Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Nuorten äänelle tarvitaan suurempi painoarvo yleisissä vaaleissa

Suomessa on suuri ongelma. Sen ongelman muodostaa suurten ikäluokkien ja sitä vanhempien ikäpolvien suhteettoman suuri yliedustus päättävillä paikoilla jonka seurauksena suomalainen politiikka on lyhytjänteistä ja tämän ikäluokan etujen jatkuvaa ajamista. Lyhytnäköisen etupolitiikan seurauksena Suomi on taloudellisesti kulkemassa tuhon tielle, ja kaikkia korjaavia toimia vastustetaan tämän joukon toimesta verisesti. 

On aivan kohtuutonta, että elämänsä ehtoopuolella olevat saavat kenenkään estämättä tehdä strategisia päätöksiä jotka ulottuvat kymmenien vuosien päähän ja joihin heillä itsellään on kestämätön intressi tehdä pitkäkestoisesti kestämättömiä ratkaisuja. Tähän tarvitaan muutosta!

Osin hyvää esimerkkiä edustaa Brexit, joka sinänsä ei varmasti ole niin katastrofaalinen tapahtuma kuin eurouskovaiset haluavat meille uskotella. Totuus on kuitenkin, että vaalin ratkaisivat sellaiset äänestäjät joille tuloksella ei ole mitään merkitystä ja niiden äänestäjien ääni joiden elämään päätöksellä on dramaattisia vaikutuksia ei kuulunut missään.

Tämän muuttamiseksi pitäisi suomalaisissa vaaleissa siirtyä käytäntöön, jossa nuorten äänestäjien äänellä olisi suurempi painoarvo kuin väistämättä elämänsä lopussa olevilla. Vanhuuseläkeiläisillä olisi jatkossakin käytössä ääni, mutta vastapainoksi niillä ihmisillä eli nykyisillä nuorilla ja keski-ikäisillä joihin päätökset voimakkaammin osuvat olisi moninkertainen painoarvo. Esimerkiksi 16-40 vuotiaiden äänellä pitäisi olla vähintään viisinkertainen painoarvo kuin 80+ vuotiaan jo kymmenen vuotta dementiasta kärsineen vanhuksen äänellä, jotka valitettavan usein painostetaan äänestämään vaaleista toisiin erilaisin etenkin demarien suosimien keinoin vaikka kuolinvuoteelta käsin oikein auttaen heikkoa kättä joka ei ole vuosiin kirjoittanut piirtämään oikea numero paperiin. 

On turha väittää että vanhemmat ikäluokat olisivat mitenkään parempia tekemään päätöksiä kuin nuoremmat ikäluokat. Valitettavan usein varttuneempaan ikään päässeiden ihmisten mielipiteet ovat hyvin ohuella tietopohjalla ja eteenpäin pyrkimisen sijaan takerrutaan menneeseen eikä kyetä ymmärtämään modernin yhteiskunnan vaatimuksia. Kuinka moni tälläkin foorumilla jatkuvasti kaihoaa "vanhoja hyviä aikoja" muistamatta että silloin etelänmatkalle pääsy oli suurta luksusta, ostovoima oli murto-osan nykyisestä ja erilaisten tuottiden valikoima lähes samaa tasoa kuin itäblokissa? Koulutuksen, osaamisen ja nykyajan vaatimuksiin sopeutumisen puolesta vanhemmat ikäluokat eivät varmasti ole kykeneviä tekemään yhtä hyviä päätöksiä kuin nykynuoret.

Nuorten äänestysaktiivisuuden puutteesta ja vähäisestä kiinnostuksesta yhteiskunnallisia asioita kohtaan ei voi pääosin syyttää nuoria, kun todellisuudessa suuret ikäluokat pitävät kynsin ja hampain vallastaan kiinni eivätkä edes halua päästää nuoria päättäviin asemiin pelätessään ylimitoitettujen etujensa ja heitä suosivien rakenteiden kohtuullistamista. Kun valtaa todellakin annetaan nuorille, tulisi vastapainoksi myös peruskoulun opetussuunnitelmaa päivittää niin että ylemmillä luokilla yhteiskunnallisia aineita olisi paljon enemmän kuin nykyään sekä laskea äänestysikäraja 16 vuoteen.

On aika kääntää uusi luku demokratiassa ja antaa nuoremmille ikäluokille mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen muutenkin kuin mukademokraattisissa mutta todellisuudessa täysin turhissa "Nuorten Ääni"-projekteissa. Tämän järjestäminen ei etenkään nykyteknologialla ole mikään ongelma, ja paperiäänestyksessäkin tämä on mahdollista toteuttaa antamalla ylimääräisiä paperiääniä niille joilla tulevaisuutta on vielä jäljellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Reijo Jokela

"Suomessa on suuri ongelma. Sen ongelman muodostaa suurten ikäluokkien ja sitä vanhempien ikäpolvien suhteettoman suuri yliedustus päättävillä"
Tuonko vielä todennat faktoilla niin hyvä on. Ns. suuret ikälukat taitavat olla tällä hekellä iältään 66-70 vuotiaita ja sitä vanhemmat sukupolvet siitä eteenpäin. Onko jotakin ihan oikeaa tietoa esittää, että näillä olisi suhteeton yliedustus päättävillä paikoilla suhteessa päättävien paikkojen määrään tai osuuteen väestöstä?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Laskeppa monta isonikäpolven aikaista jo Kekkosen ajoilta istuu eduskunnassa.

Meillä muumioilla ei ole enää pieniä lapsia,ei velkaa,ei asuntolainoja .

Nuo muumiot kyttää vain eläkevirkaa johonkin hallitukseen ja kasvattaa eläkettään .

Ei niillä ole tulevaisuus edessä kun tekevät päätöksiä nuorten puolesta.

T: muumio vuosimallia-47

Siitä vaan nuoret .Potkikaa pellolle eläkeikäiset eduskunnasta. Teidän tulevaisuudesta on kyse ja teidän lapsien.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Rupesi oikein naurattamaan. Eihän tästä niin monia vuosia vielä ole, kun kepuorganisaatio kyyditsi vanhainkotien asukkaita vaalipaikoille ja "antoi vaaliapua". Eikä siitäkään ole niin montaa vuotta, kun kuolleet ja vastasyntyneet olivat kepun jäseniä automaattisesti.

Omasta mielestäni äänen arvoa voisi painottaa sen mukaan, miten suuressa kunnassa tai kaupungissa asuu ja mihin maksaa veroa. Helsinkiläisen ääni voisi olla kymmenkertainen pikkukunnassa hautuumaata odottelevan ääneen verrattuna.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko nämä ajatukset lähtöisin keskustanuorten toiminnanjohtajalta, joka on käynyt Pohjois-Korean valtion kustantamalla opintomatkalla ko.valtiossa ?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ensimmäinen kappale oli historiaa kepun käytännöistä.

Toinen kappale taas oli provoon vastaamista.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Jos muutetaan tuon toisen kappaleen ehdotus järkeväksi eli niin, että alueellinen tasa-arvo huomioidaan äänestysalueiden edustavuudessa niin kannatan. Esimerkiksi Helsingin kokoisesta pikkupläntistä valittaisiin yksi kansanedustaja, kun taas esimerkiksi Lapista valittaisiin 50 kansanedustajaa.

Saataisiin keskittämisestä johtuvat ongelmat ratkeamaan aika nopeasti kun kestämätön keskittämispolitiikka loppuisi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Järkeväksi? Äänestäjien tasa-arvon heittäminen roskikseen ja äänen painoarvon muuttaminen hehtaariperustaiselsi on kaikkea muuta kuin järkevää. Sellaisen ehdottelu taitaa olla perjantai-illan trollailua?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Aivan? Haluat siis ihmisten sijasta poroille äänioikeuden? En kannata, koska ihminenhän saa asua Lapissa tai missä hyvänsä. Mutta jos lähtökohdaksi otetaan ihminen -ja siis monet ihmiset- niin miten korpimaisema voisi korvata ihmisen äänioikeudessa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

Kun niin hyvin menee niin ei kun jatkakoon ,Pekkariset,Anttilat,Tuomiojat,Zyzzet ym. muut jotka jo Kekkosen ohjailemana päätti kaikesta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Tämän muuttamiseksi pitäisi suomalaisissa vaaleissa siirtyä käytäntöön, jossa nuorten äänestäjien äänellä olisi suurempi painoarvo kuin väistämättä elämänsä lopussa olevilla..."
***************************************************************

Olet tuon kommentin jälkeen virallisesti siirtynyt ufo-aalloille ja ihan sekaviin sfääreihin. Ellei tuo nyt sitten ollut sarkasmia, jolla kaikkea aina selitetään tätä nykyä (alkoi persuista).

Muutenkin elämää mitään näkemättömät päättämässä on tuonut kohtuu karseita ideoita mukaan lukien Susanna Kosken viimeisimmät kommentit tyyliin "katseleppa metsään ja töitä löytyy". Vaikea sanoa ihan suoraan kumman ideat ovat huonompia.. kertonee nuoruuden "järjestä" jonkin verran. Itse kannatan rajoja edustukseen eli sama edustaja maksimissaan kolme kertaa eduskuntaehdokkaana (mikäli valitaan) tai vastaaviin edustusduuneihin ja that's it ettei korruptio rehoita. Tiedän että porsaanreikiä silti jäisi, mutta niitä voi tukkia myöhemmin. Rajoittaa mm. poliittisia broilereita ja kitkee korruptiota... käykö sinulle?

Tämä kirjoituksesi tai moni aikaisempikaan ei vala uskoa Keskustan tulevaisuuteen, vaikka olin toivomassa vuosia sitten ettette kuolisi politiikasta. Ehkä pitää arvioida uudelleen.

Sano nyt että tuo bloggauksesi oli perjantai-illan huumoripläjäys ja tuo oikeasti on hulluutta.

************************************
...."...antamalla ylimääräisiä paperiääniä niille joilla tulevaisuutta on vielä jäljellä."

Hilarious :D :D Joko olet ihan pihalla tai siirtynyt huumorilinjalle. Huumorin vielä käsitän, mutta joskus kun on vaikeaa ymmärtää onko huumoria vai ihan aidostiko joku kannattaa tuollaisia sekoiluita. Nyt aidosti en vain tiedä kumpi vaihtoehto sopii kohdallesi.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Hieman kieli poskessa toki kärjistin. Mutta totuus on kuitenkin taustalla siten että pidän oikeasti nykyistä vaalijärjestelmää etenkin nykyisillä ikäluokkien kokoeroilla todella ongelmallisena pitkäjänteisen ja tasapuolisen päätöksenteon osalta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vuonna 2008 Suomen talous oli loistokunnossa ja emeritusikään tulleet suuret ikäluokat alkoivat vauhdilla väistyä päivänpolitiikan johtopaikoilta. Eipä tämä nuorempien ikäluokkien esiinmarssin tulos ole hurraahuutoja herättänyt edes heissä itsessään. Voisiko sittenkin olla niin, että pidemmän uran tehnyt ei enää ole niin innokas ajamaan opportunistisesti omaan etuaan tai ryntäilemään lyhytjänteisesti kulloisenkin hälyn mukana.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Suurin osa äänestävistä on yli 50-vuotiaita. Mitä iäkkäämpi, sitä varmemmin äänestää aina kun voi.

Virrin jutussa on kaksi höttökohtaa:
- halventava oletus, että iäkkäät äänestävät väärin tiedoin tai vain oman ikäryhmän etu mielessä. Joukossa on varmasti paljon mm. vastuullisia isovanhempia, joita huolettaa ilmastonmuutos ja lastenlasten tulevaisuus. Yli kuusikymppisten joukossa on mm. heitä, jotka perustivat Vihreät, yrittivät kepunuorina kääntää puoluetta nykyaikaisemmaksi tai tekivät ällistyttävän edistyksellisen ympäristöohjelman SMP:lle, luomuviljelyn pioneereja jne jne.
- väite, että vanhusten väärinkäyttö äänestyksessä olisi jotenkin nimenomaan demarien puuhaa. On paljon todennäköisempää, että se, jos sitä nyt edes merkittävässä määrin esiintyy, on kepulaisten touhua, koska maan äänestysalueista huomattava enemmistö sijaitsee Kepulandiassa, jossa tunnetusti ei keinoja kaihdeta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Demokratia 2.0.1:
Minusta kenenkään, joka on käyttänyt 29-vuotiaana kahden opiskelijan paikan valmistumatta kummastakaan, ja joka identifioi itsensä kortinpelaajaksi, ei pitäisi saada a) äänestää vaaleissa b) kirjoittaa mitään, koska toiset eivät välttämättä saa naurua loppumaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

C) pitäisi vältellä otattamasta omakuvia täydenkuun aikaan jos on taipumus että kulmakarvat kasvavat silloin yhteen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #7

Noh, noh, ei pidä olla liian häijy ja ilkeä. Ihmiset ovat erehtyväisiä ja blogisti on vielä nuori eli no hätä. Jos on huono vastaanottokyky, voi palaute stressata ja aiheuttaa ongelmia. Ei kiva. Riittänee että vähän neuvoo. Ok, tuo kirjoitus lähes pakoitti turhankin rankkaan kritiikkiin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Kulmakarvoille voi halutessaan tehdä jotain. Sen sijaan ainoastaan omalle tulevaisuudelleen sokea ehdottaisi vanhempien ihmisten kansalaisoikeuksien polkemista blogistin esittämällä tavalla.

Ei tällä nyt kuitenkaan taida päästä lööppeihin noin niinku kuntavaalikampanjan aloittajaisiksi?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #17

Voi muuten olla yllätys, mutta en ole lähdössä kuntavaaleihin ehdolle. Olen kyllä ollut aiemmin, mutta tällä kertaa jätän väliin ihan suosiolla. Ehkä jonkun vaaliryhmään lähden tai rahallisesti tuen jos hyvä ehdokas löytyy, mutta muuten kuntavaaleihin osallistuminen jää vain ns. aktiivisen kansalaisen hommiksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #32

Ei kai juuri ketään kiinnosta oletko kuntavaaleissa vai et. Tolkuton höpötys (käytän mahdollisimman kivaa nimitystä.. tietänet että nimityksiä voisi olla paljon ilkeämpiäkin.. ) vain voi haitata/häiritä/huvittaa/whatever joitakin ;) Sen verran että saamme aikaan tätä suht hyödytöntä "keskustelua".

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #36

Kommentoin kuntavaaleja vain kun tuossa oletettiin että tämä olisi jokin "kuntavaalikampanjan alkulaukaus". Ei ole.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #7

Yhteenkasvavista kulmakarvoista sentään pääsee eroon. Kuinka valitettavaa ilmeisesti sinulle että tyhmyydestä ei pääse eroon niin helpolla.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #31

Touche ja jatkakaa tuota ala-astetasoista matsia ( nyt syytit keskustelukumppaniasi vain tyhmyydestä... et kamalasti ole keskustellut tai olet ollut se keskusteluiden v-mäisin osasto ilmeisesti ;) hupaisaa) .... Hmmmm.. epäilen että sinulta loppuvat vastustajat kun useimmilla on parempaakin tekemistä kuin kommentoida blogiisi jossa sait päin näköä 100-0 perjantai-iltana. Niin, itse asiassa minullakin on parempaa tekemistä eli öitä ja pidä kivaa jos tuo linja tuottaa nautintoa... Parempaa onnea seuraavalla kerralla.

Laitan silti blogin seurattaviin ihan huumorin takia. Elämässä pitää olla iloakin. Ehkä jaksan vielä pari tuntia seuratakin vaikka tuskin tämä meininki tästä muuttuu..

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onneksi Virri arvostaa rehellistä suoraa puhetta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Jep. Sen avulla tunnistaa idiootit nopeasti :D

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #14

Onko ns. "idiootti" koskaan näkynyt omasta peilistäsi vielä? Itselläni monia kertoja ja niistäkin kerroista voi oppia... yleensä enemmän kuin monista muista tapahtumista.

Ketkä tunnistit "idiooteiksi" tässä keskustelussa? Muinainen yläasteen historianopettajani sanoi ettei ketään pitäisi kutsua idiooteiksi (sillä sanalla oli jokin normaalia suomalaista "idiootti"-sanontaa ikävämpi merkitys oli kreikasta tai ties mistä jota meille selitteli... unohdin osin, sorry opettaja).... ja oli kohtuu viisas muutenkin se yläasteen opettaja.. parempi kuin moni muu sen jälkeen. Loukkauksia tässä pitäisi vähentää/pehmentää itsekin, vaikka kuinka provosoidaan... ehkä huomaat sen joskus.. ei johda parempaan.

Tiedän mm. että heitin muutamat ikävät kommentit ylempänä, mutta suorastaan kerjäsit sitä noin älyttömällä kirjoituksella. Enkä katsonut että olisit niin heikko ettet kestäisi ikävää kommentointia. Mutta aidosti tuo on ihan järkyttävän huono teksti tai jos joku löytää siitä positiivista, niin kommentoikaa ihmeessä. Joku edes löytäkööt jotain positiivista tuosta ja laittakoot vastapainoksi...

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #16

Melkoisen paksun kuoren on täällä kirjoittaessa laittanut. Ja älylliset pienet piikit vain virkistävät keskustelua. Mutta valitettavasti suurin osa kommentoijista on perinteisiä demareita jotka tulevat aina dumaamaan keskustelua samalla linjalla ja joilta älyllistä ulostuloa ei voi tulla. Granlund on tuosta ehkä paras esimerkki.

Alkuperäinen blogiteksti oli kyl tarkoituksella ajatuksia herättävä. Perinteisesti muutenkin kirjoitan terävällä kynällä, koska muuten tekstit jää lukematta ja miksi kirjoittaa kiertoteitse kun voi sanoa suoraan. Voisin itse ihan hyvin kannattaa yleisesti järjestelmää missä äänimäärä riippuu eri tekijöistä, joista ikä voisi olla yksi (etenkin Brexitin kaltaisissa kansanäänestyksissä, jossa vaikutukset eivät ole välittömiä ja heijastuvat vuosikymmenien päähän).

Heitetään nyt ilmoille vaikka se ajatus että mikä järki on siinä että mopoon tarvitaan ajokortti mutta äänestää saa (samalla painoarvolla) kuka tahansa?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #22

"Heitetään nyt ilmoille vaikka se ajatus että mikä järki on siinä että mopoon tarvitaan ajokortti mutta äänestää saa (samalla painoarvolla) kuka tahansa?"

Pohjois-Koreassa ainakin pidetään huoli ihmisten ideologisesta kouluttamisesta, että ymmärtävät oman parhaansa.

Suomessakin olisi pitänyt menneinä vuosikymmeninä kouluttaa väestöä ymmärtämään esimerkiksi se, että hyvinvointiyhteiskunta ei tule passiivisuudella eikä ole mikään luonnonlaki, vaan vaatii aktiivista työväenluokan taistelua.

Sitä ei opetettu eivätkä ihmiset sitä oppineet, ja nyt alkaa tulokset olla kaikkien nähtävissä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #28

Eikö Pohjois-Koreassa olekin päästy jo niin pitkälle kansalaisten kouluttamisessa, että ne jotka eivät ymmärrä omaa parastaan, suljetaan kesktysleireille?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #35

Toivottavasti keskustanuorten toiminnanjohtaja vastaa, kirjoitti tänne yhden ennakkosensuroidun blokinkin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #22

Mopo-ajatuksesi on lapsellinen. Muu on sitä itseään; enkä Granlundin ajatuksista yleensä pidä minäkään.

Mikään ei silti poista sitä että kirjoitit kasan sontaa, jota et osaa selittää parhain päin. Kamalasti "älyllistä" tuossa ei ollut, vaikka kuinka kuvittelisit toisin. Ota nyt joku kaverisi edes perjantai-iltana kannattamaan itseäsi että näyttäisit voivasi saada edes yhden kannattajan ajatuksillesi. Olet sentään Keskustan sitä ja tätä joten kai sieltä joku löytyy edes kaveripiiristä?

Olen ensimmäisenä kyllä myöntämässä sen että epäsuosituimmat ajatukset eivät ole välttämättä väärässä. Useimmiten tietenkin ovat.

***************************************

" mopoon tarvitaan ajokortti mutta äänestää saa (samalla painoarvolla) kuka tahansa?"

hmmmmppph... mensan-testeissä alle sata saavat eivät saa äänestää tai porrastetaan järjestelmä sen mukaan kuinka paljon pojoja saa älykkyyystesteissä... meistä kumpikin voisi saada pojoja mukaan kivasti, mutten usko sen olevan järkevä linja.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kiinnitin samaan huomion mihin Salonen, omilla pojillani ei olisi ollut minkäänlaisia taloudellisia mahdollisuuksia "lorvia" kolmikymppiseksi. Sinänsä, kun ilmoittaa puoluekannaksi kesk. niin on säilyttäjä, ei uudistaja, parhaana esimerkkinä tästä on kaupunkilaistumisen vastustaminen.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Suurin osa kommentoijista täällä on perinteiseen tapaan mennyt jo ad hominem-linjalle, mikä valitettavasti täällä tapahtuu lähes aina koska argumentteja ei ole mihinkään. Sosiaalinen media valitettavasti antaa heikommalle ainekselle yliedustuksen, jolla on aikaa kommentoida ja aukoa päätään 24/7 ja suurin osa järkevistä kirjoittajista poistuu muille areenoille keskustelemaan silloin kun töiltään ehtivät. Kun joukossa tyhmyys tiivistyy niin jälki on rumaa.

Voisi toki bannata muutaman vakitrollin, mutta toistaiseksi antaa mennä vielä vapaalla linjalla. Katsoo jos jossain välissä testaan pystyisikö Puheenvuoroon saada tiukalla moderointilinjalla vielä älyllistä keskustelua.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miten itse arvioisit avaustasi?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Loistava keskustelunherätys.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tiedät että täällä on satoja katsojia vähintään ellei tuhansia. Se ettet saa yhtään positiivista kannustetta pitäisi kai herätellä jotain itsessäsi... jos ei, niin minkäs mahtaa ja elä kuplassasi. Ikävää.

*******************************************************

"heikommalle ainekselle"

En pidä moisista natsiaatoksista. Se että kehtaa netin välityksellä tuomita "heikoksi ainekseksi" ketä nyt vain ja vielä omaan blogiin kirjoittavia vaikkei suoraan kerro ketä he ovat, ............ on aika paljon kertovaa kirjoittajasta. Ei millään pahalla, mutta aikuistu sinäkin. Ad hominem muuten pätee ainoastaan mikäli ei aidosti väitteisiin puututa eli olet siinäkin väärässä (tässä parempaakin tekemistä eli googleta itse).

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ehkä sinun pitäisi ensin selvittää itsellesi, mikä on "ad hominem".

Reijo Jokela

"Sosiaalinen media valitettavasti antaa heikommalle ainekselle yliedustuksen",
Tämähän ei ollut ad hominen-linjaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Oikeastaan ei.
"Sinä olet heikompaa ainesta" on solvaus.
"Sinä olet heikompaa ainesta / keskustalainen Helsingissä / 28-vuotias ikuinen opiskelija ja kortinpelaaja -> joten sinä olet väärässä" on ad hominem.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ei ole. Eihän siinä yksilöity ketään.

Nautin sinänsä älyllisestä, välillä kiivaastakin keskustelusta eri tavalla ajattelevien kesken. Valitettavasti Puheenvuoron keskusteluissa pääosin tuo "älyllinen" ei toteudu.

Väärä profeetta huutaa kovimmin jne.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #30

"Väärä profeetta huutaa kovimmin"

Tuo ei ole mikään normaali yleisesti tunnettu lausahdus, joten keksitkö noita lennosta? Tiedän Raamatusta ja sen väärinkäytöstä jokseenkin paljon, joten ei ole tuota tullut kovin usein vastaan.

Valitettavasti "älyllinen" keskustelu omassa blogissasikin on vähän vaivanloista eikä se johdu välttämättä pelkästään keskustelijoista vaan.....

Ja olet kaukana profeetoista :D aidosti. Osaatko keskittyä siihen kritiikkiin ja vastata ylempiin kysymyksiin mahdollisesti... vai onko liikaa pyydetty..

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #34

En käytä Raamattua poliittisten mielipiteideni perusteluihin.

Tuo lausahdus tuli eräästä kolumnista hieman muokattuna, jonka pääidea oli se että ihmiset jotka vähiten tietävät valitettavasti luulevat tietävänsä paljon ja jakavat tätä "tietoa" varauksetta eteenpäin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #39

Hienoa.

Etkä usko tuon lausahduksen pätevän omaan peilikuvaasi ;) Luultavasti et (vielä). Kyllä se siitä sitten. Viisastuminen alkaa kun huomaa ettei tiedä juuri mitään. Sitä odotellessa sinunkin osaltasi. Hyvät yöt.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #30

Nyt olet oikeassa, kuka tässä nyt huutaa kovimmin ?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mielestäni ikäraja äänioikeudelle pitäisi nostaa 26 vuoteen. Ensin hankkikoot ihmiset ammatin, työn ja perheen ennen kuin kirmaavat politiikkaan mukaan vähällä elämän kokemuksella!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Elämän_kokemus on yhdyssana.

Huvittava virhe konteksti huomioiden. Jos nyt kuitenkin jätettäisiin "elämän koulu" vähän vähemmälle painoarvolle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Olet kehittänyt ainakin nälvimisen taidon lähes huippuunsa. Jos vielä kehittäisit ihmisten auttamisen taidon yhtä hyväksi, niin mainiota ;) Viime aikojen ajatuksilla kyllä en kamalasti pidä toivoa yllä :(

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Joo sinähän se sinne politiikan huipulle pyrit! Onnea vain matkalle! Sinullahan on vain vuosi ns. miehen ikään!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Blogistille huomauttaisin yhtä seikkaa: Ketään ei saisi asettaa eriarvoiseen asemaan, siispä kaikille on yhtäläinen äänioikeus.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus perustuu samalla tavalla lakiin kuin muutkin säädökset. Toki tiukemmin sidottuna perustuslakiin, mutta 2/3 enemmistö kaksissa vaaleissa tai 5/6 nopeutettuna saisi senkin muuttumaan. Eli sitä voi muuttaa ja pitääkin muuttaa, jos muutoksella saadaan parempaa päätöksentekoa. Tuskin toki muuttuu nykyisten valtasuhteiden aikana.

Helpompaa olisi lähteä toki siitä että myönnettäisiin äänioikeus 16- ja 17-vuotiaille. Mutta nykyisellä ikärakenteella tuskin mikään muuttuisi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Äänioikeus 16-17 -vuotiaille tuskin Suomea auttaisi. Blogisti opiskellut alkeet päätöksien teoista ihan kelvollisesti. Bravo ja muussakin ymmärryksessä olisi toivonut samaa oppivaisuutta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Mahtaisiko tuo muuttaa juuri mitään? Kyllä osa nuoristakin ajattelee lyhytnäköisesti, ja toisaalta, kuten joku jo mainitsikin, aika monella iäkkäämmällä on lapsia, ja he ajattelevat (ja luultavasti myös äänestävät) pitkällä tähtäimellä lastensa parasta ajatellen. Ja löytyy sitä varmasti myös lapsettomiakin vanhuksia, jotka silti ajattelevat myös nuorison tulevaisuutta.

Mitä tuohon Brexit esimerkkiin tulee, niin on toki totta, että iäkkäämpien äänet ratkaisivat ja päätöksen vaikutusten kanssa joutuvat elämään vähemmistöksi jääneet nuoret, mutta kuka tietää, oliko äänestetty päätös hyvä vai huono, vai onko sillä oleellista vaikutusta ollenkaan?

Pekka Pylkkönen

Jep. Nimenomaan me nuoret meuhkaamme siitä mihin meillä on oikeus, välittämättä lainkaan siitä kuka laajentuvat oikeutemme kaikkeen maksaa.

Äänioikeutta ei pidä muuttaa vaan esimerkiksi tehdä veroilmoituksesta sellainen että kukin saa allokoida maksamansa verot haluamallaan tarkkuudella. Siinä olisi sitä suoraa demokratiaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eikös tuohon samaan päästä sillä, että luovutaan verotuksesta kokonaan?

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Susanna Kosken ja Virrin kaltaiset neropatit ovat lapsellisine ulostuloineen puheenvuoro pikemminkin sen puolesta, että kouluissa pitäisi opettaa enemmän loogisen ajattelun kykyä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Logiikasta ei tässä Virrin kirjoituksessa ole puutetta, vaan kysymys on puhtaasti moraalinen. On moraalinen valinta pitää yksi ääni per henkilö riippumatta siitä, minkä ikäinen, sukupuolinen, kuinka rikas, kuinka fiksu tai kuinka ahkera tuo henkilö on -periaatetta pyhänä. Eikä tuon periaatteen kyseenalaistamisessa ole mitään epäloogista. Se vain tuntuu monista vastenmieliseltä, koska niin on "aina" ollut.

Minusta ajatus siitä, että äänimäärä olisi verrannollinen siihen, kuinka kauan (oletettavasti) joutuu elämään äänestyksen tuloksen aikaansaamissa olosuhteissa, on itse asiassa ihan looginen. Tosin en usko sen käytännössä toimivan, koska kiistän Virrin oletuksen siitä, että riittävä osa nuorista osaisi ajatella sen pitkäjänteisemin kuin vanhuksetkaan.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Huomenta Esko. Kirjoituksesi oli niin innovatiivinen, ettei sitä voi olla suosittelematta.
Hyvä nuoret!
Ottakaa reippaasti valtaa ja alkakaa hoitaa asioita.
Totta tuo, kasvatus yhteiskuntaan tulisi aloittaa heti peruskoulussa ihan ala-asteelta.
Ehkä kiinnostus äänestämiseen ja yhteisten asioiden hoitamiseen tulisi luontaiseksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös se aloiteta neuvostomalliin jo päiväkodeissa ?

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Tämä on mielenkiintoinen avaus keskustapuolueelta näin kuntavaalien alla.

Toivon vilpittömästi Esko Nirrin ajatuksille enemmän tilaa maakuntien mediassa - minusta tämän tekstin voisi julkaista ihan sellaisenaan vaikka Maaseudun Tulevaisuudessa tai Ilkassa. Lisäksi tästä voisi tehdä oman vaaliesitteensä jaettavaksi keskustapuolueen kuntavaaliteltoilla ja kahvituvissa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

On tietenkin hyvä, että erilaisia vaihtoehtoja tuodaan esiin. Mutta kannattaa tosiaan varautua siihen, että jokainen idea ei aina ole sieltä parhaasta päästä.

Jos ylimääräisiä ääniä aiottaisiin tarjota, niin ensimmäiseksi antaisin sellaisen alaikäisten lasten äideille. Äidille siksi, että äidistä harvoin on epätietoisuutta. Ellei äiti ole elossa tai lapsi on adoptoitu, niin sitten pääasialliselle huoltajalle. Ja sitten periaatteella ääni / alaikäinen lapsi. Kymmenen lapsen lestadiolais- tai muslimiäidillä olisi 11 ääntä käytössään...

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tuohan voisi jopa muuten toimia, mutta olisi epätasa-arvoista antaa kaikki äänet äidille. Puolet alaikäisten äänistä äidille ja puolet isille?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En pidä puolikkaista äänistä, vaikka se teknisesti olisikin mahdollista. Voihan olla, että tuohon liittyisi perustuslaillisia tasa-arvoaongelmia. Mutta juuri koskaan ei saavuteta täysin tasa-arvoista ja oikeudenmukaista ratkaisua, jolloin yksinkertainen, ei ihan huono ratkaisu, on kannattava.

Jos alaikäisten lasten äänet tulisivat esille ensi sijassa äitien kautta, silloinkin varmaan löytyisi dynaaminen tasapainotila. Osalla perheistä isä käyttäisi käytännössä kaikki äänet, osa äideistä suosisi naisia ja osa ehdokkaista pyrkisi profiloitumaan sellaiseen politiikkaan, jota nuorten perheet, sekä isät että äidit, kannattavat.

Yliopisto-opiskelijoistakin yli puolet on naisia, joten ei voi edes tehdä johtopäätöstä, että lasten ääntä käyttäisi vähä-älyisempi sukupuoli.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #63

Yliopistossa opiskeleminen tai edes sieltä valmistuminen ei ole tae älykkyydelle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #64

Ei se myöskään sulje sitä pois... Ja väittäisin että asioilla on positiivinen korrelaatio, vaikka se ei yksilötason ekvivalenssi olekaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset