Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Korvataan uskonto taloustiedolla

Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset vaihtaisivat mieluiten peruskoulussa uskonnon tai ruotsin opinnot taloustietoon. Ajatus on erittäin kannatettava, sillä heikko talousosaaminen vainoaa ihmistä koko elämän kun taas taikauskon opettaminen lapsille aiheuttaa lähinnä vahinkoa.

Vaikka periaatteessa pidän ruotsia lähes turhana oppiaineena ja etenkin suomenruotsin opiskelua nuorten kannalta ajan- ja resurssien tuhlaamisena niin sen korvaaminen olisi järkevämpää pakollisilla mutta valinnaisilla kieliopinnoilla. Heikommin kielissä suoriutuvat voisivat panostaa englantiin lisätunneilla ja muut voisivat valita kieliopintonsa useasta vaihtoehdosta.

Sen sijaan uskonnon (tai elämänkatsomuksen) opettamista peruskoulussa ei voi perustella millään uskottavalla tavalla. Filosofian ja moraalin opettamiseen voisi aikaa toki jättää, mutta ei uskontojen näkökulmasta. 

Toteutetaan tämä uudistus, niin tulevaisuudessa nuorisomme osaa jättää lauantaiset lotot pelaamatta ja käyttää rahansa sen sijaan tuottavasti erilaisiin sijoituksiin tai oman elämänlaatunsa parantamiseen. Kansakunta vaurastuu kun yksilöt hoitavat oman taloutensa moitteettomasti ja ymmärtävät myös äänestäessä "vappusatasten" arvon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Taloustiede ón uskonto; sen verran harvoin taloustiedemiesten ennusteet osuvat kohdallaan...

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Piti sen verran otsikkoa korjata että taloustiedosta toki kyse, ei peruskoululaisille varsinaista taloustiedettä kannata koittaa opettaa kuin ehkä yläasteella ja hyvin perustason muodossa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Mutta kun moni bisnes perustuu siihen, että hölmöiltä viedään rahat...

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Useimmat bisnekset kai perustuvat jonkinlaiseen huijaukseen.
Se, että brändien imagon merkitys on paljon suurempi kuin tuotteista saatavissa olevan faktatiedon, todistaa jonkin "uskonnollisen" vakaumuksen ohjaavan kuluttajien valintoja.

Opettajathan ovat sitä mieltä, että taloustietoa pitäisi sisältyä luontevasti muihin kouluaineisiin, eikä olla omina oppitunteinaan. Muistan kouluaikanani 1960-luvulla toteutuneen Esko Virrin toiveen: "Filosofian ja moraalin opettamiseen voisi aikaa toki jättää". Tosin se tapahtui silloin, sopivissa tilanteissa millä tahansa tunnilla ja kaikkien opettajien toimesta – painotetusti, vaikkei kovin usein julki sanotusti – "uskontojen näkökulmasta", tarkemmin sanoen kristinuskon suomalaisen suuntauksen. Kaikesta koulumaailmasta huokui kuitenkin yleisen inhimillisen etiikan arvostus. Samat elämän ja ihmisoikeuksien kunnioituksen vaateet sekä ylipäänsä rakentamisen pitäminen rikkomista parempana toivat turvallisen tunteen ihmisyyden perimmäisestä yhteisyydestä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→4/ML: ”Useimmat bisnekset kai perustuvat jonkinlaiseen huijaukseen. ..”

Mercator sine peccamine vix esse potest. (Rikoksetonta kauppiasta tuskin voi olla.) Muinaisessa persiankielessä kaupankäynti ja varastaminen olivat sama sana.

”Fredrik II k.1250, 5. ristiretken johtaja oli nerokkaimpia ihmisiä, mikä koskaan on kantanut kruunua. Hänen kerrotaan lausuneen: kolme suurinta petkuttajaa, mitä koskaan on elänyt, ovat Mooses, Kristus ja Mohammed. ”(Uuden ajan kulttuurihistoria I. s. 173, Egon Friedell)

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

Kun puhutaan uskonnoista ja mitä muinaiset nerot ovat saanneet sanotuksi, niin heidän tiliinsä voidaan laittaa kaikenlaista, totuudesta valheseeseen. Ei mainittujen hengellisten johtajien huijaajiksi paljastuminen edellytä neroutta, ei vanhaa eikä uutta. Viittaan nyt Jeesukseen ja Moosekseen. Jeesus on ja oli Itse Totuus ja Mooses hänen nöyrin palvelija. Islam eli muhamettilaisuus syntyi ihmisen ‘nerouden’ tuloksena. Näin ymmärsi Rooman kirkkokin ja tuki Mohammedia Saatanan kumppanuudessa. Toistaiseksi on näyttänyt, että tämä alhaalta sponsoroitu ‘viisaus’ on menestynyt yhtä hyvin kuin Roomalaiskatolinen kirkkokin, josta syystä, kait, RKK:n katekismukseen on ikuistettu klausuuli, islam-uskoisten pääsy katoliseen taivaaseen.

Paha ja väärä menestyy, koska tämä maailma on pahan vallassa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kautta aikain on erilaisista syistä karsastettu sitä, että oppia henkilökohtaisten taloudellisten etujen maksimoimisesta olisi levitetty koko kansalle. Sellainen yhteiskunta, jossa kaikki tavoittelisivat taloudellista voittoa kilpailemalla kaikkia toisia vastaan nimittäin romahtaisi.

Yhteiskunnilla on ollut erilaisia tapoja säädellä ja organisoida suoran rahatalouden ulkopuolisia sektoreita niin, että ne olisi saatu toimimaan; nykyään sitä varten on pohjoismaisissa järjestelmissä esimerkiksi tulontasausjärjestelmät, julkinen opetus ja terveydenhoito ja työntekijöiden edunvalvontajärjestelmät työlainsäädännöllä ja ammattiliittojen toimesta.

Hyvin vanha ja perinteinen säätelykeino, jonka merkitystä on sukupuolten tasa-arvon nimissä 1900-luvun alkupuolelta alkaen heikennetty ja tilalle otettu julkisen sektorin vastuita, on miehen ja naisen väliseen avioliittoon perustuva perhe. Sillä haluttiin alunperin jättää rahatalous miesten hoidettavaksi ja osoittaa naisille paikka kotona lapsia hoitamassa, mutta miehen velvollisuus oli tuoda leipä pöytään ja antaa vaimolleen käyttörahaa. Lisäksi esiaviollisia tai avioliiton ulkopuolisia sukupuolisuhteita paheksuttiin nykyistä enemmän ja ne saattoivat olla jopa ankarasti kriminalisoitu.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Järkevä taloudenhoito on aivan jotain muuta kuin taloudellisten etujen maksimointia. Etenkin keinottelun estää tehokkaimmin se, että ihmisillä on edes jonkinlainen ymmärrys järkevästä taloudenhoidosta ja miten oma henkilökohtainen talous kannattaa järjestää.

Nuo yhteiskunnan säätelykeinot ovat etenkin Pohjoismaissa todella onnettomia, ja niitä puolustetaan todella ohuilla perusteilla. Esimerkiksi ansiosidonnainen tukijärjestelmä on aivan kauhea ja kallis järjestelmä, josta ei kuitenkaan päästä eroon koska ay-liikkeen ja siitä hyötyvien painostusvoima on todella vahva. Maksajana ovat erityisesti heikommassa asemassa olevat, jotka eivät pääse ansiosidonnaisesta hyötymään.

Perusturva on Suomessa suhteellisen heikolla tasolla eikä työllistäminen usein kannata, koska kaikki rahat menevät suurten tukiaisten maksamiseen (esimerkiksi työeläkkeet).

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kun valtioissa oli tyypillisesti valtionuskonnot, uskonnon opettaminen kouluissa on ollut varsin järkevää. Sillä on saatu yhdenmukaistettua kaikkien arvomaailma, jolloin myös lainkunnioitus on ollut kohdillaan.

Nyt tilanne on monikultuuristunut Suomessakin, jolloin tätä arvojen yhdenmukaistamista ei enää uskonnon kouluopetuksella saavuteta.

Yhteiskuntaoppiin voisi vähän lisätä tuntimäärää ja tunteja uskontotiedosta. Uskonnon opetus siirtyisi uskonnollisille yhteisöille. Tämä siis aika pitkälle amerikanmalliin.

Eipä sillä, taloustiedon lisääminen ja kristinopin poistaminen kouluista tuo mieleen Jeesuksen sanat mammonasta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Kun valtioissa oli tyypillisesti valtionuskonnot, uskonnon opettaminen kouluissa on ollut varsin järkevää. Sillä on saatu yhdenmukaistettua kaikkien arvomaailma, jolloin myös lainkunnioitus on ollut kohdillaan.

Suomessa kuitenkin on nykyään paljon vähemmän rikollisuutta kuin ennen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Suomessa kuitenkin on nykyään paljon vähemmän rikollisuutta kuin ennen."
Jaa, on vai? Olisiko lakeja lievennetty?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #15

Ennemminkin hyvinvointi lisääntynyt ja on päässyt kasvamaan eheässä ympäristössä sukupolvia.

Ennen oli vähän eri juttu kun lapsia rääkättiin tai oli nähty sotaa niin ne vaikuttaa ihmisiin.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Kaikki huippupoliitikot (esim. HS:n eduskuntavaalitentissä, jossa eduskuntapuolueiden puheenjohtajat Väyrystä ja Terhoa myöten) sanovat kantanaan ja nuorille, että mitä enemmän opiskelette kieliä, sitä parempi. Näinhän asia ei ole. On täysin päinvastoin. Mitä vähemmän elämässä täytyy opiskella kieltä ja kieliä, sitä parempi. Kielen ja kielten opiskelu on pois ajasta, jonka voi käyttää asiasisältöjen ja uusien taitojen opiskeluun tai vapaa-ajasta. Ihanteellinen tilanne olisi, että koulussa ei opiskeltaisi yhtään vierasta tai "toista kotimaista" kieltä.

Ei missään nimessä esitettyä "taloustietoa" pakolliseksi aineeksi kouluihin! Koululaisten mieliin iskostetun virheellisen propagandan määrä vain lisääntyisi entisestään ("kahden prosentin inflaatio vuodessa on hintavakaus, kahden prosentin inflaatio on hyvä asia").

Esitetystä taloustaidosta tulisi vihervasemmistolainen koko ikäluokan käännytys- ja poliittinen aine "kestävine kulutuksineen" ym.

Äidinkieltä opetetaan Suomessa ajallisesti vähemmän kuin juuri missään eurooppalaisessa maassa, näin olen joskus lukenut. Jokin uudistus vähensi äidinkielen tunteja joskus entisestään. Suomen kieleenkin käytetty aika on kaikesta muusta pois, mutta nuorten suomen kielen osaaminen on nykyään niin huonoa, että suomen kieleen pitäisi panostaa (ja ryhtyä korjaamaan rappeutuvaa kielenkäyttöä ja sanastoa) enemmän.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Toteutetaan tämä uudistus, niin tulevaisuudessa nuorisomme osaa jättää lauantaiset lotot pelaamatta"

Eikö olisi helpompaa vain kieltää lotot, jokerit, kioskeilla ja kaupoissa myytävät arvat, eurojackpotit ja arvonnat yleisesti? Mitään lisäarvoa eivät tuo, vievät alalla työskentelevien ihmisten työpanoksen pois jostain hyödyllisemmästä, ansiottomasti onnella rikastunut jättää työnsä, kun voitti paljon rahaa ansiotta...

Kuvasi alla ei lue enää "Keskusta", erositko vai jätitkö jäsenmaksun maksamatta vai tulitko erotetuksi?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kieltolaki ei toimi, etenkään näinä globaaleina nettiaikoina. Ja porukka voi samalla tavalla hävitä rahansa Wincapitoihin ja strukturoituihin ylihinnoiteltuihin sijoituskohteisiin jotka ovat enemmän uhkapeliä kuin sijoittamista. Näihin ainoa tehokas rokote on kasvattaa taloustietoisuutta ja ymmärrystä todennäköisyyksistä.

Puolueen jättämisestä: http://eskovirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271203-j...

Blogin nimeä olen miettinyt, en ole vielä uutta sopivaa keksinyt. Kun kirjoittaminen on jäänyt kovin vähälle niin ei ole kovin akuutilta tuntunut.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Puolueen jättämisestä"
Kyllähän Keskustakin tarvitsisi hyviä miehiä, mutta jokaisen on itse asetettava rajansa. Aika osuva ennuste muuten sinisistä ennen vaaleja. Itse pidän mahdollisena, että iltarusko lopulta on koittanut, mutta ehkä naaraspuolinen Paavo ilmestyy ja nostaa Keskustan vielä kerran. Siis veikkaukseni on 50-60.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #14

Niin, vuonna 2011 en ollut erityisen huolissani puolueen tulevaisuudesta. Silloin joukko oli vielä yhtenäinen ja sekä nuoria että veteraaneja mukana runsaasti. Myös Keskustalla oli tilaa puoluekentällä, kun Soini ei onnistunut ottamaan ilmatilaa haltuunsa.

Nyt puolue on menettänyt aktiiveja joka suuntaan ja veteraanitkin ovat pääosin luopumassa. Nuorissakin tuntuu olevan hiljaisempaa kuin aiemmin, tosin ulkopuolelta vaikea arvioida. Kaupungeissa on menetetty se vähän mitä sieltä on saatu, ja samalla maakunnissa otetaan takkiin minkä voidaan eikä puolueella tunnu olevan mitään aatteellista ankkuria jäljellä.

Kun vielä puoluekoneisto taas on ruostunut puhki ja koittaa soittaa samaa kappaletta vuodesta toiseen, mikä ei enää iske uusiin (ja vanhoihinkaan) kannattajiin. Lisätään tuohon vielä resurssipula nyt kun puoluetuki romahti, niin jäljelläolevat puoluebyrokraatit taistelevat lähinnä omista paikoistaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #17

Kovaa kritiikkiä. En epäile, etteikö olisi jotain perääkin.

Otsikkoon: kaupunkilaispragmaatikon hajatelmia?
Muuten vois olla kaupunkilaisliberaalin, mutta kun se on erillinen puoluekin, niin...

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola Vastaus kommenttiin #17

Kyllähän se väsyä keskustan kenttäväellä pukkaa kun neljä vuotta sai vain rapaa silmille. Liki kaikki tavoitteet saavutettiin vaikkei kukaan uskonut sen olevan mahdollista. Työllisyys, velkaantumisen aste, Talvivaara.. ja vain haukkua pukkaa kaikkialta. Sipilä vielä kokoomuksenkin taistelut taisteli ja suomen kansan kiitokseksi tuli muuttuminen kaiken sen symboliksi mikä politiikassa on vialla. Sipilän kohtalo lähinnä kertoo sen mikä politiikassa oikeasti on vialla. Asiat ja teot ei merkitse vaan mielikuvat..
Sitten tulee vaalit ja ne voittaa vappusatasen mitalla demarit eli lupauksella jonka jokaisen olisi pitänyt ymmärtää ettei se toteudu. Toiseksi tulee yhdenasianliike joka ei edes ota kantaa politiikan asiakysymyksiin, kolmanneksi kokoomus jolla ei lie edes mitään ideologiaa ole ja joka koko hallituskauden lymyili Sipilän selän takana ja ajoi ainakin kolmilla rattailla.
Vihreät jotka ajaa kaikkia asioita jotka on hyviä ja kauniita..

Olin keskustan kokouksissa vaalitappion jälkeen ja kyllä siellä kovasti puhuivat ettei populismin tielle lähdetä, itse kärjistelin ettei sitten olla vastuussakaan, näköjään..

Voiko vallassa olla enää muu kuin puhtaasti populistinen puolue, on nyt kysymys jota Keskustassa käydään.

Jos edellisen hallituksen teot työllisyyden yms suhteen ei riitä vaalivoittoon tai edes normitulokseen niin mikä on sitten tie jota puolueena edetä.

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Liiketalouden periaatteisiin kuuluu tuottaa tehokkaammin tuotteita ja palveluita, eli lyhyemmässä ajassa vähemmillä henkilötyökustannuksilla, jotta voidaan saavuttaa liikevoittoa. Tämä väistämättä johtaa työttömyyden kasvuun ja rahoituskaupan suhteettoman korkeaan arvostukseen, joka tunnetusti romahtaa, kuin korttitalo siinä, missä Wincapitakin romahti kusetukseen.

Se sijoittaja, joka oikean hetken ennustaa, se voittaa ja muut menettää rahastonsa.

Sehän jo tiedetään, että lisäarvon tuottaminen ei seuraa totuutta sijoitusrahastoissa, jotka perustuu nekin enemmän nimeen ja näennäiseen luotottamiseen, kuin todelliseen liiketalouden tulokseen.

Ja yhtä kaikki, sieltä se taas alkaa, kun selviää löysät arvostukset suhteessa maailman kokonaistaloudelliseen kehitykseen.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Oot sä ihme sälli :) Haluat laillistaa huumeet mutta kieltää uhkapelit (tuossa ilmeisesti kieltolaki sitten toimiikin täydellisesti) :) Sitten koulussa talousTIETEIDEN opiskelu on propagandaa ja globalisoituvassa maailmassa kielten opiskelu pitäisi lopettaa kokonaan. Eli pitäis saada opiskelu minimiin ja vapaa-aika maksimiin, niinkö? Tämän perusteella voi jo saada jonkunlaisen käsityksen maailmankuvastasi :)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Jotkut talousasiat ovat sellaisia jotka kuuluvat paremman vähen osaamiseen.

Esimerkiksi:
-Prosenttilasku
-Hajautus
-Suurempi tuotto tarkoittaa suurempaa riskiä
-Korkoa korolle

Ne ketkä osaavat nämä, hyötyvät niiden kustannuksella jotka eivät osaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Uskontoa tai elämänkatsomustietoa opetetaan perusopetuksen yhdeksän vuoden aikana 10 vuosiviikkotuntia, eli tunti viikossa, paitsi yhtenä vuonna kaksi. Yhteiskuntaoppia, talousasiat sen yhtenä osana, taas opetetaan viidennestä luokasta alkaen yhteensä viisi vuosiviikkotuntia - yleensä näin, mutta asetuksen taulukossa on sarake historia ja yhteiskuntaoppi yhtenä klönttinä, joten näiden aineiden yhteisen tuntimäärän vähäisyyden karu totuus (12vvt) ei paljastu. Että semmoinen balanssi!

Kannatan kaikkia toimivia ideoita, joilla ajetaan uskonnonopetusta pois koulusta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kannatan sitä, että taloustietämystä ruotsin tilalle, elämänkatsomusta uskonnon tilalle.

Nuorille on vahingollista opettaa jotain paimentolaisten muinaista kirjaa, joka ei nykyään päde missään ja ruotsinkielen pakollisesta opetuksesta ei edistä kielen oppimista vaan se pitää perustua haluun oppia jotakin kieltä.

Yksinkertaisesti näin.

EDIT: Lisätään vielä siihen, että mitä tahansa uskonnoista puhutaankin, ne pitää pitää kulttuurisina katsomuksina, ei minkään totena.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Uskonnon opetuksessa ei ole mitään järkeä. Uskokoot itsekukin vaikka villasukkaan, mutta pois ehdottomasti kouluopetuksesta. Tilalle vaikka plogistin ehdottama talousoppi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Uskonnon opetus on väärin, mutta jos opettaa uskontoja ja yhdistää sen historian ja maantiedon kanssa, että missä päin maailmaa ollut mitäkin uskontoja ja mihin aikaan, on varsin olennaista yleissivistystä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Sehän passaa, onhan taloususkonto uusi valtionuskontomme...

Käyttäjän AnttiKari kuva
Antti Kari

Kannatan sitä, ettei uskontoa opeteta kouluissa, valtionkirkko on myös täysin perusteeton allianssi.

Sen sijaan uskontojen historia olisi erittäin yleissivistävä oppiaine.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Kannatan kaikkia toimivia ideoita, joilla saadaan pakkoruotsi pois kouluista.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

En viitsinyt lukea juttua, mutta otsikosta tuli mieleeni, että uskontohan on jo korvattu taloususkonnolla, jonka ympärillä häärii aikamoinen joukko kaikenmoisia ylijumalia, sanantulkitsijoita ja kardinaaleja.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Ensin pitäisi opettaa opettajille taloustietoa ja ennen kuin se on mahdollista, pitäisi tästä maasta löytää riittävä määrä kapitalismia ymmärtäviä opettajia heille.

Vaarana on, että meillä olisi kohta nämä DDRää ihannoivat nykyopettajat muovaamassa uusia antti rinteitä. Sitä ei maamme (eikä minkään maan talous) kestäisi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Huvittava ja hölmö kommentti. Tolloa luulla, että taloustiedon koulussa pitäisi olla vain kapitalismin opetusta. DDR kaatui 29 vuotta sitten. Aika paljon on opettajia tullut työelämään sen jälkeen ja tänä vuonna eläkeelle jäävät opettajat ovat syntyneet 1950-luvun puolivälin tienoilla. Kaiken kaikkiaan DDRn ex-ihailijat ovat olleet pieni joukko ja pääosin varmaankin jo haudassa. Ja tosiasiassa opettajakunta on aina ollut aika porvarillista ja konservatiivista Suomessa. Eli aika paljon on vainoharhaisesti oletettava yhtä sun toista, jos tosissaan haluaa väittää suomalaisia nykyopettajia DDRn ihailijoiksi.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Idioottimainen vastaus, mutta mitä muuta sosialistilta voi odottaa. Vain täydellinen pässi ei ymmärrä tulkita DDRää kommentissani kielikuvaksi.

Opettajille tulee opettaa kapitalismia, koska he eivät selkeästi enää sitä ymmärrä. Käänne tapahtui 1970 -luvulla, ja nykyään suuri/n osa opettajista lukeutuu vihervasemmistoon.

Sosialismia heille ei enää tarvitse opettaa. Sen he ovat jo sisäistäneet.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Ymmärtääkseni uskonnon opetus on kouluissa ollut tunnustuksetonta jo edellisen OPSn aikana. Aineena se lähinnä kai muistuttaa kirkko-ja taidehistorian, antropologian, filosofian, etiikan ja moraalin sekoitusta.

Näinä aikoina en näe kyllä mitään pahaa siinä, että näitäkin asioita joutuu peruskoulussa miettimään. Ihan on perusteltua tuntea ainakin perusasiat esim. Aabrahamilaisista tai idän uskonnoista.

Nimittäin kun sitä taloutta aletaan konkreettisesti pyörittämään (ts. aletaan tehdä sitä myyntiä ja ulkomaankauppaa), niin nämä asiat tulevat esille jo ensimmäisessä asiakaskontaktissa. Kulttuuritaustamme kun määrittelee aika nopeasti käyttäytymisemme, riippumatta missä päin maailmaa se myyntiedustaja Turakainen milloinkin heiluu. Siinä ei auta, että meillä on maailman paras hilavitkutin, jos sen väri tai muoto sotii asiakkaan moraalisia tai muita arvoja vastaan.

Muutenkin nykyään mennä kouhotetaan ilman käsitystä siitä, mistä ollaan tulossa ja mihin meidän pitäisi mennä. Tartteis joskus ajatella...ensteks...

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Tällä taloustiedolla pärjää aika pitkälle: Rahaa täytyy kuluttaa enintään sen verran kuin sitä ansaitsee! Oma kysymyksensä on, kuinka kauan tämän opettamiseen tarvitaan aikaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Rahaa täytyy kuluttaa enintään sen verran kuin sitä ansaitsee!"

Nykyisessä finanssikapitalismissa on myös se velka ja omaisuus.

1. Velan määrän pitäisi olla pienempi kuin omaisuuden vakuusarvo.

Vakuusarvo on sitten tyyliin kiinteistöllä 70% ostohinnasta, osakkeilla 50%. Auton arvo laskee 16% vuodessa.

2. Puolen vuoden kaikki elämisen kulut pitäisi löytyä puskureista
3. 35-vuotiaana pitäisi olla velattoman omaisuuden määrä vuoden bruttotulojen verran
4. 55-vuotiaana pitäisi olla velattoman omaisuuden määrä kahden vuoden bruttotulojen verran
5. 65-vuotiaana pitäisi olla velattoman omaisuuden määrä kolmen vuoden bruttotulojen verran
6. Luottokorttivelka on ensimmäisen kuukauden verran lähes ilmainen, parin kuukauden kuluttua alkaa maksamaan turhan paljon koron takia, että pitäisi maksaa sitä ennen pois
7. Pikavipit on ns. palkkapäivä laina. Ne pitää maksaa kokonaisuudessaan palkkapäivänä pois.
8. Velkaa on myös osamaksut, taloyhtiön velat, korjausvelka mikä tulee linjasaneerauksesta, auton huolloista tai teknisistä vempaimista kuten tietokoneista. Korjausvelka alkaa kasvaa välittömästi kun korjaus on tehty ja maksetaan pois korjauksen yhteydessä. Olkoot se sitten linjasaneeraus tai vaikka noin 4v käyttöikään suunnitellun elektronisen vempaimen osto.

---

Oikeasti suomessa on talousosaaminen ihan kuralla ja ihmiset persaukisia eikä edes tiedä kaikkia velkojaan.

Jokaisen pitäisi tehdä sellainen oman talouden omaisuuden ja velkojen kartoitus ja laskea kuinka paljon velatonta omaisuutta löytyy. Ja omaisuus nimenomaan vakuusarvonsa mukaisesti. Irtaimiston arvo on käytännössä 0€ tai korkein tarjous. Toisin sanoen ostamalla 3000€ sohvan, sillä ei oikeastaan ole arvoa enää kuin 0€ ellei joku tarjoa siitä vaikka 300€. Autolla, veneellä, kesämökillä jne. on arvoa.

---

Tästä myös pääsee siihen, että rahaa voi myös kuluttaa enemmän ansaitsee. Velan määrä riippuu omaisuudesta.

Käyttäjän VirpiHonkanen kuva
Virpi Honkanen

Taloustiede on jo uskonto. Minun mielestäni sinun kannattaisi panostaa sivistykseen, oppia historiasta ja kyllä, opiskella eri uskontojen oppeja nulikka. Älä kumarra rahaa, on ensimmäinen oppi.

Käyttäjän VirpiHonkanen kuva
Virpi Honkanen

Taloustiede on jo uskonto. Minun mielestäni sinun kannattaisi panostaa sivistykseen, oppia historiasta ja kyllä, opiskella eri uskontojen oppeja nulikka. Älä kumarra rahaa, on ensimmäinen oppi.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Nulikaksi kutsuminen ei ainakaan kovin sivistynyttä kuvaa sinusta anna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset