Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Viime päivien suurin kysymys

Kolmen päivän poliittisen kuohunnan suurin kysymys: miten Soini onnistui pitämään 20 kansanedustajan vastavallankumouksen poissa otsikoista kaksi vuorokautta.

Arvasin Soinin motiivin ja halun säilyttää "hillotolppansa", mutta selkeästi aliarvioin hänen kykynsä masinoida coup d'etat tutkan alla eduskuntaryhmässä. Olisin olettanut että tietoa asiasta olisi vuotanut tässä mittakaavassa järjestetystä vallankaappauksesta viimeistään maanantaina.

Pidin todennäköisempänä pienen joukon vallankaappauksesta, joka olisi mahdollistanut Soinin jatkon ulkoministerinä ja hallituksen säilymisen pienpuolueiden tuella. Olettaen, ettei Soini olisi ollut väsynyt vanha mies, joka olisi luovuttanut suosiolla ja siirtynyt johonkin eläkevirkaan. Kuva, joka ainakin itselleni on jossain määrin syntynyt viimeisen kahden vuoden aikana. Ilmeisesti voimat on kerätty tähän tilanteeseen.

Well played. Mutta jos joku luulee että peli on ohi niin on täysin väärässä. Kaikki vaihtoehdot perussuomalaisten osalta ovat mahdollisia, joskin hallituksen asema on vankka. Oppositio tikahtunee raivoonsa, mutta uusien vaalien todennäköisyys oli alun perinkin nolla kun Soini osoitti taistelutahtoa.

 

Kirjoittelin tämän pari tuntia sitten facebookiin, mutta ajattelin että kirjoituksena tämä sopii myös tänne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hallitus ainakin sai sen, mitä se eniten tarvitsee: työrauhan. Ei tuo pelkästään Soinin peliä ollut, joskin hän oli siinä vahvasti mukana. Olihan samalla kysymys hänen ministeripestinsä jatkumisesta. Sama koskee muitakin entisiä Perussuomalaisten ministereitä.

Nyt hallituksen tukena on entistäkin uskollisempi joukko ja se voi toimia täysin sen mukaan, mitä Keskusta ja Kokoomus sopivat. Siinä sitten menevät niin maakuntauudistus kuin soten valinnanvapaus lähes ilmoitusasioina, mitä nyt perustuslakivaliokunta voi räikeimpiä epäkohtia tasotella.

Hallitukselle tämä oli lottovoitto ja kansalle saman suuruinen menetys. Soteen tulee yksityinen päällekkäisorganisaatio. Kolmen miljardin säästötavoite hupenee paisuvaan organisaatioon, eikä riitäkään. Todennäköisin tulos on, että valtiovalta voi kyllä säästötavoitteensa saavuttaa, mutta se revitään kansalta kohonneina pavelumaksuina ja omavastuuosuuksien nostoilla, kuten on jo lääkekorvausten osalta tehty.

Pelkään, että tavallisen tallaajan hoitoon pääsy sen kuin vaikeutuu. Rahalla saa ja hevosella pääsee, kuten ennenkin, mutta ei se ole kokonaisvaltaista hoitoketjun toimivuuden kohentumista. Kun sain aivoinfarktin reilut kaksi vuotta sitten, ambulanssi tuli alle 15 minuutin. Sen nopeampaan toimintaan ei ole edellytyksiäkään. Olen kuullut, että nyt kaavaillaan säästösyistä nopean hoitoon pääsyn pitkittämistä 15 minuutista 20 minuuttiin. Ne voivat olla ratkaisevia minuutteja. Tässä ei enää leikitä ainoastaan ihmisten terveydellä, vaan hengissä pysymisellä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hauskaa viihdettä. Soini voisi myös tokaista, että Persu myi perseensä.

Eiköhän ole jonkun muun vastaavan liikkeen aika. Euroopassahan niitä on syntynyt melko nopealla tahdilla. Ehkä ollaan samassa menossa mukana.

Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu puolueelle. Siinähän oli 10000 jäsentä ja valtuutettujakin melkoinen määrä.

No maailman menon tahti kiihtyy. Kysyntää on tekijä puuttuu. Persut ovat pelinsä pelanneet. Häviäähän puoluekartalta muutakin tai ainakin kutistuu pikkupuolueeksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Esko älä viitsi kertoilla satuja kirjoittaessasi "Arvasin Soinin motiivin ja halun säilyttää "hillotolppansa", mutta selkeästi aliarvioin hänen kykynsä masinoida coup d'etat tutkan alla eduskuntaryhmässä."

Ensinnäkin keskustasta ja kokoomuksesta on esitetty Soinille vaatimus tietystä määrästä loikkareita (väh.20), jotta saavat pitää ministeripallinsa. Voitte ihan hyvin myöntää tuon rehellisesti. Soini tekee mitä olette pyytäneet säilyttääkseen oman "hillotolppansa". Sopii kuitenkin kysyä, miten olivat vedätettävissä nuo kaikki muut loikkarit? Siihen vastauksen tietävät itse loikkarit, kuten Sampo Terho, jolle ministeriys oli tärkeämpi syöden omat sanansa yhtenäisestä puolueesta äänestysvalinnan jälkeenkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Todennäköisesti seuraava askel tulee olemaan sellainen, että Uusi Vaihtoehto lähettää kannattajakortit allekirjoitettaviksi kotiin kaikille perussuomalaisten jäsenille ja pyrkii pitkälti niiden avulla saamaan 5000 nimeä kasaan alta aikayksikön.

Tämä voi hyvinkin onnistua, sillä kannattajakortin allekirjoittaminen ei sido puolueen jäseneksi tulemiselle, joten politiikkaan ja näihin kuvioihin kyllästyneille tai pettyneillekään jäsenille ei ole suurta kynnystä tuota kannattajakorttia allekirjoittaa, semminkin kun se ei myöskään edellytä perussuomalaisesta puolueesta eroamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset