Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Johtopäätösten aika

  • Johtopäätösten aika

Julkaisin torstaina täällä Puheenvuorossa avoimen kirjeen Katri Kulmunille koskien nettiblokkeja. Vastausta en saanut. Ilmeisesti vaalikampanjointi ja muut kiireet voittivat tärkeydessä pelaajien asian. Tärkeysjärjestys tuli selväksi ja nyt on johtopäätösten aika.

 

Keskustan puoluejohto on viime kuukausina ajautunut selvästi aivan omaa linjaansa. Puoluekokouksen linjauksesta perustuloa koskien käveltiin rumasti ylitse ja jopa puolueen ministeri kyseenalaisti perustulon järkevyyden. Kompromissihakuisuus voitti aatteen ja samalla käveltiin yli puolueen ylimmästä päätöksentekijästä.

 

Tältä kannalta Kulmunin sooloilu blokkiasiassa ilman puoluevaltuuston tai -kokouksen kantaa ei tullut yllätyksenä. Vahinkoja tapahtuu, mutta nyt niitä ei ole edes haluttu myöntää, korjaamisesta puhumattakaan.

 

Olen viime vuosina kuullut kymmeniä syitä erota Keskustasta. Näitä yhdistää aiheesta riippumatta yksi asia: puolueen osalta ei nähdä mahdollisuutta vaikuttaa ja tuoda omaa näkemystä esiin. Asioita kritisoitaessa vastauksena saa vain vanhoja fraaseja, eikä asioiden perusteita vaivauduta asiallisesti avaamaan. Vauhti on ollut suuntaa tärkeämpi. Puoluedemokratia on mennyttä.

 

Pidemmällä tähtäimellä puolueen viestintä on ollut täysin onnetonta. Jos Kokoomusta aikoinaan syytettiin kovista korvista, Keskustan viestintä tuntuu siltä että tuhat suuta soittaa kakofoniaa mutta yhtään korvaa ei löydy. Suomi kuntoon! Talous nousee! Tosi kiva, mutta mites tästä eteenpäin?

 

Pahin viestintäongelmana Keskustalla on ”puoluelehti” Suomenmaa. Lehti on roolistaan huolimatta onnistunut lähinnä antamaan äänen puoluetta hajottaville voimille. Pekka Puskan alkoholikampanjan pää-äänenkannattajana lehti hiljensi kaikki kriittiset äänet jättämällä kaikki poikkeavat mielipiteet julkaisematta. Lehden vaikutusvallasta kertoo kuvaavasti että suurin osa Keskustan edustajista silti äänesti tätä kapinakenraalia ja mediamyllytystä vastaan uuden alkoholilainsäädännön puolesta. Tähän roskaan puolue kuitenkin käyttää käytännössä koko viestintäbudjettinsa.

 

Itse puolueen viestinnästä ei vastaa kukaan. Seurauksena on ollut kohu toisensa perään. Kuka tahansa viestintävastaava olisi ymmärtänyt esimerkiksi taannoisessa Anne Berner-casessa että tiedotus olisi pitänyt hoitaa kunnolla ja proaktiivisesti. Nyt ministerit, puolueen vastaavat henkilöt ja kolmannet toimijat saavat lausua vaikka keskenään ristiriitaisia kommentteja kun kukaan ei vastaa tai koordinoi puolueen viestintää. Uskottavuus siinä menee.

 

Kokonaisuus ratkaisee. Itselleni viimeinen niitti oli tämä surkuhupaisa farssi, jossa yhdellä puolivillaisella kommentilla olkia kohauttamalla pyritään tuhoamaan oma elinkeinoni ja rakas harrastukseni.

 

Kun Keskusta tuntuu kumartavan joka suuntaan, se samalla näyttää persettään joka suuntaan. Tällä strategialla puoluetta odottaa Sinisten kohtalo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Paavo Väyrysen Tähtiliike tuntuu houkuttelevan monia täällä pohjoisessa, kun kuuntelee ihmisten puheita. Ehkä siitä kasvaa muutamassa vaalikaudessa uusi sosiaalisempi keskustaliike, ehkä ei.

Toisaalta kokoomuksen seurassa ovat puolueet tavanneet ottaa turpiinsa hallituksessa ollessaan.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Vaikea uskoa että tuosta kasvaisi mitään varteenotettavaa, ellei sitten populistinen vaihtoehto Keskustaan ja Timo Soiniin pettyneille. Pitkäaikaisen puolueen rakentamista haittaa etenkin täällä Uudellamaalla / Helsingissä listalle otetut Ilja Janitskinit.

Mutta Tähtiliike varmasti toimii nyt yhtenä hyvänä varaventtiilinä itse kullekin järjestelmään tai puolueisiin pettyneille.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Sinä erosit.

Olisiko Keskustan syytä kutsua koolle ylimääräinen puoluekokous ja valita uusi puheenjohtaja? Juha Sipilä on Keskustalle poliittista ongelmajätettä.

Kentässä on ymmärrystä perustulolle. Maakunnat tahdotaan, tavalla tai toisella, eikä niihin liity perustuslaillisia ongelmia. Asiaa voidaan parhaiten edistää osallistumalla seuraavaan hallitukseen, mutta ensisijainen ehto on vapauttaa Juha Sipilä työmarkkinoille. En epäile, etteikö vaalien todennäköinen voittaja SDP tekisi kernaasti yhteistyötä Keskustan kanssa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En oikein usko että tässä on taustalla ongelma Sipilän henkilön kanssa. Toki jos nämä luvut toteutuvat niin lähtö tapahtuu, mutta tapahtuuko se 2019 tai 2020 ei ole valtava ero. Veikkaan että alle 15 prosentin tuloksella tulee eroilmoitus kesällä, mutta puolueen ongelmat eivät haihdu yhtä henkilöä vaihtamalla. Toimintakulttuuri pitää saada muuttumaan.

Jos joku syyllinen pitäisi etsiä niin puoluesihteerin tulisi johtaa puoluekoneistoa ja Keskustassa perinteisesti puolustaa kenttää ja puoluekokouksen- ja valtuuston päätöksiä ja arvovaltaa. Eipä ole paljoa näkynyt.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Keskustalle on perinteisesti ollut ominaista, että kentän ääni ja eduskuntaryhmän/hallitusryhmän toiminta ovat kaksi eri asiaa. Yleensä on riittänyt, että ennen vaaleja käydään puhumassa ja tarjoillaan makkaraa maakunnissa. Väki on ollut uskollista vaaleista toiseen. Ei ole enää. Syy ei ole sinänsä Sipilän. Se on vain ollut puolueen kulttuuri. Mutta ei Sipilä sen paremmin kuin muukaan puoluejohto ole tässä suhteessa millään tavoin asioita parantanut. Edessä taitaa olla tilinteon hetki.

Käyttäjän KatriKulmuni kuva
Katri Kulmuni

Kiitos, Esko kirjoituksestasi. Harmi, että olet tullut tällaiseen johtopäätökseen. Ajattelen, että Keskusta voi olla iso kansanliike vain, jos meillä on seinät leveällä ja katto korkealla. Viittaat tekstisi alussa ilmeisesti antamaani vastaukseen Veikkauksen monopolista. Edustamme tässä ehkä vähän erilaisia näkemyksiä, mutta ei minulla ole epäilystäkään etteikö niitä voisi yhteensovittaa kansanliikkeessä. Kyseisestä asiasta meillä ei itseasiassa ole kovinkaan tarkkoja puoluekokouskantoja. Ehkä se kertoo siitä ettei jäsenistömme ole tehnyt asiasta aloitteita. Harkitse vielä asiaa! Keskustan kautta voit vaikuttaa esim. tähän sinulle selvästi tärkeään asiaan.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Hei Katri, käsittääkseni (tai ainakin taulukon mukaan) kysymys ei koskenut Veikkauksen monopolia, vaan nimenomaan muiden peliyhtiöiden blokkaamista.

Näin se oli ruotsiksi otsikoitu "Är ni beredda att införa IP- och/eller betalningsbergränsningar?" Eli rajallisella ruotsintaidollani (ja google translatorilla) suomeksi:

"Oletteko valmis ottamaan käyttöön IP- ja / tai maksuliikenteen rajoituksia?"

Ja tähän oltiin varovaisen positiivisia, "försiktigt positiva".

Tässä ei siis ole kyse Veikkauksen monopolista, ja näin se on ymmärretty kaikkialla pelifoorumeilla. Realistina minä ja moni muu emme usko Veikkauksen monopolin kaatumiseen eduskunnassa vielä pitkään aikaan, mutta tässä ei ole kyse siitä.

Tässä siis linkki artikkeliin: https://svenska.yle.fi/artikel/2019/03/05/internet...

Ja kyseiseen kuvaajaan: https://images.cdn.yle.fi/image/upload/f_auto,fl_p...

Mikäli Svenska Yle on kysynyt tosiaan Veikkauksen monopolista tai kysymys ymmärrettiin niin tässä on tärkeätä nyt korjata tilanne ja että Keskusta kannattaa varovaisesti monopolin säilyttämistä, mutta ei laillisten ulkomaisten peliyhtiöiden blokkaamista.

Kuten olen tekstissä maininnut, tämänkaltaisten estotoimien kannattaminen (etenkin ilman puoluekokouksen päätöstä) olisi valtava Pandoran lipas joka olisi suuri periaatteellinen päätös puolueelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset