Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Avoin eduskuntavaalituloksen kommentointiketju

Koska monen muun Puheenvuoron kirjoittajan tapaan Pietikäinen on blokannut minut ns. väärien mielipiteiden ilmaisemisesta blogistaan, ajattelin pistää pystyyn kaikille avoimen ja sensuurista vapaan kommentointiketjun eduskuntavaaleihin. 

 

Tätä kirjoittaessa vaalien tulos näyttäisi siltä, että Keskusta on saamassa vaalivoiton, mutta heikomman kuin on odotettu. Kakkospaikasta käydään tiukka taistelu ja Vihreät näyttävät nujertavan Vasemmiston ja RKP selkeästi pesee odotetusti KD:n.

 

Paikkamääriksi arvioisin suunnilleen 50-35-35-35 (+/- 2 paikkaa) suurimpien osalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tulokset eduskuntaan nousevien puolueiden osalta (+1 paikka RKP:lle Ahvenanmaalta) :

Laskettu 63,9%

Puolue Prosenttia Paikkoja Ääniä Prosentti­yksikköä Paikkoja Ääniä Prosentti­yksikköä Ääniä
KESK 24,0 51 454 455 +8,2 +16 -8 811 +5,3 -10 712
KOK 16,5 37 313 239 -3,8 -7 -285 899 -5,4 -232 651
PS 17,3 34 327 069 -1,8 -5 -233 006 +4,9 +19 271
SDP 16,8 34 318 610 -2,3 -8 -242 948 -2,8 -169 314
VIHR 6,9 14 130 785 -0,3 +4 -82 387 -1,6 -82 315
VAS 7,4 12 139 412 -0,8 -2 -99 627 -0,6 -60 203
RKP 4,8 12 91 731 +0,6 +3 -34 054 +0,1 -26 134
KD 3,9 5 72 951 -0,2 -1 -45 502 +0,1 -20 306

http://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/2015/eduskuntava...

Elijas Bijur

Kyllä se Kepun vaalivoitto on selkeä ja kun kuuntelee Sipilän ajatuksia, niin ne tuntuvat todella realistisilta. Todellakin luottamus on aivan keskeinen asia ja kun se on saavutettu, niin se ytimekäs ja muutoksia mahdollistava vaaliohjelma saadaan laadittua. Nyt oli liian yksityiskohtainen ja se teki koko hommasta todella seisahtumisen monumentin, ei pystytty vastaan uusiin tarpeisiin.

ps. sama kohtalo varmaan on kaikilla "väärin" ajattelevilla pietikäisen blogissa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Pelottaa kyllä rehellisesti hallitusneuvottelut, mikäli Ylen ennuste 46 paikasta pitää paikkansa. Joko kolmen suuren hallitus tai haastavat neuvottelut, enkä usko että kolmen suuren hallitusta saadaan ilman suuria kompromisseja kasaan. Nyt tarvittaisiin kuitenkin rohkeita päätöksiä suurissa asioissa ja kykyä viedä ne loppuun.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pääasia, että Juhantalo tuli jälleen valituksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miten olisi keskusta, kokoomus, vihreät ja RKP? Koko lippalakkiporukka oppositioon.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Samaan kommenttiin toiselta foorumilta vastaukseni:

Ei jos YLEn ennuste toteutuu. Olen rehellisen pettynyt, 46 paikkaa Keskustalle olisi suuri pettymys ennakkoasetelmiin nähden ja tekee hallituksen muodostamisesta melko no-brainer kolmen suuren hallituksen. Kokonaisuutena Suomelle huono vaalitulos, gamebreakeria suhteessa viime vaalien pattitilanteeseen ei tule ja vaikka Sipilä varmasti hallituksen kokoaa ei se saa suurimpia kriittisiä muutoksia läpi ilman kompromissipakkoa.

Veikkaan tällä ennusteella (nyt tasatilanteessa KOK ja PS) Kesk + KOK + PS. Kokoomus voi vaihtua demareihin jos Stubb osoittautuu liian ahneeksi.

Elijas Bijur

Olin illan aikana jossain vaiheessa kuullut, että Sipilä olisi ollut melkoisesti erilaisuutta näkemyksissä, varsinkin taloudellisissa, juuri kokoomuslaisten kanssa. Tiedä häntä, mutta moinen mielikuva tällaiselle tohtorihattuiselle propelipäälle tai kukkahatulle jäi!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kielipoliitikasta kompromissi, muutos kuitenkin, ja RKP takuumieheksi, kannatan. Mutta mihin vihreitä tarvitaan?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Helsingissä ja monissa muissa vaalipiireissä käydään veristä taistelua. Tällä hetkellä viimeisestä paikasta taistellaan PS:n ja Keskustan välillä pääkaupungissä.

22. Raatikainen, Mika PS 2 502 10 055,667 Valitaan
23. Lehtomäki, Paula KESK 3 550 10 027,000 Varalla

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Vasemmiston vaalituloksesta on tulossa ylivoimaisesti kaikkien aikojen huonoin. Montako torjuntavoittoa SDP vielä saa putoamatta eduskunnasta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kansan poliittista tahtoa ajatellen pitää muistaa, että kokoomuksen ja RKPn paikkamäärät voi laskea yhteen. Niiden puolueiden välillä ei Ole eroja asiakysymyksissä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

"Kokoomukselle ja SDP:lle torjuntavoitto". Tämä poliittinen retoriikka on aivan uskomatonta. Pari torjuntavoittoa lisää demareille ja puolue taistelee Vihreiden kanssa.

Todellinen torjuntavoittaja on Perussuomalaiset. Hyvä tulos heille, kohtuullinen Keskustalle ja tällä kertaa suurimmat tappiot yllä mainituille "voittajille".

Heli Hämäläinen

Keskustalla on ainakin kaksi vaihtoehtoa: (tilanne n. klo 23:40)

1. Keskusta (49) + PS (38) + Kokoomus (37) + KD (5) arvokonservatiivihallitus 129 paikkaa

2. Keskusta (49) + SDP (34) + Vihreät (15) + RKP (9) luonnonmultahallitus 107 paikkaa

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Alempi vaihtoehto ei toteudu. Se on aivan liian heikko, käytännössä 115 paikkaa pitää olla tehokkaaseen hallitustyöskentelyyn.

Veikkaan vaihtoehtoa 1 ilman kristillisiä. SDP otti niin pahasti takkiinsa että hallitukseen mennään vain jos Kokoomus oman ovensa sulkee.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

SDP on auringonlaskun puolue, muutamat vaalit, ja se on perinneyhdistys, kuten SKP.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Vihreät ja Keskusta käytännössä palasivat vuotta 2011 edeltäneeseen tilanteeseen (Keskusta silloin 51, Vihreät 15). Suurin muutos vuoteen 2007 on Perussuomalaisten olemassaolo ja paikkojen syöminen neljältä muulta eduskuntapuolueelta (kaikilta muilta paitsi RKP).

Elijas Bijur

Esko, Ylen kirjaan lausunto Sipilän kannasta on toiveita herättävä ja todella realistinen tässä nyt saadussa tilanteessa. Jos tämä asioiden hoitamisen linja jatkuu, niin olen tyytyväinen, vaikka en keskustaa äänestänytkään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Troikkaan on Venäjäkin tyytyväinen, NATOa ei tule :-)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu
Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Jättäisin KD:n pois niin tulisi paras yhdistelmä joka tällä vaalituloksella olisi saatavilla. Mikäli PS + Vihreät tulevat toimeen, enkä näkisi mitään suurta syytä miksi eivät tulisi kun Soinikin tietää että isoin kiistakysymys on jo edellisen eduskunnan toimesta ratkennut.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

En oikeastaan sanonut, mitä itse tahtoisin tai mitä en. Ajatukseni on vain välitön oivallus tuloksen ratkettua, miten rakentuu pienellä vaivalla riittävän marginaalin riittävän toimiva hallitus, joka joka tapauksessa tulee jatkamaan totuttua elämänmenoa.

Tapani Lahnakoski

Kyllä tämä idioottimainen ilmastopolitiikka tuulimyllymetsineen on myös PS:n ja Vihreiden välillä melkoinen ristiriita. Kyllä Soinin pitää kääntämisen sijaan repiä takkinsa, jos samaan hallitukseen nämä kaksi puoluetta menevät.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Vaalien lopputuloksesta kukin olkoon omaa mieltään!
Sensijaan valittujen joukossa on kyllä henkilöitä, joiden paikka olisi aivan jossain muualla kuin edustukunnassa.
Itse katselen yrittäjien kannalta asioita ja aivan liian vähän siellä on yritysmaailmaan todellisesti myönteisesti suhtautuvia.
Paha pelko on , että mitään uutta ei taidakkaan tapahtua, kaikki jatkuu entisellään ja tehdään näennäisiä päätöksiä viime hetkellä.
Toivottavasti olen väärässä!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suomalaisessa näennäisdemokratiassa hallitusneuvotteluiden tarkoituksena on valita RKP:lle hallituskumppanit. Rohkenen ennustaa, että ainakin Keskusta valitaan.

Jos hallituksenmuodostamisen käytännöt ovat unohtuneet vaalihumussa, kertoo vieras valtio jo vaali-iltana, mitä suomalaiset oikeasti haluavat, vaikka eivät sitä äänestyskopissa ymmärrä:

http://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2015/20150...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset