Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Onko Kreikan tie meidänkin tiemme?

 

Talouden myllerrys Euroopassa jatkuu. Tänään Kreikka esitti odotetusti virallisen avunpyynnön EU:lle ja IMF:lle. Pelkästään jo tänä vuonna myönnettävällä 45 miljardin euron lainoituksella Kreikka pyrkii kohtuullistamaan omia lainanhoitokulujaan ja takaamaan valtion maksukykyisyyden. Monet ovat kritisoineet Kreikalle annettavaa lainaa tarpeettomana riskilainana.

Kreikan talouskriisi on saanut viimeisten kuukausien aikana tragikoomisia piirteitä. Talouslukujen vääristelyn ohella valtiossa on puhjennut laajoja levottomuuksia valtion johdon pyrkiessä epätoivoisesti saamaan valtion menoja kuriin. Koko Euroopan talousalueen kykyä selvitä lamasta on kyseenalaistettu, ja eurokin on heikentynyt kriisin seurauksena merkittävästi suhteessa dollariin, mikä toisaalta on parantanut Euroopan kilpailukykyä.

Nykyinen Kreikan hallitus on pakkotilanteessa pyrkinyt selvästi saamaan maan talouden edes jotenkin vastaamaan todellisuutta. Kansa ei kuitenkaan ymmärrä miksi heidän pitäisi luopua "saavutetuista eduistaan", vaikka valtiotalous on toiminut lainarahan turvin Kreikassa jo vuosikymmeniä. Paikalliset ammattijärjestöt kurjistavat entisestään Kreikan tilannetta järjestämällä lakkoja ja työnseisauksia, eikä loppua Kreikan talouskriisille ole vielä näköpiirissä. Matalampikorkoinen laina ja EU:n poliittinen tuki kuitenkin mahdollistavat Kreikan hallitukselle vielä yrityksen saada valtion talous oikealle raiteelle ilman kansainvälisten tahojen holhousta. Toivottavaa Kreikan ja koko Euroopan kannalta on että Kreikka yrityksessään onnistuu, eikä maata tarvitse asettaa ulkoiseen holhoukseen.

Ammattiyhdistysliikkeet ovat pelanneet omaa peliään sekä Kreikassa että Suomessa kansakunnan heikon taloustilanteen kiristämiseksi, mistä törkein esimerkki oli järjettömillä vaatimuksilla provosoitu ahtaajien lakko joka vei työnteon mahdollisuuden tuhansilta. Toisaalta elintarvikeliiton ja kaupan alan lakkojen taustalla on myös todelliset tarpeet, mutta niiden taustalla ovatkin selvästi heikommat ay-liikkeet. Keskinäinen solidaarisuus on kuitenkin kansakunnan yhteisessä talouskriisissä jäänyt pelottavan vähälle.

Suomen tilanne on vielä suhteessa Kreikkaan hyvä, mutta viime kuukausina lisääntyneet lakot ja kasvava valtionvelka muistuttavat karusti Kreikan nykytilannetta. Vielä toistaiseksi mielenosoitukset ovat pysyneet pieninä, mutta onko Suomessa poliittista tahtoa parantaa valtiontaloutta ja maksaa valtionvelkaa pois vielä hyvän sään aikana, samalla kunnioittaen heikoimmassa asemassa olevien oikeuksia? En ainakaan usko että SAK:n poliittiselta siiveltä sitä löytyy, miltä pohjalta lienee toivottavaa että nykyinen hallituspohja jatkaa kahden suuren puolueen osalta myös vuoden 2011 vaalien jälkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

K Veikko
VeliSynkkä (nimimerkki)

Hoppista NuortaMiestä!
Tässä joitain nopeita vastauksia kysymykseesi!

Ranska on muuten seuraavana kaatumassa!

Kun valtioiden konkurssiriskiä arvioidaan, usein mittareina ovat pelkästään julkisen sektorin nettovelka ja vuosittainen budjettivaje suhteessa BKTn. Tämä on varmastikin sinnepäin suuntaa antava mittari, mutta ei lähellekään täydellinen.
Islannin romahtaessa maa oli kaikilla luototusmittareilla valiojoukon valio. Silti se romahti. Jos riskimittareihin olisi otettu vastuut, joka maan julkisella ja yksityisellä sektorilla oli maan ulkopuolelle vieraassa valuutassa, olisi saatu oikeampi kuva todellisista riskeistä.

Seuraavan linkin kuvaajassa maita on vertailtu tällä perusteella.
Siinä 100 % edustaa konkurssia eli Islantia.
Neljän kärki on Irlanti, Kreikka, Belgia ja Portugali. Sitten tulee suurempia maita: UK, Espanja, Ranska ja Italia. Kuten kuvaajasta nähdään ongelmat kasaantuvat erittäin vahvasti Eurooppaan ja vieläpä lähes pelkästään euroalueelle.

http://www.marketoracle.co.uk/Article18273.html

Tuskin tämäkään mittaamistapa täydellinen on. Islannin teki erityisen haavoittuvaksi juuri jättimäinen pankkisektori verrattuna maan taloudelliseen kokoon. Näinä aikoina tällaiset pikkumaat voivat olla todellisia ylläripyllärin tekijöitä, kuten Sveitsi.
Sveitsin kahden suurimman pankin koko suhteessa maan BKTn on noin 600 % (UBS ja Credit Suisse). Kun tiedetään, että pankit noin yleensä ovat varsin innokkaita ja avoimia tiedottamaan kaikista riskeistään, kuten myös tiedetään, että näinä taloudellisesti kovin menestyksekkäinä aikoina reaalitalous kiihdyttää kohti uusia ennen näkemättömiä korkeuksia, mojovan ylläripyllärin todennäköisyys lähenee joka ikinen päivä kohti 100 prosenttia.

Sveitsillä on erinomaiset mahdollisuudet toteuttaa Islannin kaltainen ylläripylläri.
Kreikan lynkkaaminen on enaa vain paivien kysymys, koysi Portugalin kaulan ymparilla kiristyy, ja Ranskaa rahdataan kulissien takana ladon taakse lopetettavaksi.
No, ehkei ihan noin, MUTTA eilen Kreikan korot nousivat uuteen ennatykseen. Posahtaminen lienee enaa vain paivien kysymys.

Saksassa SPD on alkanut virallisesti vastustaa Kreikan bailouttia. Eli Kreikka ajautuu hyvaa vauhtia karille, eika pelastusrenkaasta, josta on muka "sovittu" jo monta kertaa, ole kuitenkaan lopullista varmuutta. CDS spreadit ovat nyt uudessa ennatyksessa -- taas -- eli jo 522bps.
Samaan aikaan toisaalla.... markkinoiden katseet ovat kaantyneet Portugaliin. Sen CDSt (credit default swapit) ovat nousseet nyt 235bps'aan, vain 7 bps'aa ennatyksesta.
Ja mita heikommin Kreikalla, Portugalilla ja Espanjalla (jonka CDS spreadit ovat myos nousseet) menee, sita korkeammaksi Ranska-riski nousee.

TIIVISTELMÄ: KREIKKA on siis " pieni paska" verrattuna näihin muihin LATINO SONTAKASOIHIN ja kun ne kaatuu niin HELLUREI ja tervetuloa SYSTEEMIKRIISI!

- Näemme ehkä hyvinkin nopeasti D Markan paluun!

VeliSynkkä
KultaBugi

Antonius (nimimerkki)

Paluu markkaan - jos eurooppalainen rahaunioni kaatuu niin pahasti käy Suomen. Kiinan RMB valuuttaan sitominen lienee pidemmän päälle viisainta.

Mallioppilaan pitää oppia tervettä itsekkyyttä.

Mr. Fockr (nimimerkki)
Gagarin (nimimerkki)

Kreikan tie ei ole meidän tiemme. Suomen taloudesta pidetään hyvää huolta, tilanteen huomioon ottaen, niin kauan kuin nykyiset valtiovarainhoitajat saavat asioista päättää. Tämän paremmin ei olisi Suomi voinut tästä kriisistä millään ilveellä selvitä.

luuserius (nimimerkki)

Nykyinen hallituspohja olisi saanut tarttua jämerämmin mm. lakkoaseeseen.
Ja moniin muihin työmarkkinoiden ongelmiin, joihin järjestöt eivät kykene ratkaisua saamaan ja heikoimpiakin olisi voitu muistaa ansiosidonnaisen korostamisen sijasta.

Suomalaiset (politiikot) eivät arvosta vahvaa johtajuutta vaan se koetaan usein uhkatekijäksi. Näin suojellaan järjestökonsensusta ja annetaan valta etujärjestöille, toinen toisiaan puukottamalla Arkadianmäellä.

Vaalirahakohukin on heikentänyt politiikan uskottavuutta ja siirtänyt valtaa isoille pojille. Demokratiamme on syvältä. Seuraavaa pääministeriä käy jo sääliksi.

VeliSynkkä (nimimerkki)

Kreikan vastuut jakautuvat seuraavasti:

Ranska 25%
Sveitsi 20%
Saksa 15%
UK 5%
USA 3%

VeliSynkkä
Kysymys; Onkohan toi Gagarin muuten Dorka vai muu vajekki?

Gagarin (nimimerkki)

#7:
Kuinka tuo tilastosi tukee kommenttiasi?

Markus RURIK Räsänen (nimimerkki)

ELÄMME JO VALLANKUMOUKSELLISESSA TILANTEESSA

www.markusreed.julkaisee.fi/51 ”Räsäsen seinälehti”
Suomen punaisin Päätoimittaja, Markus ”Red” Räsänen, kommentoi:

VAIN IHME VOI PELASTAA KAPITALISMIN
Tiede ei usko ihmeisiin.

Suomen tie on Kreikankin tie.

www.markusreed.julkaisee.fi/68

Gagarin (nimimerkki)

#9: "Suomen tie on Kreikankin tie."

P..skat!
Suomi on EU-maista ääripäässä Kreikkaan verrattuna!

VeliSynkkä (nimimerkki)

ELÄMME TÄYTTÄ JA USKOMATTOMAN SYVÄÄ KOLLEKTIIVISTA HARHAA!!

MEILLÄ ON JO 40% JA KOHTA 80% NUORISOTYÖTTÖMYYS!
Ja yhteensä 1 000 000 työtöntä!
Ja Valtiolla KASSAKRIISI JA KUN SUURIN OSA SUORITUSKYKYISISTA KOULUTETUISTA NUORISTA ON MUUTTANUT MAASTA MEILLÄ EI TAKUUVARMASTI OLE MINKÄÄÄNNÄKÖISTÄ JÄRJESTETTYÄ VANHUSTENHOITOA!
Kiitos Sosiaalifastien kansantuhopolitiikan.

Tulossa oleva Yövartijavaltio tarjoaa ainoastaan väkivalta - turvallisuuspalvelut kurjistuneelle väestölle!
Älkäämme unta nähkö myöskään mistään eläkkeistä, työttömyyskorvauksista ja muista höpö höpö - hömpistä. Ktso alla perustelut ja itke!

SUURLAMA on vasta KÄYNNISTYMÄSSÄ !
- Samaa vai eri mieltä?
1. VALTIONVELKA
- Voiko nousta 150 tai 200 MRD iin?
- Tähänastinen VELKARAHA on mennyt täysin yksiselitteisesti 700 000 Virkamiehen elättämiseen! Totta vai ei? - Jos EI voisiko silloin Katainen kertoa mihin se meni! Ja mihin se menee! - Katainen ei kerro, miksi ei? - Halveksiiko hän hallintoalamaisrahvasta niin syvästi? - Vai PELKÄÄKÖ HÄN LEVOTTOMUUKSIA, MELLAKOITAKIN? - Mitä me voimme tehdä tulevissa vaaleissa näille niljakkeille?
2. MaMu - Kustannukset
- Lehtitiedot kertovat että ovat 1 - 2 Mrd vuositasolla! - Torssi ja Katainen tietää, ME EMME MAKSAJINA TIEDÄ
3. MAATALOUDEN TUKI
- Kuulemma 7 - 10 MRD vuositasolla. Kuulemma?
4. PAKKORUOTSI ja 2 - KIELISYYS
- 2 - 3 MRD, siis jokavuosi
5. TYÖTTÖMYYS
- Ilmoitettu 250 - 300 000. Todellisuus 700 000 ? - Ensivuonna 1 000 000
6. NUORISOTYÖTTÖMYYS
- Ilmoitettu 26% - Todellisuus YLI 40% ? MILLOIN 80%?
7. HUOLTOSUHDE ROMAHTAA
- elätettävien määrä työttömyyden, eläköitymisen ja äärimmäisen kiivaan syrjäytymisen vuoksi räjähtää käsiin - Köyhiä nyt 700 000, kohta 1 500 000, samoin kuin 700 000 alkoholistia.
8. ELÄKEPOMMI
- Kattamattomat eläkevastuut ovat jotain 400 MRD, pelkästään kunnissa 250 MRD. - Eläkkeiden suurleikkauset käynnistyvät jo 2012 - 2013
9. VIENNIN TOTAALIROMAHDUS
- Entä jos romahtaa - 50%
10. BKT n TOTAALIROMAHDUS
- Entä jos romahtaa - 50%
11. VEROTULOJEN TOTAALIROMAHDUS
- Entä jos romahtaa - 50%
12. TEOLLISUUDEN JOUKKOPAKO
- Mitä Hallitus on tehnyt tai tekee?
13. T. HOITOKULUJEN MONINKERTAISTUMINEN - Ihmisen viimeisen kahden elinvuoden sairauskustannukset ovat peräti 80% elinaikakustannuksista - Terveydenhoitojärjestelmän romahtaminen mm.henkilökuntapulaaan - Lääkärien ja hoitajien pako ulkomaille 2 – 5 x parempien palkkojen perässä.
14. RÄJÄHTÄVÄ RIKOLLISUUS - Työttömien nuorten miesten laumat aloittavat välittömästi jengiytymisen ja väkivalta sekä huume, murto ja talousrikos - aallon kun työttömyyskorvauksia leikataan eikä enään voikaan dokata valtion piikkiin.
15. ULTRAKIREÄ VEROTUS - Kokonaisveroaste vähintään 80% kaikilla mahdollisilla pakkoveroilla, kuten sähkö, bensa, kiinteistö, asumistulo, viina, ALV, jne jne ( Virkamieskunnan ylläpitämiseksi )
16. SAIRAANHOITO 100% MAKSULLISEKSI - Saat hoitoa rahalla, et muutoin, ellet vuoda näkyvästi verta, tai ole umpitajuton.
17. HAMMASHOIDON LOPETTAMINEN
18. SÄÄSTÖJEN PAKKO - OTOT
19. SÄHKÖAIDATUT ASUINALUEET
20 . ELINTARVIKEKUPONGIT JA REKKAJAKELUT - Ostoskeskusten parkkipaikoilla 2 X viikossa säkkitavarana halpoja hilareita ja pakastettua nötköttiä
21. YLE - SANEERATTU 3000
22. OSTOVOIMA ja HALU ROMAHTAA - 75% - Tyhjiä liiketiloja 50 - 70% ( Vacancy Rate ) - Nyt jo paikoin Toimistoissa 20 - 30%%
23.SYRJÄYTYNEITÄ NUORIA JO 100 000 Kpl. - Yhden syrjäytyneen elinaikainen pelkkä veromenetyskustannus on 1 000 000 €! - Syrjäytyneiden määrä voi kaksinkertaistua työttömyyden jne johdosta 200 000 Kpl
24. KANSALLINEN VELKA 500 MRD - Valtio, kunnat, yritykset, yksityiset, korporaatiot - korkomenot 5% korkokannalla 25 MRD vuosi, joka vaikuttaa dramaattisesti kulutuksen leikkautumiseen ja työttömyyden kasvuun.
30. KIINAN ja USAn TALOUSROMAHDUS - Elvytykset on elvytetty, ja USA painii jättimäisen vajeen ja kiivaasti pahenevan velkaongelman kanssa => vetoapua ei tule mistään - Molemmissa maissa vaara alueiden ja osavaltioiden itsenäistymisiin. Sisällis - sotiinkin.
- Sisäisiä osavaltioiden sekä kaupunkien beilautteja tulossa täysin varmasti.
- USA ssa menee nurin vielä 2000 Pankkia
31. PK – YRITYKSET KUOLEMANKIERTEESSÄ - 100 000 yrittäjää eläköityy, jatkajaa ei löydy! - Verotuksen kiristäminen tappaa kiihtyvää vauhtia heikkenevää pienyrityskantaa
32. NYT 1 500 000 ELÄKELÄISTÄ, KOHTA 2 000 000 - Vanhustenhoito romahtaa täysin varmasti
33. KESKILUOKAN KUOLEMA - Maksavan keskiluokan puolittuminen; Eläköityminen, luopuminen, maastamuutto, kuolemat, oravanpyörästä pois, työttömyys, palkkaeroosio, jne.
34. TYÖVOIMAVEROT TAPPAVAT TYÖLLISYYDEN Työn järjettömän korkeat sivukulut, tappavat työllisyyden nopeasti ja pysyvästi! - 3000€ kuukausipalkka x 12 x 1,8 = vuosikustannus työnantajalle + 60 000€!
35. POLIITTINEN PÄÄTÖKSENTEKO HALVAANTUU TÄYSIN - Korruptiojärjestelmän purkaminen ja oikeudenkäynnit estävät päätöksenteon - Sosiaalifasistisen ( SAK - SDP ) Kansandemokraattisen Ihmiskokeilu - järjestelmän lopettaminen halvaannuttaa virkamieskunnan täysin
36. Bank Run ja Pääomien pako ulkomaille - Varakkaat alkavat laajamittaisen omaisuuden suojaamisen ja maastaviennin verotuksen ja yhteiskunnallisen romahduksen pelossa.
37. IMF - TULEE JA PAKOTTAA RAAKAAN SANEERAUSOHJELMAAN - Velkaantumisen tultua tappiinsa EU lähettää paikalle IMF n hoitamaan halvaantuneen hallinnon tehtäviä ja Suomen äärimmäisen kovakätistä saneerausta
38. LASKELMA ELÄTETTÄVISTÄ - Eläkeläiset 2 000 000 ( Nyt 1 500 000 ) Ktso TILASTOKESKUS - Työttömät 1 000 000 - Virkamiehistö 700 000 - Vajaatyölliset 1 000 000 ja Toimeentulotuki asiakkaat ( Henkilöt jotka eivät elä palkallaan ja tarvitsevat toimeentulotukea ) Yhteensä 4 700 000 ( - Päällekkäiset )
39. SUOMESTA YÖVARTIJAVALTIO – 2015 Yövartijavaltiossa on toteutettuna, verotulojen romahdettua, ainoastaan väkivaltakoneisto eli poliisi, oikeuslaitos, vankilat ja armeija. Yövartijavaltio ei tarjoa kuin palvelut, joilla suojellaan valtiota. http://fi.wikipedia.org/wiki/Y%C3%B6vartijavaltio
40. EU n KONKURSSIVALTIOT romahtavat, joka osin tapahtuu jo tänä vuonna: Kreikka, Italia, Espanja, Irlanti, KAIKKI BALTIT, Englanti, Ruotsi, Sveitsi ja SUOMIKIN!
41. MIKÄ ON SUOMEN KESKEISIN TALOUSROMAHDUKSEN SYY?
- Lähtökohtaisesti jokainen eli KAIKKI muuttujat ovat kytkeyksissä toisiinsa, eli kun yksi bragaa niin kaikki muut menee takuuvarmasti perässä!

TEHOKKAIN TAPPAJA ON TYÖN HINTA eli 3000€ kk x 12 x 1.8 = n60 000€ VUODESSA.TÄMÄ 60K on vielä kerrottava 2 - 4 x jotta saadaan tarvittava vuosiliikevaihto, jolla ko palkka pystytän maksamaan.
41. MITÄ UNOHDIN?
LISÄISITKÖ YSTÄVÄLLISESTI? KIITOS!
- Suomen Pankin Erkki Liikanen: ”Maailman huonoin tilanne”
VeliSynkkä
Motto: Olemmeko jo vapaassa pudotuksessa?
Väittämä: OLEMME ITSE OMAN TUHOMME AIHEUTTANEET

VeliSynkkä (nimimerkki)

Tässä Kanadalais - Amerikkalaiselta ystävältäni tekstiä KOKO Pankkijärjestelmän romahduksesta!

Sprottilla hyva raportti/ennustus sovereign-rahoituskriisista:

http://www.sprott.com/Docs/MarketsataGlance/04_10%...

...eika kukaan tajua etta kun saarella on kaksikymmenta kaveria joista kaikki haluavat ottaa velkaa vanhojen lainojen uudelleenrahoittamiseksi ja uusien vajeiden paikkaamiseksi, niin kun kaikki 20 yrittavat ottaa samaan aikaan lainaa, se on matemaattisesti mahdotonta. Jotta joku voisi saada lainaa, taytyy jonkun muun saastaa ja antaa sita lainaa.

Tama on toki yksinkertaistettu esimerkki, mutta hyva esimerkiksi USAn tilanteeseen liittyen. Maailmassa ei ole niin paljon saastoja etta USA voisi ottaa pari biljoonaa luottoa joka vuosi ongelmitta. Erityisesti jos Kiinan ylijaama poistuu, niinkuin tekikin maaliskuussa, niin sita rahaa ei yksinkertaisesti ole.

Se etta ensimmainen saa bailoutin, tarkoittaa vain sita etta raha tulee muilta persaukisilta, jotka joutuvat ottamaan lisaa lainaa, joka puolestaan pahentaa niiden tilannetta.

Siksi se vain siirtaa sita eteenpain, koska nyt meilla on saarella on yksi kaveri jonka ei ole tarvinnut tehda tarvittavia leikkauksia leikkauksia, vaan se on saanut hata-apua, joka kuitenkin loppuu pian sekin. Ja sitten on 19 muuta joilla on velkaa entista enemman.

Sitten seuraava, vahan isompi saarelainen joutuu kriisiin, ja se sosialisoidaan kaikkien muiden parempiosaisten maksettavaksi. Hyvin pian tilanteesta tulee kestamaton ja koko jarjestelma romahtaa.

Saarelaiset toteavat etta perkele soikoon, on vain kaksi vaihtoehtoa, deflatorinen depressio joka on kovin vaikea juttu, mutta siita paastaan kylla lapi jos annetaan markkinoiden toimia ja velkojen puhdistua systeemista vakivaltaisesti defaulttien ja konkurssien kautta. (Eli: Kondratiefin K-Talvi). Tai sitten yritetaan taas sekaantua markkinoiden toimintaan ja talla kertaa tehdaan oikein kunnon bailout, eli painetaan rahaa jotta kaikki velat saadaan hoidettua. Eli hyperinflaatio ja kaikki menettavat elamansaastonsa prosessissa. Ja taas paastaan puhtaalta poydalta lahtemaan liikkeelle.

Molemmissa skenaaraioissa on paljon sosiaalista liikehdintaa, ja mellakoita ja kansannousuja. Pahimmassa tapauksessa jopa kommunismiakin. Tai sotia.

Hyperinflaatiossa on se paha puoli etta monissa lansimaissa etuudet on sidottu inflaatioon, eli esim. USAssa nopea inflaatio syo kylla valtionvelkaa, muttei valtion elake- ja muita pakollisia vastuita, joiden muuten ennustetaan olevan 93% USAn budjetista vuoteen 2020 mennessa. Katsotaan siina sitten miten USA hoitaa esimerkiksi tieverkon yllapidon, tai jarjestyksenpidon.

Tietysti on aina teoriassa mahdollista etta maailmantalous lahtee 5-10% vuosikasvuun ja kaikki maat kasvavat velkaongelmistaan ulos. Tata en kylla pida kovinkaan mahdollisena.

Tai sitten kuten kaaosteoria sanoo, eli kun point of no return on saavutettu, silloin tilannetta ei saa enaa kaannettya. Laiva on liian suuri ja virta liian voimakas. Kaikki vanha sortuu omaan mahdottomuuteensa ja sitten tilalle syntyy jokin uusi systeemi jonka muodon ennustaminen on ollut vaikeaa tai jopa mahdotonta ennen end gamea.

Kysymys kuuluukin: Ollaanko saavutettu jo tilanne jossa valtionvelkadominoefektia ei voida enaa estaa? Sanoisin etta hyvin lahella ollaan, muttei ehka ihan viela siella, jos hallitukset nyt toimivat nopeasti ja leikkaavat vapaaehtoisesti kulujaan.

Enta jos dominoefekti tulee, tuleeko kunnon systeemikriisi ja kuinka pian? Kreikasta naimme Lehman-efektin. Viela paiva pari sitten Rehn sanoi julkisesti etta odottaa Kreikan kayttavan bailouttia hyvakseen mutta vasta PARIN VIIKON KULUTTUA. Ja sitten paiva pari sen jalkeen Kreikka onkin paahtoleipaa ja haluaa rahansa.

Eli vaikka finanssikriisi onkin kuin junaonnettomuuden katsomista hidastettuna juuri ennen kuin veturi iskeytyy vastapaata 300 kilometrin tuntinopeudella porhaltavaan luotijunaan, niin jostakin kumman syysta juuri ennen tormaysta, projektorimies teatterin takaseinan ikkunan takana vaihtaakin vaihdetta, ja kaikki end gamen tapahtumat toteutuvatkin niin nopeasti etta niihin on vaikea reagoida. Perjantaina pankki on viela terve, kannattavuus mainio ja likviditeetti kunnossa. Ja maanantaiaamuun mennessa se on konkassa ja typertyneet tallettajat miettivat konttorin edessa etta mitenkas tassa nain kavikaan.

Sama juttu naiden valtioiden kanssa. Wealth Preservation -suunnitelmien teko ei onnistu enaa sitten jos ja kun dominot lahtevat kaatuilemaan.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kommentoinpa nopeasti pariin kohtaan kun pokeripöydästäkin putosin:

#2: Toki muissakin maissa (Espanja ja Irlanti etunenässä) on nyt melkoisia talousongelmia, mutta en usko että ne ovat Unionia kaatamassa kun niissä toimiin on ryhdytty rivakammin kuin Kreikassa.

#5: Pitkälle samaa mieltä, mutta mikä on tilanne vuoden päästä pidettävien eduskuntavaalien jälkeen. Alkaako taas Holkerin hallituksen tyyppinen "mutu"-talouspolitiikka.

#6: Lakkoaseen kahvassa on ikävän voimakas ay-liike. Heikompien muistamisen vastapainoksikin ne vaativat ettei ansiosidonnaista saa suhteessa pienimpiin tukiin "heikentää". Järjestökonsensus kyllä valitettavan usein johtaa huonoihin ja tehottomiin kompromisseihin.

#11: Vähän on déja vu. Laitatko ensi kerralla tuon vaikka lyhyempänä tai linkitettynä, kun jo valtionvelka-kirjoituksessa taitaa olla tismalleen sama kommentti.

ylern optimisti (nimimerkki)

Suomi velkaantuu hirvittävää vauhtia. Pääministeri Vanhanen ei salli valmistelussa olevien asioiden tuontia keskusteluun. Hän ei myöskään salli keskusteluja hallituksen iltakouluissa. Toisaalta eihän niitä pidetäkään. Vanhanen ei henkilökohtaisesti ymmärrä kansantalouden asioista yhtään mitään. Hän on vain yksi niistä kepulaisista, joka haluaa lisää rahaa muille kepulaisille. Siinä hallitus on erinomaisesti onnistunut. Esimerkiksi olemme saaneet luvan maksaa ihan itse veronmaksajien rahoista erilaisia Marja-Liisa Anttilan tukia.

Kokoomuksen Kataisen mukaan Suomi on niin hyvässä jamassa, että taloudelliset heilahdukset eivät vaikuta maahan mitenkään. Niinpä niin. Tämä hallitus on tuottanut tyytyväisiä varakkaita isotuloisia Kokoomuksen ja Kepun kannattajia. Tuloerot ovat kasvaneet. Ja olemme laman kourissa.

Hallituksen avainministerit ovat ainakin Vanhanen ja Katainen sekä Wallin. Uskon, että Sinnemäkikin saattoi olla mukana tai sitten ei pelkkänä kuulijana. Annihan ei ymmärrä taloudesta tuon taivaallista, että se oli samantekevää. Siis hallitus palkkasi kreikkalaisen konsulttitoimiston antamaan neuvoja Suomelle. Ja niitä tulikin. Ensimmäinen ja tärkein oli, että ottakaa lainaa niin pirusti ja yrittäkää olla kertomatta kenellekään. Pahin vaihtoehto on, että seuraava hallitus jää kiinni, mutta se voi aina syyttää edellistä.

Hallitus palkkasi myös amerikkalaisen toimiston tekemään seuraavan hallituksen ohjelmaa. Nyt näyttää vahvasti siltä, että pääministeri Katainen joutuu funtsimaan kumppaninsa. Kepu on vahvin ehdokas. Tuskin demarien virta riittää. Sitten ruotsalaiset ja vihreät sopivat mukaan. Hehän hyväksyvät kaiken, kunhan ruotsalaisten eduista pidetään huolta

Kepun Pekkarinen on fantastinen Duracell-pupu. Hänellä riittää loppumattomasti energiaa eikä hän jätä pienintäkään mahdollisuutta käyttämättä, jos siihen sisältyy Kepun etu. Pekkarinen esitti ja sai läpi risupaketin kahden ydinvoimalan hinnalla. Hinta on todella alhainen. Risupaketin maksavat veronmaksajat energian hinnassa suoraan kepulaisille käteen. Lisäksi tulee valtion tukia, jotka veronmaksajat maksavat.

Pekkarinen perusti elinkeino- ja teollisuusministeriön. Hän piti tiukasti huolen siitä, että avainpaikat ja mahdollisimman paljon muista täytettiin kepulaisilla tai heidän seuraajillaan. Itsestään selvää on, että ensin työvoimaministeri Cronberg ja sitten Sinnemäki "pantiin pärekorriin ja vedettiin pitkin Porin torrii". Näillä kahdella on ollut ihan mukavaa istua mustan auton takapenkillä ja kokea, miltä tuntuu olla herrana. Tässä on syy, jonka vuoksi vihreät syövät kaikki periaatteensa.

Rkp:n ministeri työnsi johonkin väliin yhden kysymyksen sen tärkeimmän : "Mitä tämä kaikki vaikuttaa ruotsinkielisten asemaan?". Saatuaan vastauksen, että ei ehkä mitenkään, paitsi metsänomistajien tulotasoa kohottavasti Stefan oli ihan hiljaa.

ylern optimisti (nimimerkki)

Hyvä VeliSynkkä:

Onko mitenkään mahdollista, että käyttäisit ISOJA kirjaimia vain, kun niitä kuuluu suomen kielen kirjoitustavan mukaan käyttää?

Nyt käytät niitä "HUUTAMISEEN" niin paljon, että en viitsi tekstiäsi lukea ollenkaan.

No. Se eli minun lukemattomuuteni ei sinulle ole mikään haitta eikä puute.

SYDÄMELLISIN TERVEISIN yLERN oPTIMISTI.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 13 Esko

"Talouden myllerrys Euroopassa jatkuu. Tänään Kreikka esitti odotetusti virallisen avunpyynnön EU:lle ja IMF:lle. Pelkästään jo tänä vuonna myönnettävällä 45 miljardin euron lainoituksella Kreikka pyrkii kohtuullistamaan omia lainanhoitokulujaan ja takaamaan valtion maksukykyisyyden. Monet ovat kritisoineet Kreikalle annettavaa lainaa tarpeettomana riskilainana."

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Hyvä kirjoitus sinulta Esko, kiitos.

Sixten Korkman oli tänään uutisissa kommentoimassa tuota Kreikan tilannetta. Maa on todella huonossa jamassa. Kun EU nyt myöntää Kreikalle lainaa 45 miljardia euroa, niin se on vasta alkua.

Korkman sanoi uutisissa, että tuon summan lainaaminen Kreikalle nyt, auttaa maata ehkä n. 6 kk eteenpäin. Mutta ei tuo mitään ratkaisua maan varsinaisiin ongelmiin.

Puolen vuoden päästä maa on taas konkurssin partaalla. Olen aivan varma siitä, ettei Kreikka selviä tuosta todella pahasta kriisistä mitenkään hyvin.

Eihän siitäkään mitään tule, jos Kreikalle lainataan kymmeniä miljardeja rahaa puolen vuoden välein.

Olisi ehkä hyvä jo vihdoinkin myöntää se tosiasia, ettei Kreikka millään tule saamaan talouttaan kuntoon.

Koska en ole "puikoissa" missään, niin en voi tehdä mitään muuta konkreettista kuin hahmottaa Kreikan todellisen position tässä finanssikriisissä. Se ei todellakaan hyvää lupaa ja eihän EU nyt voi alkaa vakituisesti lainoittamaan Kreikkaa.

Niin ikävää kuin se onkin. Maa on minulle rakas ja tunnen sen verran sikäläistä kulttuuria, etteivät kreikkalaiset tule todellakaan alistumaan mihinkään matokuureille.

He nousevat barrikadeille ja koko homma sen kuin pahenee vain koko ajan. Kreikkalainen ihminen ei voi millään käsittää, että miksi valtio nyt on lakkauttanut jo paljon erilaisia asioita ja sillä huonontanut ihmisten toimeentuloa.

Eeva V.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kreikan tie ei ole meidän tiemme. Vaikka aloittaisimme tuhlauksen huomenna, olemme jo auttamattomasti myöhässä. Meille on varattu tässä leikissä maksajan rooli.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 17 Jani

Näin on, meillä on todella maksajan rooli tässä. Ja mikä kamalinta, Suomi ottaa lainaa sen verran, kun osuutemme tuosta lainasta Kreikalle on.

Toivotaan, ettei tuosta muodostu kumuloituvaa velkakierrettä....hiukan pahalta näyttää. :(

Eeva V.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

#16: Kiitokset kehuista ja olen täsmälleen samaa mieltä siitä ettei Kreikalle voida pitää mitään "avointa piikkiä" auki. Kuitenkin näen nykyisen rahoituksen pääsyynä (euroalueen vakauden säilyttämisen lisäksi) Kreikan velkojen korkojen laskemisen, mihin tarvitaan markkinoiden uskomista Kreikan selviytymiseen veloistaan. Mitenkään ei ole suotavaa että Kreikka pyrkii väärinkäyttämään EU:n ja IMF:n tukea.

Tällä hetkellä Kreikalla on noin 400 miljardia taalaa (~300 miljardia euroa) valtionvelkaa (laskettu suunnilleen tiedoista: vuoden 2008 bkt 343,6 mrd $ ja 125 prosentin velkaantumisaste, tiedot mm. wikipediasta), joten yhdenkin prosenttiyksikön lasku valtionvelan koroissa säästää Kreikalle noin 3 miljardia euroa vuodessa. Korkojen lasku ei toki yksinään riitä pelastamaan Kreikan taloutta, mutta osaltaan helpottanee nykyisen hallituksen pyrkimyksiä saada talous ylijäämäiseksi.

Voi olla ettei Kreikka siitä huolimatta selviä veloistaan. Jos niin käy niin eteen tulee mielenkiintoisia kysymyksiä.

#17: Hyvin mahdollista se on ettei ainakaan kaikkia rahoja saada Kreikalta takaisin. Mutta on sitä rahaa hullumpiin sijoituksiin laitettu, kuten saksalaiseen ilmaan. Toivottavasti Kreikan tie ei ole meidän tiemme myöskään huomenna (tai vaikka seuraavan 100 vuoden aikana).

HeroOfTheDay (nimimerkki)

Kreikan tie ei ole meidän tiemme. Ensin maksamme Kreikalle, ja sitten lopulta Suomen talous romahtaa kuten Kreikan talous nyt, mutta ketään ei kiinnosta enää kriisin siinä vaiheessa muita maita auttaa.

Gagarin (nimimerkki)

Tämän aamun Hesarissa kerrotaan, että Suomi ottaa tänä vuonna suunniteltua vähemmän lainaa, koska rahoitustarve on pienentynyt. Kokonaisvelkaisuusaste tulee olemaan jossain 43%:n tietämissä BKT:sta.
Tämä ei ole kreikkalaismallista propagandaa - Suomessa on tapana puhua totta tällaisissa asioissa. Sopulikuoro tietysti ulvoo Kataista&Co vastaan minkä kerkii, mutta ei esitä vaihtoehtoja. Demarit olisivat halunneet lisää elvytystä (=enemmän velkaantumista) ja muu kansa kritisoi "palvelujen parantamisen jarruttamista" (=valtion menojen kurissa pitämistä). Verojahan ei juuri kukaan haluaisi korottaa, mutta siltä sopulikuorolta on ilmeisesti jäänyt huomaamatta, että juuri tämä on ollut Kataisenkin punainen lanka. Valtiolla on paljon tuloja ja nyt pitää elää suu säkkiä myöten. Tämän parempaa talouden pitoa ei vallitsevissa olosuhteissa olisi kukaaan pystynyt harjoittamaan, kokonaisuuden ja poliittiset realiteetit huomioiden.

Raija (nimimerkki)

Kreikan tie voi olla myos sen oma tie. Aika ajoin kreikkalaisten on kaytava sotaa, kuuluu sarjaan, historia toistaa itseaan.

Ylpeys kay lankeemuksen edella.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kypsää tekstiä nuorelta mieheltä. Parin kirjoituksen jälkeen voin sanoa, että sait ainakin yhden vakiolukijan blogeillesi.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

#21: Velkaantumisen hidastuminen on tulevaisuuden kannalta todella hyvä asia. Toivottavasti myös ennusteet valtionvelan otosta ainakin vuoteen 2014 asti osoittautuvat erheelliseksi arvioksi ja valtionvelkaa päästään lyhentämään jo lähivuosina.

#22: No, täytyy kuitenkin toivoa ettei edessä ole uutta Kreikan sisällissotaa. Olisi varmaan NATOllekin kiusallinen paikka.

#23: Kiitokset kehuista, koitetaan olla luottamuksen arvoinen ja kirjoittaa tekstejä aktiivisesti jatkossakin.

jukkatx (nimimerkki)

Kas VeliSynkka, huomasin etta olit lainaillut vahan tekstejani. Hienoa, vapaasti vaan. Mukava huomata etta olet aktiivisesti mukana USn blogeissa. Perusta ihmeessa omakin (ellei sellaista ole jo).

Hyva avaus, btw. Kreikalla ja Suomella on paljon yhtymakohtia. Suomenkin korkopaperit ovat niin ohuesti treidattu markkina, etta jos jotkut finanssimarkkinoiden osapuolet menettavat uskonsa Suomen velkaantumistahdin kestavyyteen, Suomenkin korot rajahtavat pilviin, ja peli on ohi.

Koko Euroopan tilanne on varsin mielenkiintoinen, koska kuten VeliSynkka lainasi tekstiani muualta, on kaytannossa mahdotonta etta kaikki suuret teollisuusmaat velkaantuvat samaan aikaan. Maailmalla ei ole tarpeeksi saastoja niiden kattamiseen. Seka EKP etta Fed voivat -- ja tekevatkin sita juuri nytkin -- painaa lisaa rahaa, mutta luvut ovat liian huimia.

Tassa suurimmat lainanottajat v. 2010 (summat Euroissa)

1. France 450+ bn;
2. Italy 390+ bn;
3. Germany 385+ bn
4. The UK 275+ bn.

Eli jos Ranska joutuu vaikeuksiin PIIGS-maiden takia, sen lienee vaikeaa rahoittaa 450 miljardiaan, joka siis sisaltaa seka vanhojen lainojen uusimisen etta uuden velanoton. Ja Ranska on juuri pahimmassa tilanteessa isoista maista, jos Kreikan ohella esim. Portugali ja Italia sortuvat. Portugalin ja Italian lainavastuut ovat niin suuret etta edustavat yhdessa yli 100% Ranskan koko pankkisektorin nettoarvosta.

Tasta nakee hyvin kriisin mittasuhteet. Mista loytyisi puoli biljoonaa vaikkapa Ranskan bailouttaamiseen? Ei mistaan. Ei edes IMFin uudesta rahoitusohjelmasta.

Kaiken kaikkiaan Euroopan valtiot yrittavat kerata rahaa 3.1 BILJOONAA taalaa budjettivajeidensa paikkaamiseen. Pelkastaan tana vuonna. USA ajaa samaan aikaan noin kahden biljoonan budjettivajetta.

Mista rahat? Ei mistaan. Yhtalo on mahdoton. Ja vaikka asiat etenevatkin hitaasti, niin sitten kun dominot lahtevat kaatumaan, asiat tapahtuvat hyvin nopeasti kuten Kreikka-case osoittaa.

jukkatx (nimimerkki)

Esko #19,
Kreikka on defaultannut aiemminkin, eli se ei olisi mikaan uusi juttu. Ei default tarkoita automaattisesti sita etta KAIKKI rahat jaavat maksamatta. Velkapotti vaan uudelleenjarjestellaan, ja todetaan etta rahat maksetaan myohemmin ja ehka hieman vahemman.

Sen jalkeen maa ei kuitenkaan saa lainaa, joten se olisi varsin ikava asia Kreikalle. Muille euroalueen maille ei niinkaan.

Mutta se miten tassa on nyt kaymassa on se etta pelastuspaketti ei loppujen lopuksi pelasta Kreikkaa, koska maan idioottipaaministerin ei nyt tarvitse todennakoisesti tehda vaikeita leikkauksia pakon edessa. Eli Kreikasta saattaa tulla pohjaton kaivo. Sen sijaan etta annettaisiin kaatua nyt, maksetaan rankimman mukaan tukea nyt, ja maa kaatuu sitten joskus myohemmin.

Toisaalta sitten taas, ymmartaakseni Kreikan tukeminenkaan ei ole viela mitenkaan varmaa. Monissa maissa niiden lainsaatajien pitaa ensin erikseen hyvaksya bailout, ja Saksassa demarit ovat rajusti sita vastaan, ja oikeuslaitos pitaa sita perustuslain vastaisena. Ymmartaakseni centtiakaan ei Kreikkaan lahde, ennen kuin jokainen jasenmaa pystyy nayttamaan sille vihreaa valoa.

On siis viela toivoa siita etta Kreikka joutuisi sittenkin hoitamaan pesansa kuntoon ihan itsekseen.

Kutsuin paaministeria idiootiksi. Eihan se tietenkaan sita ole.... kayttaa vaan tilannetta omien poliittisten paamaariensa hyvaksi. Kun Kreikan korot rajahtivat yli 10% tasolle perjantaina, paaministeri sanoi etta syyna oli se etta markkinat eivat uskoneet EUn auttamishaluihin. Ai JAA? Eikohan kuule ne korot nousseet jo alunperin sen takia etta kukaan ei ole uskonut paaministerin sanoihin Kreikan kyvysta hoitaa velkansa ja saada budjettivajeet kuntoon, kun sanat ja teot olivat aina ihan eri tasolla.

Lisaksi EuroStatin raportista ilmeni etta maa oli valehdellut vajeensa TAAS KERRAN, ja todellinen vaje BKThen verrattuna olikin reippaasti yli 14%....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset