Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Seitsemän teesiäni HOK-Elannon vaaleihin

Tämä kevät on ollut täynnä osuuskauppojen vaaleja. Huomenna 18.4 alkaa äänestys HOK-Elannon osalta, ja se päättyy 29.4. Vaaleissa valitaan 60 jäsentää edustajistoon yli tuhannen ehdokkaan joukosta. Edustajisto käyttää ylintä päätäntävaltaa osuuskaupassa ja valitsee hallintoneuvoston jäsenet. Olen ehdolla edustajistoon numerolla 997.

 

Tässä seitsemän keihäänkärkeä joita lupaan edustajistossa ajaa jos minut valitaan:

 

1) Hyötyä asiakasomistajille – parempi bonustaulukko

 

HOK-Elannon bonustaulukkoa on parannettava. Nykyisellään osuuskaupan bonukset suosivat suuria ja varakkaita perhekuntia mikä on nurinkurista ottaen huomioon että pk-seudulla asuu eniten yksinasuvia. Jatkossa pienemmilläkin ostoksilla tulee saada paremmin bonusta.

 

2) Hyötyä asiakasomistajille – enemmän korkoa osuusmaksulle

 

Osuuskaupan talouden niin salliessa osuusmaksulle maksettavaa korkoa on korotettava. Mieluiten aina 20 prosenttiin (20 euroa 100 euron osuusmaksulle) asti.

 

3) Kotimaisille tuotteille etulyöntiasema – enemmän lähituotantoa kauppoihin

 

Suomalaista tuotantoa on suosittava, ja tuottajien kiusaaminen järjettömillä halpuutuskampanjoilla on törkeätä suuren markkinaosuuden väärinkäyttöä. Jatkossa HOK-Elannon tulee suosia lähi- ja kotimaista tuotantoa ja kantaa vastuunsa suomalaisen ruokateollisuuden tulevaisuudesta. Puhtaan ja kotimaisen ruoan suosiminen on paitsi vastuunkantoa, myös parasta ympäristöpolitiikkaa.

 

4) Ei enää Venäjän-seikkailuja ja tarkempaa taloudenpitoa

 

Valtakunnallisesti osuuskauppa on menettänyt valtavasti rahaa etenkin Venäjälle suuntautuneissa seikkailuissaan. Tappiolliset toiminnot on ulkomailla lopetettava ja jatkossa harkittava tarkasti vastaavia investointeja. En tiedä missä määrin tarkemmin nämä seikkailut ovat menneet HOK-Elannon ja mitkä Suomen Osuuskaupan pillin mukaan, mutta jatkossa HOK-Elannon pitää suhtautua tällaisiin projekteihin erittäin kriittisesti.

 

Tulen myöskin tekemään parhaani etsiessäni tehostettavaa osuuskaupan toiminnassa. Mielestäni esimerkiksi osuuskaupan päätös paperisista bonuslapuista luopumiseksi on hyvä, joskin se olisi pitänyt toteuttaa jo vuosia sitten. Osuuskaupassa on varmasti jäljellä lukemattomia muitakin rahareikiä, jotka pitäisi mahdollisimman nopeasti tukkia.

 

5) Pääkaupunkiseudulle toimiva kotiinkuljetuspalvelu hyvällä valikoimalla ja kohtuullisilla hinnoilla

 

On surullista, että HOK-Elannolla ei ole tarjota supistetun Alepan valikoimaa ja hintatasoa parempaa valikoimaa edes Helsingin kantakaupunkiin. Tähän on tultava muutos: osuuskaupan on palveltava kiireisiä asiakkaitaan paremmin, sillä muuten he pakenevat paremman palvelun takaaviin ketjuihin. Alepa Kauppakassista on siirryttävä yksinomaan Prisma Kauppakassiin.

 

6) HOK-Elannon on kehitettävä verkkokauppatoimintojaan voimakkaasti

 

Osin edelliseen viitaten osuuskaupan on tultava 2000-luvulle ja tuotava koko valikoimansa asiakkaiden nähtäville verkkoon. Verkkosivuja ja liikkeiden omia sivuja on kehitettävä vastaavaan paremmin nykypäivää. Tarvittaessa järjestelmiä on päivitettävä tähän muutokseen ja lisäksi nykyistä S-Mobiilia on kehitettävä ja hyödynnettävä.

 

7) Aukioloajat ja palvelut asiakkaiden tarpeiden mukaan

 

Jatkossa osuuskaupan tulee räätälöidä valikoimansa, aukioloaikansa ja palvelunsa asiakkaiden tarpeiden mukaan. Vanhusten asuttamissa nukkumalähiöissä ei ole tarvetta 24/7 auki oleville kaupoille, mutta keskeisille paikoille tulee saada enemmän ympäri vuorokauden auki olevia palveluita. Osuuskaupan tulee myös aktiivisesti ajaa yhteiskunnallisessa keskustelussa kauppojen alkoholimyynnin ja ravintoloiden aukioloaikojen vapauttamista.

 

Osaltaan tämä tarkoittaa, että pysyvästi tappiolle jääviä liikkeitä ja toimintoja pitää rohkeasti lakkauttaa samalla kun uusia ja tuottavia luodaan. Osuuskaupan on kehityttävä jatkuvasti sen sijaan että seisotaan edistyksen jarruna.

 

Numero on 997, jos haluatte osaavalle, motivoituneelle ja kyvykkäälle ehdokkaalle äänenne antaa. Vaalikone ja vastaukseni

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Eero Mattila

No ensimmäinen periaatteellinen asia on että osuuskunnassa kaikki jäsenet ovat osuuskuntalain mukaan tasavertaisia. Edustajiston ei siis pitäisi missään nimessä saada käyttöönsä minkäänlaisia alennuskortteja.
- Kokouspalkkiot ovat asia erikseen. Jäsenkorttia koskevat edut tulee kaikilla jäsenillä olla samat.

- Osuuskunnan tarkoituksena ei sääntöjen mukaan ole voitontavoittelu Osuuskunnalle vaan mahdollisimman edullisten ja laadukkaiden palveluiden tuotanto jäsenille. Voittorahojen pumppaaminen Venäjälle on selkeä merkki siitä, että myyntikatteet ovat perusteettomasti liian korkeat. Joko tuotteista pitää maksaa enemmän niiden tuottajille tai sitten hintoja pitää alentaa reilusti. "Halpuutus" kampanjan tapainen huijaus, jossa alennetaan ylisuuria myyntikatteita tulisi lopettaa epärehellisenä ja asettaa myyntikatteet kohtuulliselle tasolle.

Toivottavasti edustajistoon saadaan ihmisiä, jotka ajattelevat oman etunsa sijaan osuuskunnan jäsenten etuja.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En ole ihan varma mikä on HOK-Elannon tilanne noiden edustajiston alennusten suhteen. Muistan että ainakin jotkin osuuskaupat olisivat niistä luopuneet, enkä löydä ajankohtaista tietoa asiasta. Nuo alennukset ovat vähän kaksiteräinen miekka, toisaalta ymmärrän että halutaan sitouttaa edustajisto käyttämään enemmän S-ryhmän palveluita mutta onko niistä todellista hyötyä. Tuskin.

Osuuskunta voi toki tuottaa voittoa, vaikka päätarkoitus onkin tarjota hyvät palvelut käypään hintaan omistajajäsenille. Tuo voitto kuitenkin tulee jakaa omistajille pääoman korkoina ja toki mahdollisina investointeina palvelujen parantamiseksi eikä siten että raha hassataan kaiken maailman hölmöihin sijoituksiin. Toki tässä taloustilanteessa etenkin peruselintarvikkeiden hinnat tulisi osuuskaupassa pitää kohtuullisella tasolla. Samaan aikaan takaamalla tuottajille kohtuulliset hinnat tuotteistaan.

Ihan fiilispohjalta osuuskauppojen edustajistoissa on se ongelma, että suuri osa edustajiston jäsenistä on etenkin HOK-Elannossa kiireisiä kansanedustajia tai muita silmäätekeviä, jotka käyvät kokouksissa vain nappaamassa kokouspalkkiot sen sijaan että tutustuivat asiakirjoihin ja ohjeistaisivat sekä tarvittaessa ojentaisivat hallintoneuvostoa. Demokratian huono puoli, valta ja tehtävät kerääntyvät harvoille.

Eero Mattila

On hienoa, että nuorena ihmisenä olet kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Ja asia on juurikin noin kuin viimeisessä kappaleessa kirjoitat. Normaalien suomalaisten työssäkäyvien ihmisten sijaan edustajisto on nykyisin miehitetty kansanedustajilla, joita kiinnostaa lähinnä kokouspalkkio sekä erityinen alennuskortti.

Joidenkin jäsenten nostaminen erityisasemaa on kuitenkin selkeästi osuuskuntalain vastaista. Osuuskunnan keskeinen periaate on tasa-arvo sekä mies ja ääni -periaate. Valtaa ei pitäisi keskittää eikä mitään jäsenryhmää suosia. Jos jotain etuja tavoitellaan, niitä tavoitellaan aina koko jäsenkunnalle ei millekään erityisryhmille erikseen.

Osuuskunta voi toki tuottaa voittoa, mutta voiton tavoitteleminen ei ole osuuskunnan päätehtävä (päinvastoin kuin osakeyhtiö). Osuuskunnan tarkoitus on tuottaa palvelua jäsenille. HOK-Elannon tehtävä on välittää laadukkaita tuotteita viljelijöiltä ja muilta tavarantoimittajilta ostaville asiakkaille.

Voiton jakamisen sijaan osuuskunnan toiminnan tulisi keskittyä palvelutuotantoon - kuunnella jäsenkuntaa ja tarjota jos niin halutaan esim. noita sinun esiin nostamiasi kotiinkuljetuksia. Myyntikatteella katetaan toiminnan kulut - mitään extraa ei pitäisi katteeseen lisätä, koska se on jäsenten edun vastaista.

Olisikin hyvä selvittää millainen hinnoittelupolitiikka HOK-Elannossa on esim. ulkomaisten ja kotimaisten elintarvikkeiden suhteen? Onko myyntikate sama esim. ulkomaisella ja kotimaisella tomaatilla?

- Tähän mennessä olet paras ehdokas, minkä tiedän!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Itseäni kyllä kiinnostaa miten todellisuudessa HOK-Elannossa eri tuotteet kilpailutetaan ja otetaan valikoimiin. Kaikenlaista huhua ja kuulopuhetta kuultu, mutta olisi jännä päästä näkemään mitä osuuskaupan korusanojen taakse piiloutuu.

Jotenkin veikkaan että esimerkiksi paikallisten pientuottajien ja muiden osalta HOK-Elanto voisi tehdä enemmän. Etenkin jos verkkokauppaa uudistetaan ja virtaviivaistetaan, ja tuodaan kausituotteet esille sitä kautta kaikille asiakkaille eikä vain yksittäisiin kauppoihin.

Toisaalta voidaan kyllä miettiä perusteellisesti että onko taloudellisesti järkevää myydä lukemattoman montaa erimerkkistä vessa- ja talouspaperia joka liikkeessa? Melkoisesti tilaa tuollaiset tuotteet liikkeessä vievät.

Eero Mattila

- Ikävä kyllä edustajiston vaali on politisoitunut. Kansanedustajat kärkkyvät siellä vaali-ilmoituksiin tai seminaareihin rahaa...60 edustajan paikkaa on jaettu puolueille. Vastikkeeksi puolueet saavat 50 000 euroa rahaa.

"HOK-Elannon edustajistossa ja vaaleissa ovat mukana lähes kaikki toimialueella vaikuttavat poliittiset ryhmittymät. HOK-Elanto myös tukee näitä ryhmiä rahallisesti ja tuen suuruus määräytyy edustajiston voimasuhteiden mukaisesti. Tuki on aina vastikkeellista ja se suunnataan lehti-ilmoitteluun."

Nykyinen edustajiston kokoonpano:
https://www.s-kanava.fi/web/hok-elanto/yrityksesta...
HOK-Elannon säännöt:
https://www.s-kanava.fi/documents/15510/0/S%C3%A4%...

Edustajistoryhmien tuki 2014
(tilanne 31.12.2014)
Ryhmä Kohde Määrä Yhteensä Paikat Osuus
SDP Ilmoitukset 10 839 10 839 17 14 167
Kokoomus Ilmoitukset 14 167 14 167 17 14 167
Vihreät Ilmoitukset 7 900 7 900 6 5 000
Vasemmistoliitto Ilmoitukset 3 729 3 729 6 5 000
Keskusta 0 0 3 2 500
RKP Ilmoitukset 0 0 2 1 670
SKP Ilmoitukset - 798 1 833
Ryhmät yhteensä 31 489 60 50 000

Lopuksi veilä Osuuskuntalain 7§
7 §
"Yhdenvertaisuus

Kaikilla jäsenillä on osuuskunnassa yhtäläiset oikeudet, jollei tässä laissa säädetä tai säännöissä määrätä toisin. Kaikki osuudet ja osakkeet tuottavat osuuskunnassa yhtäläiset oikeudet, jollei tässä laissa säädetä tai säännöissä määrätä toisin. Osuuskunnan kokous, edustajisto, hallitus, toimitusjohtaja taikka hallintoneuvosto ei saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan jäsenelle tai muulle epäoikeutettua etua osuuskunnan taikka toisen jäsenen tai osuuden tai osakkeen omistajan kustannuksella."

Edustajiston jäsenelle myönnetty erityisalennuskortti on siis yksiselitteisesti Osuuskuntalain vastainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset