Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Pakolaiskriisin luomat riskit on huomioitava politiikassa

Polisi on vahvistanut että Kölnin joukkoraiskauksiin johtaneet uudenvuoden mellakoille on ollut vastaavaa toimintaa myös Suomessa. Tämä osoittaa osaltaan, että turvapaikanhakijoiden aiheuttamat turvallisuushaasteet on otettava vakavasti. Myös poliisien katupartioon käyttämiä resursseja on sen vuoksi väliaikaisesti syytä lisätä. Hysteriaan ei ole tarvetta, mutta vähintään yhtä vaarallista on asioiden lakaiseminen maton alle.

Toivoisin että ihmiset omalta osaltaan jättäisivät hysteerisesti postaamatta koko ajan leviäviä juttuja mm. muutaman kylähullun suorittamasta "katupartiosta". Niillä pyritään joidenkin tahojen osalta viemään huomiota yhteiskuntaa vaarantavilta todellisilta uhilta ja tekemään kaikista maahanmuuton lieveilmiöihin kriittisesti suhtautuvista äänistä olkiukkoja, jotka voidaan sitten helposti tehdä naurunalaiseksi. Samalla toivon, että ihmiset suorittaisivat edes jotain auttavaa mediakriittisyyttä ja jättäisivät myös MV-"lehden" kaltaisen roskan pois levityksestä.

Pakolaistilanne on haasteellinen mutta ei korjaamaton, ja siihen pitää etsiä ratkaisuja. Myös toimittajilla on vastuu asiassa siitä, että mediasta ei tule pelkästään vain äärimielipiteitä julistavaa kanavaa. Tähän mennessä uutisointi ei ole antanut aihetta suureen optimismiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suomen poliisi oli varautunut hyvin uuden vuoden aattona ja onnistui estämään Kölnin kaltaista rikollista toimintaa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Siitä vastaaville poliiseille ja heidän esimiehilleen toki kuuluu kiitos hyvästä työstä. Ei tässä heitä kritisoitukaan.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Aika "stone cold" tuo tilannekuvasi. Ei ole aivan jokapäiväistä - eikä edes jokauudenvuodenaattoista -, että poliisi joutuu laittamaan liikkeelle vastaavan määrän partioita.

    "– Ennakkotiedot olivat sellaiset, että osa on tulossa kaupunkiin pahat mielessä. Sen takia varauduttiin niin vahvasti kuin oli varauduttu, Koskimäki sanoo."

Koskahan yritetään keppostella seuraavan kerran?

"Kyllä ne suomalaisetkin" -kortti ei tässä tapauksessa oikein käy.

Niko Sillanpää

"Tämä osoittaa osaltaan, että turvapaikanhakijoiden aiheuttamat turvallisuushaasteet on otettava vakavasti."

Luulin, että ne olisi voitu ottaa vakavasti viimeistään Pariisin jälkeen:

"The holder of a Syrian passport found near the body of one of the gunmen who died in Friday night's attacks in Paris was registered as a refugee in several European countries last month, authorities said.

Greece identified the man as 25-year old Ahmad Almohammad, from the northwestern Syrian city of Idlib, and said he had entered Europe through the Greek island of Leros, where he was processed on Oct. 3."

http://www.reuters.com/article/us-france-shooting-...

Mutta emmeköhän me Esko tiedä molemmat jo lähtökohtaisesti, että lienee aivan sama mitä tapahtuu, kansainvälinen suojelu / turvapaikanhakuoikeus on niin pyhä lehmä, että suomalainen sormi suussaan käsiä heilutteleva, Saksalle ja Ruotsille miellyttämisen haluinen tai sitten fanaattisesti idealistinen tai vaihtoehtoisesti uskonnollisesti fundamentalistinen nykypoliitikko ei tule tekemään asialle tasan tarkkaan yhtään mitään konkreettista.

Paitsi tietysti pahentaa tilannetta poliisitoimen ja muun kansallisen turvallisuuden leikkauksilla ja sallimalla kansainvaelluksen jatkua.

Ei, vaikka jo Pohjoismaistakin, Norjasta ja Tanskasta, eturivin poliitikot ovat ottaneet pöydälle turvapaikanhakuoikeuden avaamisen ja muuttamisen vastaamaan nykytilannetta ja _meidän etujamme_.

Norjasta ja Tanskasta! Ottakaa nyt jo hitto vie asiasta koppi kansainvälisellä areenalla!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Saksan tapauksessa kuka tahansa historiaa tunteva reaalipoliitikko tajuaa ettei sen maan historialla ja traumoilla maan pakolaispolitiikkaa pystytä ohjaamaan järjellä, vaan pelkällä tunteella. Ranskakin on osoittanut jo ennen terrori-iskuja kykenemistä järkiperäisempään ajatteluun, mikä kertoo jo paljon (yleisesti kun maa on järkipolitiikasta kaukana kuvitellessaan edelleen olevansa maailman keskipiste ja suurvalta).

Valitettavasti Suomessa reaalipoliitikkoja ei ole kovin montaa. Ja hekään eivät voi asioita sanoa suoraan, kun aina löytyy tahallaan väärinymmärtäjiä jotka ovat blogeja lukemassa omasta kuplastaan kuin piru raamattua.

Niko Sillanpää

Suomessa on potentiaalisia jalat maassa -reaalipoliitikkoja vaikka kuinka ja monta, jo perinteisestikin. Niin on muuten laskutikkumaa Saksassakin. Nyt vain puuttuu uskallusta, enkä edes ymmärrä enää tässä tilanteessa, että miksi.

Pelkäävätkö he, että sosiaalitäti tulee Biafra-kuvastoa heilutellen sanomaan, että "yhyhyy, olet paha ihminen" ja laitavasemmistoprofessori paasaamaan "mutku ihmisoikeus"? Mutta kuka tässä tilanteessa enää sellaisesta välittää, kiljukoot halunsa kyllyydestä, kenenkään ei tarvitse kuunnella.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #7

Todennäköisesti suurin pelko eikä missään tapauksessa aiheeton on se, että joku toimittaja ottaa silmätikukseen ja pamauttaa jollain verukkeella "suuren skandaalin" jonka todellisuusaste on 0.

Näitähän Suomessa valitettavasti on riittänyt. Kyllä roskamediallekin pitäisi suitset asettaa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #9

Nuo voi spinnata sosiaalisessa mediassa nykyään omaan suuntaansa.

Toimittajat olivat jo vanhastaan yksi inhotuimmista ammattikunnista ja inho ei ainakaan ole kuluneen vuoden aikana vähentynyt.

Julkisuuspeli ratkaistaan nykyään verkossa, kuten viimeinen puoli vuotta on osoittanut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7
Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #19

Avata kansainvälinen suojelu ja heikentää kyseisiä oikeuksia tai esim. viedä ne kokonaan pois köyhien maiden kansalaisilta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23

Pitääkö rikkaiden maiden köyhillä olla ihmisoikeuksia?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #24

Mitä kunkin maan perustus- ym. muut lait sitten takaavatkin. Meidän tehtävämme ei ole tuottaa kehitysmaalaisille ihmisoikeuksia, vaan he tekevät sen itse tai sitten jäävät ilman.

Ei voi olla sellaista tilannetta, jossa ei-vertaisillamme on juridisperustaisia, taloudellisia seurauksia generoivia subjektiivisia oikeuksia meitä kohtaan. Kansainvälinen suojelu on tällä hetkellä sellainen oikeus. Siksi se pitää poistaa universaalina ja korvata esim. kahdenkeskeisillä tai monenkeskeisillä (esim. EU) sopimuksilla. Muut jäävät sitten ulkopuolelle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #26

Olemme hyväksyneet YK:n laatimat ihmisoikeudet.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #27

Kyseessä on julistus, jonka allekirjoittajia ovat valtiot. Julistus käsittelee valtion ja kansalaistensa suhteita, ei valtion ja koko planeetan ihmisten tai valtioiden keskinäisiä suhteita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #28

Valtiot ovat allekirjoittaneet julistuksen ja sitoutuneet noudattamaan sitä aluellaan kansalaisuudesta riippumatta. Suomi on myös allekirjoittanut YK:n pakolaissopimuksen.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Asiallinen blogikirjoitus, mutta ihmeellinen Saksa-kommentti.

Kuten Puheenvuoron kommenteistakin voi lukea, Saksassa käydään koko laajaa keskustelua ongelmista järjellä:

Esim eilen 6.1. Kristillisdemokraattien puheenjohtajan sijainen Julia Klöckner (CDU) halusi debattia muslimikulttuurin väkivaltaa oikeuttavasta miehisyysnormista, ja Saksan Liittotasavallan perheministeri Manuela Schwesig (SPD, sosiaalidemokraatti) totesi, että miesten eikä naisten tulee muuttaa käytöstään ja että jos jokin tietty ryhmä ei osoita mitään kunnioitusta naisia kohtaan, se on sanottava suoraan.

Uusimmassa uutisessa voidaan lukea, että suurin osa Kölnin naisten ahdistelijoista on juuri äskettäin maahantulleita turvapaikanhakijoita ja nimenomaan syyrialaisia:

"Die Personenkontrollen ergaben, berichten Kölner Polizisten weiter: "Nur bei einer kleinen Minderheit handelte es sich um Nordafrikaner, beim Großteil der Kontrollierten um Syrer."
(Die Welt Aktualisiert vor 9 Minuten - "Die meisten waren frisch eingereiste Asylbewerber")

Suomessa suuri ongelma ja keskustelunaihe olisi tämän asian kertominen julkisuudessa - sopiiko tiedotusvälineissä kertoa rikoksesta epäiltyjen statusta turvapaikanhakijoina ja sekä useimpien alkuperämaata - Suomessa keskusteltaisiin vain siitä, onko tämän kertominen perusteltua vai tuotetaanko sillä (kertomisella) ennakkoluuloja ja rasismia...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suomessa turvallisuushaasteet on koko ajan otettu huomioon.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Tässä on toinen uutinen samasta asiasta.

"Helsingin poliisi ja muun muassa sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ovat kertoneet, että Helsingissä epäiltiin alustavasti Kölnin kaltaista toimintaa. Kölnissä jopa tuhat pieniin ryhmiin jakautunutta ulkomaalaistaustaista miestä ahdisteli naisia ja ryösti heiltä tavaroita uudenvuodenaattona.

Helsingin poliisin epäilyt liittyivät Kirkkonummella vastaaottokeskuksessa uudenvuodenaattona tehtyihin turvapaikanhakijoiden pidätyksiin. Nykyisten tietojen valossa tilanne ei kuitenkaan ollut niin vakava kuin alustavasti uskottiin."

http://yle.fi/uutiset/krpn_tutkinnanjohtaja_suomes...

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

http://yle.fi/uutiset/krpn_tutkinnanjohtaja_suomes...

KRP:n tutkinnanjohtaja: Suomessa ei suunniteltu vastaavaa kuin Kölnissä

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ehkä ei samaa kuin Kölnissä, mutta mitä helevettiä tekee 1000 Irakilaista asemalla uudenvuodenaattona? Ai niin ne oli varmaan vain viettämässää uuttavuotta, miksiköhän poliisi siellä sitten oli niin vahvasti läsnä ja pidätti useita henkilöitä.

Olkoon syy mikä vaan, niin ei kovin hieno tapahtuma kuitenkaan.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

Halusin vain tuoda esiin, että "Polisi on vahvistanut että Kölnin joukkoraiskauksiin johtaneet uudenvuoden mellakoille on ollut vastaavaa toimintaa myös Suomessa" on vanhentunutta tietoa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema Vastaus kommenttiin #14

"– Esitutkinnassa ei ole käynyt ilmi mitään sellaista, joka antaisi aiheen uskoa nyt näin jälkikäteen, että Suomessa olisi suunniteltu samanlaista laajamittaista tapahtumaa kuin Kölnissä, Elfgren toteaa."

Ei varmaankaan a) "samanlaista" - b) (yhtä)"laajamittaista", ainahan asioilla ja suunnitelmilla on eroja, eikä Kölnin "laajamittaisuus" edes onnistuisi Helsingissä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se että KRP ei ole löytänyt yhteyksiä Aavarannassa pidätettyjen ja Kölnin tapahtumien välillä ei todista, että irakilaisten kerääntyminen myös muulta maasta Helsingin asematunneliin olisi liittynyt johonkin kansainvälisesti organisoituun toimintaan. Myös Ruotsissa oli vastaavia tapauksia kuin Kölnissä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Nyt on 7.1, vasta kun tieto alkoi levitä somessa media avasi sanaisen arkkunsa. Näin teki poliisikin. Mitä tässä maassa oikein tapahtuu.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kieltämättä kesästä asti näissä asioissa on tuntunut kuin median tiedot tulisivat jonkin sensuuriviraston käsittelyn jälkeen aina viiveellä. Se tuntuu kummalliselta, kuin lukisi vanhoja lehtiä, eikä minkäänlaista tutkivaa otetta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Esko "Toivoisin että ihmiset omalta osaltaan jättäisivät hysteerisesti postaamatta koko ajan leviäviä juttuja mm. muutaman kylähullun suorittamasta "katupartiosta". Niillä pyritään joidenkin tahojen osalta viemään huomiota yhteiskuntaa vaarantavilta todellisilta uhilta..."

Tätä minäkin olen ihmetellyt. Mikä ihme saa jotkut jatkuvasti kirjoittelemaan näistä katupartioista? Kunhan nyt nähtäisiin edes ensimmäinen tilanne, jota he ovat olleet ratkaisemassa omalla olemassaolollaan. En osaa oikein pelätä heidän aiheuttamiaan häiriötä, ennen kuin toisin todistetaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

" Katupartioinnin nimissä toimiminen sisältää ääriajattelun piirteitä ja aineksia, katsoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.).
– Se ei välttämättä turvallisuutta lisää..."

Riippuu tietysti siitä mitä katupartiot katsovat asiakseen tehdä, jos näkevät minkä tahansa miesjoukon ahdistelevan naisia? Jos, kuten oletan, he vain menevät rauhanomaisesti väliin, niin silloinhan se on ihan hyvä juttu. Tätähän uutena vuotena Kölnissäkin ahdistellut naiset toivoivat, mutta poliiseja oli liian vähän ja väärässä paikassa.

Jos itse ajattelen omaa suhtautumistani, jos joutuisin saman tilanteeseen, että kolmekymmentä kundia olisi ringissä ympärilläni minua kopeloimassa, niin totta maar olisi kiitollinen, jos edes joku minua auttaisi. Voisin jopa suojelusta maksaakin, jos tämän kaltainen tilanne olisi oikeasti mahdollinen myöskin Suomessa.

Minulle olisi silloin ihan sama ketä minua auttaisi...vaikka olisi itse pääpirukin:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset