Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Limuviinoista puhuminen on älyllistä epärehellisyyttä

Limuviinat ovat olleet otsikoissa ja keskustelussa. Kova poru on tullut siitä, kuinka kaupoissa myytävä alkoholi ei enää maistuisi käymisteitse valmistetulta paskalta. Perusteluissa taas nostetaan esiin omanlaista lapsiporno-korttia. Laadukkaat Napue Gin&Tonicit ja muut vastaavat juomasekoitukset kuitenkin varmasti maistuvat kaikille hieman varttuneemmille kohtuukäyttäjille. Todellisuudessa takana lieneekin joko poliittinen populismi tai neuroottinen ja järkeä vailla oleva kieltolakimentaliteetti.

Surulla katson, kuinka vahvasti Ehyt ry:n ja muiden propagandajärjestöjen valheellinen propaganda lyö läpi puolueissa ja etenkin Keskustassa. En tule koskaan äänestämään mihinkään luottamustehtävään Keskustan sisällä jossa tähän asiaan vaikutetaan niitä henkilöitä, jotka näin vähällä asialla kampanjoivat kirjaimellisesti pahan asian puolesta. Myös THL:n tutkimukset eivät kestä päivänvaloa. Jos niihin olisi luottamista olisi puolet Etelä- ja Keski-Euroopasta jo kuolleet alkoholisairauksiin.

Päinvastoin alkoholiuudistusta tulisi laajentaa siihen suuntaan, että Alkon monopolista ja myyntiaikojen rajoituksista kaupoissa sekä etenkin ravintoloissa asteittain luovutaan. Suomalaisten asennetta alkoholiin on normalisoitava ja on otettava mallia muista Euroopan maista, joissa alkoholia käsitellään elintarvikkeena. Nykyinen kohtuukäyttäjiä leimaava kieltolakimentaliteetti tulee korvata asenteella, että kohtuullinen alkoholin käyttö on hyväksyttävä nautinto ja ongelmakäyttöön ohjataan ilman stigmaa ne, joilta tämä ei onnistu. Käymistapavaatimus on selkein esimerkki sokeasta alkoholivihasta, jolle ei ole järkiperusteita esitetty. Myös taloudellisesti alkoholiuudistus on erittäin järkevä ja siirtää verotuloja Virosta Suomeen sekä lisää ravintoloiden asiakasmäärää: molemmat positiivisia asioita.

Omaksi mielenvirkistykseni näitä henkilöitä en siis tule jatkossa äänestämään mm. Keskustan puheenjohtajistoon puoluekokouksissa. Ainakin Tuomoa (useammankin kerran), Elsiä ja Mauria olen äänestänyt, en enää. Enkä myöskään tule suosittelemaan näistä ketään kenellekään äänestettäväksi.

Hannakaisa Heikkinen (kesk)

Sirkka-Liisa Anttila (kesk)

Petri Honkonen (kesk)

Marisanna Jarva (kesk)

Elsi Katainen (kesk)

Niilo Keränen (kesk)

Hanna Kosonen (kesk)

Markus Lohi (kesk)

Eeva-Maria Maijala (kesk)

Aila Paloniemi (kesk)

Mauri Pekkarinen (kesk)

Pekka Puska (kesk)

Tuomo Puumala (kesk)

Martti Talja (kesk)

Tapani Tölli (kesk)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Surulla katson, kuinka vahvasti Ehyt ry:n ja muiden propagandajärjestöjen valheellinen propaganda lyö läpi puolueissa ja etenkin Keskustassa."

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233221...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Alkoholiuudistusta ei pidä jättää puolitiehen. Sitä on jopa laajennettava siihen suuntaan mitä Teppo ehdottaa: Kannabis vapaasti kauppoihin eikä mitään myyntirajoituksia. Ei muuten nuorista tule sivistyneitä eurooppalaisia!

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Nuorista on jo tulossa sivistyneitä euroopplaisia.
On siis todettava että alkoholin saatavuus ei ole vaikuttanut nuorten humalajuomiseen koska nykyään kun saatavuus on parantunut juomatavat ovat muuttuneet alla olevan mukaan.Siitä nämä rajoitustalibaanit kuten Mirala eivät halua puhua.

Nuorten raittius on lisääntynyt ja humalajuominen vähentynyt viimeisten viidentoista vuoden aikana. Lisäksi alkoholinkäytön aloitus on siirtynyt myöhemmäksi kuin ennen.

Olutta kokeillaan nykyään keskimäärin vanhempana kuin aikaisemmin. Vuonna 1995 oli olutta maistanut 13-vuotiaana tai sitä nuorempana pojista 69 % ja tytöistä 52 %. Vuonna 2015 vastaava osuus oli pojilla enää 29 % ja tytöillä 15 %. Viinin ja väkevien maistamisessa on tapahtunut samanlainen muutos.

Vuonna 2015 tytöistä 8 % ja pojista 9 % oli kokenut ensimmäisen humalansa 13-vuotiaana tai sitä nuorempana, ja 15–16-vuotiaista noin 40 % oli ollut humalassa ainakin kerran.

Suomessa nuorten humalajuominen on vähentynyt tasaisesti, eikä paikkakunnalla tai nuoren perhetaustalla näytä olevan tässä suhteessa merkitystä.

Salme Ahlström
tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Päivittänyt:
Sakari Karvonen
tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Juomakulttuuri muuttuu vaikka sitä kovasti tunnutaan vastustavan. Lapset ja nuoret taitavat tässä olla päättäjiä järkevämpiä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Arvoisien professoreiden ja viinatalebani Ralf Karssonin mainintoja nuorten raittiuden lisääntymisestä ei voi epäillä. Mutta tulee vain mieleen, että eikö nuorten kasvattamisessa ole käytetty muitakin menetelmiä kuin viinan saatavuuden parantamista? Voisiko jopa sanoa että nuorten käyttäytyminen on parantunut viinan saatavuuden lisääntymisestä huolimatta.

Jos niitä sivistyneitä nuoria tulee kun he saavat tutustua muihin kulttuureihin Euroopassa?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksassa on limuviinoissa nuorisolle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi korkea vero. 5500 euroa hehtolitralta puhtaana alkoholina.Taitaa olla enemmän kuin meidän vastaavien aineiden alkoholivero.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuulostaisi vielä dramaattisemmalta, jos sanottaisiin 55000 euroa kuutiolta.

Kun yhdessä puolen litran limuviinapullossa on alkoholia 5%, niin litra alkoholia saadaan kahdestakymmenesta pullosta, eli hehtolitra saadaan kahdestatuhannesta pullosta, jolloin 5500 euroa tekee 2,25 euroa per puolen litran pullo. Saksassa kauppias voisi omien kustannustensa puolesta myydä sen hyvinkin eurolla, mutta sen hinta siis kohoaa 3,25 euroon.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

En dramatisoi.Se on kirjattu lakiin tuolla tavalla.

Pekka Iiskonmaki

Hehtolitra on 100 litraa ja kuutio 1000 litraa.

Ei noilla luvuilla ole mitään merkitystä Suomessa, koska ne joku kansanraitistaja keksii juovuksissa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Paljon halvempi ne silti ovat kuin Suomessa (Alkossa) saatavilla olevat harvat juomasekoitukset, nimimerkillä käyty on. Sokerivero toteutuessaan itse asiassa lisäisi näiden verotusta jo aika paljon, mikä olisi ihan ok (menisihän ne sentään Suomen valtion kassaan) kunhan hölmöläisesti ei jatkossa enää vahingollista käymisteitse valmistusta vaadittaisi.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Suomessa on tapana perustella asiat vahvasti verbaaliakrobatialla ja populistisilla mielikuvilla. Ja heikot mielet menee mukana, mitä epäloogisempi ja uskomattomampi tarina. Ei myönnetä, ettei osata nähdä keisarin vaatteita, varsinkin jos joukkomedia painostaa. Psykologiaa.

Itse asiasta: 18-vuotias osaa ostaa ihan itse alkoholit kun tahtoa on.

Suomen alkoholin kulutus on alle EUn keskiarvon. Varsinkin nuorempi sukupolvi käyttää viinaa vähemmän. Yllättäen humalahakuisuutta ja tupakankin käyttöä on useammin nykyään nuorilla naisilla biletystarkoituksiin kun nuoret miehet harrastavat muuta. Viinin lipittelyä ei mielletä alkoholin kulutukseksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Limuviinoja" on juotu aina.
Vai juoko monikaan raakaa kossua ilman ettei lantraisi sitä
Cockisella,Hartwallin lipsoilla,tai kotimehulla?

Ravintoloissa on hyvin vähän juomia mitä on saanut ilman lantrinkia.
Vain konjakki,viski,kossu/votka ruokaryyppynä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tottahan se on. Siinä nyt ei ole mitään järkeä ettei niitä saa kaupoista. Minusta koko valmistapacase on vain kieltolain ihannoijien tekemää kiusantekoa.

Eikä koskaan ulkomailla ole tullut pakottavaa tarvetta ostaa hyllyä tyhjäksi ruokakaupasta, vaikka tarjolla on kaikkea alkoholittomista oluista raakaan viinaan. Toivoisi kansanedustajien edes hieman tutustuvan ympäröivään maailmaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No tässä yksi. Mitä helkkarin järkeä on juoda alkoholijuomaa, jonka maku pitää peittää jollain? Pistää kysymään, mikä sen juomisen motiivi silloin on.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Tarkoitatko, että esim. Koskenkorvaa juodaan raakana maun takia?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #18

Tai miks jotkut lantraa kahvinsa maidolla tai kermalla?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #18

Kyllä, juuri sitä. Vai onkos jotain järkeä juoda jotain sellaista, jonka mausta ei pidä?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #20

Kalanmaksaöljyä ja vitamiinivalmisteita varmaan juodaan maun vuoksi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Tuskinpa sinä suolaakaan lusikalla suuhun syöt, mutta voit kernaasti sirotella sitä sopan joukkoon. Tippa sokeria kahvissa antaa uusia sesansseja. Se peittää kahvin kitkeryyden, olloin kahvia on nautittavampaa juoda maun vuoksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Eikös Suomen alkoholiongeman ydin ole siinä, että 10% juojista juo 50% alkoholista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

EI.Ongelma on se että alkoholia juovat 97% ei ole ongelmaa juodessa.Vaan he hoitavat perheensä,työnsä ja huolehtivat terveydestään hyvin.

3% jolla on alkoholiongelma se on sairaus ja geeneissä. Siihen taas on myös monta erilaista syytä miksi ihminen on ajautunut käyttämään liikaa alkoholia.
Se ei ole vain laitapuolenkulkijoiden ongelma. Sitä esintyy kaikissa yhteiskuntaluokissa.
Samoin perheväkivaltaa,rikoksia,murhia,lasten pahoinvointia yms..
Viina ei ole kaikille "rähinäviinaa" vaan se johtuu luonteesta ja kasvuympäristöstä.
Kun isä piti äitin nyrkin ja hellanvälissä,on se "normaalia"!
Opittu malli jo kotona.

JK.Pitäisikö ripillä saatu viinihuikka vaihtaa Cocikseen ettei nuori saa kimmoketta limuviinoihin?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Napue GT ei muuten maistu tälle kohtuukäyttäjälle. Ylihypetettyä kuraa, jossa perinteisen GT:n maku on lahjakkaasti piilotettu.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Itselle maistuu. En tosin tiedä miten hyvin maku säilyisi pullotettuna. Biittaisi kuitenkin 100-0 käymisteitse valmistetun "lonkeron".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset