Kaataako Brexit koko Iso-Britannian poliittisen järjestelmän?

Monien narrina pitämä Boris Johnson on nousemassa Iso-Britannian konservatiivipuolueen johtoon. Tie pääministeriksi on kuitenkin vielä kivinen, sillä puolue ei pidä hallussaan parlamentin enemmistöä ja on sisäisesti hyvin hajanainen. Uudet vaalit ovat todennäköisesti edessä ennen nykyisen istuntokauden loppua.

Brexit-kamppailu on muuttamassa Iso-Britanniaa järisyttävästi. Koko maan hajoamista on ennustettu sopimuksettoman Brexitin edessä, eikä Skotlannin itsenäistyminen ja Irlannin yhdistyminen ole silloin kaukana.

Nyt koko Britannian parlamentaarinen järjestelmä on murroksessa, kun kyselyissä taistelee neljä suhteellisen tasaväkistä puoluetta kärkipaikasta: Perinteiset valtapuolueet konservatiivit ja työväenpuolue, taustalla pitkään kohtuullisella  kannatuksella mutta ilman valtaa toimineet liberaalidemokraatit ja Nigel Faragen (ent. UKIP) tuore luomus ”Brexit”. Näillä kaikilla on kannatus 20 prosentin molemmin puolin.

Mutta mitä sitten? Samanlainen menohan on Suomessakin!

Britanniassa on käytössä first past the post-vaalijärjestelmä, joka on varsin epädemokraattinen systeemi ja suosii kaksipuoluejärjestelmää: maa on jaettu vaalipiireihin joista kustakin valitaan vain yksi (eniten ääniä saanut) ehdokas. Tämän vuoksi Britannian hallitus on yleensä yhden puolueen muodostama, joka on perinteisesti saanut selkeän vähemmistön annetuista äänistä suuren osan äänistä mennessä ”hukkaan”.

Hieman samaan tapaan muutama vuosi sitten USAn presidentinvaaleissa alle puolet annetuista äänistä saanut Donald Trump kruunattiin vapaan maailman johtajaksi. Tämä tietysti meni ”poliittisilta” toimittajilta ohi, koska he katsoivat vain valtakunnallisia gallupeja ymmärtämättä ollenkaan USAn politiikan pelisääntöjä.

Eurovaaleissa (joissa käytössä on D'Hondtin järjestelmä myös Iso-Britanniassa) suurimmaksi puolueeksi nousi Faragen Brexit-puolue, joka ei kuitenkaan yksin pärjää. Toisaalta kanveesista toiseksi eurovaaleissa nousseet yhtä selkeän Brexit-vastaiset liberaalidemokraatit saattavat nousta kaksintaisteluun. Sisäisesti hajanaiset ja Brexit-kannassaan hajonneet konservatiivit ja työväenpuolueen edustajat saattavat joutua luopumaan valta-asemistaan ja näiden Brexit-myönteiset äänestäjät päätyvät Faragen leiriin ja Brexit-vastaiset äänestäjänsä liberaalidemokraatteihin.

Yksi mahdollisuus on koko vaalijärjestelmän heittäminen romukoppaan kun britit tajuavat että se ei toimi optimaalisesti. Mutta sitä ennen meillä on ainakin yhdet sirkushuvit eli Britannian vaalit edessä, missä vanhat viholliset ja uudet liittolaiset saattavat saada aikaan kaikkien aikojen hulluimman spektaakkelin Iso-Britannian poliittisessa historiassa.

Mahtaa David Cameronia vituttaa vanha vaalilupauksensa kansanäänestyksestä.

eskovirri
Sitoutumaton Espoo

35-vuotias pokerinpelaaja ja sijoittaja. Poliittisesti sitoutumaton.

Nykyään Espoosta, aiemmin Helsingistä. Valtiotieteiden maisteri (poliittinen historia, HY). Poliittisesti keskellä oleva pragmaattinen järkiliberaali. Arvostan suoraa ja rehellistä puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu