Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Itsenäinen ympäristöministeriö on aika lakkauttaa

Paljon on ollut puhetta tavoitteesta vähentää ministereitä, mutta myös ministeriöissä on karsimisen varaa. Ympäristöministeriö perustettiin 1980-luvun alkupuolella, kun luonnonsuojelu oli vielä varsin aluillaan ja ainoa ympäristöpuolue Suomessa oli nytkin maata johtava Suomen Keskusta. Tästä välivaiheesta on nyt päästy eroon ja on aika luopua itsenäisestä ympäristöministeriöstä ja integroida sen osat muihin ministeriöihin.

Ympäristönsuojelu toteutuu järkevämmin, kun ympäristöasiat huomoidaan tehokkaammin jo päätöksenteon alkuvaihessa. Organisaation puolesta ympäristöministeriön pääosat tulisi sulauttaa maa- ja metsätalousministeriöön ja muodostaa sitä kautta luonnonvaraministeriö. Mutta kaikkiin muihiin ministeriöihin saadaan myös ympäristöministeriö lakkauttamalla resursseja arvioida toimintaa yhdessä sen suunnittelun kanssa, toisin kuin nykyään jossa muut ministeriöt tekevät omaa työtänsä ja ympäristöministeriö sitten jälkikäteen ilmoittaa käykö tämä heille vai ei. Ehkä vielä 20 vuotta sitten tällaiselle ylhäältä tulleelle johtamiselle oli ympäristöasioissa tarvetta, mutta nyt on aika integroida se päätöksentekoon.

En itse usko 12 ministerin ratkaisuun, vaikka ympäristöministeriö sulautettaisiin muihin ministeriöihin. 13 ministeriä olisi mahdollista, koska mielestäni ainakin ulkoministeriössä on tarvetta toiselle ministerille (ulkomaankauppaministeri) koska ulkopolitiikassa ministerit joutuvat matkustamaan paljon erilaisissa asioissa.  Lisäksi harkitsisin liikenne- ja viestintäministeriön leikkaamista kahtia: nykytilanteessa nämä asiat korostuvat, kun pyritään digitalisoimaan Suomea tehokkaasti ja liikenneasioissa edellisen hallituksen jäljiltä on valtavasti korjattavaa. Liikenneasioissa tulisi myös saada tehokkaampaa johtoa valtion päähän, jotta suuret liikenneinvestoinnit olisivat kokonaisvaltaisesti tehokkaimpia mahdollisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Venäjälläkin itsenäinen ympäristöministeriö lakkautettiin ja tehtiin luonnonvarainministeriö. Tuloksena ympäristösuojelun tason selkeä lasku - mikä on ikävää tilanteessa jossa se oli jo valmiiksi vain vaatimattomalla tasolla. Suomessa näemmä jotkut haluavat samansuuntaista kehitystä.

Mitä tulee keskustan ympäristöpuolueen "maineeseen", niin ehdotuksesi sopii sen linjaan, sillä keskustan ympäristösuhtautuminen on pääosin ollut aika huolestuttavaa. Suoraan sanottuna keskusta on moneen otteeseen näyttänyt ympäristön kannalta aika vihamieliseltä puolueelta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Venäjällä monet muutkin asiat ovat menneet huonompaan suuntaan viime vuosina. Varustelukilpailu ja talouden haasteet ovat heittäneet varjonsa myös about kaiken "siviili"politiikan päälle. En usko että siellä olisi ollut mitään vaikutusta sillä että olisiko ympäristöministeriö säilytetty, ja Venäjällä ei ole koskaan ollut vahvaa talonpoikaisperinnettä ja kestävää luontosuhdetta (toki heiltä maata löytyykin).

Keskusta on historiallisesti ollut se puolue, joka kantaa huolta ja hoitaa suomalaista luontoa. Näin on vielä nykyäänkin, vaikka Vihreät haluaisivat suomalaisesta maaseudusta tehdä reservaatin ja kieltää ihmisiltä asumisen siellä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Venäjä taitaa olla huono esimerkki ympäristönsuojelusta ennen ja nytkin.

Pekka Iiskonmaki

#2
Kiitos Marko.

Moni asia selvisi minulle, kun kerroit ottavasi mallia Venäjältä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei mitään kehitysmaalaisuutta, kiitos. Ollaan toistaiseksi vielä sivistysvaltio.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Pikemminkin ympäristöministeriön kaltainen eristäytynyt saareke yhteiskunnassa on jäänne kehitysmaalaisuudesta. Kyllä ne asiat pitäisi huomioida suunnittelussa ja tasapuolisesti muiden tekijöiden kanssa.

Käyttäjän ollitapiopursiainen kuva
Ollitapio Pursiainen

Venäjä noudattaa todennäköisesti Neuvostoliiton perinnettä ympäristönsuojelussa. Neuvostoliitossa ei ollut ympäristönsuojelua, kun kokonaistuotannon kasvu oli tärkeämpää kuin puhdas luonto. Tauno Tiusanen kritisoi Neuvostoliiton suunnitelmataloutta heikosta kustannustehokkuudesta. Muurmanskin alueen pohjalta Neuvostoliittoa oli mahdollista kritisoida myös huonosta ympäristönsuojelusta. Lisäksi maailman suurin järvi eli Aral-järvi ei taida enään kuulua maailman suurimpien järvien joukkoon puuvillapeltojen kastelun vuoksi. Sinänsä olisi hyvä, jos ympäristönsuojelu otettaisiin mukaan kaikissa suunnitelmissa. Talvivaarasta on otettava oppia. http://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_ymp..., http://fi.wikipedia.org/wiki/Teemasivu:Ymp%C3%A4ri..., http://fi.wikipedia.org/wiki/Teemasivu:Kest%C3%A4v..., http://fi.wikipedia.org/wiki/Suunnitelmatalous, http://fi.wikipedia.org/wiki/Tauno_Tiusanen,http:/...

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kuten tuossa mainitsin niin itänaapurissa ei ole myöskään koskaan ollut vahvaa talonpoikaisperinnettä, mikä tasapainottaisi luontosuhdetta. Maan luonnonvaroja on käytetty kuin viimeistä päivää aina, koska aina on tuntunut löytyvän lisää maata valloitettavaksi.

Ympäristöpolitiikka on myös sen takia heitellyt laidasta laitaan (oli ympäristökomissaaria tai ei), Kaspianmeren sampikantaa esimerkiksi suojeltiin yhdessä välissä Neuvostoliitossa varsin tehokkaasti koska mäti oli tehokas tapa saada länsivaluuttaa maahan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Pääasia on se, että valtaa ei anneta byrokraateille eli virkamiehille. Esimerkiksi tämä ajatus keinoluotojen rakentamisesta lokeille on juuri ympäristöbyrokratian kukkanen. Poliittisen päättäjän tulee ottaa vastuu tällaisissa kysymyksissä. Vain näin toteutuu demokratia ja kansan tahto.

Periaate pitää olla se, että kansan valitsemat kansanedustajat päättävät poliittisesti siitä, kuinka paljon painotetaan työpaikkoja, ja kuinka paljon jotain luontoarvoja asioista päätettäessä, eikä päätöstä anneta joidenkin byrokraattien päätettäväksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eikö edes hävetä. Keskustan kontolla on laajaa ympäristön tuhoamista niin vesistöjen rehevöittäjänä, Talvivaarojen mahdollistajana, uhanalaisten eläinlajien vaarantajana. Turvepuolue Keskustan "ympäristöarvoihin" ei luota yksikään ajatteleva suomalainen.

Maa- ja metsätalouden vähäiset asiat voi vallan mainiosti hoitaa TEM:ssä. Ympäristöministeriö on länsimaista sivistystä. Luonnonvaraministeriö venäläishenkistä PersKeKoa, jossa kaikki ympäristöarvot voi alistaa lyhytnäisille talouden eduille.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Haloo nyt hetkinen. Vihertuholaisten kategorinen inho ihan kaikkea vastaan on johtanut mm. siihen, että Helsingissä käytettävä energia tuotetaan lähes yksinomaan fossiilista. Tuotettaisiin nyt edes kotimaisella turpeella ja hakkeella mutta ei, vain ulkomainen kivihiili kelpaa helsinkiläisille viherpoliitikoille. Vesivoimakin on vihreiden uskomattoman politiikan vuoksi demonisoitu viime vuosina ihan täysin.

Vaihtoehdoton ekofasistinen ympäristöpolitiikka tekee tuhoaan jo mm. Saksassa. Ydinvoimalat alas ja hiilivoimalat ylös, se on päämäärättömän ja tuhoisan ympäristöpolitiikan hinta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Et siis ymmärrä hävetä puolueesi aikaansaannoksia?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #16

Häpeätkö sinä oman puolueesi hölmöilyjä?

Eikä Keskustan ympäristöpoliittisissa linjoissa ole juuri mitään hävettävää. Toisin on Vihreiden.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #17

Tietysti häpeän kun on aihetta ja kirjoitankin aina kun Vihreät tekevät tai ehdottavat jotain täysin hölmöä. Nyt kannattaa miettiä pariin otteeseen ennen kuin ryhdyt tarjoamaan kepuleiden ympäristöteoille puhtaita papereita. Menee oma uskottavuutesi.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #22

Kyllä minusta esimerkiksi kotimainne turve olisi noin miljoona kertaa parempi vaihtoehto energiantuotantoon kuin ulkomainen kivihiili. Ja pääosin ympäristöpolitiikka on Suomessa toiminut hyvin jo aikana ennen ympäristöministeriötä kun vertaa moniin muihin maihin.

Olen minäkin Keskustan politiikkaakin ja kannanottoja kyseenalaistanut. Esimerkiksi olutgate (joka sinänsä ei ole puolueen tiukka linja vaan sote-ryhmän oma tuotos) oli täysin typerä ja vahingollinen puolueelle, mutta pääsyylliset löytyvät puolueen sisältä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ylen ja ympäristöninisteriön ympärille ihmisketjut.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Helatorstain rattoisaa ajanviettoa sekin. Kun ei edes kauppaan pääse.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Höh? Tänään kävin city-marketissa Malmilla. Myös s-kaupat, alepat ja siwat ainakin olivat auki.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #19

Helsingissä joo, lyhennetyillä aukioloajoilla tosin. Vain 24h Alepa oli täs Sörkässä auki enää kuuden jälkeen (eikä oo muuten 24h vaan 9-21).

Olisivat muuten kiinni mutta jonkin "vapaan länsimaan" kansalaisia sisältävä risteilijä kuulemma pysähtyi tohon Helsingin rannoille niin byrokraattien mukaan heitä pitää palvella, muutenhan nuo ovat kiinni.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #20

Jep. Oikeasti minunkin mielestäni kaupat voisivat olla aina auki. Turvallisuussyistä miehitys pitää olla yhtä useampi.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #23

Jos nyt lähdettäisiin siitä, että joka päivä saisivat alkuun olla vaikka 7-23-välillä niin ihan hyvä alku minusta. Ja toki pienliikkeet sitten 24h erikoissäännöillä kuten nykyään.

Ja seuraavaksi Alkot pois ja viinatuotteet kauppoihin, anniskeluaikojen laajentamistakin voisi hyvin harkita esimerkiksi 22 asti. Mutta vähän menee sivuun ympäristöministeriöstä, vaikka vastaavaa byrokratianpurkamista sinnekin tarvittaisiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #20

Mikä ihmeen vapaa länsimaa lainausmerkeissä. Taidat olla "vapaan Venäjän" miehiä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #24

Otapa se palkokasvi sieltä nenästä pois. Tuo oli piikki vertauksena siihen, että miksi meillä pitää jonkin täysin turhan kirkkopyhän vuoksi muuten suhteellisen sekulaarissa yhteiskunnassa olla sen vuoksi kaupat ja muut kiinni kesken viikkoa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #26

Tässä blogissa on osoitettu että venäjän malliin mennään kun ympäristäministeriötä halutaan bulldozata kumoon.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #28

Onpa todella heikolla pohjalla kyl argumentit ympäristöministeriön säilyttämisen puolesta nyt. Ei sille selvästikään ole todellista tarvetta, joten toimintojen integroiminen muihin ministeriöihin lienee ainoa järkevä ratkaisu Juha Sipilälle ja hallituskumppainelle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #29

Olen samaamieltä, Kyllä Karthago on hävitettävä-

Pekka Iiskonmaki

Ympäristöministeriö pitää ehdottomasti lopettaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ympäristöministeriö perustetaan sitten uudestaan kun ympäristömyönteiset puolueet pääsevät hallitukseen. Onhan ympäristöministeriö tosiaan aika turha, jos sitä johtaa tuholaispuolueen edustaja.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Todennäköisesti ei, koska lienee yleinen tahtotila nyt että suurista puolueista kolme kuoppaa ympäristöministeriön hyvässä yhteishengessä eikä demareillakaan ympäristöministeriö mikään muu ole kuin opposition lyömäase. Vihreät ja Vasemmistoliitto 27 paikalla eivät paljoa pysty tekemään, etenkin kun ensiksimainittu ei ole tullut tunnetuksi hyvänä hallituspuolueena, toinen on sidoksissa demareihin (hallitusvastuu) ja etenkin Vihreillä vaatimuksia riittää enemmän kuin suurilla puolueilla.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

No sehän nähdään sitten kun ympäristövihamieliset puolueet ovat saaneet tarpeeksi tuhoa aikaan. Viime vuosina poliittiset voimasuhteet ovat vaihdelleet melko paljon.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Yksi lisäys, kun muistin juuri että asuntopolitiikka (joka on surkeasti Suomessa epäonnistunut) on kuulunut ympäristöministeriön vastuulle. Sen siirtäminen toisaalle ei varmasti ainakaan huonontaisi Suomen pahoja asunto-ongelmia, kun tuntuma on että ympäristöministeriö on lähinnä estänyt asuntotuotantoa.

Pekka Iiskonmaki

#33
Eskon perustelut koko ketjun matkalta saavat minulta kiitosta. Ympäristöasiat kuuluvat maa ja -metsätalousministeriöön.

Samoin sinne kuuluu alkoholiasiat. Alkoholijuomat ovat maataloustuotteita.

Petteri Hiienkoski

Kiitos blogistille! Tulit paljastaneeksi Kepun bluffin muuttumisesta ympäristöystävälliseksi!

Talvivaaran tapauksesta pitäisi ottaa oppia. Viranomaiset täysin saamattomia ympäristäkatastrofin estämiseksi. Miksi? Pukki kaalimaan vartijana.

Järkeäkin saisi käyttää eikä kategorisesti ihannoita keskittämisen ja sääntelyn poistamisen autuutta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

No, Talvivaaran vahtinahan oli pukki nimeltä Ville Niinistö ympäristökatastrofin aikaan ja jo pitkään sitä ennen. Kun vastustaa kaikkea eikä tiedä käsiteltävästä asiasta mitään, ei mikään etene ja Niinistö ansaitsee suuret risut toiminnastaan.

Toki Talvivaaran osalta on paljon kysymysmerkkejä ja toiminta ei ole mennyt nuottien mukaan, mutta turha koko kaivosalaa (ja edes Talvivaaraa) on niiden takia täysin epäonnistuneeksi tuomita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset