Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Eroon pakkoruotsista... nyt!

Suomen poliittisessa tilanteessa on vallalla yhdessä tilanteessa mielenkiintoinen tilanne... sillä enemmistö haluaa eroon pakkoruotsista nyt... ennemmin kuin myöhemmin. Ruotsin kielellä maassamme ei tulisi missään järkevässä tapauksessa olla enempää kuin korkeintaan vähemmistökielen asema. Tällä hetkellä ruotsia (tai jotain sen murrretta) puhuu suomalaisista vain muutama prosentti. 

 

Suomen ei tule edes juhlapuheissa jatkossa olemaan keinotekoinen "kaksikielinen" valtio. Suomessa tulee jatkossa olemaan vain yksi virallinen kieli: suomi. Apu- ja vähemmistökielinä voivat jatkossakin jatkaa merkittävät kielet: englanti, ruotsi, venäjä tai saksa. Vähemmistökielenä saame. Ihan jo esimerkkeinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Onko Virri jo liittynyt Suomalaisuuden Liittoon ja Suomen Sisuun?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Keskusta kannattaa pakollista ruotsin kielen opetusta kouluissa.[13]

-Johannes Virolainen opetusministerin ollessaan 1968 – 1970 suostui pakolliseen ruotsin opetukseen kansa- ja keskikoulujen tilalle perustettaviin peruskouluihin.
-Rkp ilmoitti lähtevänsä hallituksesta, jollei pakkoruotsia tule peruskouluun.
- Niin toisen ruotsin kielen pakollinen opetus laajeni koko ikäluokkaan peruskoulun seitsemänneltä luokalta alkaen. Tämä tyydytti RKP ja hallitus pysyi kasassa.

Kummallakin on rannikoilla Ruotsinkielisiä kuntia.

Huono täky kuntavaaleihin kepulaiselta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

M-L Kalkela, Huono täky kuntavaaleihin kepulaiselta."

Mitähän miettivät kepulaiset, kun aikanaan näin huonon lehmänkaupan tekivät ja tässä on tulos. Jatkuvat valitukset kaikuvat ympäri Suomea ja pakko-opetus vain jatkuu, vaikka RKP ei edes ole nyt hallituksessa mukana. Me ollaan aina vähän jäljessä kulkijoita joka suhteessa, mutta toivottavasti ei vähä-järkisiä...vaikka siltä välillä tuntuukin. Eikä poliitikot edes kansan tahtoa ota mitenkään huomioon. Huono homma!

Maailma on muutenkin niistä muinaisista ajoista valtavasti muuttunut, eikä Ruotsilla ole enää samaa merkitystä kuin ennen - meillähän on koko EU-Eurooppa nyt hyvin hanskassa. Me ollaan aina vähän jäljessä kulkijoita joka suhteessa, mutta toivottavasti ei kuitenkaan vähä-järkisiä.

Jotkut "satuilijat" kertovat meille, että ruotsi on jatkuvasti kielenä niin tärkeä, kun Suomen kauppa muuten kärsisi kielitaidottomien käsissä...heh. Kuitenkin itse ruotsalaiset haluavat aina puhua mieluusti hyvin osaamaansa englantia ja jopa yhteisyrityksissämmekin on pääkielenä englanti.

Toinen valitus koskee ruotsinkielisiä vanhuksia, jotka eivät saa palvelua omalla kielellään sairaaloissa ym. hoitolaitoksissa. Sama ongelma on nykyään monilla muillakin suomalaisilla, kun terveyskeskuksista alkaen miehitys voi olla minkä kielinen tahansa. Käsillä puhuminen ja piirtäminen ovat nyt monille tarpeen ja sitä onneksi osaamme kaikki. Ei hätiä mitiä:)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos kaupankäynti on huolena, niin silloin jokaisen pitää opiskella pakolla saksaa:

https://ek.fi/mita-teemme/talous/perustietoja-suom...

Toki kaikki muutkin perusteet saadaan tarvittaessa mukaan:

- Yhteinen historia, check (ei tarvitse mennä edes 1800-luvulle)
- Kylttyyri, check
- Sivistys, check
- Helpottaa muiden kielten opiskelua, check
- Joku saksalainen voi tulla käymään, check
- Eurooppalainen yhteistyö, check
- Suomalainen voi mennä Saksaan töihin, check

jne...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #6

Unohdit tämän Jussi: - Voi rakastua saksalaiseen!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #8

Aiwan! Minä kun en ole ministeri ja en enää Hesariakaan lue, niin joskus tärkeimmät näkökulmat unohtuvat.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #6

Juuri näin. Ja nyt kun britit lähtevät huitsin nevadaan koko himmelistä, saksan merkitys entisestään korostuu.

Puolassakin 90-luvulla heitin kerran mekaanikon kotiinsa iltasella, kun oli mennyt vähän ylitöiksi. Hän kutsui piipahtamaan sisällä, missä eleli vaimonsa, pienen lapsensa ja isoäitinsä kanssa. Varsinainen kielitaitaja porukasta oli isoäiti, joka oli oppinut saksan jo 40-luvun alkupuolella. Siinä me vanhukset sitten rupateltiin nykyisistä ja menneistä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #12

"joka oli oppinut saksan jo 40-luvun alkupuolella".

Kyllä minä tuossa kulmakarvojani vähän kohotin, vaikka en väitä tuota epätodeksi. Muistoista nousi esiin ammoin käymäni kielitaitoon liittyvä keskustelu parin puolalaisen kaverin kanssa. Kun oli todettu, että Suomessa kaikki osaavat englantia ja Puolassa yleisin vieras kieli on saksa, tulin (hölmöyttäni) sanoneeksi, että puolalaiset varmaan oppivat sitä sota-aikana. Vastauksena oli hyvin tiukkaan sävyyn sanottu kommentti: "Siihen aikaan emme puhuneet saksaa".

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #13

Sanavalinta oli ehkä monitulkintainen mutta juttu on kyllä ihan tosi. Mumma oli tosiaan sen ikäinen, että oli kokenut toisen maailmansodan ja osasi saksaa. Kaveri taas oli mekaanikko ja kaiken puolin pätevä kaveri mutta ei osannut englantiakaan juuri. Sähkäri osasi englantia, joten teimme kolmistaan pitkää iltaa. Sähkäri ei kestänyt korkeita paikkoja, joten minä ja mekaanikko hoidimme 'korkean tason' tehtävät.

Kaveri asui kauempana ja julkisilla kulkuvälineillä hänellä olisi mennyt hieman enemmän aikaa päästä kotiinsa ja minulla taas oli vuokra-auto ja aikaa käytössäni. Hotellillehan minä sen jälkeen menin, joten tarjouduin heittämään hänet kotiinsa. Hän sitten pyysi käymään sisällä ja ihan kiva piipahdus se oli.

Siihen aikaan Puolassa kuten Tsekeissäkin nuoret todella tekivät töitä parantaakseen elämisen laatuaan. Vaikka talo, siis kerrostalo, oli ulkopäin vielä aika karun näköinen, niin kyllä kaveri oli jo tehnyt sisäremonttia ihan tyylillä. Ja isoäiti tosiaan asusteli siinä nuorenparin kanssa. Ehkäpä hän pyysi sisään ihan siksikin, että mumman tulkkiavustuksella siinä voitiin vähän jutella ihan niitä näitä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Me ollaan aina vähän jäljessä kulkijoita joka suhteessa, mutta toivottavasti ei kuitenkaan vähä-järkisiä".

Aivan. Se ajankohtainen valikoimaan lisättävä kieli on kiina, ja sillä on jopa kiire, koska opetuskapasiteetti ja osaaminen eivät synny hetkessä. Ja sitten on se ammottava aukko, joka olisi pitänyt paikata iät ja ajat sitten, eli espanja, joka on yksi maailman neljästä puhutuimmasta kielestä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Täky-puoli voisi toimia. Mutta en ole kuntavaaleissa, ja todennäköisesti muutenkaan ehdokkaana lähivuosina.

Virolaisen osalta uskon että kyseessä oli ns. pragmaattinen sanktio - isomman hyödyn tavoittelu (peruskoulu) pienemmän haitan kustannuksella (pakkoruotsi).

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

RKP oli 36 vuotta hallituksissa. RKP on aina kilpenä kepu ja kok jotta hallitus olisi porvarihallitus. Nyt se korvattiin PS .Mutta uskon että ainoan kerran .Mutta tulipa kokeiltua.

Katsoppa rannikkoseutua kuinka paljon on ruotsinkielisiä Kepu ,rkp äänestäjiä.
Ei se ole tähtitiedettä vaan ihan selvä asia.

Psst.Moni muu kuin Nalle on Rkp:n isoilla jakkaroilla elinkeinoelämässä?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jaa muutama prosentti. Tällä hetkellä jokaiselle pakollisen ruotsin opetuksesta käydään vääntöä esimerkiksi Jämsässä, jonka väestöstä alle 1/1000 on ilmoittanut äidinkielekseen ruotsin. Tuskin nämäkään henkilöt oikeasti käyttävät ruotsia jokapäiväisessä elämässään. Nykyisessä asuinkunnassani taas ei asu yhtään ruotsinkielistä, mutta silti jokainen opiskelee pakolla ruotsia sillä verukkeella, ettei Suomessa voi elää jos ei osaa ruotsia.

Kyse on aivan puhtaasta kiusanteosta ja valtapelistä jolla ei ole yhtään mitään tekemistä sen kanssa, mitä lapset tarvitsevat. Ruotsia tarvitaan, mutta jokainen ei sitä tarvitse jokaisessa paikassa ja jokaisessa ammatissa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jussi, "Kyse on aivan puhtaasta kiusanteosta ja valtapelistä jolla ei ole yhtään mitään tekemistä sen kanssa, mitä lapset tarvitsevat."

Kyllä täytyy jatkuvasti suu auki ihmetellä, että miten ylipäätään on ollut mahdollista myydä tämäkin idea pakkoruotsista politiikoille ja se jopa jatkuukin edelleen, eikä loppua näy?

Jotain vikaa täytyy maassamme olla, vai onko se vain tuota Seppo Oikkosenkin markkinoimaa "vuosisatoja olleen alisteisen orjakansan sydroomaa"? Vain kansa näkee selvästi, ettei keisarilla ole vaatteita.

Jaakko Häkkinen

Pakkoruotsi pois, mutta virallisena kielenä ruotsi saa säilyä, samoin kolme saamelaiskieltä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pakkoruotsin lisäksi pois tuo pakollinen virkamiesruotsi, joka nyt on tulppana kaikkeen ja myöskin melkoisena kiusana niin yliopistoissa, kuin monissa muissakin jatko-opinnoissa. Eiväthän virkamiehet nytkään kaikki ruotsia osaa kun käyttö jo on niin vähäistä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tulipa mieleeni tuosta pakkoruotsista ja pakollisesta virkamiesruotsista vertaus nykyiseen keskusteluun ja tiettyihin virkoihin kaksoiskansalaisuus esteellisyys.Miten perustuslaki kohteleekaan Suomen kansalaista pakottaessa valtion ja kunnan virkaan pakkoruotsin hallinnan? Sen sijaan kaksoiskansalaisuus ei olisi este nykylain mukaan maan turvallisuutta uhkaaviin virkoihin.

Ruotsin kielen vaadittava pakollisuus virkaan sekä kaksoiskansalaisuus pois lainsäädännöstä.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Pakkoruotsihokemaa potevat monesti eivät ole menestyneet missään kieliopinnoissa. Jälkikäteen syytetään ruotsin kieltä, kaipa se helpottaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuskin se mitään helpottaa, mutta onhan se tosiasia, että jos peruskoulusta aina yliopistoon asti joutuu kuluttamaan aikaa ja energiaa opetellakseen jotain sellaista, minkä oppiminen tuottaa vaikeuksia, mikä ei kiinnosta ja mistä ei yleensä ole käytännössä mitään hyötyä, niin kyllähän se varmasti huonontaa menestymisen mahdollisuuksia.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Pohjanmaa ja Vaasa on Suomen vientiteollisuuden ykkönen. Alueemme työllisyys on paras Suomessa. Kaksikielisyydedestä huolimatta, tai sen ansiosta?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Vaasa on toki sinikeltaisten lasien läpi katsottuna ykkönen, mutta numeroilla mitattuna viennissä ovat edellä Kilpilahti, HaminaKotka, Helsinki, Kokkola, Rauma, Naantali, Raahe, Pori, Hanko, Oulu, Tornio, Turku, Uusikaupunki, Kemi ja Inkoo.

Lohdutuksena todettakoon kuitenkin, että Kaskinen on Vaasaa jäljessä.

http://www.ulkomaankaupanreitit.info/Ulkomaankaupa...

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Ainakin työttömyysaste Vaasassa näyttäisi olevan hieman alhaisempi kuin vaikkapa Turussa ja Helsingissä.

Tästä voi tarkastella kaikkien kuntien työttömyyslukuja http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Kaikenlainen viivyttely pakkoruotsin poistamisen kokeilun järjestämisessä jatkuu. Itse kokeilu on sitä paitsi täysin turha. Ei vaadittu kokeilua silloinkaan 1968, kun maalaisliiton opetusministeri Johannes Virolainen pari viikkoa ennen peruskoululain eduskuntaan tuloa muutti lakialoitetta niin, että ruotsi tuli RKP:n painostuksesta kaikille pakolliseksi. Nyt RKP ja korruptoituneet puolueet ja poliitikot vähät välittävät kansan suuren enemmistön tahdosta poistaa turha pakkoruotsi ja sallia vapaa kielivalinta. Tällä tasolla on suomalainen demokratia.

Toimituksen poiminnat