Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Brexit, Trump & Marine Le Pen

Kolme asiaa, joista maailma muistetaan. Tapahtui Le Penin vallankaappaus Ranskassa tai ei, ei valtamedialla enää kahden epic failuren jälkeen ole varaa jättää kolmatta huomiotta. Etenkin, kun Merkelin kaatuminen Saksassa vastaisi samaa kuin Le Penin valtaannousu Ranskassa: nykyisen Euroopan Unionin loppua.

 

Brexit: Brittien päätös ettei Euroopan Unioni enää ole heidän intressiensä mukainen (vaikka merkittävä osa ei-äänestäjistä muuttikin mielipiteensä äänestyksen jälkeen). Ei suuri yllätys kenellekään, paitsi ehkä poliittiselle, lyhytnäköiselle eliitille. Olisi kuitenkin jäänyt historian sivumerkinnäksi, ellei...

 

Trump... tämän jo kaikki näkivät mahdolliseksi. Paitsi lyhytnäköiset, Yhdysvaltojen vaalijärjestelmästä tietämättömät "poliittiset" toimittajat. Äänten enemmistö ei merkitse, ja sen yllättävästi vahvasti otti huomioon Trumpin kampanjakoneisto. "The Underdog" kohdisti kampanjansa sinne missä tuntui, ja "Amerikan ruostevyöhyke" kosti voimalla Clintonin kampanjan lyhytnäköisyydet. Lopputuloksessa muutaman miljoonan äänen enemmistö ei Clintonia auttanut, koska peli pelattiin niillä säännöillä mitkä julistettiin jo 1700-luvulla.

 

Ja vaikka allekirjoittanut voittikin purppuran Trumpin voitosta (vedonlyöjät uskoivat 18% mahdollisuuksiin ennen vaalipäivää, minä paljon parempiin mutta en silti enemmistöön ennen Floridan ratkeamista) niin olen sitä mieltä että Suomen kannalta suurimmat luuserit löytyvät johtavien mediapajojen poliittisista toimituksista. Miten olisi pieni "puhdistus", ihan jo kelvollisen poliittisen journalismin nimissä? Suomesta löytyy kymmenittäin ihmisiä, jotka olisivat paremmin kartalla. Jos ette muuta keksi, ottakaa vaikka yhteyttä poliittisen historian opiskelijoihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset