Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Alkoholikeskustelu eduskunnassa - suora lähetys Areenassa - kommentointiblogi

Päätin sitten harrastaa masokismia ja pistää eduskunnan täysi-istunnon pyörimään. Aiheena alkoholiuudistus, eli marginaaliset lievennykset täysin vanhentuneeseen ja epäonnistuneeseen kieltolakiin.

Saa nähdä lähteekö erokirje Apollonkadulle ennen iltaa. Vähintään Pekka Paskan valheet saavat minut ja monet muut varmasti ryyppäämään tänään. Luotan että sentään hieman järjen ääntä kuuluu Mikko Kärnän suusta.

Täysistunto löytyy täältä: https://areena.yle.fi/1-4232563

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Annika Saarikon alustus oli odotettu, molemmilta puolilta punnittu. Onneksi ei sentään aivan kiihkoraittiuden perikuva, vaikka uhkakuvia liioiteltiinkin.

Limuviinat mainittu heti alkuun ekassa populistisessa ja vääristelevässä puheenvuorossa. Ei helvetti, miten surkeasti eduskunnassa osataan keskustella? Vähän kuin kutsuttaisiin maidontuottajia lehmänkusentuottajiksi.

Pekka Iiskonmaki

Suomen alkoholilain ainoa tarkoitus on kyykyttää, nöyryyttää ja eriarvoistaa kansaa.

Oli ministeriviinat, sotilaille ei sota-aikana myyty alkoholia jne.

Edelleen poliitikot haluavat tehdä hajuraon tavallisen kansan ja heidän välilleen.

Se on todella röyhkeää ja itsekästä narsismia poliitikoilta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sanomasi vesittyy jossain määrin solvaavasta nimiväännöksestä ja tuosta ryyppäämisuhosta, jonka joku voi kääntää osoitukseksi rajoittavan alkoholipoliitiikan tarpeellisuudesta.

Mutta lähetä vain se kirje Apollonkadulle joka tapauksessa!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Perusteltu kritiikki, tämä voisi toki olla neutraalimpi / vielä tiiviimpi avaus, mutta en ala leikkimään puolueetonta toimittajaa tällä kertaa koska eduskunnan keskustelu ei perustu mihinkään faktoihin ja puolueettomiin tutkimuksiin vaikka näin väitetään.

Toivon että järjen ääni voittaa ja tuodaan samalla kertaa viinit kauppaan. Todennäköisyys suunnilleen sama kuin 7 oikein lotossa pelaamalla 0 riviä.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Olisit nyt Esko tehnyt vähän siivomman avauksen niin olisimme voineet nostella karuselliin. Nyt ei oikein toimi, vaikka blogin idea hyvä. Tosin luetaanhan tätä nytkin kun listallekin noussut. t. Teppo / US

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #13

Ymmärrän hyvin, Mutta tässä asiassa tunteet ja näkökulmat ovat hyvin erilaisia, joten päätin rehellisesti avata keskustelun tunnustamalla väriä.

Eiköhän me tällä pärjätä, seuraavasta vähemmän tunteet herättävästä aiheesta taas neutraalimpi avaus. Vaikka syksyllä tulevista presidentinvaalien tv-paneeleista, ne ovat olleet perinteisesti suosittuja.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Keskustelun alku on vähintään niin surullista ja tunteisiin vetoavaa paatosta, mikä ei perustu mihinkään faktoihin. Surullista sirkusta kansalaisille ja leikkiä ihmisten terveydellä. Miksi ei voitaisi parantaa saatavuutta ja sitä kautta vähentää tuontia ulkomailta, vähentää kontrolliyhteiskunnan kuluja ja hyödyntää tästä saatavat valtavat rahavirrat sosiaali- ja terveyshuollon palveluihin painottaen matalan tason palveluita. Yksilöiden alkoholismin taustalla ei varmasti ole se, että saatavuus olisi liian hyvä eikä sitä pahenna se että laadukasta 5,5-volttista juomaa saisi kovalla hintaa kaupasta vaan muut tervydelliset syyt. Alkoholismi on seuraus, ei syy.

Positiivista muutosta keskusteluun odotellessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Alkoholismi on seuraus, ei syy."

Kun puhut saatavuuden vaikutuksesta alkoholismiin, niin kääntäisin tuon ylläolevan lauseen toisin päin: Alkoholismi on syy, ei seuraus. Eli alkoholismi ei seuraa saatavuudesta, vaan on syy ongelmajuopotteluun.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Voi sen noinkin ajatella.

Minusta on joka tapauksessa samaan aikaan surullista ja huvittavaa, kun väitetään että alkoholin tuominen kauppoihin muka tekisi kaikista suomalaista alkoholisteja. Erityisen surullista on että tynnyrissä eläneet ihmiset jopa uskovat tuota. Ja vielä surullisempaa on että kyseisillä ihmisillä on äänioikeus.

Mene suunnilleen mihin tahansa maahan Suomen ja Ruotsin ulkopuolella mukaan lukien mm. Turkki niin näet kuinka viinat riippuu hyllyssä eikä kännisiä ihmisiä näy kaduilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

EU on jonkin verran kiristänyt alkoholilainsäädäntöä niissä maissa Euroopassa, joissa se alunalkaen on ollut täysin vapaata. EU:n merkitys ja alkoholipolitiikan trendi on siis esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa mennyt toiseen suuntaan kuin Suomessa, mutta edelleenkin välimatka meikäläiseen on pitkä.

70-luvun lopulla Italiassa työskennellessäni siellä ei vielä ollut mitään alkoholia koskevaa lainsäädäntöä. Ei siis minkäänlaista, ei edes ostoikärajoja. Mutta mitään ongelmaa ei näyttänyt olevan.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #8

Onhan näitä muutoksia tullut Suomessakin. Pikkulapsena sai Suomessa ihan minkä ikäinen tahansa ostaa niitä alkuperäisiä limuviinoja - alle 2,8 tilavuusprosentin alkoholijuomia. EU muutti tämän eikä lapset saa enää ostaa edes tiramisuja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

"EU muutti tämän eikä lapset saa enää ostaa edes tiramisuja."

Suomessa on käsittääkseni nykyään 1,8% ikäraja ja vain kaupan oma ohjeistus voi estää tiramisun ostamisen. Laki ei sitä kiellä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Viron veronkorotukset lol. Ei merkittäviä korotuksia vielä, ja osa tuonnista on siirtynyt jo Viroon. Hintaero on edelleen niin merkittävä että ei merkitystä, etenkin kun verotusta kiristettiin myös Suomessa. Saatavuuden parantaminen kylläkin lisäisi verotulojen siirtymistä Virosta Suomeen, mutta tätä ei toki mainita.

Tilanteen surkuhupaisuutta korostaa se että pohjoisessa viinoja on alettu hakemaan RUOTSISTA. Eli tuosta toisesta alkoholipolitiikan Pohjois-Koreasta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kumman valitset,jos hinta on sama.
A. 2 litraa 5.5% limualkoholia
B 8 litraa 5.5% olutta
Saksalaiset ja ranskalaiset joutuvat valitsemaan noiden välillä-Miksi?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En rehellisesti tiedä. Valaise toki meitä.

Jos pitäisi veikata niin korkeammat tuotantokustannukset ja pienempi tuotantovolyymi tapauksessa A pääsyinä nostaa hintoja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikä oli kysymyksen taustalla? Kumman valitset kun hinta on sama, 6 pulloa pienpanimon alea vai 24 tölkkiä suurpanimon lageria?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #17

Ihan mielenkiintoinen laki, mitä saksasta sain selvää.

Ei ole minusta järkevä laki ja perusteet ontuvat, mutta järkevämpi kuin Suomen nykykäytäntö joka on johtanut siihen että nuo tuotteet haetaan edullisesti ulkomailta ja verotulot jäävät sinne. Tuo korkeampi vero (joka taitaa silti olla lähes Suomen tasolla kun täällä yleinen alkoholin verotus on niin korkeaa) antaa sentään mahdollisuuden verotulojen jäämiselle kotimaahan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #19

Itseasiassa Suomi kerää 5.5% lonkerosta litralta 243sn,Saksa jotakuinkin 300sn veroa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Niin? Jos haluan olutta, ostan olutta ja jos haluan lonkeroa, ostan lonkeroa. Eivät nuo välttämättä ole edes toistensa substituutiotuotteita, joten en ymmärrä mitä ajoit kysymykselläsi takaa. Ei tulisi mieleenkään valita lonkeroa bratwurstin palanpainikkeeksi. Jos saavat päähänsä verottaa lonkeroa kovemmin kuin viinaa, siirtynee myyntiä viinaan ja limsaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #22

Jokainen mielipide on yhtä arvokas.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #26

Ei ole, mutta toit minusta ihan hyvän pointin keskusteluun. Minusta on järkevämpää rangaista rahalla kuin täyskielloilla (jotka voi kiertää ulkomaiden kautta, kuten esimerkiksi nuuskan tapauksessa) "vääristä" valinnoista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Onneksi meillä on vielä yksi toivon kipinä. Pohjoisnorjalaiset hakevat viinaa Suomesta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Järkipuhetta saatavuuden osalta. Nykyinen järjestelmä on äärimmäisen epätasa-arvoinen alueellisesti. Lisäksi alkoholituotteiden tuominen haja-asutusseudun kauppoihin ja kioskeihin pelastaisi sekä saattaisi jopa avata jo suljettuja palveluja maakunnissa. Nämä kaupat ja kioskit voisivat tarjota sitä kautta myös muita palveluita, esimerkiksi posti- ja pakettipalveluita.

Itse olen ollut rehellisesti sanoen ihmeissäni miten maaseudun kepulaiset eivät ole tätä nostaneet esiin. Onko tarinat Turmiolan Tommista upotettu niin syvälle, ettei oman alueen ihmiset ja heidän palvelunsa kiinnosta?

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Omaan kokemuspiiriini kuuluu Meksikko, USA, Saksa ja Espanja. Sen perusteella en voi kun ihmetellä oman kansani typeryyttä näissä alkoholiasioissa. Sadan vuoden kiellot, rajoitukset ja hintapolitiikka eivät ainakaan ole parantaneet tilannetta, josta tämänpäiväinenkin keskustelu Eduskunnassa on hyvä osoitus.

Pekka Iiskonmaki

Suomen alkoholilain ainoa tarkoitus on kyykyttää, nöyryyttää ja eriarvoistaa kansaa.

Oli ministeriviinat, sotilaille ei sota-aikana myyty alkoholia jne.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Siinä se aika pitkälle tiivistyy. Samalla tavalla toimitaan myös sosiaaliturvassa, sitä saadakseen pitää nöyrtyä ja hyppiä herra isoherra virkamiehen käskyjen mukaan. Ja pitää nimenomaan olla tekemättä yhtään mitään, näyttää että on oikein onneton.

Nöyryytyskulttuuri istuu syvässä Suomen lainsäädännössä ja asenteissa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

"Lasten ja nuorten suojeleminen". Eikö edustajilla ole mitään häveliäisyyttä opportunismissaan? Kyllä kaupoissa tarkastetaan nykyään paperit jopa tarkemmin kuin Alkoissa, myös allekirjoittaneelta kysellään papereita aina välillä vaikka kolmikymppisiä ollaan jo.

Kyllä lapsien ja nuorten ajattelua kaivattaisiin enemmän siinä miten lopetetaan valtion velkaantuminen. Nyt kun tungetaan rahaa sumeilematta eri asioihin ja samaan aikaan tukitaan tulonlähteitä, kuten nyt pyritään tekemään ajamalla alkoholin ostoa ulkomaille niin se on todellisuudessa suurin rikos suomalaisia lapsia ja nuoria kohtaan. He tämän laskun maksavat.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Haluaisin vielä erikseen nostaa asiaa koskevan juuri tulleen Islannissa olevan Mikko Kärnän blogikirjoituksen: http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243104-...

Järkeä ja näkemystä. Toisin kuin kovin monella puoluetoverillani tässä asiassa... Turmiolan Tommi on työnsä tehnyt ja jälki on rumaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Jos minä olisin käynyt Kärnän ikäisenä Islannissa,niin oluet olisivat jääneet juomatta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Aiemmin keskusteluissa esiin nousi kansalaisten halu vapauttaa alkoholilainsäädäntöä. Tutkimusten tuloksethan perinteisesti riippuvat kysymyksenasettelusta. Mutta myös otsikoinnilla voidaan muokata tuloksia, jos ne eivät miellytä.

Tässä otsikointi selkeästi osoittaa THL:n agendan tuottaa puolueettoman tiedon sijasta omaan agendaan sopivaa propagandaa:

https://www.thl.fi/fi/-/kansa-ei-toivo-valjempaa-a...

Vihreiden Lilja Tamminen repii tuon auki: https://liljat.fi/2016/02/kansa-toivoo-valjempaa-a...

Fakta: 3,5 kertaa suurempi osa suomalaisista löysentäisi alkoholipolitiikkaa kuin tiukentaisi sitä. Merkittävä osa ei osaa sanoa juuta tai jaata ja pysyisi nykytilanteessa. THL:n otsikointi on valheellinen ja todennäköisesti tutkimuskin on suoritettu epätasapainoisin keinoin.

THL ei de facto ole asiantuntija- vaan lobbausjärjestö ja sellaisena sitä tulisi käsitellä. Sama koskee EHYT ry:n kaltaisia suojatyöpaikkajärjestöjä, joiden ainoa tehtävä on ajaa omaa ja työntekijöidensä asiaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Pienet näyttävät olevan poika sinunkin murheesi. Mutta kukin taplaa ja ryyppää tavallaan. Onhan viina viisasten juoma!

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tietääkö pokerinpelaaja miten ruutuseiska liittyy olueen?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En juo olutta enkä pelaa bridgeä (joskus lukiossa kokeilin), mutta vissiin tämä: https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_card

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kiitokset keskustelijoille, risut niille kansanedustajille jotka sortuivat valehteluun, vääristelyyn ja mielipidepolitikointiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset