Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Ahvenanmaa petti Suomen - jälleen kerran

Ahvenanmaan edustaja, joka Suomen äänin valittiin Pohjoismaiden neuvostoon kaatoi ratkaisevalla äänellä suomen nostamisen viralliseen asemaan. Mitäpä tätä kaunistelemaan. Tämä on ilmiselvä maanpetos Ahvenanmaalta ja selkeä osoitus siitä, miten ns. pohjoismaiset ystävämme suhtautuvat Islantia lukuun ottamatta alentuvasti Suomeen.

Minusta Suomen tulisi erota nykymuotoisesta Pohjoismaiden neuvostosta ja yksipuolisesti purkaa Ahvenanmaan itsehallinto ja aloittaa tarvittavat toimet saariryhmän demilitarisoinnin poistamiseksi. Meidän ei pitäisi suostua maksumiehen eikä alusmaan asemaan.

Esimerkkejä näistä Pohjoismaisen yhteistyön hedelmistä on saatu tänä vuonna jo sähköpuoleltakin, kun Ruotsi ja Norja pyrkivät kaappaamaan kontrollin Suomenkin sähköverkon osalta. Olemmeko Ruotsin vasalli vaiko itsenäinen valtio? Tämä lienee sopiva kysymys näin Suomi 100-juhlavuotena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&ur...

Memkoisesta rahastuksesta on kyse, joka mahdollistaa monet edut. Ei kiinteistöveroa, matala kunnallisvero, korkeammat lapsilisät jne... me maksamme.

Niko Sillanpää

Jaa, Ahvenanmaalta Suomelle 100-vuotislahja. Olipas todella erikoinen ja poliittisesti lyhytnäköinen veto. No, kusaisipa siinä samalla toki myös Islannin kintuille.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Missä ne petti .
Asia vaan on niin ettei missään vaan pitivät kiinni siitä minkä mandaatin kansanliitto heille on antanut aikanaan .
nykyisin tuo instuutio on yykoo .
Siellä päätettiin kauan sitten että ahvenanmaa kuuluu suomeen, mutta suomen pidettävä siellä mm Ruotsin kieli pääkielenä .
On siellä muitakin asioita jotka ovat lähinnä Ahvenmaan perinteitää mm juhannussalko on sellanen .
Mutta yksi selitteisesti Ahvenanmaa on Ruotsin kielinen alue, ja vain ruotsin kielinen . terv tepivaari

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ahvenanmaalla on suomenkielisiä suhteessa enemmän, kuin Suomessa ruotsinkielisiä.

Mitä taas tuohon Pohjoismaiden neuvostoon tulee, niin sitä ei tarvitse kukaan joka ei saa palkkaa siitä, että syö rähmäpullia ruotsiksi. Neuvostosta kannattaisi siis välittömästi hankkiutua eroon.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Yrittäkää nyt hieman rauhoittua. Eikös jo Alexander Stubb aikoinaan todennut PN:stä, että ...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Et sitten Pertti kehdannut edes sanoa mitä se Stubbi oikein sanoi? Luulenpa, että suurin osa suomalaisista on ainakin viimeistään nyt samaa mieltä!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

En tohdi toistaa moista karkeutta, vaikka ko. lausuma lienee Stubbin parhaita ellei sitten paras tokaisu.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Yksi asia missä Stubb oli todennäköisesti oikeassa.

Ei silti poista sitä asiaa että Stubb itse ratsasti valtaan samalla pohjoismaalaisella keppihevosella.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Suomalaisilla on pitkä muisti, jossain vaiheessa tulee takaisin, sitä odotellessa.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Valta osa osaa myös suomen kielen, mutta sitä ette voi muuksi muutta että se kansanyhteisön nykyisen Yykoon määräyksestä vain Ruotsin kielinen .
Sen hyvyydestä en sano mitään mutta totuus kuitenkin ja Yykoo ei ole asiaa muuttanut jotenka niillä on vaan mentävä .
Stubi voi sanoa mitä vaan taitaa puhua läpiä päähänsä kuten usein on ennenkin huomattu terv tepivaari

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mitäpä Tepi- vaari nyt oikein haastelee. Totta on, että Ahvenanmaalla on itsemääräämisoikeus ja sitä he myös ovat selkeästi käyttäneet omaksi edukseen ja unohtaneet suomenkielisten edut. He heittivät suomen yli laidan, eikä edes lastentarhoja ole suomenkielisille hoidettu omalla äidinkielellään alkavaksi. Kouluista nyt puhumattakaan.

Täällä mantereella asiat ovat toisin ja Ahvenanmaalla vallitseva käytäntö olisi meillä taas anteeksiantamaton räikeä ihmisoikeusloukkaus, mutta siellä se on ihan täysin ok.
Säännöt ovat meillä täysin erilaiset, ja nyt vielä heillä on ollut otsaa äänestää Suomea - ja suomenkieltä vastaan. Ehdotan saaren lahjoitusta Ruotsille, sillä sinne he kuitenkin itsekin haluavat kuulua.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Annetaan Putinille, ehkä oppivat jotakin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Viaton kysymys: voisiko Suomi rahapulassa myydä Ahvenanmaata eniten tarjoavalle, jonkunlaisella huutokaupalla? Venäjän tekemää tarjousta uskoisin Ruotsin nokittavan mielellään.

Jos Ahvenanmaa olisi osa Ruotsia, siellä tod. näk. olisi suomenkielinen koulu, ehkä kaksikin.

Juha Hämäläinen

Tehdään tuosta saarenriekaleesta pohjoismaiden Kypros! Sovitaan hurrimammojen kanssa, että valtaavat länsipuolen saaresta ja me tietysti itäpuoli, kun ollaan itämaisia.

Siihen väliin tulee se sopimuksissakin mainittu demilitäärialue, jossa voidaan työllistää kreikkalaisia rauhanturvaajia, kun ne ei varmasti puhu kumpaakaan kieltä ja kestää kännisten pörinää.

Sitten molemmat maat liittyy pikapikaa Natoon ja ostattaa muiden kustannuksella kaikki mahdolliset sotavimpaimet joita elimenpidennykseen on keksitty.

Lopuksi skoolataan, niin Absoluuttisesti Finladiaa, että salot raikaa ja syödään makkaraa. The End!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomen kielen virallinen asema Pohjoismaiden Neuvostossa muuttaisi neuvoston luonteen merkittävässä määrin toisenlaiseksi kuin se on nykyään ja ymmärrän hyvin yleisen vastustuksen.

Neuvoston merkitys on nimenomaan siinä, että Pohjoismaat tuntevat olevansa yhtä perhettä, kun kaikki kanssakäyminen tapahtuu ilman tulkkausta. Se korostaa Pohjoismaiden skandinaavisuutta, mitä suomenruotsalaisuus ja ruotsin kielen asema myös Suomessa osittain edustaa.

EU:ssahan vastaavaa "ongelmaa" ei ole ja siellä suomi on virallinen kieli muiden kielien mukana samalla viivalla. Kun Suomi eli Neuvostoliiton varjossa ihanaa YYA-aikaansa, niin suomalaiset mielsivät pohjoismaisen yhteyden jollain tavoin tärkeämmäksi kuin nykyään. Se ole säie, joka erotti meidät muista "itäblokin maista".

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Neuvoston merkitys on nimenomaan siinä, että Pohjoismaat tuntevat olevansa yhtä perhettä "

Islanti ja Suomi eivät mieletäsi kuulu tähän skandinaaviseen perheeseen, miksi sitten siellä roikumme. Valinta on meidän päättäjillä, heidät tuntien, roikumme siellä vielä pitkään.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mennään eteenpäin ja jätetään se hyödytön kerho taakse. En koe kyllä minkäänlaista skandinaavisuutta. Meidän tyhmien rahastusta se on alusta loppuun.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Neuvoston merkitys on nimenomaan siinä, että Pohjoismaat tuntevat olevansa yhtä perhettä, kun kaikki kanssakäyminen tapahtuu ilman tulkkausta".

Sama selkosuomeksi: Suomen ei oikein katsota kuuluvan joukkoon. Miksi siis pitäisi väkisin roikkua porukassa joka hädintuskin sietäen pitää Suomea ulkopuolisena. Vai onko siitä meille jotakin oikeaa hyötyä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos Suomessa pidettäisiin "Itämeren suomalaisugrilaisten klubia", johon osallistuisivat suomalaiset, eestiläiset, vatjalaiset, vepsäläiset ja karjalaiset, ja Venäjä vaatisi, että heidän Karjalan Tasavallan edustajan pitää saada puhua venäjää, koska he lähettävät aika ajoin myös etnisesti venäläisiä edustajia karjalaisten sijasta, niin tällaisella analogialla asetelma on paremmin ymmärrettävissä.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kaija ei tepi kerro satuja kuten näyttää tulevan monelta tuon Ahvenanmaan määräsi kansaaliitto suomelle .
Ja velvoitti Suomen pitämään siitä että siellä on ruotsin kieli pääkielenä ja oli siinä näitä huvittaviakin puolia kuten juhannussalko jonka ympäri tanssitaan .

Itselleni puoli saksalaisena ruotsin kieli on inhokki muttei Ahvenanmaalla ole mitään muuta kieltä kun Ruotsi .
Tutkiaapa asioita tiedätte enempi tuosta asiasta .
Manner suomeen näillä ei ole muuta vaikuteta kun pakko ruotsi joka sekin on liikaa terv tepivaari

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei siinä mitään valittamista ole, että Ahvenanmaalla on ruotsi pääkielenä. Minä valitin vain siitä, että siellä suomenkieliset eivät saa enää opetusta suomeksi vuodesta 2007- alkaen, jolloin pakkosuomi lopetettiin ja tilalle tuli pakkoenglanti, joka sinänsä on ihan hyvä asia. Syynä oli heillä monikielisyydentarve, jota minäkin olen meille suuresti kaivannut jo monia vuosia. Valitan sitä, että mikä sopii naapurissa hyväksi ohjeeksi monikielisyyteen, niin meille se ei vain sovi.

Nyt kolmannes ahvenanmaan oppilaista opiskelee vain ruotsin lisäksi englantia, eli käytäntö on nyt sama kuin Ruotsissakin. Kuitenkin aina osa ahvenanmaalaisista siirtyy jatko- opiskeluissaan Suomeen, eikä heillä ole monellakaan hajuakaan suomen kielestä....se tarkoittaa sitä, että yhä enemmän tulee vain ruotsia osaavia kansalaisiamme ja samalla yhä enemmän tämä " huoltosuhde" ruotsinkielisistä kasvaa suomenkielisten taakaksi. Onkohan sitä kukaan ajatellut? :)

Meillä pidetään tiukasti kiinni pakkoruotsista, vaikka yli 70- prosenttia kansasta on sitä vastaan. Reiluako? Ei ole!

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Helpoin tapa parantaa suomen kielen asemaa Ankeriasankassa on pakottaa se itsenäistymään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onko kellään moraalista oikeutta pakottaa itsenäistymään, jos asiat ovat paremmin kuin itsenäisessä Ankeriasankassa olisi?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Miksei Suomi voisi ehdottaa, että PN omaksuu englannin ainoaksi työkielekseen? Tämä olisi kaikkein paras vaihtoehto kaikille. Tulkkauskustannuksia ei tulisi ollenkaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sitähän Tanska muinoin ehdotti, että kaikilla yhteisenä työkielenä kokouksissa olisi englanti. Suomi oli ehdotusta vastaan, joten sai silloinkin hyvän asian vesitettyä. Parasta olisi tehdä ehdotus nyt uudestaan, kun puoltoääniä tulisi Tanskan lisäksi myöskin Islannista. Kuka suomalainen ottaa ehdotuksen hoitaakseen? :) ...naurattaa jo etukäteen...

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Pertti nyt tulikin eka asiaan oleellisesti oleva asia ei PN tarvita muita kieliä nän toimii mm sandvikki siellä ulos menevä kieli on Enkku ,
Ja tuo firma on Ruotsalainen ja aikas isokin terv tepivaari

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Minä en koskaan kyseenalaista Ahvenanmaan autonomiaa. Ai miksi? Koska minä opin historiasta. Olipa kerran autonominen suuriruhtinaskunta, jonka emämaa ajatteli, ettei tuo suuriruhtinaskunta oikeastaan TARVITSE noin suurta autonomiaa ja se pitää muutenkin sulauttaa suureen ja mahtavaan...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itsenäinen Ahvenanmaa, de va jätte bra. Tai ei ehkä sittenkään, jos se ei kuuluisi Natoon.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jos haluavat itsenäistyä niin siitä vaan. Eipä tarvitsisi maksella niitä nillitettyjä tukiaisia sinne ;)

Mutta anchluss Ruotsiin tai mihinkään muuhun ulkovaltaan, EHDOTTOMASTI EI!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suuren osan suomalaisista suhtautuminen Ahvenanmaahan ja sen itsehallintoon on yhtäläinen Nikolai II:n suhtautumisessa Suomen Suuriruhtinaanmaahan.

Miltei kaikki suomalaiset kuitenkin komppaavat viestiä Gallen-Kallelan maalauksessa, jossa Venäjän kotka yrittää riistää lakikirjaa Suomi-neidon käsistä.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu...

Asiat tuntuvat aina erilaisilta siitä riippuen kummalta puolelta niitä tarkastellaan. Myös nykyvenäjän historian kirjoitus kiistää sortokaudet ja lähtee siitä, että kyse oli Suomen perusteettomista etuoikeuksista ottaen huomioon sen talouskehityksen yhtenä Venäjän osana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suuren osan suomalaisista suhtautuminen Ahvenanmaahan ja sen itsehallintoon on yhtäläinen Nikolai II:n suhtautumisessa Suomen Suuriruhtinaanmaahan."

Vaatiko Nikolai että Suomen on itenäistyttävä ja tultava toimeen omillaan kuten suuri osa suomalaisista haluaa Ahvenanmaan toimivan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sellaisiakin suomalaisia saattaa olla paljon, eli "suuri osa", mutta vielä enemmän lienee sellaisia, jotka ovat sitä mieltä, että Ahvenanmaan pitää kuulua Suomeen ja siltä tulee riistää sen privilegiot suurelta osin pois.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ahvenanmaan itsehallintoalueen ja Suomen suuriruhtinaskunnan välillä on kuitenkin selkeä ero: vain toinen on elinkelpoinen itsenäisenä valtiona. Itsenäisenä Ahvenanmaa ei säilyisi kuin korkeintaan ensimmäiseen kriisiin, puolustuksellisesti se on täysin mahdoton ylläpitää saariryhmän omin resurssein eikä Suomi voi lähtökohtaisesti sallia esimerkiksi ruotsalaista tikaria selässään. Lisäksi Suomi ei ennen sortokautta ollut missään mittakaavassa epälojaali Venäjälle, toisin kuin Ahvenanmaa joka on ollut koko Suomen itsenäisen historian ajan äärimmäisen epälojaali alkaen heti sisällissodan pyrkimyksestä siirtyä Ruotsin vallan alle.

Toki voisi olla järkevää vaihtaa Ahvenanmaa vaikka osiin Karjalasta ja Petsamosta. Neuvotelkoot itsemääräämisoikeudestaan Putinin kanssa, kun ei kiinnosta osoittaa edes lojaliteetin rippeitä Suomelle. Puolustuksellisesti tämä asettaa hieman haasteita Suomelle, mutta demilitarinoinnin kanssa tilanne on sama.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Monilla itsenäisillä valtioilla ei ole omaa puolustusta. Ahvenanmaa itsenäisenä voisi hyvinkin olla jonkinlainen pohjoisen Monacco vaikkapa pelikasinoineen j.n.e. Tai kehitellä veroparatiisiin perustuvia tulomuotoja Andorran tapaan. Lisäksi tietysti se saisi edelleen tuloja kalastuksesta ja merenkulusta kuin myös turismista. Puolustus hoituisi valtiosopimuksilla ja naapurivaltioiden luontaisten intressien kautta.

"Lisäksi Suomi ei ennen sortokautta ollut missään mittakaavassa epälojaali Venäjälle, toisin kuin Ahvenanmaa joka on ollut koko Suomen itsenäisen historian ajan äärimmäisen epälojaali alkaen heti sisällissodan pyrkimyksestä siirtyä Ruotsin vallan alle."

Tuo on juuri sitä mitä tarkoitun, kun mainitsin, että asiat näyttävät eri kanteilta katsottuina erilaisilta. Nimittäin Venäjän mukaan Suomi oli juurikin ollut epälojaali ja ansaitsi siksi tiukempaa otetta, jota ensimmäiseksi yritti Bobrikov toteuttaa. Hänen murhansa oli sitten epälojaalisuuden huippu, mikä osaltaan siivitti toisen sortokauden vielä pitemmälle meneviä kurimuksia.

Toki Ahvenanmaalla on paljon eroja Suomen Suuriruhtinaanmaahan nähden, mutta ne eivät ole oleellisia, kun analogian perustana pidetään emämaan ja hallintoalueen välistä suhdetta tilanteessa, jossa privilegiot perustuvat pitkälti kieliolsuhteisiin.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #31

Niin miksi olisivat olleet lojaaleja? Hehän äänestivät saarella valtavalla äänten enemmistöllä heti 1918 että haluavat liittyä Ruotsiin. Mutta sen Virri varmaan tietääkin kun on lukenut poliittista historiaa.
Se että hän pitää Britt Lundberg petturina on varmaan ymmärrettävää. Onhan Lundberg Ahvenanmaan keskustan jäsen. Miten se sanonta menikään....ai niin joo...Keskusta pettää aina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #35

Niin, ja kolmatta vaihtoehtoa, eli nykyistä statusta, kannattaa myös suuri osa suomalaisista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset