Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Tuhosiko Alkon monopoli Suomen Lähikaupan?

Kesko on ilmoittanut ostavansa Suomen Lähikaupan. Vuosikymmeniä laskusuunnassa ollut, nyt Suomen neljänneksi suurimman kauppaketjun siirtyminen Keskolle sementoi duopolia jonka ainoaksi haastajaksi jää nyt Lidl. Siwat ja Valintatalot siirtyvät näin Suomen toiseksi suurimmalle kauppaketjulle.

 

Kaupan keskittyminen tällä tapaa on periaatteessa huono asia. Mutta Suomen Lähikauppa on kitunut henkitoreissaan vuosikausia olematta mikään realistinen kilpailutekijä. Toivottavasti (etenkin) Lidl ja K-ryhmä saavat edes S-ryhmän hegemoniaa edes hieman hillittyä. Siwoista voi tulla esimerkiksi pk-seudulla uskottava kilpailija nyt Alepoille, jotka dominoivat lähikauppojen tilannetta. Osa Siwoista varmasti lakkautetaan, mutta uudet kauppapaikat parantavat Keskon mahdollisuuttaa haastaa pienten yksiköiden tasolla S-ryhmän uhkaavaa hegemoniaa.

 

Mainittakoon, että olisi mielenkiintoista tietää kuinka kilpailutilanne olisi erilainen, mikäli meillä ei olisi ollut vuosikausia monella tavalla kestämätöntä Alkon monopolia johdattamassa kansalaisia S-ryhmän kauppakeskuksiin. Nyt viimeistään poliitikkojen tulisi ryhtyä todellisiin toimiin kaupan kilpailuedellytysten parantamiseksi ja lopettaa kestämätön Alkon monopoli lopullisesti. Myös apteekkituotteiden osalta lainsäädännön purkamiselle olisi tarvetta varsinkin itsehoitolääkkeiden puolesta.

 

Normien purkaminen parantaisi kilpailun mahdollisuuksia myös kaupan alalla.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Monilla pienemmillä paikkakunnilla Suomessa on siirretty perinteisesti joko Prisman tai K-City Marketin katon alla olleita Alkoja paikalisen Lidlin, Minimanin, t.m.s. yhteyteen. Ilmeisesti tällä tavoin on haluttu lähinnä torjua kritiikkiä suurten monopolikauppojen suosimisesta ja sitä kautta osaltaan varmistaa oman monopoliaseman säilyttämistä vääjäämättä kasvavan paineen alla.

Jos monopolia ei pureta, niin sitä ennen olisi kuitenkin suotavaa, että niitä Alkoja perustettaisiin joka kaupan kulmalle, niin alkoholiostoilla ei olisi ohjaavaa tekijää kauppojen välisessä kilpailussa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olet oikeassa, ja valitettavasti silloin vasta metsään mennään kun ruvetaan sijoittelemaan Alkoja ketjujen mukaan "tasapuolisesti". Sitä K-marketin kauppiasta ei lämmitä pätkääkään että Alko sattuu olemaan K-citymarketin katon alla ja kuluttajan elämää hankaloitetaan entisestään.

Vaikka ehdotuksesi on parempi kilpailutilanteen osalta kuin nykytilanne, ei se kuitenkaan poista Alkon valuvikoja muuten. Aika on kypsä monopolin purkamiselle, annetaan kuluttajien päättää mitä myydään ja missä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Nyt kun postin omista toimipisteistä on suurelta osin luovuttu, ehkä kauppoihin voisi tulla asiamiesalkoja samalla tavalla kuin asiamiesposteja.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Olisihan tuokin väliajan vaihtoehto, joissain K-ketjun myymälöissähän on puhuttu että Alko saattaisi perustaa ns. pop-up-myymälöitä. Mutta mielestäni ei kestävällä pohjalla, koska viime kädessä tuoltakin saisi todennäköisesti vain Alkon tiukasti hyväksymiä tuotteita ja valikoinan pienuudesta johtuen lähinnä yhtä vodkaa, yhtä viskiä yms.

Pienten paikkakuntien / kyläkauppojen kannattavuuden kannalta asiamiespostit, alkoholiluvat ja esimerkiksi nuo itsehoitolääkkeiden myyntioikeus varmasti helpottaisi kannattavana pysymistä ja asiakasvirtojen houkuttelemista esimerkiksi suurilta työpaikkakuntien automarketeilta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vielä kun ne paketit saisi saapumaan näihin pakettiautomaatteihin muista kuin postin omasta nettikaupasta tilattuna, tällä hetkellä paketit joutaa noutaa lähimmästä postipisteestä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Se on siitä verkkokaupasta kiinni, itse olen tilannut kahdesta verkkokaupasta pakettiautomaattiin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Aina syytetään alkoa siitä ettei saa halvalla kirkasta viina. Alko syytettiin ekan konkurssista, alkoa syytettiin centrumin konkurssista, alkoa syytettiin spar-kaupan korkurssista, alkoa syytettiin kyläkauppojen katoamisesta, alkoa syytettiin anttilan syöksykiertteestä ja nyt siitä että suomen lähikaupalla menee heikosti. Miksi kirkasta viinaa pitäisi saada marketeista havalla kun sen voi käydä ostaa alkosta jos oikeasti on tarve. Parinvuoden päästä alko syytetään siitä kun lidll häipyy maasta ja SOK nielee loput keskosta. Lopettakaa se alkon yyttäminen ja katsokaa itseänne peiliin siitä miksi ette osta ruokaanna siitä lähimmästä kaupasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mihin minä risottoni keitän, kun siinä lähimmässä kaupassa ei myydä ensimmäistäkään Pinot Grigiota?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Johonkin muuhun valkoviiniin jota myydään kaupoissa ruuanlaitoon (löytyy s- ja k-marketeista sekä niitä suuremmista), tai sitten ihan vain veteen jos muuta ei keksi. Miksi risottoa varten tarvitsisi juuri Pinot Grigiota?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Niin, eihän ihminen tarvitse muuta kuin vettä ja leipää, kun tarpeeksi syvällisiksi mennään. Ehkäpä on parempi, että hallitus päättää mitä ihmiset tarvitsevat ja muuta ei tarvitse olla kaupan. Toimii se Pohjois-Koreassakin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Makunsa kaikilla, minä pidän Grigiosta, mutta en makeasta risotosta. Sinun argumentillasi joutuisin tyytymään risottoon josta en pidä. Hengissä säilyn varmasti riisipuurollakin, mutta nyt kyse oli siitä mitä haluan.

Luulin kommenttisi liittyvän pienen myymälän pärjäämiseen järjestelmässä, jossa on alkoholin vähittäismyynnin monopoli. Kuitenkin suosittelet minulle isompaan kauppaan matkustamista? Mielestäni en kuitenkaan ottanut esimerkiksi mitään, mitä ei sivistysmaissa saisi kivijalkakaupasta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #16

Vinkki: risotossa voi viinin tilalla käyttää puristettua sitruunanmehua vedellä sopivasti laimennettuna, toimii hyvin :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

Sitruunarisotto on oikein hyvää, siitä olen samaa mieltä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #16

Ainakin Jyväskylässä s-market (sale) ja k-market ovat pienimpiäliikkeitä missä myydään ruuanlaittoon tarkoitettua viiniä. Olisihan niitä varmasti myös saanut siwoistakin jos hyllytilaa olisi ollut enemmän mutta koska sitä oli rajattu määrä myös valikoimat oli siwoissa tiivistettyjä. En kuitenkaan suositellut käymään pienissä kaupoissa vaan lähimmässä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Millä ihmeellä monopolin puolustajat osaavat muuten perustella Alkojen sijoittelun vähittäiskauppojen kylkeen? Ymmärrän Alkon näkökulman, he haluavat palvella asiakasta edes jotenkin säilyäkseen hengissä. Sääntelijän näkökulmasta tuo on kuitenkin ristiriidassa tavoitteen kanssa. Jos kerran monopolin pääargumentti on saatavuuden rajoittaminen, miksi Alko laitetaan paikaan jossa kuluttajan on helppo poiketa myymälään?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Eihän siihen mitään järkiperusteita olekaan. Koko Alkon monopolin perusjärkevyys kun meni jo siinä vaiheessa kun viinakortista luovuttiin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ainakin Jyväskylässä pelättiin että asuinalueen lähellä tai kerrostalon kivijalassa laskee asuntojen arvoa ja siksi alkot haluttiin siirtää kauemmaksipeltomarkettien yhteyteen. Ilo uutinen sinulle Max kuitenkin on että Alko aloittaa vuoden 2016 lopussa nettimyynnin kotiinkuljetuksilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No ilmankos asunnot Suomen kaupungeisssa ovatkin niin paljon kalliimpia kuin Keski-Euroopassa, jossa viinaa saa ostaa joka talon kulmalta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuo kotiinkuljetus on mennyt minulta täysin ohi, koska näin on ilmoitettu? Toimari vielä viikko sitten sanoi Ylen aamutelevisiossa ettei heille tule kotiinkuljetusta...

En tältä istumalta keksi yhtään syytä tilata Alkon nettikaupasta. Mikäköhän sellainen voisi olla, ehkä jollekin asiointi Suomenkielellä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset