Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Nuorille annettava lisää painoarvoa poliittisessa päätöksenteossa

 Vantaalla on päätetty antaa nuorisovaltuuston edustajalle puhe- ja läsnäolo-oikeus valtuuston kokouksissa. Tämä sama käytäntö on monella muulla paikkakunnalla ollut arkipäivää jo pitkään. Esimerkiksi Vammalassa (osa nykyistä Sastamalaa) pääsin nuorisovaltuuston edustajana tutustumaan kunnanvaltuuston toimintaan ja tuomaan nuorison mielipiteitä esiin, paitsi varsinaisessa kokouksessa myös sen ulkopuolella. Valitettavasti oma nuorisovaltuustokokemukseni jäi tyngäksi, sillä jo samana syksynä muutin Helsinkiin lukion vuoksi.

Harkinta nuorisovaltuuston edustajan puheoikeuden kontrolloinnista kuulostaa kuitenkin täysin järjettömältä. Keskimäärin asioista kiinnostuneelta nuorelta tulee usein paljon arvokkaampaa informaatiota kuin valtuustossa kaksikymmentä vuotta istuneelta jäärältä (kaikki eivät toki tällaisiksi muutu), jonka mielestä asiat pitää hoitaa samalla tavalla kuin silloin kun hän oli nuori. Nuorilla voi olla innokkuutta enemmänkin kuin osa päättäjistä toivoo, mutta sen ei pitäisi olla paha asia.

Jo lain mukaan nuoria on kuunneltava heitä koskevissa asioissa, mutta tämä ei toteudu monessakaan kunnassa ja päätöksenteon alueella. Esimerkiksi Helsingissä poliittinen johto on kieltäytynyt toteuttamasta nuorisovaltuustoa tai mitään vastaavaa ideaa. Perusteluina on käytetty että kaikki halukkaat eivät tähän toimintaan mukaan pääsisi, mikä ei ole totta sillä äänioikeus tulisi koskettamaan kaikkia kriteerit koskettavia nuoria. Sen sijaan kaupunki on tyytynyt tukemaan tehotonta ja kerran vuodessa järjestettävää Nuorten Ääni-tapahtumaa, josta itse en edes omana lukioaikanani kertaakaan kuullut. Herääkin kysymys, pelkäävätkö päättäjät että nuorten itsenäinen ajattelu johtaisi kenties nykyisten valtapuolueiden laskuun.

Nuorisovaltuusto yksinään ei toki nuorten asemaa parantaisi. Nuorisovaltuustolla pitäisikin olla valta lähettää puhe- ja läsnäolo-oikeutetut edustajat paitsi valtuuston kokoukseen, myös lautakuntien kokouksiin. Sille tulisi myös määritellä oma budjetti jolla se voisi toteuttaa nuorille tärkeitä ideoita. Päättäjien on tultava alas norsunluutorneistaan ja oltava valmiita kuuntelemaan nuoria ympäri vuoden. Nuorisovaltuusto antaisi tähän todellisen mahdollisuuden.

Nuorisovaltuuston puolesta olen ennenkin ottanut kantaa, muun muassa vuoden 2008 kunnallisvaalien kampanjassani ja kirjoittamalla pohjan Helsingin Keskustanuorten syyskokouksen kannanotoksi viime vuonna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

K Veikko

Ei sitä painoarvoa anneta vaan se OTETAAN. - Hyvin perustelluilla mielipiteillä jotka pohjautuvat pitkällisen kokemuksen vahvistamaan ideologiseen näkemykseen.

Jokainen kannattaja ja äänestäjä on henkilökohtaisesti haettava kannattajajoukkoihin. Toiset onnistuvat siinä parilla facebook bloggauksella toisilla se vie vuosia.

Visitor (nimimerkki)

Päinvastoin, äänestysikärajaa olisi nostettava vähintään entiseen takaisin ;-)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

#1: Jossain määrin samaa mieltä vallan ottamisesta, mutta nykyisen kaupunginjohdon tukema "Menkää mellastamaan kaduille ja purkamaan pahaa oloanne viinaan"-doktriini ei ole kovin rakentavaa tulevaisuuden kannalta.

#2: En sinänsä kunnallisvaalien äänestysikärajasta olisi niin tarkka, parempi olisi jos nuoret kiinnostuisivat asioista äänestäessään itsensä ikäisiä ja suunnilleen saman elämänkokemuksen omaavia henkilöitä esimerkiksi nuorisovaltuustoon. Jossain saattaa toimia myös jäseniä valittaessa koulujen eri "oppilasluottamustehtäviin", mutta monessa koulussa ei niihin innostus riitä.

Visitor (nimimerkki)

Ääh, ne perustelut totta kai jäivät. Olen seurannut omieni nuorten ja heidän kaveripiirinsä keskusteluita aihesta politiikka joitain vuosia, vaikka opastusta ja neuvontaa on ollut laidasta laitaan, suurin osa porukkaa(18-20vee) on totaalisesti aiheesta aiva pihalla, ei noita pitäisi päästää ollenkaan äänestämään tuontasoisella yleissivistyksellä yhtään mistään. Mitä kummaa nykyinen koululaitos opettaa?

Äänestysikärajaahan laskettiin aikanaan, ja Kokoomus pääsi valtaan, tulos tottakai oli laajalti tunnettu suuri lama Suomessa(toki siihen ja sen tuottamiseen osallistuivat muutkin puolueet).

http://hannu.blogit.uusisuomi.fi/2010/04/26/miksi-...

Visitor (nimimerkki)

Tuolta voit Erkki Ahon ystävällisesti kokoamana lukea näitä edellämanittuja seurauksia, eivät ole kaikki kauniita ollenkaan, mielenkiintoisia kyllä.

http://www.erkkiaho.com/blog/?content=detail&id=737

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

#4: No väitetäänhän Churchillinkin sanoneen että "paras argumentti demokratiaa vastaan on viiden minuutin keskustelu keskivertoäänestäjän kanssa". Täysin pihalla olijoita löytyy myös vanhemmasta ikäryhmästä, jotka joko jättävät äänestämättä tai äänestävät julkkisehdokkaita ymmärryksen puutteessa.

Osittain nuorten keskimäärin ehkä heikkokin yhteiskunnallisten asioiden ymmärtämisenen selittyy yhteiskuntaopin ja muiden "elämään valmistavien" aineiden vähyydellä peruskoulussa. Esimerkiksi yhteiskuntaoppia pitäisi opettaa opinto-ohjauksen ohella paljon enemmän.

Suoraan tuota Kokoomuksen *) vaalivoittoa ja äänestysiän laskua en nyt osaa yhdistää, mutta siltikin tuossa olisi paremmin käynyt mikäli tuolloinen presidentti Koivisto ei olisi saanut päähänsä leikkiä Kingmakeria, vaan olisi antanut keskustaoikeistolaisen hallituksen muodostua. Joskin tämä nyt menee jo todella pitkälle alkuperäisestä aiheesta.

*)Mutta tuollaiset vaaligallupit nuorten osalta löysin viime vuosilta: http://www.taloussanomat.fi/uutinen/2010/02/19/nuo...

Lisäys: Pitääkin ehkä jossain vaiheessa kirjoittaa 1990-luvun alun lamasta tänne tai jonnekin muualle. Tein koulun kurssille (Suomen kulttuuri- ja taloushistoria) viime vuonna aiheesta 8 sivun raportin, jonka voisin myös linkittää sen oheen.

Visitor (nimimerkki)

#6. Mainiota, erinomainen kirjoitus,(Churchillin sanomaksi väitettyä kyseistä lauisetta olen lainannut itsekin näissä blogeissa) on hyvä totta kai, että joillakin edes on kiinnostusta ympäröiviin asioihin tietokonepelien lisäksi(provo ;-)

Kuitenkin edelleen pitäsin sen äänioikeuden hieman ylempänä kuin nykyisin, muutaman harvan nuoren kun ymmärtäessä edes jotain koko asiasta, vanhakantainen ajatukseni lähtee siitä, että ensin pitää kyetä elättämään itseään omilla ansioillaan jokunen vuosi (ja kuulemani nuorten em. kommentit), jolloin saa hieman enemmän tuntumaa asioihin.

Visitor (nimimerkki)

#6. Jatkoa, "Lisäys: Pitääkin ehkä jossain vaiheessa kirjoittaa 1990-luvun alun lamasta tänne tai jonnekin muualle. "

Teepä se, odotan mielenkiinnolla, toki tietenkin olet siinä vaiheessa tutustunut "Koiviston konlkaaviin" ja tuohon Erkki Ahon materiaaliin, osa kun tiedoista on edelleen salattua ;-)

Visitor (nimimerkki)

Jessus näitä typoja tänään: "”Koiviston konlkaaviin” = Koiviston konklaaviin...

Visitor (nimimerkki)

Tuossa yksi suosikkini Erkki Ahon kirjoituksista, menee kuin jännitysromaani...(lainaus):

"Yhä useampi alkaa nähdä ympärillään voiton mahdollisuuksia. Jos naapuri, niin miksi sitten en minä. Ali-Melkkilä koki kohtalonsa. Edessä oli tyhjä sampanjapullo ja ladattu ase. Hän veti liipaisimesta tasan vuosi Kari Kairamon itsemurhan jälkeen. Hautausurakoitsijat ja ruumiinpesijät ryhtyivät töihin joka kylässä ja kaupungissa. Suomessa jokainen lainapaperi, jolla nostettiin rahaa, oli väärennetty. Vakuusarvot olivat väärät, tuotto-odotukset, liiketoimintasuunnitelmat olivat väärennetty. Kaikki roikkui ilmassa. Kukaan ei katsonut alas ennen kuin oli liian myöhäistä..."

Tomppa (nimimerkki)

Kyllähän nuoria ja vanhempiakin saatetaan joskus kuunnella, mutta mitään merkitystä heidän mielipiteillään ja sanomisillaan ei poliitikoille ole.

Käyttäjän aleksieskelinen kuva
Aleksi Eskelinen

Tärkeintä on nimenomaan aktivoida nuoria siihen todelliseen päätöksentekoon, ei ulkoistaa ryhmää omakseen ja luoda sille lumedemokratia. Nuorisovaltuusto voi olla hyvä juttu, jos se keskittyy olennaisuuksiin. Nuorten tapahtumajärjestäjänä se ei täytä demokraattista tehtäväänsä. Nuoria kaivataan siis nuorisovaltuuston lisäksi todellisiin päättäviin elimiin.

Nykyisellään ensimmäistä kertaa kunnallisvaaleissa voi päästä äänestämään pahimmillaan lähes 22-vuotiaana. Se ei oikein riitä herättämään myönteistä äänestyskokemusta ja motivoimaan äänestämään riittävän ajoissa. Kunnallisasiat ovat lähellä ihmistä. Nuorilla on hyviä arvoja, kuten monet nuorisobarometrit ovat osoittaneet. Olisi melkoista väheksymistä sanoa, että nuoret ovat kykenemättönempiä äänestämään kuin keski-ikäiset tai eläkeläiset. Heillä on erilainen lähtökulma elämään.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

#7-10: Juu, pitänee joskus hyvällä ajalla lukaista noitakin läpi.

#12: Kuten todettu, nuorisovaltuusto yksinään ei poista ongelmaa. Laajemmilla vaikutusmahdollisuuksilla se on kuitenkin hyvä vaihtoehto, ja antaa "testata" äänestämistä jo ennen kunnallisvaali-ikää. Muuten koulussa annettua (joskin ohutta) yhteiskuntaopin soveltamista käytäntöön saa odottaa joka tapauksessa äänestämisen osalta vuosia.

Markus RURIK Räsänen (nimimerkki)

KAPITALISMI ON JO PÄÄTTYNYT

www.markusreed.julkaisee.fi/51 ”Räsäsen seinälehti”
Suomen punaisin Päätoimittaja, Markus ”Red” Räsänen, kommentoi:

ELÄMME MASSONIN SUUNNITELMATALOUDESSA
Siitä on enää kukon askel kommunismiin

Ei se nyt auta, kun kapitalismi on jo kuralla.

www.markusreed.julkaisee.fi/72

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset