Muuttamisen verottamisesta myyntivoiton verottamiseen

Varainsiirtovero omaan käyttöön tulevasta asunnosta jäykistää asuntomarkkinoita ja tekee omistusasujan osalta työn perässä muuttamisesta kallista. Keskustelu on kuitenkin ollut kovin hedelmätöntä, sillä vasemmistoa tuntuvat kiinnostavan vain asuntotukien loputon kasvattaminen (ja sitä kautta verovapaiden ja tuilla kerättyjen varojen siirtäminen vasemmistopuolueille ja niiden lähiyhteisölle kuten tapaus Kojamo) ja oikeistolle tuntuisi kelpaavan vain koko varainsiirtoveron poistaminen.

Tällä hetkellä vain alle 40-vuotias ensiasunnon ostaja on vapautettu varainsiirtoverosta oman asunnon ostamisen kohdalla. Myöhemmin ongelmat nousevat esiin kun työtä ei kotiseudulta löydy tai työpaikka lakkautetaan. Pahimmillaan vanha asunto pitää myydä tappiolla ja kasvukeskuksesta ostetusta asunnosta pitää maksaa vielä jopa viisinumeroinen määrä varainsiirtoveroa. Tähän päälle tulevat vielä kiinteistönvälityksestä ja muutosta johtuvat kulut. Pienempipalkkaisilla aloilla tähän uppoaa helposti vuoden palkka, joten ilman varmuutta pitkäaikaisesta työpaikasta muuttaminen omistusasunnosta uuteen omistusasuntoon ei ole järkevää eikä usein edes kulujen vuoksi mahdollista.

Monilla alueilla kasvukeskusten ulkopuolella asuntojen hinnat laskevat eikä vuokra-asunnoille ole kysyntää. Tällöin asunnon myynnistä tulee helposti tappiota ja vuokralle asuntoa ei voi laittaa esimerkiksi jos tarjolla olisi määräaikaista työtä muualla. Toisaalta pk-seudulla oman asunnon myyntivoittojen verovapaus tuo helposti kymmenien tuhansien eurojen säästöt kun asuntojen hinnat nousevat. Tasa-arvoista? Ei ole. Järkevää? Ei ole sitäkään, mikäli ihmiset eivät sen takia voi muuttaa työn perässä.

Oman asunnon hankkimisesta ei tulisi periä varainsiirtoveroa. Vaihtoehtoja miettiessä mielestäni olisi järkevämpää verottaa oman asunnon myyntivoittoja kuin kategorisesti vanhasta omistusasunnosta uuteen muuttamista. Käytännössä tämä voitaisiin toteuttaa vastaavalla tavalla: ilmoitusluontoisesti uuden asunnon ostaja voisi ilmoittaa muuttavansa itse asumaan ja veroedun säilyttääkseen asunnossa on asuttava kaksi vuotta, jotta varainsiirtovero ei tule maksettavaksi.

Siirrytään muuttamisen verottamisesta myyntivoittojen verottamiseen omaan käyttöön tulevien omistusasuntojen kohdalla.

eskovirri
Sitoutumaton Espoo

35-vuotias pokerinpelaaja ja sijoittaja. Poliittisesti sitoutumaton.

Nykyään Espoosta, aiemmin Helsingistä. Valtiotieteiden maisteri (poliittinen historia, HY). Poliittisesti keskellä oleva pragmaattinen järkiliberaali. Arvostan suoraa ja rehellistä puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu