Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Työmarkkinajärjestöjen verorälssi kuriin ja poistetaan lääkkeiden arvonlisävero

Suomessa on aivan käsittämätön veroparatiisi, joka sijaitsee Hakaniemessä. Tämä uuden aikakauden verorälssi nauttii valtavia veroetuja samaan aikaan jatkuvasti loukaten vaaleilla valitun eduskunnan arvovaltaa.

On aika lopettaa perusteettomat veroedut ja laajentaa veropohjaa poistamalla työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovapaus ja tuomalla myös näiden järjestöjen miljardiomaisuus verotuksen piiriin. Näiden järjestöjen kutsuminen ”yleishyödyllisiksi” on loukkaus kaikkia todellisia hyväntekeväisyysjärjestöjä kohtaan.

Näillä toimilla Suomessa saataisiin satoja miljoonia euroja lisää valtion kassaan. Mietitte varmasti kuumeisesti minne ne sijoitettaisiin? Otetaan esimerkki: noin 250 miljoonalla eurolla voisimme poistaa lääkkeiden arvonlisäveron kokonaan.

Tottahan lääkkeet ovat tärkeämpiä kuin yhden etuoikeutetun verorälssin etuudet?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ruotsin vaaleissa ETYJ:n vaalitarkkailijat kiinnittivät huomiota ay-liike LO (vastaa suomen SAK:ta) antamaan vaalirahoitukseen.

https://yle.fi/uutiset/3-10522850

Myös suomessa SAK jakaa sätkynukeilleen eli lähinnä demareille runsaalla kädellä vaalirahoitusta.

Luonnollisesti sätkynukeilta odotetaan vastapalvelusta eli Hakaniemen veroparatiisin ylläpitoa, vaikka "yleishyödyllisyydellä" sitä ei voida enää 2010-luvulla perustella.

Erityisen räikeäksi asian tekee se, että SAK julkaisi oman "vero-ohjelman" jossa on korotuksia piensijoittajille ja PK-yrittäjille.

SAK edellyttää "vahvaa veropolitiikkaa" jossa kaikki muut maksavat veroja paitsi SAK ja muut vastaavat veroloiset.

"Yleishyödyllinen" SAK pitää muita pilkaanaan. Itse ei haluta osallistua verotalkoisiin maksamalla veroja, mutta käsi on syvällä toisten eli lähinnä yrittäjien taskuilla.

https://www.sak.fi/aineistot/julkaisut/sakn-veroli...

SAK:n lisäksi muut veroloiset eli lähinnä kaiken maailman svenska litteratushölynpölysäätiöt ja puolueiden omat säätiöt saavat luvan osallistua verotalkoisiin muiden ohellla.

Yleishyödyllisyyttä ei ole millään tavoin mitattavissa näiden osalta, vaan ne on perustettu hyvin kapean ihmisryhmän tarpeisiin ja etua ajamaan. Koko säätiörakennelma voitaisiin purkaa.

Korporaatiopolitiikojen toimet ovat lihottaneet eläkeyhtiöitöiden, SAK:n, pankkien rahastojen ja säätiöiden taseita. Se että kansa pysyy köyhänä ja piensijoittajia ja pienyrittäjiä verotetaan raskaasti joka eurosta ei korporaatioiden sätkynukkeja paljoa huoleta. Pääasia on oma nelivuotiskausi ja isojen poikien antama vaalirahoitus ja eläkeyhtiön hallituspaikka.

Lukaise Esko uusimmasta arvopaperista puoluiden linjaukset pääomaveron suhteen. Karua luettavaa.

Piensijoittajille ja pk-yrityksille ei ole luvassa mitään hyvää, vaan korporaatioiden veroedut tulevat jatkumaan.

Valtiovallan tulisi keskittyä verotarkastuksissa paljon enemmän veronsa maksavien yritysten sijaan säätiöiden yleishyödyllisyyden arviointiin ja laittaa näitä rankasti verolle.

Jos säätiön toiminta ei edistä koko kansan etuja laajassa mittakaavassa niin maksakoot samalla tavalla veroa kuin muutkin tahot.

Tästä syystä yhdenkään vastuullisen äänestäjän ei kannata äänestää korporaatiopuolueita. Näistä pahimmat ovat RKP, demarit/vasemmisto, kokoomus ja keskusta.

Lopputulos on luettavissa arvopaperin artikkelista

https://www.arvopaperi.fi/uutiset/vain-sina-maksat...

Jos me halutaan uutta politiikkaa ja uutta ajattelua niin vaihtoehtoina voisivat olla vihreät, kristilliset, liike nyt, siniset ja perussuomalaiset.

Itse teen valintani ei-korporaatiopuolueiden joukosta.

PS: myös pyramidipeli nimeltään TYEL ja etenkin YEL olisi otettava kriitiiseen tarkasteluun. Tämä on oman blogin paikka.

Eskon kanssa olen eri mieltä siitä miten verot tulisi käyttää. Itse lähtisin laskemaan piensijoittajien ja pk-yritysten maksamia veroja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, tämä ei jostain syystä ole mm edustamasi Kepun vaaliohjelmassa, miksi näin?

Oikeisto, johon nykykeu selvästi kuuluu ei kuitenkaan oikeasti halua yleishyödyllisten verovapauden poistoa.

SDP:n ehdotuksessa mm tuotiin esille yleishyödyllisten osinkoverotuksen jonkinasteinen verotus laajentaen veropohjaa. Tähän olisi kuulunut mukaan myös ay-liike. Kuitenkin oikeisto vaikeni tästä tehokkaasti eikä lainkaan lähtenyt asiaa kannattamaan. Tällä hallituskaudellakaan ei olla tehty mitään asian edistämiseksi.

Miksi näin?

Oikeistolla on tässä samalla oma lehmä pahasti ojassa. Samalla kun ay-järjestöjen osinkotuloja alettaisiin verottaa joutuisivat samaan arviointiin monet muut yeleshyödyllisiksi luettavat järjestöt ja säätiöt. Miettikääpä hetki seuraavia läheisiä suhteita ja myös jaettavaa tukea:

- Kokoomus: Suomen Yrittäjät, Kauppakamarit, EK, työnantajajärjestöt, Finanssiala ry, suuret säätiöt, urheiluseurat
- Keskusta: MTK, Suomen Yrittäjät, säätiöt, osin muutoinkin samoja kuin Kokoomuksella
- RKP: Suuret suomenruotsalaiset säätiöt, osin samoja elinkeinoelämän tahoja kuin edellisillä

Kokoomuksen ja mainittujen tahojen välillä käy pyöröovi myös henkilöiden suhteen. Vaikkapa Häkämies EK:n ja Kauppi Finanssiala ry:n palvelukseen. Toiseen suuntaan sitten vaikkapa Harri Jaskari eri kauppakamarien tehtävistä eduskuntaan.

Keskustan suhdetta MTK:n suhteen tuskin tarvitsee avata - kuin paita ja peppu.

RKP:n rahoitus taas suomenruotsalaisten säätiöiden taholta vaikuttaisi olevan omaa luokkaansa. Olisi todella mielenkiintoista tutkia näiden Suomen suurimpien säätiöiden toimintaa ja suhteita poliitikoihin.

Joten yhdenkään näistä vaaliohjelmassa ei taida olla verovapauden poisto, miksi näin on sinun mielestäsi ja etkö itse ole Kepun linjan takana vaan olet ne valmis poistamaan MTK mukaanlukien?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Keskustan suhdetta MTK:n suhteen tuskin tarvitsee avata - kuin paita ja peppu."

Onhan noilla ilmeinen yhteys, vaikkakin MTK:ta on johtanut exkokoomusministeri ja muutenkin kokoomuslaisia sieltä löytyy rutkasti. Niiden kokoomuslaisten vuoksi olisi toisaalta hienoa nähdä avattuna tämä paita ja peppu suhde, jos vaikka he sitten lopettaisivat jäsenyytensä.

Ja sitä voisi samalla vertailla SDP:n ja AY-liikkeen tilanteeseen, sillä näyttää siltä että on aivan normaalia kun AY-pomon tehtävissä siirtyy Suomessa ministerinpallille tai isojen kaupunkien johtoon.

ps. vasemistolla on myös omat urheiluseurat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En lainkaan kiellä ay-liikkeen ja SDP:n yhteyksiä. Osoitan vain, että yhteydet on myös muilla eikä hinkua niiden katkomiseen eikä muutoksiin verovapaudessa tuunu aidosti olevan, kun on myös oma lehmä ojassa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

"Joten yhdenkään näistä vaaliohjelmassa ei taida olla verovapauden poisto, miksi näin on sinun mielestäsi ja etkö itse ole Kepun linjan takana vaan olet ne valmis poistamaan MTK mukaanlukien?"

En antaisi mitään erioikeuksia tässä MTK:lle. Kaikki työmarkkina- ja lobbausjärjestöt vain verolle.

En ole mikään kävelevä Keskusta-monumentti vailla omia ajatuksia. Valitettavasti Suomessa on lukkiuduttu usein keskustelemaan kaikista asioista nykyisistä lähtökohdista, vaikka pitäisi kyetä kyseenalaistamaan myös nykyiset rakenteet.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

No, jostain kumman syystä viittaat vain erikseen Hakaniemeen, joten siksi tarkennus on tarpeen. Löytynee aika monta muuta sijaintia, joissa verorälssiä esiintyy.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Asia on juuri niin kuin Niko sanoi.

Demarit ovat ehdottaneet ja puhuneet osinkoverojen veropohjan laajentamisesta ja sitä myötä asteittaisesta piensijoittajien aseman parantamisesta.

Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikkien aikojen epäreiluin pääomaverolainsäädäntö luotiin urpilaisen toimesta umpisurkean kataisen hallituksen aikana.

Lisäksi on muistettava, että pääministeri sipilältä ei löynyt halukkuutta itse maksaa veroja, vaan luikuroi omaisuutensa Nordean avustuksella vakuutuskuoren sisään.

Ei kovin hyvä lähtökohta verouudistukselle jos pääministeri tekee itse verojärjestelyjä.

Demarit ovat siinä mielessä arvaamaton, että miten pitkälle he ottavat rahoittajansa SAK:n sanelua mukaansa politiikkaan.

SAK ei hevin luovu verorälssin asemastaan, mutta kuten SAK:n vaaliohjelmasta on luettavissa niin yrittäjiltä ollaan valmiita ottamaan lisää veroja.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Nämä veroetuudet pitää lopettaa. Ne pitää lopettaa kaikilta. Asia on kuten niko tuo sen esille.
Sieltä haluttaisiin valita ay-liike ja muuten jatkaa entisellä menolla. Ei se niinkään voi olla. Kaikki verolle.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Näinhän tämä ikiliikkuja pyörii ! Ratkaisuksi esitetään taas kaikkien ja kaiken verottamista, että voidaan jakaa lisää verottomia palveluja ja kohteita. Tästähän muodostuisi taas vain uusi veroetu.

Kela maksoi viime vuonna 1,3 miljardia euroa lääkekorvauksia. Summa kasvoi edellisvuodesta 2,6 prosenttia. Kymmenen vuoden sisällä summa on 2 miljardia €. Eikö tämä ole riittävä yhteiskunnan ylläpitämä sosiaalinen järjestelmä ?

Olisit nyt reilusti vaatinut vain ilmaiset reseptilääkkeet kaikille ! Kyllä verpohjaa laajentamalla ja korottamalla tämäkin hoituu.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Onhan se arvovalinta että tukeeko ennemmin ihmisten lääkkeiden hankintaa vaiko työmarkkinajärjestöjen veroetuuksia. Itse valitsisin ihmisten terveyden edistämisen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tuossahan oikeistolla ja keskustalla oli vuosia aikaa torpata säätiöiden ja yleishyödyllisten yhdistysten verovapaus. Virrin toive taita olla vain "huutavan ääni korvessa"?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset