uhkapelin tuomasta jännityksestä, niin hänen täytyy mennä "piireihin" pelaamaan pokeria ym. suurilla panoksilla, niin kuin Esko Aho teki.

Kasinoissakin pelataan nykyisin pikkupanoksilla, koska suuret panokset mahdollistavat helposti rahanpesun.

Käyttäjän tonisuonsivu kuva
Toni Suonsivu

Se on todella kummallista, että yhtä harrastusta vainotaan näin paljon. Pokeri on siitä hyvä harrastus, että parhaimmillaan sillä voi tienata rahaa. Niille, jotka häviävät rahaa pokeriin, se ei ole sen kummempi kuin mikään muukaan harrastus joka maksaa. Vielä kummallisempaa on se, että nimenomaan kokoomuslainen ministeri on tehnyt tällaisen esityksen hallitusohjelmaan. "Oikeistopuolue" haluaa pakottaa ihmiset valtion monopoliyhtiön asiakkaiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset