Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Feminismi tuhoaa aidon tasa-arvokeskustelun

Yhden facebook-keskustelun pohjalta ajattelin tarttua palavaan soihtuun ja tuoda esiin omia ajatuksiani feminismistä. Feminismi keskustelun lähtökohtana tasa-arvopolitiikassa on erittäin ongelmallinen liittyen siitä johtuvaan yleiseen tasa-arvokeskustelun kontekstiin, joka feminismin myötä minusta kulminoituu kolmeen pääpointtiin:

1) Femnismi typistää keskustelussa käytävät aiheet hyvin yksioikoisesti. Puhutaan jatkuvasti naisten palkkatasa-arvon puutteesta, naisten kokemasta perheväkivallasta ja naisten työelämässä kokemasta epä-älyllisestä syrjinnästä. Samaan aikaan ohitetaan olankohautuksella miehiä koskevat tasa-arvokysymykset kuten esimerkiksi syrjivä asevelvollisuus, erittäin heikko asema erotilanteissa (ja toki myös perheväkivalta) ja keskimääräinen työuran vaativuus. Lisäksi tässä keskustelussa unohdetaan että todellisuudessa miehet ja naiset eivät ole heterogeenisiä ryhmiä eivätkä edes yksiselitteisiä ja oikeasti vain vahvistetaan sukupuolten välistä kuilua.

2) Feminismi-keskustelussa pureudutaan seurauksiin ja jätetään syyt vähälle huomiolle. Vedetään repäiseviä otsikoita naisten 80 sentistä ja koitetaan tehdä kaikista feminismin vastustajista / siihen epäilevästi suhtautuvista pahoja ihmisiä ja marginalisoida heidät. Tutkimuksiin suhtaudutaan niin että vain omaa dogmaa tukevat tutkimukset otetaan huomioon ja muut tyrmätään feminismin vastaisena propagandana. Lisäksi pyritään aktiivisesti jättämään keskustelussa sivuun se, että monella alueella naiset ovat jo selvästi ohittaneet miehet (kuten korkeakoulutus).

3) Mediassa ja huomion keskipisteessä feminismin kasvoja usein edustavat erittäin ristiriitaiset hahmot, kuten "ihmisvihaaja" Tiina Rosenberg ja joille feminismi on selkeästi aivan muuta kuin tasa-arvoa. Tästä huolimatta feminismiä puolustetaan yksinomaan "tasa-arvon kannattamisena" vaikka todellisuudessa ainakin osalla feministejä on erilaiset tavoitteet. 

Bonuspointti: Mielestäni feminismin tapa käsitellä "äijäkerhoja" on paitsi nurinkurinen, myös destruktiivinen. Sen sijaan että myönnettäisiin että naisten omissa piireissä ja asenteissa on usein jotain pahasti vialla noin yleisesti kun tapellaan keskenään ja puukotetaan selkään, pitäisi ottaa mallia siitä että tuetaan tosiia eteenpäin elämässä ja pyritään nostamaan toisten hyviä puolia esiin työelämässä ja muutenkin. En nyt sano että mitään eksklusiivisia naiskerhoja (vaikka näitäkin on aina ollut) pitäisi alkaa järjestämään, mutta asenteiden pitäisi siellä muuttua.

Mm. näiden seikkojen takia en itse koskaan aio käyttää itsestäni feministi-sanaa vaikka tasa-arvoa kannatankin. Toivoisin että yleisestikin feministi-sanasta "tasa-arvon synonyyminä" luovuttaisiin, koska sitä se ei ainakaan pelkästään tarkoita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Pasi Malmi huomauttaa, että koska feminismejä on nykyisin niin monia, ja ne ovat eri mieltä asioista, eli ristiriidassa keskenään, niin tästä johtuen kaikki ovat antifeministejä, sillä jos olet jostain asiasta jotain mieltä, niin olet eri mieltä, kuin jonkun feminismin edustaja. Ei siis pidä pelästyä antifeminismiä, sillä jokainen on kuitenkin antifeministi.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Määrittely avaa kyllä feminismin ristiriitaisuuden, kun sille annetaan niin monenlaisia merkityksiä. Myös keskenään ristiriitaisia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Femnismi typistää keskustelussa käytävät aiheet hyvin yksioikoisesti. Puhutaan jatkuvasti naisten palkkatasa-arvon puutteesta, naisten kokemasta perheväkivallasta ja naisten työelämässä kokemasta epä-älyllisestä syrjinnästä."

Tärkeitä keskustelunaiheita.

" Samaan aikaan ohitetaan olankohautuksella miehiä koskevat tasa-arvokysymykset "

Miesten kokema syrjintä ja miehiä koskevat tasa-arvokysymykset ovat myös tärkeitä keskustelujen aiheita.

Välttämättä ei kuitenkaan ole kovinkaan hedelmällistä keskustella kaikkien ongelmista samassa (keskustelu)tilanteessa.

") Feminismi-keskustelussa pureudutaan seurauksiin ja jätetään syyt vähälle huomiolle. Vedetään repäiseviä otsikoita naisten 80 sentistä"

Sukupuolten välisestä palkkaerosta keskusteltaessa tulevat syyt ja taustatekijät yleensä esitetyiksi - kuten horisontaalinen ja vertikaalinen segregaatio, kouluttautumiserot ja perheenlisäyksen vaikutukset.

"Tutkimuksiin suhtaudutaan niin että vain omaa dogmaa tukevat tutkimukset otetaan huomioon ja muut tyrmätään feminismin vastaisena "

Luotettavien tiedontuottajien tilastoja ei oikein voi väärin tulkita - esimerkiksi Tilastokeskuksen, Palkansaajien tutkimuslaitoksen, Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tai VATT:n selvityksiin on suhtauduttava aina riittävällä luottamuksella, niissä kun on myös aina mukana tilastoja tukeva analyysi.

"Toivoisin että yleisestikin feministi-sanasta "tasa-arvon synonyyminä" luovuttaisiin, koska sitä se ei ainakaan pelkästään tarkoita."

Mikä ettei - feminismi ei muutenkaan ole "tasa-arvon synonyymi", vaan tasa-arvon tavoittelua (näkökulmasidonnaista toki ...)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tärkeätä itse kunkin tasa-arvon ajaminen, mutta kyllä mediassa miesten tasa-arvoasioiden käsittely jää aivan suhteettoman pieneksi. Ja perusteet on luokkaa "kyllähän naisillakin on 9 kuukauden palvelus" :(

Muuten ihan hyvää kommenttia, mutta kyllä tähän maahan tarvittaisiin nykyään aktiivista miesasialiikettäkin ilman että se heti tuomitaan sovinismiksi. Poliittiset naisjärjestötkin osaltaan edustavat sitä jakoasetelmaa, että kakku on muuten yhteistä mutta naisille pitää varata oma palasensa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, Miesjärjestöjen keskusliitto tarvitsee lisää jäsenjärjestöjä "miesnäkökulmien" näkyvyyden parantamiseksi. Asiallinen miesaktivismi muutoinkin pysyttelee edelleen julkisuudelta piilossa..

Kohtuullisessa määrin olen kaiketi "markkinoinut" täällä niiden muutamien olemassa olevien miesjärjestöjen hankkeita ja ainakin asevelvollisuusjärjestelmäämme liittyen jopa vaatinut tasa-arvoisempien menettelytapojen käyttöönottamista. Huutavana äänenä korvessa ehkä?

Niin kuin itsekin toisaalta toteat ap:ssa, niin mies/nais-jaottelu ei täysin tee oikeutta ihmisten erilaisille kokemuksille ja tuntemuksille, viime vuosina voimistunut "transsävyisyys" on tästä oiva näyttö - ja pahimmillaan tasa-arvokeskusteluista tosiaan muodostuu kahden "eturyhmän" välinen kilpailu
uhriutumisessa.

Asioita, ehdotuksia ja tavotteita on mielestäni järkevämpää ja tuloksellisempaa tuoda esille niiden yleishyödyllisyyttä kuin pelkkää tapahtunutta syrjintää korostamalla - esimerkiksi siis voi esittää, että naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen tähtäävät ohjelmat ja niihin liittyvät matalan kynnyksen palvelut tavoittavat myös perheväkivallan miesuhreja ja niiden avulla väkivaltaisille henkilöille avautuu mahdollisuus ohjatusti muuttaa käyttäytymistään, mikä heti pienetää yleisemmin myös miesten riskiä joutua väkivallan uhriksi...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #7

Mönkään mentiin siinä kun perustettiin naisille suunnattuja palveluita. Elämme joko sivistysvaltiossa, jossa kaikkien ihmisoikeudet ja perusoikeudet turvataan, tai sitten voimme myöntään ettei niitä ole olemassa.

Viime kesänä perhekotienliiton puheenjohtaja radio haastattelussa melko suorasti sanoi ettei tue sukupuolen perusteella suunnattavia tukitoimia. Ehkä "tasa-arvo" eikun "miesasia" eikun feministi Antikaisella on tässä asiassa eri näkökanta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Ne palvelut (jos tarkoitat nyt turvakoteja ja niihin liittyvien palveluiden kehittämistä) olisivat jääneet perustamatta ilman aktiivista feminismiä. Perheväkivallan naisuhrien määrä on romahtanut 80-luvun alusta lukien neljäsosaan juuri näiden turva- ja ensikotipalveluiden kehittämisen myötä ...

Nykyään Ensi- ja turvakotienliitolla palveluita tuotetaan sukupuolineutraalisti eli se alkuperäinen ajatus on laajentunut kohderyhmien osalta.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #14

Väität ettei niitä olisi voitu perustaa muusta syystä kuin naisten suojelemiseksi? Ilmeisesti löysit uuden ongelman. Miehet voidaan uhrata, mutta naisia ei.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #14

Väität ettei niitä olisi voitu perustaa muusta syystä kuin naisten suojelemiseksi? Ilmeisesti löysit uuden ongelman. Miehet voidaan uhrata, mutta naisia ei.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Tykkään feministeistä. Antavat minulle oikeuden olla sovinisti.

Pekka Iiskonmaki

Jarmon kanssa samaa mieltä.

Itsestäni olen alkanut olla huolestunut. Fanitan ja peukutan kepulaista Eskoa kuin sielunveljeäni.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

On se hyvä että edes joku :D Jaksaa näitä blogeja taas vaihteesta kirjoitella.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Sellainen vinkki nuoremmalle miehelle olisi, että jos ja kun haluat politiikan parrasvaloissa paistatella, niin ei kannata sanoa feminismistä poikittaista sanaa, ellet halua kimppuusi päivystävien Facebook-feministien armeijaa. Pahimmassa tapauksessa sinusta tulee laasasmainen persona non grata, joka korkeintaan kutsutaan johonkin Ylen keskusteluiltaan kollektiivisesti syljettäväksi.

Tosiasioilla on paikkansa, mutta tosiasioilla ei ketään vakuuteta puolelleen, eikä niitä ilmaistessa kannata varsinkaan esiintyä minkään puolueen edustajana, ellei selusta ole jo valmiiksi varmistettu.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Olen jo hyvän aikaa sitten luopunut toivosta päästäkseni mihinkään merkittävään äänestyksellä valittavaan asemaan. Muilla on siihen paremmat avut, mutta nautin nyt sitten vastapainoksi tästä laajemmasta sananvapaudesta.

Sitä paitsi virkamiehillä on paremmat palkat ja työehdot ;)

Pekka Iiskonmaki

#10
Eskon mielipiteillä pääsisi Persuissa ministeriksi.

Pekka Pylkkönen

Feministien pöljin idea kautta aikojen on yrittää pakottaa kaikki tasa-arvoa kannattavat termin "feministi" alle. Minulle se on suunnilleen sama kuin kaikkia nuorten liikuntaharrastuksia kannattavia olisi pakko kutsua natseiksi. Koska kyllähän natsit arvostivat urheilullisia nuoria.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset