Talouskasvu on myrkkyä populisteille

Yhdeksän synkän vuoden jälkeen kestävä talouden nousu näyttää lopultakin alkaneen ja julkisen sektorin velanotto vähenee. Sama trendi näkyy nyt myös politiikassa, kun kannatus on nopeasti palaamassa kolmelle suurelle populistipuolueilta

 

Perinteisesti politiikassa populistipuolueet ovat menestyneet kriisiaikoina ja romahtaneet hyvinä aikoina. Perussuomalaisten kannatusta ei ole vielä koeteltu hyvinä aikoina, sillä puolue nousi merkittäväksi puolueeksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, kun talouskurimusta oli kestänyt jo yli kaksi vuotta. Myös vihreiden kannatus ei ennen vuotta 2015 ylittänyt koskaan merkittävästi 10 prosenttia, ennen kuin puolue kaappasi johtavan populistipuolueen salkun hallitukseen lähteneiltä Perussuomalailta. Molempien puolueiden kannatuksen yhteinen taso on edelleen huomattavasti korkeammalla tasolla kuin edellisellä nousukaudella, joten pohja on vielä kaukana.

 

Perussuomalaisten poliittinen imago on tosin viime aikoina voimakkaasti muuttunut, eikä Halla-ahon perussuomalaisia voi suoraan verrata Timo Soinin perussuomalaisiin. Nousua suureksi puolueeksi on vaikeata nähdä normaalissa poliittisessa ilmapiirissä, mutta puolueen peruskannatus voi helposti olla suurempi kuin Soinin puolueen ensimmäiset 15 vuotta jolloin puolueella oli 1-5 kansanedustajaa. Harva enää muistaa, että kolme neljäsosaa puheenjohtajakaudestaan Timo Soini johti marginaalipuoluetta, ja puolet tästä ajasta ei kannatus riittänyt edes omaan kansanedustajan paikkaan.

 

Kolmen suuren osalta ollaan vielä kaukana normaaleista luvuista, sillä esimerkiksi vuonna 2008 talouskriisin puhjetessa näiden puolueiden kannatus ei juuri koskaan pudonnut alle 20 prosentin (ei kertaakaan 2007-08 kyselyissä, ja vain kaksi kertaa Kokoomuksen osalta 2006). Palataanko näihin lukuihin jää nähtäväksi, mutta viitteet näyttävät että Suomen poliittinen järjestelmä näyttää toipuvan talouskriisistä yllättävän nopeasti.

 

Pienpuolueista perinteisen hallituspuolueen RKP:n kannatusmuutos antaa hieman viitettä että paluuta vanhoihin aikoihin ollaan tekemässä. Tyhjät puheet ja uho eivät näytä purevan, kun talouden kurimuksesta vähitellen selvitään. Kaikista ongelmistaan huolimatta vanha puoluejako toimi kuitenkin kohtuullisesti, eikä etenkään Vihreiden hallitussaavutuksissa ole kehumiseksi ellei vastuusta laistamista sellaisena pidä.

 

Historiallista infoa Ylen gallupeista, joista voitte myös tutustua viimeisen 10+ vuoden takaisiin gallup-arvioihin. http://data.yle.fi/dokumentit/Uutiset/YLE_puoluekannatus_0410_3110_2017.pdf

eskovirri
Sitoutumaton Espoo

35-vuotias pokerinpelaaja ja sijoittaja. Poliittisesti sitoutumaton.

Nykyään Espoosta, aiemmin Helsingistä. Valtiotieteiden maisteri (poliittinen historia, HY). Poliittisesti keskellä oleva pragmaattinen järkiliberaali. Arvostan suoraa ja rehellistä puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu