Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Ovatko presidentivaalit 24 miljoonan euron arvoiset?

Presidentin valtaoikeudet on karsittu jo aikoja sitten minimiin. Onko Suomessa oikeasti enää perustetta ylläpitää erillistä presidentinvaalia? Pelkästään vaalien toimittamiseen paloi vuonna 2012 24 miljoonaa euroa mikä on suhteessa enemmän kuin muihin vaaleihin kaksikierrosjärjestelmän vuoksi.

Ei siinä paljoa Salen julkisuustemput palkkansa alentamiseksi paina. Mitä jos poistaisimme presidentiltä loputkin merkittävät valtaoikeudet ja siirtäisimme presidentin valitsemisen eduskunnalle. Säästäisimme rahaa ja politiikkojen aikaa tärkeämpiin kysymyksiin.

Perinteistä on joskus vaikea luopua. Mutta haluammeko oikeasti nykyisessä taloustilanteessa kuluttaa kymmeniä miljoonia vaalifestareihin? Tuolle rahalle varmasti itse kukin keksisimme parempaa käyttöä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Miksemme samoin tein peruisi myös kuntavaaleja, eduskuntavaaleja ja EU-vaaleja? Vaalit kun kuuluvat demokratiaan. Kertoo jotain jo kirjoittajasta kun ehdottaa vaaleista luopumisesta rahan takia.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Pitäisikö sitten demokratian nimissä järjestää turhia vaaleja? Nykyisen presidentin valinnalla ei vaikuteta juuri muuhun kuin maan keulakuvan valintaan, kuntavaalien ja eduskuntavaalien merkittävyyttä ei voi siihen mitenkään verrata.

Presidentinvaalit myös vievät puolueilta ja poliitikoilta aikaa, mitä voitaisiin käyttää politiikantekoon noilla tasoilla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Virri, miksi kepu kuitenkin on asttanut jo ehdokkaankin pressanvaaleihin ?

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Voitaisiin perua. Kukaan eduskunnassa, kunnissa tai EU-parlamentissa ei ole edustamassa minua.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Jos raha on tärkein kriteeri niin eurosta siirtyminen omaan kelluvaan valuuttaan ja oman keskuspankkiin nostaisi tästa kurjistumisesta.Pelkästään jopa eurooppatiedotuksen mukaan euvostoliitolle maksamamme nettomaksu vuonna 14 oli 809 miljoonaa.Kansalaiset osallistuvat eniten presidentinvaaleihin verrattuna marginaaliseen euvostoliittoedustajien valintaan.Nämä "lottovoittajamepit"voitaisiin vaikka arpoa sillä eduthan heillä on hyvät mutta duuni pelkkää puuhastelua.Muistetaan meidän muutaman prosentin valtaosuutemme.Sekin katoaa isojen maiden ylipäsmäröintiin.

Pekka Iiskonmaki

Totta.

Virossa Eduskunta valitsee presidentin. Suomessa oikein mietitään, mihin saisi rahaa haaskattua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja sitten tulee sattumapresidentti kun eivät saa valittua.

Pekka Iiskonmaki

#9
Eiköhän se ole ihan sama, kuka avaa messut ja maatalousnäyttelyn.

Lennart Meri vei Viron sille kuuluvaan asemaan. Henkka jatkoi. Nyt ei presidentti ole enään niin tärkeä.

Toki olisin halunnut presidentiksi Siim Kallaksen, mutta nyt meni näin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #11

Iiskonmäki, siksikö olisit halunnut Kallaksen, että hän olisi palauttanut ne kadottamansa 20 miljoonaa dollaria valtionpankin rahoja ?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

#15
Kyllä ne ruplat menivät ihan yhteisen sopimuksen mukaan Tsetseniaan ja summa oli 7 -(seitsemän miljoonaa) dollaria. Se sieltä saatiin. Ei 20 miljoonaa.

Se oli silloisen Eestin ( NSVL) valtion pankin koko ruplavaranto. Mart Laar otti kaiken vastuun asiasta.

Kukaan meistä ei vetänyt välistä.

https://www.youtube.com/watch?v=B8nKlIPYGCQ

Arvostan Aimoa, mutta et tunne minua riittävästi. En kaipaa kunniaa. Sinimustvalge ja sen kansan vapaus on minun onneni.

Paljosta meitä voidaan syyttää, mutta ei varmasti kavaltamisesta. Me kaadoimme Neuvostoliiton.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #16

Kysymys oli dollareista, ei ruplista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Helsingin Kruunusiltojen kustannusarvio on 500 miljoonaa. Tämän vuoden 3. lisätalousarviossa turvapaikanhakijoiden vastaanottoon osoitettiin lisää 110 miljoonaa. Jos presidentin valintaan käytetään joka 6. vuosi 24 miljoonaa, se on noihin verrattuna vähäinen summa. Kyseessä on sentään demokratian kannalta keskeinen instituutio.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Höpö höpö. 24 miljoonaa puhuvan pään ylläpitämiseen? Nekin rahat voitaisiin käyttää suomalaisten hyväksi eikä heittää kaivoon *yskäisy* lastensairaala *yskäisy*.

Mutta me ollaan niin rikkaita, eiks jeh?

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Höpö höpö. 24 miljoonaa puhuvan pään ylläpitämiseen? Nekin rahat voitaisiin käyttää suomalaisten hyväksi eikä heittää kaivoon *yskäisy* lastensairaala *yskäisy*.

Mutta me ollaan niin rikkaita, eiks jeh?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Turhia kuluja on syytä karsia, että,saadaan vihdoinkin järjetön velanotto loppumaan. Puoluetukien leikkaaminen olisi oikea askel kulujen vähentämisen suuntaan. Olen ymmärtänyt, että joissain puolueissa on jopa palkallisia poliittisia tiedottajia. eli verovaroilla istuvia tyhjänjauhajia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ainakin nykyisessä tilanteessa istuva presidentti on onnistunut ottamaan itselleen merkittävän roolin ulkopolitiikan johtajana. Tilanteeseen on tultu, koska pääministerinä toimii kepulainen ulkopolitiikasta mitään ymmärtämätön nahjus.

Koska Virri tykkää näistä vaihtoehtoisista skenaarioista ehdotan seuraavaa: Jotta tilanne ei enää toistu, keskustapuoluetta äänestävien äänen painoarvo lasketaan kolmannekseen muita puolueita äänestävien äänestä, iästä riippumatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset