Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Ruoanlaitto on kallis harrastus

Moniko suomalainen kuluttaa tuntikaupalla aikaansa kirjaimellisesti nälkäpalkalla, saamatta työstään eläkekassaansa karttumaan ja usein vielä huonommalla lopputuloksella. Teetkö sinä ruokaa kotona? Mietipä paljonko kotiruoan tekeminen oikeasti sinulle maksaa ja onko kyseessä riittävän miellyttävä rituaali että se voidaan laskea harrastukseksi? Ja jos oikeasti pidät ruoanlaitosta ja olet hyvä tekemään ruokaa etkä vielä työskentele ravintola-alalla, niin miksi et jakaisi osaamistasi ravintolayrittäjänä?

 

Ruoanlaitolla kotona omasta toimesta on lyhyt historia. Esimerkiksi muinaiset roomalaiset söivät ulkona, ja ainoastaan rikkaissa kodeissa ruoka valmistettiin kotona, palvelijoiden toimesta. Suomessa on outo ja kuihduttava periaate, jonka mukaan jokaisen ihmisen pitäisi tehdä oma ruokansa ja ravintolassa käyntiä muuten kuin lounasaikaan pidetään yhä ökyilynä. Kuitenkin suurin osa ihmisistä varmasti tienaa työssään paremman tuntipalkan jopa nettona kaikkien kulujen jälkeen kuin mitä ruoanlaitosta tulee hyötyä.

 

Helsingissä on paljon hyviä ja edullisia ravintoloita! Tue kotimaista yrittäjyyttä käymällä syömässä ulkona, nauti ruokailusta ja käytä ruoanlaitosta säästyvä asioihin joista pidät. Kehu hyviä ravintoloita myös ystävillesi. Itse aloitan tässä kehumalla muutamaa hyväksi kokemaani: Asian Woking Fast Food Itiksen Hansa-sillalla on pitkäaikainen suosikkini, edullista ja maukasta aasialaista. Piritorin kupeessa on myös pieni mutta hyvä kiinalainen Happy Garden. Elielinaukion lähellä on hinta-laatu-suhteeltaan loistava pihvi- ja hummeripaikka Woolshed. Myös pienestä ja kodikkaasta Cafe Brahesta Brahenkentän vierestä minulla on parin käynnin perusteella positiiviset kokemukset. Onko sinulla jotain hyvää ravintolaa mielessä, jota haluat suositella? Jätä ihmeessä kommenttikenttään suositus!

 

Mikäli kuitenkin teet ruokaa kotona esimerkiksi suuremmalle perheelle, kokeile ennakkoluulottomasti uusia, arkea helpottavia palveluja. Itse esimerkiksi autottomana olen kokenut ensimmäisen tilauskerran perusteella että netistä on todella helppoa ostaa myös ruokatuotteet kotiin. Hinnatkaan eivät ole ainakaan Citymarketin verkkokaupassa tavallista kivijalkakauppaa kalliimmat ja aikaa säästyy todella paljon. Valikoima tosin on huomattavasti pienempi, mutta pienet ostokset ja tuoretuotteet voi käydä ostamassa lähimarketista tarpeen mukaan. Toivottavasti S-ryhmä saa tulevaisuudessa Prisman tarjonnan ja hinnat omaan verkkokauppaansa, jolloin saadaan vähän päivittäistavaroiden verkkokauppaan uskottavaa kilpailua edes näiltä kahdelta suurelta toimijalta.

 

Suomessa valitettavasti verotus, työn sivukulut, yrittäjän kannalta kohtuuttoman huono sosiaaliturva, yrittämisen byrokratia ja muut esteet tekevät yrittämisestä raskasta. Näihin asioihin pitää puuttua! Perustulo korjaa yrittäjän sosiaaliturvaa, eläkemaksuja on kohtuullistettava tai työeläkejärjestelmä pitää muuttaa vapaaehtoiseksi ja yrittämistä Suomessa on helpotettava.

 

P. S. Jos olet HOK-Elannon jäsen etkä ole vielä äänestänyt, muistathan äänestä. Jos haluat tukea ajatuksiani edustajistossa niin 997 on hyvä numero. Netissä äänestäminen on helppoa ja äänestämällä osallistut myös 41 000 euron arvoisten lahjakorttien arvontaan. Äänestämään pääset tästä linkistä: https://www.s-kanava.fi/web/hok-elanto/osuuskauppavaalit

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Meikäläiselle ruuanlaitto on aika edullista. Eines mikroon ja 2 minuuttia odotellaan.

Aika harvalla ihmisellä on varaa syödä ravintolassa muuten kuin erikoistilanteissa. Mutta soisin lämpimästi myös muita ravintoloita kuin bonuskorttiravointoloita. Bonuskorttikaupat ja duapoli on syöpä tässä maassa.

Mutta onnea vaaleihin, ei siinä mitään.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Joo itsekin rehellisesti sanoen kartan ketjumestoja koska niissä yleensä huono hinta-laatu-suhde. Monet pienet ja vähän tunnetut paikat ovat todellisia helmiä, joille soisi enemmän näkyvyyttä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Virri ei tunnu tietävän mitään tavallisten ihmisten arjesta. Ei lapsiperheiden elämästä ruuankulutuksesta yhtään mitään. Lisäksi hänellä ei ole minkäänlaista ymmärrystä pienituloisten työttömien ja rläkeläisten elämästä.

Virri menköön puolestani syömään ravintolaan vaikka joka ainoa päivä. Mutta itse en häntä valitsisi mistään hinnasta Osuuskaupan päättäviin elimiin ajamaan "kuluttajien" asiaa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Hienosti kommentoitu. Kaikki eivät voi olla yhtä kaikkitietävän viisaita kuin Pekka Lukkala.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tavallisen ihmisen arki ja elämä on useimmille meistä tuttua. Siihen ei tarvita mitään kaikentietävyyttä. Mutta ei näköjään Esko Virrille?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #6

Enköhän minä huomattavasti enemmän tiedä nuorten aikuisten arjesta kuin sinä. Toisaalta varmasti tiedät eläkeläisten arjesta enemmän.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Tietosi on hatara. Minulla on neljä lasta ja kolme lapsenlasta. Uskon tietäväni niin opiskelijoiden kuin lapsiperheiden asemasta riittävästi pystyäkseni muodostamaan asiasta oman mielipiteeni.

Johanna Virtanen

"Ruoanlaitolla kotona omasta toimesta on lyhyt historia. Esimerkiksi muinaiset roomalaiset söivät ulkona, ja ainoastaan rikkaissa kodeissa ruoka valmistettiin kotona, palvelijoiden toimesta. "

Nyt oikeesti hei.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Niinhän se menee, että jos ei ole varaa tehdä kotona ruokaa, niin voi aina mennä ravintolaan syömään tai ostaa pahimpaan nälkäänsä leivoksia leipomosta. Hyviä neuvoja arjen ongelmissa painiville.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Esko, säälin sinua uusavuttomuudessasi!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Säälin sinua vanhanaikaisuudessasi. Tosin se mistä paremmasta ei tiedä, ei usein haittaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Uskon, etten sääliäsi tarvitse. Olen sen verran tukevalla pohjalla ajatuksissani sinuun verrattuna.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Imeväisiä, sylivauvoja ja kolmivuotiaita uhmaikäisiä saattaa monessa perheessä olla aika rasittavaa kuskata joka päivä ravintolaan. Ehkäpä heidän pitäisi yrittää moista, kun näin asiantunteva kehoitus on annettu.

Pekka Iiskonmaki

#12
Jos ei muuhun käytä rahaa. Asumisen ja autoilun jälkeen jää rahaa kaurapuuroon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"... jää rahaa kaurapuuroon."

Olet aika optimisti, ei tuo aina pidä paikkaansa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Farseer" on kyl tässä asiassa aika likinäköinen. Teksti oli niin kaukana monen lapsiperheen ja nuoren todellisuudesta, että ihan pahaa tekee heidän puolestaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Virrin näkemykset ovat sen verran kaukana nuorten ja lapsiperheiden todellisuudesta, ettei voi kuin ihmetellä.

Pekka Iiskonmaki

''Ruoanlaitolla kotona omasta toimesta on lyhyt historia. Esimerkiksi muinaiset roomalaiset söivät ulkona, ja ainoastaan rikkaissa kodeissa ruoka valmistettiin kotona, palvelijoiden toimesta.''

Suomessa ruoka on verotettu ravintoloissa sellaisiin hintoihin, että kuukauden palkka riittää viikon ruokailuun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Meinaatko, että riittää viikoksi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä, vaikkapa kaksilapsiselle pienten lasten vanhemmille.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minulla ainakin on myös se pragmaattinen syy, että saan kotona parempaa ruokaa kuin useimmissa ravintoloissa. Lisäksi on täsmällinen tieto ruokaan käytetyistä raaka-aineista. Voita ja kermaakin voi käyttää juuri niin paljon kuin haluaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vaimoni sanoo, että minä voitan kokkaustaidollani lähes kaikkia ravintolat ja annokset ovat runsaita ja vielä halvempia!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkäpä se falukorv maistuu kotona maukkaammalta kuin lunchrestaurangin självbetjäning -tiskiltä ostettuna.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Otan osaa, jos et kunnon ruokia tunne!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25
Kauko Aatos

Moniko suomalainen kuluttaa tuntikaupalla aikaansa kirjaimellisesti nälkäpalkalla, saamatta työstään eläkekassaansa karttumaan ja usein vielä huonommalla lopputuloksella. Teetkö sinä ruokaa kotona?

Ja siellä ravintolassa ei sitten tarvitsisi muka odottaa. Joskus kotona on odotettu kypsymistä mutta pari kertaa on raivo tullut noin 1-1,5 tunnin kohdalla ravintolassa kun on viimeinkin tulleet -väärät.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Se oli varmaan viimeinen jonotus sitten siinä ravintolassa? Onhan noita huonoja kokemuksia itselläkin, mut pyrin ennen ravintolaan menoa selvittämään että onko ko. ravintolaa kehuttu vaiko haukuttu (fb-palaute, eat.fi yms.). Hyvä kello kuuluu kauas, huono kello vielä kauemmaksi.

Teen toki välillä. En yleensä mitään minkä valmistaminen vaatii aktiivista hellan luona olemista yli 10 minuuttia.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Asian Wok and Grill on mukava pieni aasialainen ruokapaikka vanhalla linja-autoasemamlla, rakennuksen Forumin-puoleisessa päässä. Hinnatkaan eivät ole järin pahoja. Erityisesti sipulikana ja pho-keitto ovat erittäin herkullisia annoksia. Ensinmainittu on usein tarjouksessa, halvimmillaan irtoaa 6,5 € hintaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sillä 6,5 eurolla saisi kotona itse tehtynä vähintään kolme ateriaa. Kun tekee kerralla enemmän, säästää. Jotta ei olisi joka päivä sama ruokalista, sitä varten on pakastin, josta voi sitten halutessaan poimia sellaisen annoksen jonka haluaa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Täytyy ehdottomasti käydä testaamassa joku päivä kun käyn keskustassa. Sipulikana on myös oikein hyvää tuolla Itiksen Asian Woking Fast Foodissa ja se lähtee joskus viidellä eurolla siellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset