Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

House of Cards Suomi

Suomessa on ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin hallitus kaatumassa. Tai ainakin hallituspohja vaihtumassa niin merkittävästi, että vaa'ankielen asema hallituksen sisällä vaihtuu. Vähemmistöhallituskaan ei ole täysin mahdoton. Ennenaikaiset vaalit ovat myös täysin mahdollinen joskaan ei uskottava vaihtoehto vielä kuukausiin: hallituksella on liikaa tehtävää ja uudet vaalit voisivat vaarantaa luottamuksen talouteen ja orastavan talouskasvun.

En uskonut Halla-Ahon valinnan kaatavan hallitusta. Mutta Perussuomalaisten muun puheenjohtajiston askel kerrallaan selvittyä todennäköisyys asialle kasvoi eksponentiaalisesti. Viimeistään Hakkaraisen valinnan kohdalla oli selvää että tämä ei ole pelkkä muodollinen kasvojenkohotus, vaan selkeä aatteellinen puhdistus. Selvästi laineet iskivät Kultarantaan asti.

Seuraavat päivät ovat mielenkiintoisia. Koska KD ja RKP ovat molemmat ilmoittaneet halukkuutensa hallitukseen, ei uusia vaaleja ole tiedossa ainakaan välittömästi. Myös SDP on pehmentänyt kieltään, ilmeisesti Rinne ei halua odottaa kahta vuotta epävarmaa ministerinsalkkua. 

Paras ratkaisu Suomelle olisi minusta hallitus jota täydennetään RKP:n, KD:n ja Perussuomalaisten loikkarien rivistä. 101 paikkaa ei riitä toimintakykyiselle hallitukselle, mutta jo 105 paikkaa olisi huomattavasti vakaampi pohja. Luovempi vaihtoehto olisi hakea apua lojaalilta oppositiolta, eikä ole mahdotonta että Perussuomalaiset vielä hajoavat eduskuntaryhmän osalta kahtia.

Hyvä että tuli katsottua House of Cardsin 5. kausi.  House of Cards Suomen 1. kauden pilottijakso on juuri nähty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Hallitus kaatui siis siihen, että hallitusohjelmaa ei haluttu noudattaa. Onnea Sipilälle ja Orpolle tällaisesta "suoraselkäisestä" ratkaisusta...

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Eiköhän tässä ole aika paljon muutakin taustalla. Halla-aho tuskin haluaa tuoda esiin asioita objektiivisessa valossa, vaan pitää puolueensa kasassa. Mutta odotamme jännityksellä draaman seuraavia vaiheita.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Rinteen ulostulo viittaisi siihen, että alustava hallituspohja on selvillä ja siihen ei kuulu SDP.

https://yle.fi/uutiset/3-9665114?origin=rss

Kontrasti viikonlopun kommentteihin on selvä:

"Toisin kuin muut oppositiopuolueiden johtajat, Rinne ei suoraan ilmoittanut intoaan uusiin vaaleihin. Hän odottaa mielenkiinnolla keskustan ja kokoomuksen ratkaisua hallitusyhteistyön jatkamisen suhteen."

http://www.iltalehti.fi/politii…/201706112200200906_pi.shtml

https://yle.fi/uutiset/3-9662291

Nuo linkit löytyi nopeasti, mutta uutisissa kyl selkeästi jäänyt kuva että Rinne varmuudeksi alkanut rakentaa polttamiaan siltoja. Antti-parka ei tainnut saada Soinilta vapautuvaa mersua, voi voi.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Mahdollisia jokerikortteja, todellisia yllätysskenaarioita mitä nopeasti tulee mieleen:

- Perussuomalaisten ensimmäinen loikkari: tulevan hallituksen ulkoministeri Timo Soini. Hallituksen enemmistö säilyy ja sitä vahvistetaan.

- Sipilän vähemmistöhallitus tukenaan vain Kokoomus. RKP lojaaliin oppositioon Vaasan keskussairaalalla (toteutus vasta hallituksen loppuvaiheissa) ja mukaan KS ja PS oppositio jollain diilillä.

- Julkinen lupaus Sipilältä uusista vaaleista mikäli tuleva ohueen kannatukseen nojaava hallitus kaatuu.

- Virkamieshallitus.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Perussuomalaisten saaminen hajoamaan olisi kelpo keino estää viimeistään vuoden 2019 halla-aholaisten jytky. Tai ainakin pienentää sitä jytkyä.

Soinilla on yllättäen iso asema tässä etenkin mikäli tosiaan totesi puolueessa tapahtuneen natsien vallankaappaukseksi (katso toinen blogi täällä). Miksi siis jäisi puolueeseen.... no ehkä siksi koska itse on sen rakentanut ja lähtö olisi viimeinen todistus omasta täydellisestä häviöstä. Toisaalta ei smp-porukoilla tai vasemmalle kallellaan olevilla enää ole mahdollisuuksia koskaan nousta persujen johtoasemille eli mitä heillä on hävittävänä..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei Soini eikä Niinistö tai Lindström tule jäämään persujen eduskuntaryhmän työhön mukaan. Se on selvä. Terhosta en tiedä. Hänellä on hyvin vaikea dilemma.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

En oikein ole varma. Esim. Lindström vaikuttaa opportunistiselta vaikka peittää sen kohtalaisesti. Tai sitten hän on yksinkertainen... enkä ole varma kumpi vaihtoehto olisi parempi suomalaisille (ei kumpikaan IMHO, toivottavasti olen väärässä ja miehessä on jotain rotia). Niinistökö? Hänelle Halla-Aho voi Trump-tyylisesti tarjota hyvän diilin ja miksi lähtisi sitten... saako muka parempaa muualta (ja jälleen, mies oman edun puolella, vaan onko suomalaisten... joskus haluaisin olla kyynisyydessäni väärässä). Eiköhän suurin osa persuista alistu nuivien johtoon suht helposti.

Soini ja vanhat smp-porukat ovat varmimpia lähtemään jos joku lähtee.... mutta onko Soini jo liian vanha ja väsynyt kapinoimaan ja etenkin kun pitäisi "oma puolue" tuhota. Vaikkei omasta puolueesta ole mitään jäljellä, vaan se on vaihtunut nuiviin..... ainakin nimi on sama mikäli ajattelee kivasti.

En välttämättä täysin usko että Soinilla on virtaa aloittaa pelaamista enää edes koston merkeissä.... tästä en tosin ole varma ja menee vähän fifty-fifty. Mitäs Soini pelasi ja hävisi..... blogisti kun on pokerinpelaaja, niin tulisi ymmärtää vähän..... Soini hävisi juuri suurimman pelinsä koskaan ja se oli ehkä hänen viimeinen pelinsä....
Hävisi kaiken paitsi tuttavansa ja rahansa.... eli ei vienyt konkurssiin, mutta poliittinen perintö meni, puolue meni... joskus vain häviää.

Mutta onko "kiva" lopettaa siihen sitten.... eli mitä Soini meinaa.... liian alistunut/väsynyt tekemään mitään... sekin on aika ymmärrettävä vaihtoehto mikäli niin käy. Rahat riittävät luxus-elämään ja omaa mainetta voi yrittää kiillotella vaikka muistelmakirjoilla.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #7

Soinin taisteluhalukkuutta varmasti vähentää Lex Vennamon purkaminen. Omat koirat purivat. Toisaalta säätiö ja taustapelit varmistavat varmaan Soinin perseen, jos hän lähteekin viimeiselle kostoretkelle.

Odottelen kyllä suurella mielenkiinnolla Soinin kommentteja ja toimia tästä tilanteesta. En oikeasti osaa sanoa mille tielle Soini lähtee.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #8

Soini itse teki lait ettei puolueesta pääsisi helposti lähtemään.... ja nyt kun Halla-Aho ja nuivat voittivat kaiken he voittivat myös ne lait. Eli Soini kohtaa omat lakinsa kun meni totaalisesti häviämään...... kiva siinä sitten.. häpeä vain nousee.

Mutta ei säälitellä Soinia, miehellä on rahallisuutta ja mainetta enemmän kuin vähintään 98% tämän lukijoista. Turha sääliä vaikka ainahan se on joistakin kauheaa kun grand master häviää ja paljon taitavampi tulee tilalle. Se että taitavampi tulee tilalle kannattaisi muiden puolueiden huomioida. Toimivin pelikortti lienee yrittää hajottaa persuja nyt kun siihen on vielä mahdollisuus. Mikäli ei onnistu, niin ennakoin superjytkyä viimeistään vuodelle 2019.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset