Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Kaupan vapauttamista tulisi jatkaa – alkot ja apteekit integroitava kauppoihin

Hallituksen ehdotus kaupan aukioloaikojen vapauttamisesta on tervetullut ja rohkea avaus norminpurkutalkoisiin. Nyt kun vielä lakkautamme Alkot ja tuomme myös apteekkien palvelut kauppoihin pääsemme yhdellä osa-alueella Suomessa merkittävästi eteenpäin.

 

Alkon monopolille ei nyky-Suomessa ole ollut mitään kestäviä perusteita vuosikymmeniin. Alkoholi on elintarvike siinä missä muutkin ja vanhasta kieltolain aikaisesta lainsäädännöstä on aika päästä eroon. Alkon monopoli maksaa suomalaisille nykyisellään satoja miljoonia euroja vuosittain turhana byrokratiana ja ylimääräisten seinien ylläpitämisenä. Lisäksi Alkojen sijoittaminen lähes yksinomaan kahden suurimman ryhmän ruokakauppojen läheisyyteen ruokkii kaupan epätervettä keskittymistä. On aika purkaa tämä turha ja suorastaan vahingollinen käytäntö. Tuodaan siis kaikki alkoholituotteet lähikauppoihin ja samalla poistetaan järjetön vaatimus ”käymisteitse” tuotetuista juomista vähittäiskaupoissa. Myös alkoholin myyntiaikoja kaupoissa tulisi laajentaa nykyisestä.

 

Apteekkien osalta kysymys on hieman monitahoisempi, mutta varsinkin itsehoitolääkkeiden ja yleisimpien reseptilääkkeiden osalta byrokratiaa tulisi keventää ja tuoda ne paremmin ihmisten saataville. Apteekkien palvelujen sijoittaminen kauppoihin parantaisi selkeästi saatavuutta Erikoisapteekit voisivat luonnollisesti jatkossakin toimia itsenäisinä yksikköinä jos kysyntää löytyy, mutta ilman lain suomaa keinotekoista monopolia kaikkiin reseptilääkkeisiin.

 

Enemmän palveluita saman katon alle ja vähemmän hukattua aikaa ja rahaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tulehduskipulääkkeisiin kuolee parisataa vuodessa jo nyt. Useimmat lääkäritkään eivät tunnut tietävän esim. sitä, että tulehduskipulääkkeiden käyttö pitkään yhdessä serotoniinin takaisinoton estäjien kanssa moninkertaistaa vuotavan mahahaavan riskin. Tunnistaako kaupan kassa kolme täysin erinimistä verenpainelääkettä samaksi lääkkeeksi, joita vanhus syö yhtäaikaa?

No onhan tuokin tapa parantaa huoltosuhdetta...

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Reseptilääkkeiden osalta voitaisiin säilyttää kaupoissakin nykyisen kaltaisen farmatologin vastaanotto (joko henkilökohtaisesti tai pienemmissä paikoissa esimerkiksi puhelimen välityksellä). Paljon muitakin käytänteitä pitäisi päivittää, mutta kyllähän nuo vastaavuudet pitäisi pystyä suhteellisen kivuttomasti esimerkiksi tietojärjestelmiin integroimaan ainakin suuremmissa ketjuissa.

Mitä tulehduskipulääkkeisiin tulee, niiden liikakäyttö varmasti osaltaan johtuu siitä että suunnilleen kaikki muut lääkkeet ovat (perusteetta tai perustellusti) reseptilääkkeitä. Eikä esimerkiksi julkisella puolella hoitoon pääse kovinkaan järkevästi. Muutenkin esimerkiksi intissä tapana on vähätellä kaikkia vaivoja ja syöttää pelkkää buranaa, että kyllä tässä järjestelmässä nyt on paljon korjattavaa siltä osin.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Mutta kun lääkärit tekee sitä itsekin. Mitäpä olet esimerkiksi siitä mieltä, että Helsingin Kirurgisen Sairaalan kirurgi määräsi parasetamolia ja buranaa nivustyräleikkauksesta johtuviin kipuihin? Sitä mä vaan, että siinä hommassa menee vatsa hajalle ennen kuin kivut helpottaa. Kyllähän minä yritin jotain stydimpää kinuta, mutta ilmeisesti näytän liikaa narkkarilta, vaikka olisin millainen insinööri papereiden mukaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kirurgian kanssa olen ollut tekemisissä viimeksi tk:ssa, kieltämättä vahvempaa kipulääkettä minä olisin määrännyt. Nivuskanava on aika ahdas kapeimmillaan, ja turvotus voi puristaa hermoja, jolloin hermokipulääkekin voisi auttaa hyvin.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Miten suuren annoksen tuo lääkäri määräsi? Annosta ei saa ylittää, muuten tulee ikävyyksiä. Varsinkin parasetamolin yliannostus voi olla tuhoisa. Siksi parasetamolia ei pitäisi päätyä laskutaidottomille eikä muistisairaille. Toisin sanoen, sen pitäisi olla reseptilääke.

Ruotsissa parasetamolia saa ruokakaupoista, mutta marraskuusta lähtien sitä saa vain apteekeista. Britanniassa parasetamolia myydään pilkkahintaan ruokakaupoissa. Itsemurhaan riittävän pakkauksen saa alle eurolla.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #69

Juu, myrkkyä on parasetamoli, eikä maksimiannostus muutu lääkärin määräyksellä. Minulla kävi tosin niin päin, että Buranan nappailu aiheutti karmeita vatsakipuja, ja jouduin toisena leikkausta seuraavana viikkona turvautumaan pelkkään parasetamoliin ja kirosanoihin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Siinäpä kerrankin kepulainen joka ymmärtää bisnestä. Se on meillä kohtuuttomasti säädelty, sitä pitää ehdottomasti vapauttaa.

Itäinen naapurimme on ainakin tässä suhteessa oivallinen esimerkki yritysystävällisyydestä. Pientenkin kylien liikkeet ovat usein auki yötä päivää ja niistä saa vaikka mitä.

Alkoholijuomat ovat siellä olleet aina vapaasti myytävissä milloin vain ja kaiken ikäisille. Eipä siitä ole ollut harmia juoppouden lisääntymiselle. Alkoholi on todella ruokaa kuten oivaltavasti kirjoitit. Vodkassa on kaloreita melkein yhtä paljon kuin voissa. Alkot voitaisiin lakkauttaa kuten ehdotit. Siinäkin säästyisi pitkä penni!

Lääketeollisuus ja apteekit ovat toinen paha monopoli. Lääkkeet pitäisi vapauttaa vapaaseen myyntiin kaikkiin kauppoihin ja netistä saatavaksi. Reseptien uusiminen on vaikeaa ja monopolihinnoittelu maksaa miljardeja. Jo sen sektorin vapauttaminen antaisi valtiolle tarvittavat miljardisäästöt! Pois turha sääntely!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Jos nyt en ihan täysin lääkkeitä olisi vapauttamassa, olisi tärkeää edes Euroopan Unionin tasolla saada reseptit siinä määrin sähköiseen muotoon integroiduksi että esimerkiksi Suomesta voisi ostaa reseptilääkkeet Espanjasta luotettavalta jälleenmyyjältä.

Mitä alkoholijuomiin tulee, asia on tosi monimuotoinen mutta minusta 16-17-vuotiaille voitaisiin hyvin sallia mietojen anniskelu ja pitää muut ikärajat ennallaan. Ei ehkä tulisi vedettyä niitä ekoja kännejä kirkkaalla ja saataisiin tällä ja Alkot poistamalla se suuri kielletyn hedelmän houkutus poistettua.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

-- että esimerkiksi Suomesta voisi ostaa reseptilääkkeet Espanjasta luotettavalta jälleenmyyjältä.

Jo nyt on ongelmana se, että monilla lääkkeillä ei enää ole myyntilupaa Suomessa, koska lääketehtaat eivät viitsi maksaa pienestä markkina-alueesta vuosittaisia lisenssimaksuja.

Ehdotuksesi johtaisi kotimaasta saatavan lääkevalikoiman karsiutumiseen, ja harvinaisempien lääkkeiden hinnan rajuun nousuun - KELA-korvaukset poistuvat saman tien. Haluatko tosiaan, että äitisi jää odottamaan harvoin käytettävää,ainoaa tehoavaa antibioottia, kunnes paketti Espanjasta ehtii sairaalaan, jos ehtii?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #8

Aika kaukainen kuvitelma. Ja kun nykyään kuriiripalvelut ovat sitä luokkaa, että tavalliset kohtuullisen edulliset käyttötavaratkin saadaan pienillä postituskuluilla (Postiin verrattuna) Suomeen 1-2 työpäivässä ja kiireellä varmasti nopeammin niin en usko että olisi suurta ongelmaa. Joka tapauksessa valtion tasolla melkoinen varasto meillä kuitenkin olisi erilaisia lääkeaineita.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Yksi huomio myös vielä Postin osalta, nyt kun Postin omat toimipisteet ovat käytännössä putoamassa lähes nollaan. Pidemmät aukioloajat ja postin palveluiden tuominen nykyisen kehityksen tapaan kauppoihin (sekä asiamiespostit että postin pakettiautomaatit) palvelevat myös kuluttajaa entistä paremmalla tavalla.

Tätä kautta postinkin tehokkuus ja järjettömän korkeat hinant ehkä saataisiin kuriin. Ei oikein nykypäivänä ole vain järkeä pyörittää yhtä pientä segmenttiä virkamiesmäisesti omissa tiloissaan, kun teknologian ja järkeistämisen avulla voidaan saavuttaa kunnon säästöt.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

"Suhteellisen vapaa ja suhteettoman radikaali" keskustalais-Esko ei taida liiemmälti ajatella asioita puoluetoveriensa näkökulmasta. Helsingissä kepulaisia on häviävän vähän maakuntiin verrattuna. Eskon esittämä malli jättäisi maaseudun kepulaiset (ja kaikki muutkin) alkoholitarjonnan suhteen mopen osalle.

Kuten Janne Salonen muistuttaa, Eskon liberaalin puumerkin toteuttamisen jälkeen meillä olisi isojen kaupunkien ulkopuolella valittavana juurikin vain nuo Pirkka-punkut ja S-vodkat.

Nykyjärjestelmä huolehtii siitä, että vaikka Pihtiputaalla Alkon asiakas saa valita ostoksensa tuhansien nimikkeiden joukosta (tarvittaessa tilataan ilman lisäkustannuksia).

Kun tämän muistaa, ymmärtää Juha Kuikan kommentin "Saksassa, jossa keskikokoistenkin markettien juomavalikoimat hakkaavat Alkon vastaavat mennen tullen" olevan tuulesta temmattu!

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mutta Lidll (ei mainos) Takaa samat valikoimat ja samat hinnat koko maassa Hangosta Utsjoelle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Nykyjärjestelmä huolehtii siitä, että vaikka Pihtiputaalla Alkon asiakas saa valita ostoksensa tuhansien nimikkeiden joukosta (tarvittaessa tilataan ilman lisäkustannuksia)."

Kyllä yksityinen bisnes vastaisi tuohon kysyntään myös samalla tavalla ja vielä tehokkaammin.

Voisivathan juustotkin olla monopolimyymälöiden yksinoikeutena. Jos sitten alettaisiin puhua juustomyynnin vapauttamisesta, niin sama poru sukeutuisi. Pelättäisiin, että syrjäkylissä ei valtion juustomyymälöiden katoamisen jälkeen enää olisi tarjolla kaikkea samaa mitä "nykyään". On todella konservatiivista ja harhaista tukea monopoleja tuollaisilla pelkoargumenteilla.

Muokkaus (lisäys): kilpailu takaisi myös halvemman alkoholin saamisen kuluttajille riippumatta valtion verotuksesta.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #39

Juha Kuikan kone taitaa vallan keittää, kun käyttää ilmaisua "on harhaista" kommentoimastani asiasta, josta vasta käydään mielipiteen vaihtoa!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Väitteesi ei kestä ollenkaan tarkempaa tarkastelua ja empiirisiä todisteita. Muualla Euroopassa ja maailmalla alkoholijuomien tarjonta on pikkukaupoissakin paremmalla tasolla kuin useimmissa meidän nykyisissä marketeissa. Toki verotuksellakin on oma osansa, mutta ei se niin rajusti muista maista eroa.

Alkon valikoimat ovat pääosin varsin huonot vrt. suurempiin marketteihin muualla päin Eurooppaa (joiden kyljessä Alkot täällä Suomessa usein ovat). Verkko ei myöskään ole erityisen kattava, ja voimakkaampien alkoholijuomien tuominen kauppoihin parantaisi saatavuutta merkittävästi (todennäköisesti lisäisi kauppojen määrää tai vähintään estäisi kauppojen lakkauttamisia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kauppojen aukiolot kauppiaan harkintaan. Tuskin pitää auki aikana kun ei kannata.
Apteekkilääkkeitäkin saa maailmalta, itse käyden taikka tilaamalla. Terveydestään huolta kantava tänäänkin kääntyy asiantuntijan, apteekin puoleen.
Kansainvälisesti maailmalla liikkuvia kun olemme.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Muuten varmaan toimisi, mutta reseptin alla olevat lääkkeet tulli takavarikoi ja saat vielä syytteen. Eli lääkkeiden osalta vapaa liikkuvuus ei toimi alkuunkaan, ylihinnalla joudut koto-Suomesta ostamaan olit sitten tyytyväinen palveluun ja apteekkiverkon kattavuuteen tai et.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Laki apteekkitavaran ja alkon myynnistä muutettavissa siinä kuin tänään kaupankin aukiolot. Mikäli eduskunnassa kepulaiset eivät vastusta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä meidän tullimme on vaatimassa vielä reseptiäkin vaikka lääkepakkausessa on reseptinsaajan nimikin.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Tehokkuuden nimissä apteekeissa nihkeintä on se, että usein edellä on joku puoliseniili mummeli jututtamassa myyjää, kun se taitaa olla ainoa sosiaalinen kontakti useisiin viikkoihin. Niinpä tilanteesta otetaan ilo irti, ja samassa rytäkässä vilautetaan jokaisen niveltaipeen ihottumatkin reseptitiskillä, ja kysytään toista mielipidettä lääkärin lausunnoista. Itse siinä sitten haukottelet, ja odottelet, että saat ne verenpainelääkkeesi käteen. Parempi olisi hoitaa tuokin homma Prisman kassalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vapaamielisyydessäsi et ole oikein kotona äärikonservatiivisessa puolueessasi. Pointsin annoin kuitenkin (tai juuri siksi...)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Keskusta on itse asiassa monissa asioissa liberaali (mm. perustulo) ja vastavoima korporaatiovoimille. Olen tosin aiemminkin kirjoittanut, että Keskustassa (mutta myös useimmissa muissa puolueissa) on sote-puolella valitettavasti erittäin säätelyyn taipuvaa poliitikkokuntaa. Tämä siis ihan puoluelaidan molempien laitojen ja myös keskellä sijaitsevien tunnusmerkki.

Mielestäni alkoholin saatavuuten liittyvät asiat eivät kuulu sosiaali- ja terveysministeriön alle ollenkaan. Ne tulisi siirtää muihin ministeriöihin, kuten elinkeino- sekä tuotannon osalta maa- ja metsätalousministeriöön.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kaipaisin mieluiten Alkon monopolin purkamista siten että se mahdollistaisi yksityisten alkoholikauppojen perustamisen. Lisäisi huimasti valokoimaa ja tarjontaa Alkon nykyisiin suhtkoht suppeisiin valikoimiin verrattuna. Tämä tekisi Alkostakin vain yhden kilpailijan monien joukossa. Mahdollistaisi jopa eri liikkeiden erikoistumisen.
Vielä verot alas ja aukioloajat vapaaksi niin ollaankin jo Keski-Eurooppalaisella tasolla.

Sensijaan en luottaisi pelkän K:n ja S:n ihanuuteen. Pelkästään niiden volyymillä saataisiin Alkotkin tapettua. Nämä kaksi verovaroista kalliilla tuettua kirjainta ovat jo vuosien ja vuosikymmenten aikana tappaneet tarpeeksi suomalaisia työpaikkoja ja kivijalkaputiikkeja. Vastaavaa kehitystä ei ole missään muualla. Se on käynyt kansalaisille kalliiksi ja alkutuottajatkin on kiristetty äärimmilleen.

Lääkkeistä en osaa sanoa kun ei mulla sellaiseen minkäänlaista ammatillista näkemystä. Itse pärjäilen lähiapteekin kanssa vaikka n. 10 kilometriä sinne matkaa tuleekin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ajattelin hiukan tuota samaa samalla kun pukkasin ylemmän kommenttini. Pääasia ei ole saada kaikkea saman katon alle, vaan vapauttaa markkinat siten, että kuluttajat loppujen lopuksi määräävät missä määrin tuotteet ovat saman katon alla ja missä määrin hajautettuina.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Lainsäädännön vapauttaminen takaisi myös mahdollisuuden perustaa toki erikoiskauppoja vaikka viskin ystäville. Ei se sitä poistaisi.

K- ja S-ketjun osalta tilanne ei juuri muuttuisi, ehkä paranisi jonkin verran kun esimerkiksi Lidl pääsisi pistämään kunnolla kampoihin kun kaikki Alkot eivät sijaitsisi Prisman tai Citymarketin vieressä.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Kansainvälistyminen tuo tervettä vapautuneisuutta suomalaiseen, sääntöjen kyllästämään,toiminnalliseen tervehtymiseen.

Vanhemmat ikäpolvet muistavat Viinakortin, joka mahdollisti alkoholituotteiden ostamisen. Alkoholi, päihteenä, arvioitiin tuolloin vaarallisena, kansaa tuhoavana myrkkynä.

Tosin, ennen sitä ja sen jälkeen, apteekeista saattoi hankkia ns. lääkkeitä, jotka sisälsivät morfiinia, amfetamiinia tms. huumaavia lisäaineita.

Isovanhempani käyttivät paljon Hota -pulveria.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tämä on internetissä yksi legendaarisimmista mainoksista:

http://static.naamapalmu.com/files/k0/medium/3sbpq...

Muutenkin Suomessa on huumeiden rangaistavuus päätetty arvalla hallituksen kantaa vastaan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kannabiksen_lains%C3...

Ikävä kyllä alkoholin osalta edelleenkin politiikka perustuu pääosin turneisiin eikä järkeen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Olen samoilla linjoilla lähes kaikesta esittämästäsi, siis tältäkin osin hyvä blogi! On hauskaa kun jo nyt lähiseudun siwat ja alepat ovat auki kaikkina päivinä ilta 23:een. Harvoin on tarvetta myöhäisiltana, tai aamuyöllä mitään kaupasta hakea, mutta joskus reissusta palatessa näinkin on. Jotain ilta- ja aamupalaa, pari bisseä tai punkkupullo ja mahdollisesti buranaa, jos sellaiselle on tarvetta.

Kaupan vapaat aukioloajat tuovat myös väistämättä sen seurannaisseurauksen, missä kauppiaan halu kaikenlaisten lisien maksamisen lopettamiselle kasvaa. Sitähän on jo nyt. Kaupan osalta muodoksi pyritään saamaan amerikkalainen köyhällistön työmarkkinat, missä yhdellä työllä ei pärjää päivällä, eikä yöllä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Esko on täysin oikealla asialla (ja oikeassa), mutta väärässä puolueessa.

Keskustalle jokainen kysymys tuntuu olevan aluepolitiikan keino - monopoleina sekä alkot että apteekit laitetaan toimimaan myös siellä, missä se ei olisi ilman monopoleja taloudellisesti kannattavaa, ihan vaan jotta porukka ei muuttaisi pois periferiasta.

Koko maan pitäminen asuttuna hintaan mihin hyvänsä on tämän maan kalleimpia virheitä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miusta tämä on hyvä asia. Turhaa sääntelyä ja eriarvoistamista tämä on ollutkin. En edes muista, milloin esim. täällä Etelä-Karjalassa joku iso kauppa olisi jäänyt ilman jotain pyhälupaa, jonka kuitenkin on veronmaksalla töissä oleva virkamies on työaikanaan käsitellyt. Ja meillä on iso liuta niitä ihmisiä, jotka joutuu työskentelemään yöllä ja pyhillä jo ennestäänkin. Toki korvausten pitää olla linjassa.

Ainiin, kaikki ne itsenäisyyspäivän kampaukset... kuinka moni niistä on tehty luvalla auki ollussa kampaamossa...

Pyhinä toki saa viinaa Tallinasta kuten ennenkin. Suomi ei ole alkoholipolitiikassa ihan terävimpiä veitsiä euroopassa.

Markku Ahtiainen

olisiko edes alku että kun kauppa tai kioski ym on auki voisi ostaa edes sen alkoholin mitä on tarjolla kellon ajasta riippumatta? vaikuttaako asia edes kokonais kulutukseen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikähän sen kokonaiskulutuksen pitäisi mikään yhteiskuntapoliittinen mantra ollakaan. Pelkkä tilastollinen kuriositeetti.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Juopot varaa viinaa. Euroopassahan viinaa on saatavilla kaiken aikaa. Ne ei jemmaa.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Alkon monopolista en osaa sanoa mitään, tarpeeksi en asiaa tunne.

Apteekkien siirto kauppoihin taas olisi monessa mielessä iso ongelma. Yksi erittäin suuri tähän liittyvä riski on reseptilääkkeiden säilytettävyys. Nämä lääkkeet, jotka ovat säännösteltyjä ihan sen takia, että ovat vaarallisia väärinkäytettyinä (ja myös suhteellisen arvokkaita laittomasti myytyinä) tekisivät niistä siwoista ja alepoista ihan oikeita ryöstökohteita.

Tulehduskipulääkkeiden tm. siirtäminen kauppoihin taas. Noh, mielestäni sekin tarvitsisi lisäselvitystä. Sen sijaan apteekkien sisäistä kilpailua saisi ihan huolella lisätä. Nykyinen proviisorijärjestelmä määrättyine liikekortteleineen ja asiakastakuineen on täysin järjetön. On aivan järjetöntä, että koulutettu asiansa osaava ihminen ei saa laittaa pystyyn oman alansa yritystä.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Siinä mielessä vastustan Alkon monopolin poistoa, että laadukas alkoholia myyvä liike on kerrassaan erinomainen verorahoilla kustannettava palvelu. Paljon parempi kuin esimerkiksi kirjasto, ammattikorkeakoulu, kaupunkien kaavoitusmonopoli, erinäiset humanitääriset järjestöt tai Yleisradio. Suomessa on niin vahva vähittaiskaupan oligopoli ja niin paljon juntteja, että ilman Alkoa ruokapöydässä olisi todennäköisesti Pirkka pontikkaa ja Euroshopper vodkaa, eikä kukaan osaisi yhdistää oikeaa valkoviiniä saltimboccaan.

Siinä mielessä kannatan Alkon monopolin poistoa, että Suomesta ei mistään löydy shaoxing-viiniä, jota aivan ehdottomasti tarvitaan laadukkaaseen wokkailuun, eikä laadukasta pienpanimo-olutta saa kohtuuhintaan yhtään mistään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos se olisikin verovaroilla kustannettu "laadukas" palvelu, niin keskustelu saisi uudenlaisen ulottuvuuden, joskaan en siinäkään tapauksessa tukisi monopolia.

Nyt Alko on suppeavalikoimainen valtion myymäläketju, jonka monopolistatus aiheuttaa mm. sen, että jopa 50.000 asukkaan kaupungissa saattaa olla vain yksi Alkon myymälä. Sellainen pönkittää suomalaista kieroutunutta suhtaumista normaaliin arkiseen alkoholin käyttöön, korottaa kustannuksia kulutttajille ja HEIKENTÄÄ laatuvalikoimaa. Lisäksi se ei ole verovaroilla kustannettu, vaan mafiatyyppisen monopolin kautta kuluttajien kukkarosta kustannettu.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kieltämättä täältä Oulunkylän punavihreästä kuplasta tuollainen ongelma on vaikea havaita. Juuri hain kotimatkalla tarvikkeet Cumberland-soossiin, eikä tullut julkisilla kulkuvälineillä viittä minuuttia pitempää poikkeamaa kulkureitissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #55

Helsingin seudulla ei Alkon etäisyys ole suuri ongelma, mutta haepa jostain syrjäkylästä sherrysi soossiin. Kuten aiempana totesin alkoholi on hyvin säilyvä tuote eikä sen pitäminen varastossa aiheuttaisi kyläkaupoillekaan ongelmaa.

Markku Ahtiainen Vastaus kommenttiin #58

juha tajuaa ei kaikki asu lähellä alkoa monilla matka voi olla esim30km eli pitäisi varautua kaikkeen matkan takia eli varastot kunnossa kaupat luultavasti saisi vetovoimaa paremmalla tarjonnalla lidl voi olla myös niin kaukana ettei kannata lähteä :)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#52

Alkom tarjonta on laadukas jos ei ole tottunut muuhun kuin Alkon tarjontaan. Heti kun mennään Suomenlahden eteläpuolelle ja siitä alas tai varsinkin Keski-Eurooppaan niin sen laadukkuus alkaa vähän aueta uusin silmin.

Niistä kahdesta suosikki-irkkuviskeistäni toista ei ole tuotu maahan koskaan ja toisenkin myynti lakkautettiin taannoin. Oikeaa absinttia Suomessa ei tiettävästi ole myyty koskaan tai ainakaan kymmeniin vuosiin. Siinä sitten epätietoinen kuluttaja miettii miten toimia.

Kyseiset tuotteet eivät yksittäin Suomessa myisi suurin volyymein koskaan. Eivät ne myy muuallakaan maailmassa.
Sensijaan kaupat ja maahantuojat pärjäävät erikoistumalla tai valikoimien laajudella. Eivät niiden kauppojen päävarastot Saksassakaan kaikki sijaitse pääkaupungissa vaan yriyksiä on ympäri maata. Niinkuin monen muunkin asian kohdalla.

Nykyinen alkoholipolitiikka on surullista katsottavaa. Mulla ei ole tarvetta tuoda maahan takaluukullista vodkaa tai pakettiautollista olutta mutta ymmärrän hyvin niitä jotka sen tekee. Meikäläisen kotimaisen osaamisen eli verotuksen aikaansaannoksia.
Vaihtoehtoina on kieltää tuonti tai laskea verotusta. Unionin jäsenenä (onneksi) tuontia ei voi kieltää vaikka sitä kotimaiset moniosaajat ministeriöissään koittavat haitata. Vaihtoehtoja ei siis jää paljoa jäljelle: kaikki ennen sitä on vain viivyttelyä ja läträämistä vastustamattoman edessä.

Ja ne joilla on ongelma juomisensa kanssa eivät edelleenkään calvadoseista tai kauden erikoistuotteista perusta. Vaan sellaistenko ehdoilla tätä maata pitäisi johtaa?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Suomenlahden eteläpuolelta tiedän hyvin lähinnä Saksan ja Belgian tilanteen. Belgia on suorastaan pyhä matkakohde oluen ystäville, sillä siellä tehdään maailman parhaat oluet, joita saa jopa kuppilan jääkaapista mukaan, kun ravintolassa tulee valomerkki. Tämä johtuu siitä, että Belgia ainoana keskieurooppalaisena maana ei omaksunut saksalaista Reinheitsgebottia (vettä, mallasta, humalaa) joskus vuonna kala ja kuokka, kun olutlainsäädäntöä niillä mailla muotoiltiin.

Saksassa on puolestaan sellainen ongelma, että nuoriso ei enää dokaa bisseä baijerilaisittain, vaan siitä on jopa yritetty tehdä kaikenlaisia ihmeellisiä cocktaileja, että saadaan mauttomat paikalliset litkulagerit myytyä.

Absintista olen toki samaa mieltä. Kyllä parasta absinttia on sellainen, jossa vielä seassa lilluu hulluruohon korsia, ja joka tarjoillaan katseilta piilossa absinttilusikassa istuvan sokeripalan läpi, vähän kuin mummot aikoinaan ottivat sokeripalan huuleen ennen iltasumppeja.

Veroja pitää ilman muuta laskea, siitäkin on helppo olla samaa mieltä. Laadukkaan alkoholin tulee olla ihmisoikeus siinä missä laadukkaan ruoankin, sillä ne ovat usein sama asia.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Jossain Kemiössä kävisi niin, että ne pari markettia korvaisivat Alkon ehkä jopa puoliväliin, mikä riittäisi useimmille (jo muutama artikkeli riittää puolelle kansasta). Erikoisimmat tilattaisiin netistä, kuten joku sorvaniemeläinen jo nyt. Lisäksi kuntaan joku perustaisi pienehkön erikoismyymälän, josta saisi mielenkiintoisia juttuja. Ohikulkeissani kävisin joskus hakemassa itsekin.

Saimaan Juomatehdas on tällä hetkellä ainoa tuottaja, joka myy laadukasta pienpanimo-olutta kohtuuhintaan. Näitä tulisi lisää.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Itse asiassa juuri Kemiön nurkille on syntynyt useampikin pienpanimo parin viime vuoden aikana. Tuotteita myydään lähialueilla ja se tekee niistä paikallisen erikoisuuden joka on omanlaisensa vetovoimatekijä.
Siinäpä pieni esimerkki miten maakunnissakin voi yrittää.

Vielä kun verotuksella saataisiin painettua hinnoittelua kilpailukykyisemmäksi ja lainsäädännöllä mahdollistettaisiin suoramyynti niin yrityksiä tulisi taatusti lisää.

Lainsäädännöllä voitaisiin helpottaa ja mahdolistaa toki monenmoista muutakin yritystoimintaa mutta se lienee eri keskusteluiden kinaamisen aihe.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kas, enpä tiennytkään, hienoa! Jos niitä on luvalla jossain kaupoissa, pitääpä ohikulkeissaan poimia.

Suomen on 100% pakko ruveta edistämään yritystoimintaa. Ei tämä sellainen ääliövaltio sentään voi olla, että mieluummin maksaa työttömyydestä maailman tappiin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Räävelistä löytyy pienen vaatehuoneen kokoinen putiikki jossa on myynnissä yli 300 eri olutmerkkiä. Vähän vastaavia on Varsovassa ja Berliinissä. Ja taatusti monessa muussakin kaupungissa länsimaissa.
Hinnat ovat Suomeen nähden kohtuulliset eivätkä ne paikat ole ns suurkuluttajien suosiossa. Aikamoisia vetonauloja kuitenkin.

Vaan täällä Suomessa sellainen näyttää mahdottomalta. Myöhempien aikojen asiakin siitä tulee ilmeisesti vain jos sellainen nurkkaus laitettaisiin duopolin isoon markettiin?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kannatan ehdottomasti alkon monopolin purkamista koska valtio hyötyy enemmän verotuloista ilman kallista erikoismyymäläverkkoa ja on helpompaa tehdä johdonmukaista päihdepolitiikkaa, jos ei samalla myy viinaa.

Apteekkien vapauttamisen suhteen olen hyvin varauksellinen, johtuen esimerkiksi Pekka Roposen esiintuomista haittavaikutuksista, joiden kasvattaminen saisi melkoista tuhoa aikaiseksi. Toisaalta apteekki on varsinkin aiemmin ollut melkoinen rahakone sen omistajalle, joten kilpailun lisäämisellä voitaisiin saada kuluttajille etua. Lääkkeiden kulutuksen lisääminen hintakilpailulla ei kuitenkaan ole missään määrin järkevää.

Viinan ja lääkkeiden yhteiskäyttö on myös aika paha ongelma Suomessa.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Kiviäkin kiinnostaa, että pääsevätkö jotkut tyhjänpäiväiset kauppiaat myymään alkoholia vapaammin. "Buhuhuuu mä en voi myydä viinaa vapaasti kun rajoituksii kannattavat pahat natsikommarit niinq vihaa mun kaltasii isäm maallisia suomalaisii! buhuhuuuu!"
Ihan itku tulee silmään. Kohta kai nämä "liberaalit" vinkujat alkavat "vapauden" ja "ihmisoikeuksien" nimissä vaatimaan kokaiinia ja heroiinia lähikauppoihin.

Tietenkin kaikki juoppolallit ja kaappijuopot vaativat alkoholin vapauttamista, sillä hehän eivät kykene näkemään tällaisen mielivaltaisen toimenpiteen äärimmäistä haitallisuutta ja vastuuttomuutta. Taloususkovaiset puolestaan puolustavat alkoholikaupan vapauttamista ainoastaan vapauttamisen itsensä takia, eikä siksi, että siinä olisi jotain järkeä. Taloususkovaisten mielestä ihmiset voivat vaikka kuolla pois, kunhan vain "talous kasvaa" - millään muulla ei ole väliä.

Alkoholin myynnin vapauttaminen ja alkoholilla läträämiseen kannustaminen maassa, jossa alkoholismi on vakava kansallisen tason ongelma, on puhdasta mielettömyyttä, mitä ainoastaan täydellisesti arkitodellisuudesta vieraantunut voi tosissaan kannattaa. Terveydenhuollon jonotkin ovat ihan riittävän tukossa ilman uusia alkoholiongelmaisia. Niin ikään viinalla viimeisetkin aivosolunsa tuhonneita sekopäitä liikkuu julkisilla paikoilla nykyäänkin jo ihan liikaa. Lisäksi on muistutettava, että aivan liian monet hienot ihmiset ovat kuolleet traagisesti ennen aikojaan tämän mainitun myrkyn takia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ihan kuin et olisi koskaan matkustanut Suomen, Ruotsin ja Norjan ulkopuolelle.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Onneksi meillä on kaltaisiasi nohevia moraalinvartijoita. Kyllä muuten kaikki kuoltaisiin haimatulehduksiin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Saataisiin nyt aikaiseksi ensin se, että keskiolutta voisi myydä ja ostaa silloin kun kaupat ovat auki, nythän sen myynti on rajattu 9-21 välille, täysin järjetöntä.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Mutta sittenhän nuoriso hakisi heti valomerkin jälkeen lisää kaljaa huoltoasemalta, ja kauppojen edustoilla jonottaisi puliukkoja odottamassa ovien aukeamista. Näillä perusteilla se laki säädettiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jostain syystä muuten puliukkojen määrä kaupungeissa tuntuu olevan kääntäen verrannollinen alkoholipolitiikan vapausasteeseen.

60-luvulla kaikki Helsingin kantakaupungin puistot olivat kansoitettuja puliukoilla eikä niiden penkeillä koskaan istunut ketään muita. Musta-Maija kävi päivittäin heittelemäss heikäläisiä tylysti "takakonttiin", mutta harvennus oli vain tilapäinen. Ja juuri niihin aikoihin Alkojen edessä oli aamuisin pitkiä jonoja rantojen miehiä odottelemass aukenemista pusseihin keräämine tyhjine pulloineen.

Kun alan miettiä nykytilannetta, niin eihän vastaavia puliukkoja oikeastaan enää edes näy katukuvassa. Jonnekin ne ovat kadonneet.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #72

Valimotien ja Pitäjänmäentien risteyksessä on nykyään Pelastusarmeijan asuntola, joka on täynnä puliukkoja. Minä kuljen siitä ohi päivittäin. Arkeansa rytmittää se, että köröttelevät Jokeri-bussissa asuntolan ja Pitäjänmäen Alkon välillä. Kai se on parempi, että ryyppäävät kotonaan kuin puistoissa.

Markku Ahtiainen

miten niin odottaisi jos saisi24h olutta? nuoriso menee tietääkseni jatkoille kaveriensa luo missä on alkoholia tarjolla ennenmin ne odottelee aamulla klo9:n tuloa eli luultavasti on jo illalla varastot kunnossa

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #118

Sarkasmi on tunnetusti erittäin vaikea laji. Pahoittelen väärinymmärrystä. Minä puhuin siitä, millä perusteilla nykyinen laki on voimassa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En vastustaisi, mutta samaan aikaan tulisi myös ravintoloiden aukioloajat vapauttaa. Muuten jäävät täysin välikäteen ja nykyinen aukiololainsäädäntö on myös ravintoloiden kannalta hölmö.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Alkoholipolitiikalla tulee olla kaksi osittain keskenään ristiriitaista tavoitetta: Kulutuksen minimointi (haittojen minimoimiseksi) ja verotulojen maksimointi. Mahdollisia muutoksia nykykäytäntöön tulee arvioida sen perusteella, miten ne vaikuttavat noiden kahden tavoitteen toteutumiseen. Jos ne haittaavat kumpaakin, ei niitä missään tapauksessa tule hyväksyä.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Juuri nämä ovat ne päätöksenteon lähtökohdat, jotka ovat ohjanneet alkoholipolitiikkaa Suomessa kieltolain päättymisestä lähtien. Se on johtanut siihen, että nykytilanne on monilta osin täysin järjetön.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En voisi olla enempää eri mieltä tuon kommenttisi kanssa. Mielestäni käsitteestä "alkoholipolitiikka" tulisi luopua kokonaan. Sitä ei pitäisi harjoittaa enempää kuin makaronipolitiikkaa tai mannaryynipolitiikkaakaan.

Verotulojen maksimointi on tietysti verottajan kannalta aina ja kaikessa se primääriasia numero yksi, mutta en halua, että kaikissa asioissa tehtäisiin päätökset vain verottajan kannalta. Kyllä päätöksissä pitää ottaa ihmisetkin huomioon.

Kaikkien elintarvikkeiden ja nautintoaineiden kohdalla on syytä valistaa kuluttajia niiden terveysvaikutuksista, mutta sen jälkeen päätös niiden käyttämisestä on jokaisen ikioma päätös.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllähän se on myönnettävä ettei Suomen alkoholipolitiikalla ole saavutettu mitään myönteisiä vaikutuksia suomalaisten alkoholinkäyttöön, pikemminkin päinvastoin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki on syytä kuitenkin tunnustaa, että asteittain vapautunut alkoholipolitiikka on myötävaikuttanut siistimpään alkoholikulttuuriin kokonaisuudessaan samoin kuin nuorison alkoholin käytön vähenemiseen. Nämä ovat myönteisiä vaikutuksia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Minä tarkoitin tietenkin tätä kieltolakipolitiikkaa eli rajoittamista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tajusin toki, mutta hyödynsin kommenttiasi "judotekniikalla" vahvistaakseni komppaamani sanomasi tehoa.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Nythän jo Alkot pääosin ovat ruokakauppojen kanssa saman katon alla, kuten myös monet apteekitkin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Asiasta ovat varmasti niden kiinteistöjen omistajat hyvillään. Kerrotko miten tuo asia tukee alkoholimyynnin monopolin säilyttämistä ja lääkemyyntipisteiden lukumäärän sääntelyä?

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Sitä vaan, että että tästä syystä ei mielestäni tarvitse nyt Alkossa olevia tuotteita kaupan hyllyille päästää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kannatat siis monopolia, koska yhtä sen aiheuttamaa haittaa on jossain määrin pystytty pienentämään. Eikö sitä tulisi mielummin perustella jollakin, jos pienelläkin, hyödyllä?

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

Bloggaajan lähestymiskulma ja perustelu on kyllä hieman erikoinen.

Kaupan esteitä on hyvä purkaa, mutta kaupan keskittäminen nykyiseen duopoliin, "enemmän palveluja saman katon alle", ei tue ihan oma käsitystäni kaupan vapauttamisesta. Toivoisin sen sijaan vapautta uusien erikoisliikkeiden tai verkkokaupan mahdollistamisen muodossa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ei tuo duopolia tukisi. Etenkin Alkojen sijoittelu on kovasti rajoittanut esimerkiksi Lidlin kasvumahdollisuuksia, kun ne on kaikki sijoiteltu duopolin suurmarkettien viereen. Itse asiassa uskallan sanoa että nykyinen malli alkoholin myynnin kannalta nimenomaan on voimakkaasti keskittänyt Suomen vähittäiskauppaa duopoliin ja tilanne olisi parempi mikäli Alkon tuotteet olisi jo aiemmin siirretty vähittäiskauppoihin.

Tosiaan alkoholin osaltahan tuo nimenomaan tekisi mahdolliseksi myös nuo uudet erikoisliikkeet ja verkkokaupan. Mutta toisi myös normaalit kulutustuotteet ihan tavallisiin kauppoihin.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

No kyllä mielestäni jonkin haitan pienentäminen on hyödyllistä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei sitä haitan pienentämistä tarvitse mihinkään, jos pystyt itse luomasi haitan poistamaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sinusta on siis hyödyllistä, että haittaa on pienennetty ja siksi sitä ei enää pidä missään nimessä pienentää enempää?

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Mitä ihmeen haittaa siitä on jos joutuu ruokakaupassa käynnin jälkeen kävelemään 10 metriä samassa rakennuksessa sijaitsevaan Alkoon hakemaan suosimaansa tuotetta?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ensimmäisenä tulee mieleeni se haitta että K-Supermarketin myynti on sinä päivänä osaltani tasan 0 €, kun monopolin suunnittelija on ohjannut ostoskäyttäytymistäni niin että asioin kilpailevassa liikkeessä. Ei kauppiaana paljon naurattaisi, kun on panostanut parmempaan valikoimaan mutta asiakkaat tekevät viikon suurimmat ostokset kilpailijan luona.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Pari mitä tulee mieleen:

1) Alkojen sijoittelu tukee kaupan keskittymistä, kun ne on käytännössä aina sijoitettu K-, tai S-kauppojen viereen. Jos käyt vaikka Lidlissä niin matka voi helposti olla kilometrejä.

2) Alkojen erilliset myymälät lisäävät turhaan kuluja (varmasti aivan eri luokkaa olisivat kulut mikäli sama valikoima ja myymälätila olisi integroitu markettiin).

3) Monilla paikkakunnilla Alkoja ei todellakaan ole lähistöllä, vaan jossain kymmenien kilometrien päässä.

4) Alkon huonosta valikoimasta ei kovin moni suosimaansa tuotetta löydä.

Markku Ahtiainen

suosi suomalaista mutta esko on oikeassa alko on veto naula kaupan yhteydessä luulisin että suojaus politiikka ei toimi kauaa pakko keksiä parannuksia ulkopuolisen paineen takia kun ollaan eu:ssa

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Se on sitä "ihanaa" markkinataloutta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Selitätkö ystävällisesti tietämättömälle, miten valtion monopoli on markkinataloutta?

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

No ei niitä viinoja sieltä ilmaiseksi anneta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sait pitkään vedätettyä, hatunnosto siitä. Noin paksua pajunköyttä en niele edes minä.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Ja tuo markkinatalous oli enemmän kommentti tuohon S ja K ryhmään, ei Alkoon. Mielestäni ei Alkon valikoima mitenkään pieni ole. Mitä kuluja Alkojen erillisyys lisää? Varsinkin kun ne on Eskonkin mukaan käytännössä aina sijoitettu S-, tai K-Kauppojen viereen, (poislukien pienet paikkakunnat).

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ei erillinen myyntihenkilökunta (esimerkiksi kassoilla) ja kaikki omat erilliset taustatiimit ilmaisia ole. Kiinteät kulut ovat molemmilla liikkeillä yhdistämisen jälkeen varmasti pienemmät kuin marketilla ja Alkolla nyt. Mainostamisen osaltakin Alko käyttää silloin harvoin kun uskaltaa kalliita mainoskampanjoita, kun perusmarketti mainostaa oluensa siinä lehtisen ohessa missä maidot ja lihatkin.

Alkon valikoima oikeasti on aika huono, kun vertaa vaikka tavallisiin supermarketteihin Espanjassa. Tai Maltalla. Tai oikeastaan missään muualla länsimaissa pl. Suomi ja Ruotsi. Samaa luokkaa valikoima on useilla huoltoasemilla viinojen suhteen, siellä tosin tilasyistä viinivalikoima on pienempi.

Eikä tässä lähiseudulla itse asiassa useimpien kauppojen läheisyydessä ole Alkoa. Senkin takia ostan käytännössä aina väkevät ja viinit ulkomailta, kun se on aivan yhtä helppoa jos ei helpompaa kuin mennä Alkoon. Reissussa kun tulee muutenkin käytyä.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Asia mitä mielestäni pitäisi miettiä enemmin, kuin Alkon ja apteekkien integroimista vähittäistavarakauppaan, on tilaviinien ja pienpanimoiden ulosmyyntimahdollisuutta suoraan ja ravintolan mahdollisuutta myydä viinipullo asiakkaan mukaan.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kannatan noitakin asioita. Eivät nämä sulje toisiaan pois ja turhaa säännöstelyä on purettava usealla alueella.

Suomalaista ruisviskiäkin ostaisin mieluusti vaikka tuosta S-Marketista / Lidlistä / Alepasta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Suomessa on hyvä ja toimiva apteekkijärjestelmä. Se pystyy syrjäseuduillakin toimittamaan heti tai lähipäivänä harvinaisemmatkin ja erikoisemmatkin lääkkeet. Suomalaisen apteekkijärjestelmän toimitusvarmuus on huippuluokkaa.

Mitä ongelmia mahdollisesti seuraisi jos käsikauppalääkkeet tai jotkut reseptilääkkeet vapautettaisiin kauppojen myyntiin.
- apteekin menettäisivät ison tulonlähteensä ja osa apteekeista lopettaa tai ainakin vähentää henkilökuntaa.
- käsikauppalääkkeet olisivat vain halpoja isoilla ketjuilla (esim. Pirkka-aspiriini) joten pienet kyläkaupat eivät tästä juurikaan hyödy.
- apteekin henkilökunnan ammattitaito ei olisi käytettävissä lääkettä ostettaessa (esim. apteekin myyjähän mainitsee mm. jos reseptiä hakiessasi ostat yhteensopimatonta tai samalla vaikuttavalla aineella olevaa käsikauppalääkettä
- apteekin henkilökuntamäärä on pienempi ja salassapitomääräykset tiedossa (eikös olisi kiva kun koko kaupan väen lisäksi myös koko kylä tietää että hait klamydiaan antibioottia tai kylän päihderiippuvaiset tietävät että sulla on "hyviä"
- jos PKV-lääkkeet päätyisivät kaupan myyntiin niin miten estetään niiden "hävikki". Terveydenhuollon ja apteekkien henkilökunnasakin on päihderiippuvaisia jotka ovat jonkin verran jotka ovat lääkkeitä varastaneet. Olisiko kaupan väessä isommassa mittakaavassa vielä enemmän tapauksia.
- mitä helpompi on tulehduskipulääkkeiden saatavuus niin sitä enemmän niitä käytetään. Kuten yllä kommentissa asiantuntevasti mainittiin on Suomessa särkylääkekuolemia jo parisataa vuodessa. Miksi tätä kuolleisuutta pitäisi lisätä.

Jos apteekkipalvelua ja lääkkeiden jakelua pitäisi kehittää niin pääpainon pitäisi olla tärkeiden ja paljon käytettyjen reseptilääkkeiden hinnan alassaattaminen ja kunnolliset Kela-korvaukset asiakkaalle.

Lisäksi pitäisi kehittää kunnan palveluna asioimispalveluja että vanhukset ja vajaatoimintakykyiset pääsisivät helposti apteekkiin tai sitten järjestään jonkinlainen kuljetuspalvelu.

Miksi Alkon monopoli pitäisi muka murtaa.
Mun mielestä kaikki toimii ihan hyvin. Jos haluaa juoda itsensä hengiltä halvalla viinalla niin käy vaan Virossa ostoksilla. Jos haluaa juoda vähän parempaa halpaa viinaa niin käy vaan Virossa vähän kalliimmilla ostoksilla. Jos vaan haluaa juoda itsensä hengiltä kustannuksista välittämättä niin tilaa ja hakee alkosta vaikka kallista tilauslistakonjakkia. 7 päivänä viikossa muutamaa arkipyhää lukuunottamatta 9.00-21.00 välillä saa kaupasta hakea niin paljon kaljaa kuin juomaan pystyy. Mikä siinä voi olla niin vaiketa ettei pysty menojaan sen vertaa sovittamaan että tuolla aikavälillä ehtisi kaupassa edes joskus käydä. Käy vaikka kerran kuussa ja ostaa 100 laatikkoa kerralla niin ei heti lopu. Ymmärrän kyllä alkoholiongelman (siis saatavuusongelman)jossain Lapin syrjäseuduilla mutta että muualla. Outoa. Noin 2000 suomalaista kuolee vuodessa alkoholisairauksiin tai alkoholista johtuviin syihin niin ei tuolla haittavaikutusmäärällä ole kyllä mitään suuren luokan saatavuusongelmia ainakaan kansakunnan tasolla.

Ehkä alkoholi on pelkkä elintarvike joillekin mutta suurimmalle osasta kansaa se on vain päihde. Sitä on saatavilla ja suuresta kokonaiskulutuksesta päätellen hintakaan ei ole rajoittava tekijä niin missä on ongelma?
Klo on 18.10 ja mulla yli 20 euroa rahaa rahapussissa. Ja tälläinen pikkukaupungin keskustan lähellä asusteleva kun olen niin tarvittessa voin hakea olutlaatikon 10 minuutissa. 20 minuuttia sitten olisin voinut hakea viinapullon halutessasi. Ei haittaa mua alkon monopoli eikä myyntiaikarajoitukset. Aina olen alkoholia saanut kun on tarvetta ollut.

Markku Ahtiainen

apteekin osalta olisiko hyvä samat hinnat paikka kunnasta riippumatta? resepti lääkkeet esim postin kautta? kuitenkin on todettava että itsekkäät kommentit mul on 5 min matka ei kaikilla ole niin älkää vaan sanoko mitäs siellä sitten asut jollei pysty ymmärtämään että asioissa on paljon tekemistä niin ei tämä jankkaus auta

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Miksi meidän edes pitäisi verrata valikoimiamme viinintuottajamaiden kuten Espanjan markkinoihin? Ihan hyvä se valikoima Suomessa oikeasti on.
Sä olet vain Esko sokeutunut siellä espanjalaisen marketin halvan ja suuren viinivalikoiman äärellä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Otetaan suuri viinintuottajamaa, Ranska ja merkittävä alue, Loire ja alueelle tyypillinen rypäle, Chenin Blanc. Arvaa monestako viinistä Alkossa asioivat saavat valita?

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Minä en kyllä ruisviskiä ostaisi mistään. Ei ole näin skotti-viskiharrastajana ollut koskaan vaikeuksia valita viskiä valikoiman kapeuden vuoksi.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Luuletko oikeasti, että siellä Alkon imaisseessa päivittäistavarakaupassa olis suurempi valikoima vaikka Loiren alueen Chenin Blanc rypäleen viinejäsi. Mikäli yhtään ymmärrän miten vähittäiskauppa toimii, siellä olisi korkeintaan neljää suurimmalla volyymillä myyvää geneeristä kaupan oman tuotemerkin viiniä ja pari kolme "hienomman väen viiniä"

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kumma vain että huolimatta typeristä rajoituksista (alkoholiprosentti ja pitää olla käymisteitse valmistettu) olutta ja siideriäkin löytyy huomattavasti suurempia määriä valikoimista.

Maltakaan nyt ei ihan mikään merkittävä viinintuottajamaa ole. Ja esimerkiksi Prahassa ja Ljublajanassa valikoima oli suunnilleen samaa tasoa. Lisäksi näissä paikoissa oli vielä alkoholin erityisliikkeitä, joiden valikoima oli aivan järjettömästi laajempi kuin kotoisissa Alkoissa jossa tuo geneerisyys on omaa luokkaansa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuo päivittäistavarakauppakommentti tuntuu taas vedätykseltä, mutta menköön. Käyhän joskus valinnaisen K-citymarketin oluthyllyllä ihmettelemässä. Ota sitten vielä huomioon että 4,7% raja merkittävästi rajoittaa heitä. Voin heittää hurjan spekulaation että kun monopoli puretaan joku voi ihan viinikaupankin perustaa ja ravintoloissa on jo nyt enemmän viinejä kuin Alkossa.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Prahassa ja Ljubljanassa alkoholiliikkeissä ja marketeissä käyneenä en pysty allekirjoittamaan tuota eroa Suomen valikoimaan. Se tosin pitää kyllä todeta, että kummassakaan kaupungissa ei näkynyt samanlaista katujuopottelua, kuin Suomessa.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

K-Citymarketinkin virvoikehyllyt on monessa paikkaa tullut nähtyä ja täytyy sanoa, että mielestäni ihan hyvät on vaikoimat olleet. Olut on enemmän sellainen tuote jota näytettään ostettavan kerralla isoissa erissä. Jos näet kaupassa oluen ostajan, niin kyllä hällä ennemmin on Koffin-muovimäyräkoira, kuin vaikkapa sixpäkin verran eri tuotemerkkejä.
Ennemmin itse kyllä marssisinn sinne Alkoon kuin ruokakauppaan tutustumaan vaikkapa viskeihin ja kyselemään niistä asiantuntevalta myyjältä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikään ei estä sinua marssimasta sinne Alkoon vaikka vähittäismyyntimonopoli puretaan. Todistuksesi mukaan heillä on hyvä valikoima ja asiantunteva palvelu, joten vaikea uskoa että niin pätevä toimija katoaisi. Valtio varmasti myy puljun eniten tarjoavalle nopeammin kuin kerkiää kissaa sanomaan. Vaikka monta viestiä on vaihdettu, en todellakaan ymmärrä millä oikeutat monopolin osalle alkoholijuomista.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Mä en usko, että Alkon monopoli mihinkään murtuu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ikävä kyllä se saattaa vielä viedä aikaa. Toivottavaa olisi, että EU antaisi direktiivin, jolla tuollainen monopoli kumottaisiin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Alkoholinmyynnin vapauttaminen näkyisi vain hetkellisenä piikkinä kulutuksessa ja erittäinpian tasaantuisi voisi jopa laskeakkin.
Voitaisiin panna viina kupongeille, niin saataisiin lisää työpaikkoja ja kuponkien myyntimarkkinat.

Markku Ahtiainen

se on vähän niin että jos on kaikki itsellä käden ulottuvilla ei nähdä muiden epä tasa arvoa absoluuttista ei voi ollakaan mutta muuallakin on elämää kuin Helsingissä vaikka sinne maalaiset tulee myymään silloin tällöin sika halpaa pyttäriä ja lihaa minkä takia kaupungissa muuten saa monet tuotteet huomattavasti edullisemmin ainainen kitinä kuljetus kustannuksista tuntuisi halventavan hintoja tai tukku myynti selitys kiinnostaisi

Markku Ahtiainen

se on vähän niin että jos on kaikki itsellä käden ulottuvilla ei nähdä muiden epä tasa arvoa absoluuttista ei voi ollakaan mutta muuallakin on elämää kuin Helsingissä vaikka sinne maalaiset tulee myymään silloin tällöin sika halpaa pyttäriä ja lihaa minkä takia kaupungissa muuten saa monet tuotteet huomattavasti edullisemmin ainainen kitinä kuljetus kustannuksista tuntuisi halventavan hintoja tai tukku myynti selitys kiinnostaisi

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Alko on jäänne, josta olisi tosiaan jo aika päästä eroon.Se on kallis suojatyöpaikkajärjestelmä, ja sen myymäläsijoittelu vääristää pahoin kaupan kilpailua ja aiheuttaa kivijalka- ja maaseutukauppojen kuihtumisen. Alkoa on perusteltu alkoholin käytön hillitsemisellä, mutta tilastot osoittavat, että kehitys alkoholin käytön määrässä ja ongelmissa ei meillä ole yhtään parempi kuin vapaan alkoholipolitiikan maissa; ennemminkin päinvastoin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tämän päivän hesarissa oli hyvä juttu taloussivulla, jossa haastatelva totsei, että suomalainen yrittäjä ei oikeastaan enää osaa kuin valittaa.

Näyttää osuvan oikeaan.

Markku Ahtiainen

jos ihminen luulee että yrittäjä saa rahansa ilmaiseksi väärä luulo sisä piiri tuki koijarit on taas oma juttu tasaarvo on paska puhetta jos rupeaa yrittäjäksi varsinkin uudeksi ei saa antaa periksi joka hommassa ikävä kyllä joutuu antamaan parastaan tsemppiä niille jotka jaksaa silti

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset