Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

PKS:n kuntarakenteessa kirveelle töitä

Keskustelua pääkaupunkiseudun kuntien (pääasiassa Helsingin, Vantaan ja Espoon) yhdistämisestä on ollut jo pitkään. Yhdistymisellä olisi omat selkeät etunsa, kuten joukkoliikenteen ja kaavoittamisen suunnittelun helpottuminen. Tästä syystä olen aiemmin pääasiassa tukenut ajatusta. Ongelmana kuitenkin olisi jo nykyään todella suuren demokratiavajeen paheneminen.

 

Viime aikoina olen miettinyt paljon esimerkiksi Helsingin kuntakoon järkevyyttä. Ihanteellinen kuntakoko on asukasluvun perusteella selkeästi alle 50 000, jolloin pystytään tehokkaasti järjestämään kuntalaisen peruspalvelut lähidemokratian periaatteisiin nojaten. Helsingissä lähidemokratia ei toteudu, koska monikaan ei tunne henkilökohtaisesti yhtään valtuutettua tai edes lautakunnan jäsentä, jolloin henkilökohtainen kosketuspinta demokratiaan katoaa.

 

Tästä syystä olisi valmis ehdottamaan kaksiportaista mallia, josta on jo hyviä kokemuksia: Pääkaupunkiseudusta luotaisiin 30-50 kunnan tai itsehallinnollisen alueen yhdistymä, joka hoitaisi yhteistyötä vaativat asian kuten joukkoliikenteen ja erikoissairaanhuollon järjestämisen yhden metropolihallinnon alaisena, jossa jokaisella kunnalla on omat edustajansa. Pienet yksiköt pystyisivät itse hoitamaan suurimman osan vastuualueistaan, ja kuntalaisille tulisi taas aito kosketuspinta demokratiaan, kun valtuutettuja ei ole lähes yhtä harvassa kuin yksi kymmenestä tuhannesta ihmisestä.

 

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Vanhat Tavat (nimimerkki)

Joo, ja jokaiselle johtaja, pormestari, apulaismoiset, virallisen valvojan veljet ja kyykyttämis nutturat, parisentuhatta virkaa jokaiseen, kymppitonni minimi palkkana!

Öhöm (nimimerkki)

"Yhdistymisellä olisi omat selkeät etunsa, kuten joukkoliikenteen ja kaavoittamisen suunnittelun helpottuminen. "

Saisko yhden konkreettisen esimerkin?

Mikä nykyisen HSL:n aikana estää joukkoliikenteen suunnittelua (muu kuin helsingin yksipuolinen päätös olla maksamatta omaa osuuttaan)?

Eipä tuo helsinginkään kaavoittaminen kovin hääviltä näytä: kruunuvuorenrannassa hävisitte käräjillä kun yrititte kusettaa yksityistä maanomistajaa. Sipoonkorvesta taitaa tulla suojelu- eikä asuinalue. Kalasatamassa on iloisesti hiilivoimala ja asuinkorttelit vierekkäin. Itä-helsinkiläiset kirjoittaa yleisönosastolle kurjistamisen näyttävän olevan alueen kaupunkisuunnittelun lähtökohta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Eiköhän länsimetron juupas-eipäs-väittely ole aika osuva esimerkki vaikka siitä lopulta päätös saatiinkin, kestihän siinä parikymmentä vuotta tapellessa. Aika monet bussilinjat myös torppaavat automaattisesti kuntarajalle vaikka usein olisi järkevä jatkaa niitä toisen kunnan alueelle.

Helsingin kaavoitus on kyllä ollut aina surkeaa. Mutta osasyynä siinä on ollut se, että tilaa ei myöskään ole kovin suuresti käytössä. Seurauksena esimerkiksi Malmin lentokenttää on yritetty jo vuosia ajaa alas.

Betonin -ja hiilenVihreiden syytä pääasiassa tuo DDR:läinen arkkitehtuuri. Eivät todellisuudessa arvosta luontoarvoja pätkääkään, ja haluisivat myös katkaista ihmisten ja luonnon yhteyden täydellisesti toimillaan.

Vieras (nimimerkki)

Onko Keskustalla tähän jokin vaihtoehto? Viimeksi kun tarkastin, se teidän pääministerinne ei juuri vaivaudu kaupunginvaltuuston kokouksiin. Siellä sen kuitenkin pitäisi istua, kun on muka "helsinkiläistynyt".

Onko teillä tarjota helsinkiläisille muuta kuin maahan- ja maaltamuuttajia? Edes jotakin uusia ideoita? Ei paljon lämmitä Vihreiden tai kenenkään muunkaan haukkuminen, jos ei ole mitään vaihtoehtoa antaa tarjolle.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Keskusta on noihin ehdottanut huomattavia parannuksia. Suurin lienee se, että energiapolitiikassa Keskusta tukee aidosti uusiutuvia energiamuotoja kuten puuhaketta, toisin kuin Vihreät. Väliaikaisena ratkaisuna ydinvoimakin on parempi kuin jatkuva kivihiilen polttaminen.

Kaavoituksessa Keskustan näkemys on että Helsingin pitäisi tehdä yhteistyötä ympäryskuntien kanssa sen sijaan että koitetaan ahtaa pienelle niemelle yhä lisää asuintaloja. Asukkaiden viihtyvyys pitäisi muistaa myös pääkaupungissa. Tätä pitäisi tukea mm. kestävillä joukkoliikenneratkaisuilla, kuten poikittaisliikenteen kehittämisellä myös kauempana Helsingin keskustasta.

Iso poru lähti viime vaalien alla "puutarhakaupungeista" ja muista hieman väljemmistä asumismuodoista tulevaisuuden rakentamisessa, mutta sen tyyliset ideat ovat suurelle enemmistölle mieluisempia kuin 10-kerroksiset harmaat betonihöskät joissa on pienet 10-30 neliön luukut ihmiselle, joihin betoninVihreät haluaisivat kaikki ihmiset asuttaa.

Vieras (nimimerkki)

Puunpolttaminen lisää pienhiukkaspäästöjä. Ne taas tappavat tehokkaammin kuin tupakka, kävikö muuten asia edes mielessä? Kannattakaa nyt vaikka ydin- tai tuulivoimaa niin tuossa linjauksessa olisi jotain järkeä.

Mitä kaavoitukseen tulee, niin Keskustan linja siis tosiaan on Helsingissä se että rakennetaan Espooseen vai? Ei hyvää päivää. Tajuatko sinä että tuo nostaisi Helsingissä asuntojen hintoja entisestään?

Suomessa ei muuten voi rakentaa alle 30 neliön yksiöitä, se on ihan lainsäädännössä määritelty.

Vieras (nimimerkki)

"joissa on pienet 10-30 neliön luukut ihmiselle"

Olet opiskelija. Kaksioko sinulle pitäisi saada, mikä vika 30 neliön yksiössä on? Ja kuka semmoisen sinulle maksaa - pappa betalar?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

"Olet opiskelija. Kaksioko sinulle pitäisi saada, mikä vika 30 neliön yksiössä on? Ja kuka semmoisen sinulle maksaa - pappa betalar?"

Ihan itse nytkin maksan yli 30 neliön yksiöni. En vain oikein arvosta sitä, että Viherpiiperöiden vuoksi kaikki asunnot Helsingissä maksavat neliöhinnaltaan aivan sairaasti, kun asuntotuotantoa ei löydy järkevien kulkuyhteyksien päästä. Saa tienata aika paljon kuka tahansa yksinasuva ennen kuin on 50+ neliön asuntoon varaa.

Tällä hetkellä olen suunnilleen tyytyväinen nykyiseen asuntooni. Mutta isompaan asuntoon haluan kyllä jossain vaiheessa, eikä nykyisellä asuntotuotannolla ole mitään järkeä sellaista hankkia Helsingistä (varsinkaan vuosikymmenen päästä).

Vieras (nimimerkki)

Okei, ymmärrän. Kuulostaa enemmän opiskelijalta, minulla oli tosin opiskeluaikanani vain pieni 13m2 soluhuone mutta siitä on jo aika paljon aikaa vierähtänyt. Voi niitä aikoja.

Eivätkö nämä neliörajat muuten, jotka rajoittavat pienten asuntojen rakentamista ja suosivat perheasuntoja juuri ole Vihreiden linjauksia? Eli eikö sinun pitäisi itse asiassa olla iloissasi, kun saat halvalla sitten perheasunnon kun asetut aloillesi ja perustat perheen?

Tietenkin se wc-laki on aivan järjetön, mutta sen Keskusta voisi muuttaa hallituksessa ihan helposti. Miksi ette muuta kun teillä on lähes kaikki valta ja vastuu tässä maassa? Eikö se teidän helsinkiläistynyt pomonne voisi hoitaa tätä yhdellä kädenojennuksella, kuten kunnanvaltuuston kokouksetkin? Ai niin mutta eihän se niissä käy..

Leikki leikkinä, ihan kiva friidu se Mari varmaan on. Onnittelut muuten sinulle kun piirinne sai puheenjohtajuuden tänne. Tarjosiko Mari teille kunnon shampanja-blinit sen kunniaksi vai oliko vain kahvitukset?

Vieras (nimimerkki)

Kun keskuspuiston rakentaa täyteen, niin saadaan asumismaata riittämiin. Ei kaupungissa tarvitse olla sellaista valtavaa joutumaata hukkakäytössä. Se vaatii vain poliittista rohkeutta.

Lisää kantakaupunkia Stadiin!

Paksu-Paavo (nimimerkki)

Vai on Keskuspuisto nykyisellään joutomaata ja hukkakäytössä? Eivätkö stadilaiset tarvitse virkistysalueita? Ei kai virkistysalueita tarvitse uhrata, jotta saadaan lisää kantakaupunkia? Sitä kantakaupunkiahan voidaan rakentaa virkistysalueen ulkopuolelle jos halutaan ja osataan. Mistä kiikastaa?

Vieras (nimimerkki)

Onhan se joutomaata, lähinnä metsää. Tietenkin siinä on osia, jotka voisi säilyttää. Oletko sinä koskaan kävellyt siellä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset