Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Carl Haglundin uhkapeli epäonnistui - RKP:n hallitustaival päättyy

Tänään se varmistui: RKP:n 36 vuotta yhtämittaa kestänyt hallitustaival päättyy, kun hallitustunnustelija Juha Sipilä ilmoitti tulevan hallituksen kokoonpanoksi Keskustan, Perussuomalaiset ja Kokoomuksen. Carl Haglundin keväällä repäisemät irtiotot kostautuvat nyt puolueelle, joka on jo vuosikymmeniä tottunut vaikuttavansa hallituksessa.

Itse hämmästelin Carl Haglundin hullunrohkeutta SDP:n Antti Rinteen jekuttamiseksi suorassa lähetyksessä. SDP on perinteisesti ollut RKP:n apupuolue aina vaikeina aikoina, alkaen aivan itsenäisyyden alkuvaiheista ja nyt jälkimmäisen puheenjohtaja lähtee irvailemaan miehelle joka ei mielestäni ole tullut tunnetuksi anteeksiantavaisuudestaan ja kristillisestä toisen posken kääntämisestä. Jos SDP olisi hallitusneuvotteluissa noussut korkeammalle, olisi Haglund saattanut löytää edeltään sen minkä taakseen jätti.

Mutta RKP kompastui todennäköisesti ulko- ja turvallisuuspoliittiseen sooloiluunsa: Sipilä ja Soini eivät voineet päästää Stubbin rinnalle toista henkilöä jonka ulkopoliittiset intressit ovat jotain muuta kuin Suomen omat ulkopoliittiset intressit. Edellisellä hallituskaudellahan Haglund oli hyvä puolustusministeri... Ruotsille.

Uhkapeli ja värikäs esiintyminen toivat Haglundille hienon äänipotin mutta RKP:lle vaalitulos ei tuonut yhtään lisäpaikkaa. Puolueen tavaramerkki "väritön, hajuton, mauton" sen sijaan sai melkoisia tahroja. Todennäköisesti Haglundin paikka lähtee hyvästä vaalituloksesta huolimatta tutisemaan, sillä perinteisesti RKP:lle vaalit ovat olleet vain kiusallinen välivaihe hallitustyössä jonka tuloksella ei ole ollut puolueen hallitusmandaattiin vaikutusta.. Nyt, puolue joutuu luopumaan valta-asemistaan ja "vaikuttamaan" politiikkaan oppositiosta.

RKP on ollut puolue, jonka kannatus on nojannut vakaaseen ja aktiiviseen kannattajakuntaan. Puolueen vaalimenestys on tuonut eduskuntavaaleissa noin kymmenen paikkaa jo neljä vuosikymmentä, mutta sitä on tukenut jatkuva näkyvyys ja valtapoliittinen asema. Nyt RKP on sopeuduttava uuteen tilanteeseen, yksi neljästä vaihtoehdosta:

1) Puolue liittyy Kokoomukseen ja pyrkii sitä kautta takaamaan kaksikielisyyden.

2) Puolue aloittaa aiempaankin verrattuna valtavan lahjus- ja uhkailukampanjan kaksikielisyyden nimissä (rahaahan saa nimekkäiltä avustajilta kuten Nalle-Wahlroos).

3) Puolue pyrkii kaatamaan nykyisen hallituksen mahdollisimman nopeasti tavalla tai toisella (lahjukset, tyhjät lupaukset ja uhkaukset).

4) Puolue koittaa selviytyä oppositiosta ja seuraavista eduskuntavaaleista ja palata hallitukseen apupuolueensa SDP:n turvin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä puolestani uskon enemmän puolueesi puheenjohtajan rehellisyyteen siinä viestinnässä kuinka hän päätöksensä on julki tuonut. Jos sinä et Sipilään luota, niin tässä kysymyksessä meillä vallitsee erimielisyys.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Mihin viestinnän kohtaan viittaat. Jos kokonaisharkintaan, niin varmasti RKP:n toimet ja kyky yhteistyöhön Haglundin alla (etenkin PS:n kanssa) ovat olleet siinä mukana.

Matemaattisesti nyt oli yksinkertaisesti selvää, että nyt ei ollut tarvetta apupuolueille eikä poliittista tahtoa tai tarvetta ottaa heitä mukaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sipilä ilmaisi yllättävän suoraan, että hän olisi halunnut ottaa RKP:n mukaan ja harkitsi asiaa vielä viimeiselle tunnille asti. Kokonaisharkinta sisälsi sitten juuri tuon näkemyksen siitä matematiikasta ja hiukan myös persuista.

Haglund ei pelannut riskipeliä eikä hänen toimintansa ministerinä vaikuttanut Sipilän päätökseen mitenkään. Sipilä on ilmiselvästi ollut tyytyväinen Haglundiin ja rivien välistä miltei pahoitteli sitä, ettei RKP nyt oikein mallannut kuvioon.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #5

Jos joku miettii valintaa viimeiseen tuntiin, kyseessä on kruuna tai klaava.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #8

Tai sitten vain vahvistettu fiilis kysymällä Soinilta, Stubbilta ja varmuuden vuoksi Rinteeltä. Soini ja Rinne toivottaneet tervemenoa oppositioon ja Stubb vain ollut hiljaa ja valmistellut hallitusselfietä.

Olihan tuo hallituksenmuodostamiseen varattu aikataulu kokonaisuudessakin tosi tiukka, ja hyvä niin. Ei kukaan kaipaa päätöksentekoon kykenemätöntä Katainen Kakkosta tässä taloustilanteessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Ei mitään fiilistä ole vahvistettu, kun hän melko suoraan ilmaisi halunneensa RKP:n hallitukseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #12

"Ei mitään fiilistä ole vahvistettu, kun hän melko suoraan ilmaisi halunneensa RKP:n hallitukseen."

Koska häneltä siitä nimenomaisesti kysyttin eikä halunnut olla epäkohtelias sanomalla ettei missään nimessä halunnut RKP:tä hallitukseen.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Vaihtoehdot 2. ja 3. ovat ne, jotka tulemme näkemään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mikään noista vaihtoehdoista ei toteudu eikä ole validi. Viimeinen vaihtoehto on muutoin oikea paitsi sikäli, että RKP ei tukeudu demareihin. Pikemminkin sanoisin, että hallituksella tulee olemaan, eritoten kokoomuksella, myös oppositiossa tukijansa erinäisissä merkittävissä kysymyksissä.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

RKP:n ohjelmaan tutustumatta olisi hauska tietää, miten he suhtautuvat tuulivoimatukeen ja sen järjettömyyteen?
Keskustahan pekkaroi tuet alunalkaen, joudummeko edelleen maksamaan ulkomaisten investoijien taskuihin miljardeja?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Nooh, eiköhän tässä ole seuraavat neljä vuotta tiedossa niin kylmää kyytiä, että pitää olla melkoinen velho, ettei ponnista seuraavissa vaaleissa oppositiosta hallitukseen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Yllättävän negatiivisesti tunnut suhtautuvan RKP:hen. Mitä puolueen kannattajia tunnen, jos unohdetaan viime vuosien historiallisen kehityksen myötä syntynyt hieman tunteellinen suhtautuminen ruotsin kielen asemaan, sieltä löytyy keskimäärin ottaen erittäin tolkullista porukkaa.

Joten olen kyllä Kuikan kanssa hyvin samaa mieltä, että Sipilä olisi ottanut mielellään RKP:n mukaan. Nyt vain hallituskokoonpanon yksinkertaisuus painoi enemmmän vaa'assa. Tuossa kolmen kokoonpanossa kenelläkään ei ole varaa kusettaa toista vaan jokainen joutuu tekemään töitä yhdessä onnistumisen puolesta. Mikä sekin osoittaa, että Sipilä pystyy tasapainolemaan hyvin tunteen ja järjen välillä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Lähinnä RKP:ssa ärsyttää minulla se, että puolueella on tasan yksi yhteinen linja joka mielestäni on usein ollut Suomelle epäedullinen. En puhu pelkästä kielipolitiikasta, vaan yleisestäkin asennoitumisesta politiikkaan niin että etusijalle aina laitetaan länsinaapurin etu. Carl Haglund on tässä mielestäni ollut malliesimerkki toimiessaan puolustusministerinä.

Hallituskumppanina RKP on kaikille mukava: säyseä, lojaali, ennalta-arvattava. Suhteellisen liberaali puolue muissa asioissa jolla ei ole tapana nostaa esille mitään kynnyskysymyksiä. Nyt ei vain ollut tarvetta ja turha statisteja ottaa mukaan kun hallituksen pohja on jo niin vahva.

Kokonaisuutena RKP on sinänsä miellyttävämpi puolue itselleni kuin esimerkiksi SDP tai Vihreät. Mutta 36 vuotta hallituksessa kielipolitiikan takuumiehenä kyllä ansaitsee hengähdystauon oppositiossa, jonka aikana toivottavasti Suomen kielipolitiikka asetetaan oikealle tolalle (kyllä, minusta toinen kotimainen köyhdyttää huomattavasti suomalaisten kieltenosaamisen monipuolisuutta).

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kovasti olen samoilla linjoilla. On ikävää, että missä RKP on saanut olla vallassa (Ahvenanmaa ja Raasepori) on suomenkielisten asemaan tehty ikäviä rajoituksia.

Sellainen ei vaan ole reilua, vaan läpinäkyvää omaneduntavoittelua, joka ei kauas kanna.

Toivottavasti lopultakin pääsemme tasa-arvoiseen vuoropuheluun kieltenopiskelun vaihtoehdoista, ilman RKP:n Suomen etua haittavaa pakkokielenopiskelua ilman vaihtoehtoja.

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén Vastaus kommenttiin #15

Voisitko kertoa miten suomenkielisten asemaa esim. Raaseporissa on rajoitettu?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela Vastaus kommenttiin #17

Pakotettu ruotsinopiskelun varhentaminen, rajoituksia suomenkieliseen opiskeluun ym. Kunnanhallinnon papereita ei käännetä suomeksi, joka on minusta hyvin törkeää.

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén Vastaus kommenttiin #20

Rajoituksia suomenkieliseen opetukseen, miten? Raaseporissa on 7 täysin suomenkielistä koulua.

Pitäisikö mielestäsi jokaista kunnanhallinnon paperia kääntää suomeksi, tai ruotsiksi kunnissa jossa on ruotsinkielinen vähemmistö? Taitaisi veroäyrit hieman nousta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #15

RKP:tä ei ole Ahvenanmaalla.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela Vastaus kommenttiin #18

Onko siellä keskustapuoluetta tai persuja, demareista tai vihreistä puhumattakaan?

Miten Affenanmaan tuulipropelien suomalaisten maksamat tukimiljoonat siirtyvät Ruotsin verkkoon ?

Järjenkäyttöä ei ole mantereella,
vaikka RKP:tä ei ole Affenanmaalla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Virri, mielummin länsinaapurin kuin itänaapurin etu. Kepuhan on aina Kekkosen ajoista lähtien ollut kalleellaan itänaapurin suuntaan, kunniapuheenjohtajan Väyrysen lausunnot Venäjän Krimin valtauksesta viimeisempänä esimerkkinä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sipilä jätti RKP:n syrjään heikentääkseen kokoomuslaista politiikkaa harjoittavien puolueiden ( Kokoomus ) valtaa hallituksessa. Näin Keskustan ote hallituksessa vahvistuu.

Pekka Iiskonmaki

Eskon plogeja lukiessa tulee tunne, että Esko ei ole äkkimakea, vaan pitkän päälle miellyttävä tuttavuus.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kokonaisharkinta. Sana joka viittaa henkilökohtaisiin mieltymyksiin, ja koska intuitio tai muu tunteilu ei perusteluna kuulosta riittävältä, muotoillaan se kokonaisharkinnaksi.

Paavo Turunen

Naurattaisi joidenkin keskustelijoiden nyyhkiminen sen takia, että ruotsalainen äärirasistinen kestohallituspuolue, SFP, ei todennäköisesti olekaan tulevassa hallituksessa.

Jos ei hyvällä saada tasapuolisuutta Pohjolan kielitilanteeseen suomalaisten kannalta, niin ilmeisesti sitä saadaan erittäin hyvällä! Ei suomalaistenkaan tarvitse ian kaiken alistua selkeään rasismiin itseään kohtaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset