Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Äänioikeuden alaikärajasta on luovuttava

Äänioikeuden ikärajasta käydään kovaa keskustelua, mutta ikä on huono mittari sen arvioimiseen miten kykenevä ihminen on tekemään järkeviä poliittisia valintoja. Äänestäminen on poliittinen valinta ja sen ei tulisi olla kaikille yhteinen oikeus. Kokonaisuuden kannalta olisi parasta ottaa käyttöön ajokortin kaltainen malli ilman alaikärajaa, joka voidaan tarvittaessa ottaa pois mikäli henkilö ei enää kykene tekemään valistuneita päätöksiä.

Miksi ajokortti otetaan pois kun ajokykyä ei enää löydy mutta äänestää saa vaikka päässä ei liikkuisi enää mikään? Tuossa vaiheessa vanhus on kaikkein heikoimmillaan ja silloin joku (yleensä demari) tulee tasan tarkkaan vain vaalien aikaan vanhainkotiin varmistamaan että ääni menee "oikeaan osoitteeseen".

Ajokortin tavoin oikeus äänestää annettaiisiin vasta siinä vaiheessa kun osoittaa kohtuullisen kypsyyden tehdä poliittisia valintoja. Osalle sitä ei koskaan myönnettäisi ja suurimmalta osalta se otettaisiin pois siinä vaiheessa kun päässä ei enää riittävästi löydy tehoja tehdä järjellisiä poliittisia valintoja.

Tätä odotellessa kaikkien kannalta olisi parasta että äänioikeutta käyttäisivät vain ihmiset jotka ovat siihen kykeneviä. Mikäli sinusta olisi hyvä läppä äänestää eduskuntaan jokin pelle niin tee itsellesi ja meille kaikille muille palvelus: jätä äänestämättä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

alan itsekin pikku hiljaa kannattamaan tuollaista keinoa. Sen verran tyhmiä on osa ihmisistä jotka äänestää... Eivät tiedä mitään mistään politiikan saralta tai suomen menosta. Ja äänestää vain ulkonäön perusteella.. tai vastaavan.

En tietenkään laittaisi kysymyksiin tyyliin "kannatatko eu:ta" jos et niin et saa äänestää.. mut vois vaikka kysyä "kuka on pääministerinä" tai "mitkä puolueet ovat hallituksessa tällä hetkellä". Edes joku tietämys pitäisi olla.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ihmisen arvostelukyky lisääntyy ja realismi laajenee iän myötä. Poikkeuksia toki on, kuten muistisairaat tai muutoin elämänhallinnan menettäneet. Uskoisin tästä blogistin olevan samaa mieltä. Lapsen ja nuoren mielipiteitä on helpompi manipuloida yleisellä mielipiteellä, koska itsetunto on vasta kehittymässä. Tämä tarkoittaisi käytännössä epäolennaisten vaalilupausten tuloa mukaan kampanjointiin, jossa huomio siirrettäisiin entistä enemmän asioista tunteisiin.

"Ajokortin tavoin oikeus äänestää annettaiisiin vasta siinä vaiheessa kun osoittaa kohtuullisen kypsyyden tehdä poliittisia valintoja."

Ja koska tämä päätös kuka saa äänestää tehtäisiin poliittisella ohjauksella edellä kerrottu ongelma kertautuisi.

Kaiken kaikkiaan ajatus lasten äänioikeudesta on kelvoton.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En täysin jaa ensimmäisen lauseen toteamusta. Enemmän näen että iän myötä arvostelukyky urautuu: keskimäärin uusien asioiden ja näkökantojen omaksuminen vaikeutuu iän myötä. Mutta kaikki ihmiset ovat yksilöitä ja kehittyvät eri tavoin. Esimerkiksi tunnen useita keski-ikäisiä henkilöitä joille modernin teknologian omaksuminen on vaikeaa mutta toisaalta 90-vuotiaan jolle se on ollut todella helppoa ja luonnollista.

Epäolennaisista vaalilupauksista meillä ei ole puutetta nykyisessäkään vaalijärjestelmässä. Jo muinaisessa Kreikassa se oli tunnustettu ongelma.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

En jaa minäkään täysin, kuten jo kommentissani totesin. Systeemille riittää että se toimii keskimäärin.

Eri yksilöiden erilainen kyky omaksua teknologiaa ei ole suoraan vertauskelpoinen yksilön absoluuttisen tietomäärän lisääntymiseen suhteessa yksilön ikään. Kuten ei myöskään eri yksilöiden erilainen kyky piirtää tai säveltää. Vertauskohtana kehityskaareen vaiheisiin on oltava yksilö itse, ei toiset yksilöt.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Olen aiemmin tehnyt sen havainnon, että äänioikeuden antamisesta lapsille ovat kiinnostuneet lähinnä "politiikan namusedät", jotka näkevät mahdollisuuden herkkupaloja tarjoilemalla päästä käsiksi johonkin paljon arvokkaampaan äänestäjän ymmärtämättä taka-ajatusta hänen hyväksikäytöstään.

Juha Hämäläinen

Merkittävä määrä varttuneistakin äänestää mutulla usein täysin omaa etuaan vastaan. En tiedä mitä virkaa sellaisella äänestämisellä on.

Sitten kolmannes äänioikeutetuista jättää kokonaan äänestämättä. Kyllä äänestämisen tulee olla velvollisuus, jos äänioikeutta pidetään jokamiehen oikeutena.

Tälläinen ajattelu, jossa on oltava kaikilla kaikki oikeudet, muttei mitään velvollisuuksia, on kestämätön.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

On aina pyrittävä siihen ratkaisuun mikä toimii keskimäärin parhaimmin ja hyväksyttävä siinä poikkeamat ideaalista.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Tämäkö on kepulainen käsitys demokratiasta. Vissiin.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Yhtälailla kuin vasemmistolainen käsitys demokratiasta: kaikilla on äänioikeus mutta ehdokaslistoja on vain yksi. Äänestämisen vaihtoehtona Gulag.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Virri ei ilmiselvästi ymmärrä, mitä yleinen ja yhtäläinen äänioikeus tarkoittaa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ymmärrän hyvin. Enkä kannata sitä.

Demokratia on edelleen huonoimmasta päästä vaihtoehtoja järjestää hallinto.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kerro, mikä olisi Suomelle demokratiaa parempi hallintomalli?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #10

Blogin mukaan ajatus oli perustaa toimielin, jossa tultaisiin subjektiivisin näkemyksin valitsemaan esim. maahanmuutto- EU- Nato-kantojen perusteella kuka äänestäjäehdokas olisi "kypsä" äänestämään. Demokratian mörkö on ollut kansa joka "äänestää väärin". Ainakin tällä tavalla saataisiin kansa "äänestämään oikein".

Ehkä tarkoitus oli lähinnä "herättää keskustelua", sillä ideassa on hyvin vakavia "syntax erroreita", jotka tekevät siitä toimimattoman.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #10

Yksittäistä, helppoa ja yksiselitteisesti parasta ratkaisua ei ole. Ja vaikka tietäisin kokonaisen ratkaisun niin se todennäköisesti lähinnä harmittaisi koska sen todennäköisyys edetä on mitätön: nykytilanne palvelee monen eturyhmän etuja. Tehokkaassa hallintomallissa valtaa nimittäin ei nykyisen kaltaisesti valuisi hallintomallin ulkopuolisille toimijoille.

Tämä blogikirjoitus käsittelee vain yhtä erittäin pientä osaa toimivan hallintomuodon luomiseksi tai nykyisen poliittisen järjestelmän parantamiseksi. Jokainen voi kuitenkin aloittaa siitä ettei äänestä läpällä jotain täysin poliitikoksi sopimatonta henkilöä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Virri ei kannata yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta? Ja vaihtoehtoa nykyiselle systeemille hänellä ei ilmeisesti ole? Aikuinen mies?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #17

Lukkala taitaa ottaa kaiken (äänestämiseen liittyvän) lainsäädännön otettuna. Vinkki: Ei kannata.

Tuollaista asennetta noudattamalla asuisimme vieläkin luolassa ja tulenkäyttö olisi kielletty vaarallisuuteen viitattuna. "Uudenaikaisia hömpötyksiä, kyllä aikuinen mies voi syödä raakaa lihaa ja marjoja."

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Jos joku kyseenalaistaa demokratian ja yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden, luulisi silloin kyseenalaistajalta löytyvän myös jonkunlainen korvaava malli tarjolle?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #19

Et tainnut lukea koko blogiani ja aiempaa kommenttiani. Maailmaa paremmaksi yksi askel kerrallaan, mihin myös äänioikeuden optimoiminen yhteiskunnan kokonaiseduksi kuuluu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Sinun subjektiiviseksi parhaaksi. Mielipiteesi ei vastaa minun tasa-arvokäsitystäni. Sinäkö päätät, kuka saa äänestää?

Kyseessä on varsinainen hajatelma!

Juha Hämäläinen

Erittäin hyvä ajatus. Olen samaa esittänyt eikä se tietenkään suosiota saa kuten eivät yleensäkään järkevät ehdotukset.

Äänestysoikeus tulisi hankkia kokeen kautta kuten mopokortti. Äänestäjän ikä onkin toisarvoinen asia, jos on äänestämiseen riittävät tiedot. Äänestämisen ei tarvitse olla yleinen kansalaisoikeus. Sama luvanvaraisuus soveltuu oikeuteen hankkia lapsia ja moneen muuhun asiaan, jotka otettava vakavasti.

Kannattaa lukea toimivasta demokratiasta antiikin Kreikassa 2500 vuotta sitten. Siitä oppii hyviä periaatteita toimivaan demokratiaan. Eräs parhaista oli pitkään ja turhaa jaarittelevien poliittisten puhujien kohtelu. Heidät voitiin yhteisellä päätöksellä jopa häätää Ateenasta käytöksensä takia. Sopisi malli hyvin eduskuntaamme ja kunnanvaltuustoihin.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Taustaksi pohdiskelulle tässä on blogikirjoituksen innoittanut alkuperäinen teksti: https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/esa-j-ant...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset