Sipilän tulisi erota Keskustan puheenjohtajan paikalta

Lähdetäänpä perusasioista: Omasta mielestäni Juha Sipilä on ollut hyvä pääministeri. Ei täydellinen, mutta ei todellakaan huono tai edes keskitasoinen. Mutta toisaalta hän on ollut parhaimmillaankin hallitusvastuun alkamiseen jälkeen keskinkertainen puoluejohtaja. Oppositiossa hän oli paljon parempi, kuten useimmat puoluejohtajat. Suomalainen nykyinen käytäntö, jossa puoluejohtaja on automaattisesti pääministeri on tuore ja epäonnistunut yritys keskittää valtaa ja vastuuta.

 

Omasta mielestäni Juha Sipilälle paras ratkaisu olisi luopua puolueen puheenjohtajuudesta mahdollisimman nopealla aikataululla. Uuden puheenjohtajan tulee tunnustaa Sipilän asema hallituksen pääministerinä ja osaltaan tukea sitä työtä, mutta tarpeen tullen esittää (kehittävissä raameissa) kritiikkiä mitä on tullut puolueen kentältä ja neuvoa pääministeriä hänen työssään. Viime kädessä pääministerin päätöksenteko ja vastuu kuitenkin lepäisivät edelleen Sipilän käsissä.

 

Kenestä sitten uusi puolueen puheenjohtaja? Tämä valinta kuuluu eittämättä puoluekokoukselle, mutta tässä eri elämän osa-alueilta ja myös ikäluokista muista lähtökohdista muutama ehdokas. Vanhemman kaartin edustajana Mauri Pekkarinen voisi olla hyvä väliajan puheenjohtaja. Toisaalta Antti Kaikkonen yhtenä puolueen johtavista ulkopoliittista ajattelijoista voisi olla raikas vaihtoehto nykyiseen persukokkarimaiseen Washington-kattaukseen. Oikein radikaalina vaihtoehtona voisimme nostaa esille nykyisen Keskustan some-kuninkaan, Mikko Kärnän. Toisaalta, uusi puheenjohtaja voisi minusta nousta ihan hyvin nykyisen kansanedustaja/europarlamentaarikkoakselin ulkopuoleltakin. Keskustan ei tule ottaa asetelmaa sellaisenaan, vaan valita puoluejohtaja joka parhaiten vastaisi tehtävän vaatimuksiin.

 

Puheenjohtajan ja pääministerin tehtävän erottaminen antaisi molempiin tehtäviin sitoutuneen henkilön tekemään tehtäviä täydellä innolla. Pääministerivaalien kehittämisen synkkä historia juontaa viime kädessä Paavo Lipposen viimeiseen takertumiseen vallasta. Kyseessä on kuitenkin mies, jonka suuri osa Suomesta tuntee "maanpetturina, joka sopivasta hinnasta olisi kaasuputken nimissä olisi myynyt isänmaansa surutta". Tästä poliittisesta painolastista olisi edistyksellistä päästä eroon keskustajohtoisen hallituksen aikana. Edellinen pääministeri joka ei ollut oman puolueensa puheenjohtaja oli vuonna 1987 valittu pääministeri Holkeri, joka ei ollut puolueensa puheenjohtaja (pj. oli Suominen), mutta vasta vuonna 2003 Paavo "Juudas" Lipponen alkoi käyttämään eduskuntavaaleista nimitystä "pääministerivaalit". 

eskovirri
Sitoutumaton Espoo

35-vuotias pokerinpelaaja ja sijoittaja. Poliittisesti sitoutumaton.

Nykyään Espoosta, aiemmin Helsingistä. Valtiotieteiden maisteri (poliittinen historia, HY). Poliittisesti keskellä oleva pragmaattinen järkiliberaali. Arvostan suoraa ja rehellistä puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu