Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Nouseeko Suomi kasvuun pienistä puroista?

Menneellä viikolla on tullut pieniä positiivisia uutisia koskien Suomen taloudellisia näkymiä. Paljon puhuttu kiky-sopimus saatiin maaliin vesitettynä versiona yhdessä veronalennusten kanssa. Lisäksi kotimainen kysyntä on siivittänyt Suomen bruttokansantuotteen pieneen mutta positiiviseen kasvuun. Hallitus on myös onnistunut saamaan läpi päätöksiä pienistä, mutta positiivista norminpurkamisista mm. alkoholipolitiikassa. Myös yleisesti näyttää siltä, että merkkejä positiivisesta kehityksestä on ilmassa ja kuluttajien luottamus talouteen elpyy vähitellen. Suomen talouskriisi ei todellakaan ole ohi ja jäljet ovat rumat, mutta lähtökohdat ovat nyt paljon paremmat kuin esimerkiksi pari vuotta sitten.

Sanon kuitenkin suoraan, kilpailukykysopimus oli suuri pettymys. Se ei poistanut Suomen työelämän suurimpia ongelmia, joista keskeisin on korporaatioiden kyseenalaistamaton valta paitsi työelämässä niin samoin verotuksessa ja muissa asioissa myös niihin toimijoihin jotka eivät niihin kuulu. Lisäksi työllistämisen helpottamista sekä paikallista sopimista ei saatu eteenpäin kun työntekijäjärjestöt SAK etunenässä tuhosivat sen edellytykset. Mutta vaikka tulos oli laiha, pienetkin kevennykset työnantajan sivukuluihin saattavat antaa riittävän positiivisen signaalin että kovin jumissa olleet työmarkkinat saisivat lisää töitä.

Se riittävätkö nämä toimet ja ulkoiset tekijät nostamaan Suomea pitkittyneestä talouskurimuksesta jäävät nähtäväksi. Mutta fakta on se, että ilman talouskasvua ja parempaa työllisyystilannetta edessä on juustohöyläleikkausten sijaan kirvessavotta, jossa julkisen sektorin leikkauksia ei lasketa miljoonissa vaan peräti kymmenissä miljardeissa. Vaatimatonkin talouskasvu ja työllisyysasteen paraneminen auttaisi merkittävästi julkisen talouden tilannetta.

Hallitus on monelta osin edennyt aivan oikeaan suuntaan, joskin hitaammin kun on ollut toivottua. Aukioloaikojen ja alkoholilainsäädännön osalta muutokset ovat suhteellisen pieniä, mutta tärkeitä askelia oikeaan suuntaan. Vaikka olisin mieluusti nähnyt koko alkoholilainsäädännön purkamisen esimerkiksi poistamalla Alkon monopoliaseman kokonaan, niin ei se poista sitä tosiasiaa että suunta on nyt oikea. Turhasta säätelystä ja järjettömästä byrokratiasta ei päästä poliittisten realiteettien valossa eroon hetkessä. Uskon että alkoholilainsäädäntöä helpotetaan jatkossakin nykyisen hallituksen aikana, kun huomataan ettei turhat THL:n ja raittiusliikkeiden lietsomat pelot toteudukaan.

Seuraava suuri tavoite normienpurussa: perustulo. Onnea hallitukselle urakkaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Seuraava suuri tavoite normienpurussa: perustulo"

Niin, jospa se toteutuisikin normipurkupäämäärää noudatellen. On nimittäin suuri riski, että perustulosta tulee yksi byrokraattinen tukimuoto muiden rinnalle.

Jotain kosmeettista ehkä tosin poistetaan, mutta kun pitää ajatella erityisesti "pienituloisia", "opiskelijoita", "lapsiperheitä", "eläkeläisiä", "vammaisia", "työttömiä", "moniongelmaisia", "maahanmuuttajia", "maatalouden harjoittajia", "pienyrittäjiä", "yksinhuoltajia", "asunnottomia", j.n.e.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kieltämättä se minuakin pelottaa, kun KELA julkisesti kertoo raportissaan että opiskelijat ja muut nuoret yms. olisi hyvä jättää perustulon ulkopuolelle.

Toivotaan, että hallituksesta löytyy todellista halua luoda perustulo joka olisi tasa-arvoinen kaikille (täysi-ikäisille Suomen kansalaisille / sosiaaliturvaan oikeutetuille).

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ehdotan Sveitsin tuloksen innoittamana, että perustulosta järjestetään kansanäänestys. Sveitsiläiset eivät halua maksaa järjestelmästä koituvia lisäkuluja; tuskin suomalaisetkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset