Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Vaaliveikkaukseni vaalipiireittäin - tiukka skaba tulossa

  • Paikat vaalipiireittäin
    Paikat vaalipiireittäin

Ohessa vaaliveikkaukseni, ja tässä lyhyet näkemykseni eri puolueista.

Keskusta ottaa takkiin joko kaikissa tai lähes kaikissa vaalipiireissä. Tuloksen kannalta puolue tavoittelee monen vaalipiirin viimeisiä paikkoja, ja ennusteeseen verrattuna lisäpaikat ovat tiukassa (ainoastaan Helsinki tulee nopeasti mieleen, mikäli Tiilikainen saa enemmän reippaasti enemmän kannatusta kuin kunnallisvaaleissa). Sipilä onnistui katkaisemaan puolueen avoimen syöksykierteen hajoittamalla hallituksen, mutta nousuun kannatusta ei ole kyselyissä saatu. 

Perussuomalaiset ovat arvoitus. Nimekkäistä puolueen edustajista suuri osa loikkasi Sinisiin, ja Sinisten roolina on lähinnä kampittaa entisiä puoluetovereitaan jakamalla ääniä. Potentiaalia suurimmaksi puolueeksi on, mikäli puolue vaalipiirien tasolla listojensa heikkoudesta huolimatta onnistuu sitouttamaan kannattajansa ja nappaamaan paikkoja muilta suurilta puolueilta. Halla-aho on ajoittanut kuntohuippunsa hyvin, mutta miten miehen valtava henkilökohtainen kannatus muuttuu ääniksi Helsingin ulkopuolella?

Kokoomus käy puolustustaistelua Petteri Orpon epäonnistuttua täysin viimeisinä kuukausina. Puolueen listat ovat kuitenkin vahvoja ja kannattajat aktiivisia, joten puolue ei ehdi romahtaa täysin. Mutta laita vuotaa Perussuomalaisiin, ja pahimmassa tapauksessa Orpo voi löytää itsensä sijalta 4 mikäli paikat jakautuvat tasaisesti muille kilpakumppaneille.

SDP:n kannatus on ollut avoimessa syöksykiidossa Antti Rinteen palattua kehään laukomaan sammakoita hämmästyttävällä tahdilla. Puolueen ehdokaslistat ovat vahvoja ja eläkeläiset tunnetusti äänestävät aktiivisesti, mutta tuleeko vaalipäivä liian myöhään?

Vihreät ajoittivat kuntohuippunsa tapahtumaan liian varhain. Haavisto on jäänyt viimeisissä vaalitenteissä pubiruusuksi, mutta puolue saalistaa suotuisasta oppositioasemasta ja vahvojen ehdokkaiden tuella lisäpaikkoja Helsingissä ja Uudellamaalla. Tampereen lisäksi nousua muualla ei ole riittävästi havaittavissa, ja Lapin vaalikynnys on yksinkertaisesti liian korkea. Vaalivoitto, mutta puheet "suuresta puolueesta" voitte unohtaa.

Vasemmistoliitolla on suosittu puheenjohtaja, mutta se ei tunnu muuttuvan ääniksi. Puolue kuitenkin ottaa muutaman tärkeän lisäpaikan.

RKP saa tulta alleen Vaasan sairaalan päivystyksen kaatumisesta. Muuten mennään tutulla ja turvallisella linjalla kohti hallituksen kahta ministerinpaikkaa.

KD puolustaa asemiaan ja saa todennäköisesti lisäpaikan. Sari Essayah on pärjännyt hyvin vaalitenteissä, mutta voisiko puolue saada seitsemättä paikkaa mistään helpolla? Onnistuessaan vaaliliittojen sisällä, ehkä.

Siniset ovat näiden vaalien statistit. Uusimaa tuo paikan tai "jopa kaksi" kun sinne on keskitetty koko puolueen resurssit, muualla on tyydyttävä pelkkiin ääniin.

Muista pienpuolueista en ennusta kenellekään paikkaa: potentiaalisia ovat Liike Nyt ja Väyrysen Tähtiliike Uudellamaalla, mutta kovasti ovat puristuksissa kun Lepomäki syö potentiaalista Harkimon kannattajakuntaa ja Väyrysen ainoa toivo on riittävä henkilökohtainen kannatus ja se on ilman tv-tenttien näkyvyyttä kiven alla. Helsingin Epäpyhä Allianssi Piraattien ja Feministien välillä on mielenkiintoinen, mutta paikka jäänee saamatta.

Mikäli Halla-aho onnistuu keräämään suurimman paikkamäärän, on sekä Sipilän, Rinteen että Orpon tuolit puheenjohtajina keskityksen kohteena.

Muistakaa: äänimäärät eivät nyt ratkaise, vaan saadut paikat. Tasapeli paikkamäärissä on aivan mahdollinen. Marginaalit vaalipiireissä voivat olla viimeisten läpimenijöiden osalta äärimmäisen pieniä, kun taas Lapissa puolue voi kerätä lähes 10 prosentin kannatuksen ja jäädä silti äänikynnyksen uhriksi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Pelurina et todennäköisesti ole plussalla.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Yliarvioit Keskustan ja Kokoomuksen ja aliarvioit SDP:n tulokset, PS:n suhteen voit osua aika hyvinkin. Siniset eivät välttämättä saa läpi ketään, kun taas Harkimon ja Väyrysen liikkeet voivat hyvinkin saada läpi juuri konkaripoliitikon itsensä, sekä Harkimon että Väyrysen. Vihreiden, Vasemmistoliiton, RKP:n ja KD:n suhteen osunet hyvin.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Todella vaikeat vaalit arvata, niin kovasti ovat suurempien puolueiden kannatusluvut heiluneet ja PS lopullinen kannatus on aika pitkälle mysteeri. Lisäksi ehdokasasettelu on tavallista haastavampi: pelkästään Keskustalta lähtee niin suuri joukko vanhoja edustajia vaihtoon.

Kuitenkin trendit ovat selkeät neljän suuren osalta: PS vahvassa nousussa (mutta ehdokasasettelu ja Sinisten vaikutus on ???), Keskustan kannatus on tasaantunut, SDP ja Kokoomus laskussa ja siihen perustuu pitkälle ennuste. Monessa vaalipiirissä viimeiset paikat veitsenterällä joten voidaan joutua odottamaan varmuutta suurimmasta puolueesta jopa tarkistuslaskentaan.

RKP, KD ja Vasemmistoliitto ovat suhteellisen helppoja arvioida kun niillä on varsin vakiintunut kannattajakunta. Vihreiden jännitysmomentti liittyy lähinnä suurimpiin kaupunkeihin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Voi olla, että persujen paikat Oulun piirissä jäävät kolmeen. Läpällä äänestäjät valitsevat Kuortesahon, ja jyrkimmät rajakit äänestävät Junes Lokkaa. Molempien äänisaalis on persuilta pois, jonka vuoksi vain kolme paikkaa. Kuka sen persujen paikan sitten saa onkin hankalampi kysymys.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miten ihmeessä saat keskustalle 4 paikkaa meidän piirissä (kaakkois-suomi) kun alueen omassa kattavassa gallupissa keskusta oli kolmantena persujen takana jo 3 viikkoa sitten?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ehdokaslistat siellä vaikuttavat siltä ettei PS:n lista kerää kovin hyvin ääniä. Lindströmin ehdokkuus Sinisissä myös vie potentiaalisia ääniä. Ehdolla olevilla neljällä istuvalla kansanedustajalla ja vahvemmalla listalla veikkaan Keskustan vetävän pidemmän korren.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Meinaat että istuvat edustajat Eerola ja Mäkelä eivät vedä ääniä tai erittäin perussuomalainen Kouvola? Ja että keskustan tulokseen ei vaikuta Tiilikaisen poistuminen näyttämöltä?

Torniainen istuvana edustajana pääsi viimeiseltä paikalta heikoimmalla vertausluvuilla edellisissä vaaleissa läpi ja silloin keskustan kannatus oli jotain ihan muuta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #7

Tottahan toki Tiilikaisen lähtö vaikuttaa. Yksi paikka nyt lähtee joka tapauksessa, neljäs paikka on Keskustallekin työn ja tuskan takana.

Viimeksi vaalipiirin äänikuningas oli Lindström. Paljonko uskot hänen kannattajistaan palaavan Perussuomalaisten äänestäjiksi näissä vaaleissa, siitä lienee vaalipiirin Perussuomalaisten neljäs paikka eniten kiinni.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #8

Sen mitä olen toreilla kohdannut ihmisiä ja kuunnellut vierstä (erityisesti Kouvolassa), niin Lindström ei nauti enää kansalaisluottamusta eikä omien havaintojeni mukaan ole tehnyt kunnolla edes kamppanjaa. Lasken sinisten saavan piirissä maksimissaan 3000 ääntä ja Jarppa kerännee niistä lähes kaiken.

Uskoisin että 70% Jarpan entisistä äänestäjistä äänestää perussuomalaista pääosin kouvolalaista ehdokasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset