Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Vuoden typerin kannanotto

Päivän kuumaksi uutisperunaksi noussut "olut-gate" on kuumentanut keskustelua eri medioissa. Lukuisat keskustavaikuttajat ovat jo tästä "tavoitteesta" sanoutuneet irti sosiaalisessa mediassa ja itsekin näin tein, sillä koen että kannanotto on paitsi hölmö, myös omien tavoitteidensa vastainen. Alkoholin kohtuukäyttö ei ole keneltäkään pois.

 

Alkoholi tuottaa paljon ongelmia suomalaisessa yhteiskunnassa, se on selvä. Mutta samoin kuin useimmissa muissa asioissa, nuo ongelmat keskittyvät pienelle marginaalille. Pitäisikö sairaalloisesta ylipainosta kärsivien ihmisten vuoksi kieltää rasvaiset ruoat tai siirtää McDonaldsit toimimaan Alkojen yhteyteen samoja aikatauluja noudattaen? Muualla maailmassa on päästy paljon parempiin tuloksiin suopeammalla suhtautumisella alkoholiin. Mielestäni suomalainen holhouspolitiikka on alkoholin suhteen täysin epäonnistunut, ja mielestäni myös Alko on turha menneisyyden jäänne josta tulisi hankkiutua eroon. 

 

Tällä lyhyellä kirjoituksella haluan tuoda esiin että esitetyllä kannanotolla III-oluen poistamiseksi kaupoista ei ole läheskään yksimielistä kannatusta Keskustassa ja Keskustanuorissa. Se on lähinnä vahvan sosiaali- ja terveyspuolen vaikuttajien oma projekti, jonka voimakkaita kannattajia puolueessa on selkeä vähemmistö. Sama ongelma on useimmissa muissakin Suomen eduskuntapuolueissa, mikä juontaa juurensa erityisesti siihen että kaiken järjen vastaisesti asioita käsitellään yksinomaan sosiaali- ja terveysministeriön sektorilla jonne kaikki asiaan kieltolakimentaliteetilla suhtautuvat poliitikot kaikista puolueista keskittyvät.

 

Jos vastustat III-oluen siirtämistä Alkoon ja yleensäkin kannatat alkoholilainsäädännön vapauttamista, on siihen haastava keino: liity Keskustaan ja tule tukemaan puolueen kannan muuttamista niin, että jatkossa alkoholipoliittiset asiat käsitellään elinkeinoelämän ja tuottajien näkökulmasta. Tie ei varmasti ole helppo, mutta se on tehtävissä.

 

Ja vaikka tässä ei onnistuttaisi heti, niin Keskustassa saa olla eri mieltä. Ja ensi vaaleissa sitten viimeistään kanta on käännetty päälaelleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"ensi vaaleissa sitten viimeistään kanta on käännetty päälaelleen."

Ai, takinkääntäjäkö se teidän puheejohtajanne onkin? Mitä muita lupauksia keskustalla on, joita ei tarvitse ottaa vakavsti?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kyllä se viimeinen päätösvalta näissä asioissa on Keskustassa puoluekokouksella. Ja puoluekokouksien välillä puoluevaltuustolla. Sipilä on hyvä puheenjohtaja ajamaan sitten yhdessä sovittuja asioita.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Pistetään nyt vielä oma naamakirjapäivitykseni puolen tunnin takaa erikseen:

"Oma näkemykseni päivän kuumaan puheenaiheeseen: saatanan tunarit! Pitikö siellä paatilla nyt sitten mennä keulimaan ja sössimään Keskustan hyvä draivi täysin kuolleena syntyneellä alkoholikannanotolla? Ja sitten vielä ilmoittaa että tämä on mediassa että tämä on vaalitavoite.

Onneksi Keskustassa saa olla eri mieltä! Kippis sille :)"

Matias Härkönen

Eihän se kuollut ole, kun juuri on vahvistettu että se on jopa vaalitavoite.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei kai tuo kannanotto vaan syntynyt humalassa?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Herätysjuhlissa tai suviseuroissa luultavasti.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En ollut paikalla. Ehkä keskustelu järjestettiin aamutuimaan kun 1700 laivalla ollutta nukkui vielä pois krapulaansa (tai jatkoi bileitä).

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Esitys on varmaan lestadiolaisten suviseuraväeltä lähtöisin ja sillä on tarkoitus pelastaa kokoomukseen hurahtaneiden lestadiolaisten äänet keskustalle, eikä muuta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Se on lähinnä vahvan sosiaali- ja terveyspuolen vaikuttajien oma projekti, jonka voimakkaita kannattajia puolueessa on selkeä vähemmistö."

Selkeä vähemmistö määrää tahdin hallitusneuvotteluja myöden?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Todennäköisesti tuon vähemmistön painoarvo hallitusneuvotteluissa on suhteellisen olematon. Lisäksi olen aika luottavainen sen suhteen että hallitusneuvotteluissa tämän tason asioita ei päätetä, jolloin on aika paljon kiinni siitä että kuka on seuraava sote-ministeri. Tuskin tämä asia menee eteenpäin, mutta eniten minua harmittaa se että tämän keskustelunavauksen jälkeen on vieläkin vaikeampaa saada lisää järkeä suomalaiseen alkoholipolitiikkaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eiköhän asialla ole Sipilän siunaus, tuskin Laaninen muutoin olisi maininnut hallitusneuvotteluja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Tuskin Keskustankaan vaaliohjelmaan päätyy asioita, joilla ei ole puolueen puheenjohtajan siunausta?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Ehkä Sipilä ilmoittaa kuten Soini PS:n taideohjelmasta että se on vitsi?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #11

Mutta kyllä tuolla vaalitäyllä vaalit voitetaan. Se on ihan jämpti niin.
Kaikkihan tahtovat jatkaa tipatonta tammikuuta koko vuoden maito- ja vesipoikana. Hyvä raittiusliikkeen avaustsoukki. Meni koko kansalle kuin alkon pussi tai häkä päähän. Hyvä vaalilaukaus- kaikki heräsivät todellisuuteen.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Kyllä nyt tämä uskossaan seonnut vähemmistö johon Kepu ja Persut kuuluu ; yrittää tehdä Suomesta helvetin maanpäälle tai ainakin Suomalaisten elämästä mahdollisimman ankeaa ainakin maalla, jossa Alkot ovat kaukana. Kieltolaki kokeilusta ei ole opittu yhtään mitään. Ihan käsittämättömiä ajatuksia ja kuvaa hyvin sitä, että Kepun johtohahmo saa virtansa ja voimansa vanhoillis lestadiolaisista seuroista. Herätkää jo hyvät ihmiset, ennen kuin on lian myöhäistä ja viimeiset kyläkaupat ja kioskit tapettu maaseudulla. Täysin edesvastuutonta!

Ja mitenhän ne Alkot nyt sitten myyvät valtavat määrät Keppanaa? Kepu pettää aina!

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Kannattaa katsoa ketä äänestää, ettei Kepu+Persut+KD kombo saa yli 50% äänistä. Ei ole edellisten galluppien perusteella nimittäin turhan kaukana, kun Kepu+Persut yhdessä yli 40%. Olisi ainakin mielenkiintoinen hallitus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Asia on selkeä Keskustan kannanotto sen vaaliohjelmassa. Lisäksi puoluesihteeri on ilmoittanut, että keskusta nostaa asian esille tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niin että tule mukaan keskustan toimintaan, ja osoitat samalla julkisen tukesi näille holhousaikeille? Ei kiitos.

Tämä on virallinen kannanotto ja kirjattu vaaliohjelmaan. Keskustan kannattaisi käydä tämä keskustelu puolueen sisällä, sillä ilmeisesti tieto ei ole liikkunut puolin ja toisin.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kyllä sitä keskustelua käydään puolueen sisällä, ja tarvittaessa myös puolueen ulkopuolella kun asiat menevät näin eli päin honkia. Toki tämä jakaa puoluetta samoin kuin moni muu asia, mutta keskustelun ongelma on ollut se että tämä on nakitettu sote-klubin mandaatille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Esko tuo oli jo 2013 tiedossa, joten keskustelunne ovat valuneet ohi korvien.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #20

Ei sitä kukaan uskonut että joku sen oikeasti kirjaisi vaalitavoitteisiin, koska oli itsestään selvää (ei selvästi kaikille) että se olisi kuin ampuisi itseään jalkaan loppusuoralla.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Nimenomaan näin. Holhouspuolueeseen ei kannata mennä yrittämään muuttaa sitä sisältäpäin.

Sama kuin menisi islampuolueeseen ajamaan kristittyjen asiaa tai piraattipuolueeseen muuttamaan tekijänoikeuskantoja.

Elijas Bijur

Tämä on todella hyvä tavoite. Sitä lämpimästi kannatan. Miksi kaljaa pitää saada jokaisesta kaupasta, kioskista tai huoltoasemaltakin. Eikös raitis kansa oli fiksumpi kuin keskaripöhnissä örisevä?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Lähinnä tämä tavoite johtaa siihen että ongelmakäyttäjät vetävät Lasolia ja kaikki kohtuukäyttäjät alkavat ostaa viinansa vieläkin suuremmalta osin Virosta kotimaisten kauppojen, kioskien ja ravintoloiden sijaan. Verotulot romahtavat ja ongelmat todennäköisesti kasvavat.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lähikaupoillekaan keskioluen ja siiderin siirtäminen Alkoon ei tietäisi hyvää, sillä jos joutuu hakemaan siiderinsä ja oluensa kauempaa ostaa samalla matkalla ruuankin, valtaosa Alkoista kun on nykyään tavaratalojen tai markettien tiloissa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #19

Ehkä keskustan mielestä kyläkauppoja on vieläkin liikaa.

Matias Härkönen

Mitä hyvää on toisten holhoamisessa? Se että sinusta on kiva olla selvinpäin, ei tarkoita sitä että minusta on kiva lähteä alkoon hakemaan saunaolutta.

Elijas Bijur

Kyllä voit sen keskarisi hakea Alkostakin, niin minun ei tarvitsisi jokaisella ostarilla kokea öriseviä keskarikännisiä nuoria ja aikuisia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #29

Eikös Alkon toimipiste löydy melkein jokaiselta ostarilta, joten miten keppanan Alkoon siirto tuohon sinun ongelmaasi auttaisi?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #29

Kaikilla ei taida olla alkoa ihan naapurissa. Onhan se kaupunkilaisilla helppoa...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tässä se kepun ongelma onkin, kun äänestäjä luulee saavansa Sipilän, saakin Väyrysen, Pekkarisen, Anttilan jne.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Niin! Ja mainitsemiesi lisäksi Sipilästä maa saa lestadiolaisen pääministerin:-(

Tämän lahkon uskonnollisten arvojen rinnallahan Päivi Räsänenkin tuntuu kovin pehmolta:-), joten ei tämä keskiolut-kannanotto mikään vahinko liene. Samaa saattaa olla odotettavissa jatkossakin!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Joo, alkaa haista lestadiolaisuus oudosti Sipilän sädekehästä.

Käyttäjän JanneKoiranen1 kuva
Janne Koiranen

Duodecimin julkaiseman tutkimuksen mukaan 10% väestöstä juo lähes puolet kaikesta kulutetusta alkoholista. On hyvinkin helppoa sanoa, että tälle suurkuluttajien joukolle on täysin yhdentekevää, mistä he hakevat päätään sekoittavan väkijuoman. Kontrollin tiukentaminen nykyisestä aiheuttaa korkeintaan alkoholin hankinnan siirtymistä kohta dokumentoimatonta kulutusta. Seuraavaksi nämä kiihkoilijat haluavat varmaankin viedä hiivan ja sokerinkin alkoon, koska niilläkin saa aikaiseksi alkoholia.

Asun itse nykyään maassa, joka ei yhteiskunnallisesti merkittävästi eroa kotimaastani, paitsi nimenomaan alkoholipolitiikan osalta. Alkoholia on helposti saatavilla kellon ympäri, eikä kukaan täällä näe sitä ongelmana. Päivi Räsäsellä olisikin oiva tilaisuus tutustua toiseen politiikkaan. Ei se joulua edeltävä konjakkimainos ketää houkuta turmion tielle, eikä lastenohjelmassa "lapsietsivän" imailema lakupiippu lisää nuorison tupakointia (kts https://www.youtube.com/watch?v=FerZCr6Ghm0 ).

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Jep, eihän ongelma Suomessa ole alkoholin kokonaiskulutus (joka on maailmanlaajuisesti keskitasoa), vaan tuo alkoholinkulutuksen keskittyminen pienelle ongelmaporukalle. Ja tämänkaltaiset toimet eivät käytännössä vaikuta heihin vaan on turhaa kiusantekoa kohtuukäyttäjien suurelle porukalle.

Itsekin kun olen reissaillut ulkomailla niin on tullut tutustuttua muiden maiden käytäntöihin. Vaikka monissa onkin sääntelyä, niin Alkon kaltainen muinaisjäänne on Suomen (ja Ruotsin) erikoisuus eikä selkeästi ole tehokas. Pitäisi pureutua ongelmakulutuksen syihin, ja samalla lopettaa alkoholin demonisointi ja hyväksyä että kyseessä on viime kädessä samanlainen nautintoaine kuin esimerkiksi kahvi. Koitapa sitä kieltää suomalaisilta niin varmaan tulisi vallankumous.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Virrille kiitokset siitä, että hänellä on kanttia arvostella Puolueen päätöstä, joka ei toden totta ole tätä päivää. No, se oli laivaväen enemmistön kanta, ei siis tarkkaan ottaen puolueen virallisen elimen päätös. Hupaisa näytös sillä joka tapauksessa aikaan saatiin.

Pekka Iiskonmaki

Eskoa olen pitänyt järkimiehenä. Pidän oluesta ja äänestän varmuuden vuoksi persuja.
Soini tuskin moisia älyttömyyksiä keksii. Lisäksi jo riittää rahan lapiointi Kreikkaan.

Elijas Bijur

Olut vaan on niin pirun pahan makuista, sitä ei varmaan kukaan juo selvin päin. Kepun ajatus on todella kannatettava.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Suomalaisia yritetään ajaa kuten jotakin karjalaumaa kohti tasapäistämisen ja tasapaksuttamisen onnelaa. Kieltojen ja rajoitusten avulla, kuten on totuttu tätä kansaa johdattamaan.
Kieltolain aikana kekseliäisyys kukoisti, ja naapuriapu oli arvossaan.

Samanlaista kieltojen aikaa on eletty kieltolaista päästyämmekin, koska saa myydä minkäkin vahvuista olutta ja missä, tuoko nyt on Suomen kohtalonkysymyksiä?

Onneksi oluen, halutunvahvuisen ja -makuisen valmistus kotona ei ole mitään rakettitiedettä:
20 litran kattilassa 4 kg ohramallasta imellytä 65 asteisessa vedessä 1,5 tuntia, siilaa maltaan kuoret pois, keitä 1,5 tuntia ja mausta humalalla. Pieni kourallinen on sopivasti.
Jäähdytä kädenlämpöiseksi, lisää hiiva ja anna käydä viikko-pari, ja nauti.

Oluttahan me Suomalaiset olemme panneet siitepölylöytöjen perusteella toistatuhatta vuotta, ja siitä taidostamme olemme olleet kuuluisia.

Vai vielä olutrajoituksia, aivan järjetöntä, kun jo nytkin nuuskitaan pilkkua muutaman hassun prosentin vuoksi, hohhoijaa sentään.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kuka teillä tämän siellä oikein keksi? Täydellinen emämunaus koko puolueelta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Jos Suomi todella siirtää keskioluen Alkoon, toivon että Suomi joutuu siitä vastuuseen EU-tuomioistuimessa. Tietääkseni on nimittäin niin, että vaikka poikkeuslupia monopoleihin on myönnetty (Alko, RAY, jne.) yksi ehto näille on se ettei monopoleja laajenneta. Niinpä siirtäessään keskioluen Alkoon Suomi laajentaisi monopolia joka on jo lähtökohtaisesti pitkin hampain sallittu poikkeus EU:ssa. Ehkä Keskustan pitäisi ajaa selkeämmin eroa koko EU:sta jos nämä yhteiset säännöt eivät enää lainkaan miellytä ja vapaata kaupankäyntiä halutaan rajoittaa entisestään.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Vaikka asia kuohuttaakin kovasti, olen iloinen siitä että sosiaalisessa mediassa asia on saanut keskustavaikuttajilta lähes yksimielisen tuomion. Näin ainakin nuorissa, kun seuraa sosiaalisia medioita.

Myös mm. Olli Rehn ja Antti Kaikkonen ovat sanoutuneet irti tästä prosenttileikkauksesta: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77628-iii-olut-kuo...

Elijas Bijur

Mutta minä kannatan tätä keskusta aloitetta. Se on parasta mitä vaalien alla voi yleensä edes luvata. eskarikännisiä kakaroita on aivan liian paljon niin kaupungeissa kuin maallakin!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En mä usko että suurin osa noista kakaroista on sitä känniään kolmosoluella hankkinut. Kyllä se viina sieltä Alkosta ja laivaltakin tulee niille, asennekasvatus siihen olisi tärkeämpi. Mitä alkoholin ongelmakäyttöön noin yleensä tulee, ei tämä vaikuta ongelmakäyttöön yhtään mutta on vain yksi lisäkiusa kohtuukäyttäjille. Toki ohjelmassa on paljon hyviäkin kohtia, mutta ne nyt hautautuvat täysin tämän epäonnistuneen kirjauksen alle.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Mikä ihmisen ajaa trolliksi??

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Ehkä sinun ja oluen välillä on jokin ongelma, mutta älä tee siitä toisten ongelmaa. Kannattaa myös muistaa, ettei Suomi ole enää DDR-henkinen Neuvostoliiton satelliitti. Siksi nämä kiellot eivät vaan toimi vaikka niiden taustalla olisi kuinka hyvä tarkoitus.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Kuka sitä sitten on kannattanut niin paljon että se on saatu ohjelmiin ja sitä työnnetään hallitusneuvotteluihin? Ei kai se voi niin olla että parin keskustalaisen marginaalinen näkemys pääsee tuollaiseen rooliin?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Aika pieni poppoo tuota ohjelmaa on kyllä viime kädessä ollut tekemässä, siis kyse on jo parin vuoden takaisesta alkoholipoliittisesta paperista joka nyt on kaikessa hiljaisuudessa kaivettu esiin vaalien alla. Ja nyt näyttää siltä ettei se välttämättä kovin pitkälle ole pötkimässä. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #45

Se on virallisessa vaaliohjelmassa eikä sitä saa sieltä enää pois millään järjellisellä tempulla.

Joten kaikki ehdokkaat, myös ne, jotka eivät ole holhouksen kannalla, joutuvat vastaamaan siitä tehtäviin ei niin myötämielisiin kysymyksiin. Muut puolueet käyttävät tämän mokan varmasti täysin rinnoin ja surutta hyväkseen.

Pidän esimerkiksi SDP:tä ja Perussuomalaisia vähintään yhtä pahoina holhouspuolueina. Mutta nyt heidän ehdokkaansa pääsevät esiintymään liberaaleina. Johan tuolla on puheenvuoroja PS:n edustajilta puolen tusinaa. Antti Koskela sentään otti enemmän tuollaisen satiirisen otteen.

Vähän sama kuin jääkiekossa syöttäisi ylivoimalla syötön suoraan vastustajan siniviivalla kärkkyvän hyökkääjän lapaan.

Tätä eivät muut puolueet voi nauramatta katsella. Jaa, no ehkä kristilliset...

JK. Kiitos sinulle, Esko, että otit asian esille. Hyvänä puolena voinee pitää sitä, että Keskustassa saa olla erilaisia näkemyksiä. Paljon muuta hyvää tuossa nyt ei olekaan.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Keskustan puoluetoimistossa varmasti tilastojenkin perusteella tiedetään, että äänestäjiä vaalin alla voi kalastella ikuiselle "keskiolut takaisin Alkoon" mellastuksella. Ei kait tuollaista huopaamista ja soutamista voi muuksi luokitella.

Pasi Pekkinen

Kannatan keskustan ehdotusta ehdollisesti: keskioluen voi minun puolesta poistaa ruokakaupoista, kunhan viinit tulee tilalle!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Toivottavasti Sipilä onnistuu. Virrikin saisi hakea kaljansa viinakaupasta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sipilä 2.0 paljastuikin valepukuiseksi Päivi Räsäseksi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Unohdatte nyt kevyesti sen tosiasian että keskusta ei ole ainoa puolue,joka haluaa rajoituksia suomalaisten ,niin alkoholin juontiin,kuin muuhunkin elämään.
SDPN:n ajatukset olivat jo 2011 keskioluen laimentamisen kannalla,ja sos-ja terveydenhoidon asioissa on tämä yleinen linja.Kukaan ,eikä mikään puolue ei ole vastustanut suomalaisten holhoamisen lopettamista.
Se on aivan sama minkä puolueen suusta esitykset tulevat.Ette kai kuvittele että holhoaminen ja varhaiset puuttumiset ynm.ihmisten yksityiselämään sekoaminen tällä loppuu.
Se on aivan sama vaikka lopettavat koko litkun myymisen.Viron ns.kalja-viina ralliin ovat kaikki tekemässä rajoituksia.Että samaa ajavat takaa,alkoon kaikki vaan,saadaan verotuloja lisää.Onneksi kansanedustajilla on ilmaiset viina näytteet ALKOn lahjoituksina.

Kaikille on kelvannut.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

> eikä mikään puolue ei ole vastustanut suomalaisten holhoamisen lopettamista.

Tarkoitat kai että vaatinut? :) Piraatit eivät tykkää holhoushommasta. Puolueohjelmassakin todetaan seuraavaa: "Vastuullista päihdekulttuuria edistetään parhaiten vapaamman lainsäädännön kautta. Tiukat rajoitukset saavat kansalaiset ajattelemaan alkoholia ensisijaisesti humalahakuisesti. Siksi erityisesti mietojen alkoholijuomien verotusta tulee keventää sekä myyntirajoituksia purkaa."

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

"Jos vastustat III-oluen siirtämistä Alkoon ja yleensäkin kannatat alkoholilainsäädännön vapauttamista, on siihen haastava keino: liity Keskustaan ja tule tukemaan puolueen kannan muuttamista niin, että jatkossa alkoholipoliittiset asiat käsitellään elinkeinoelämän ja tuottajien näkökulmasta."

Tai sitten jätät vain äänestämättä puoluetta, jonka ainoa tavoite on rötöstely ja tavallisten ihmisten kiusaaminen.

Juha Kuittinen
Ronald Lukander

Tuollaista laimennettua kes-kusta en kyllä joisi. Olen käynyt Ruotsissa. Lisätkää sitten niitä Alkoja 10-kertaisiksi ettei jonoja synny. Tai tuokaa viinit ruokakauppaan tilalle. Espanjassa saa keskiolutta, väkevää olutta, viiniä ja väkeviä ruokakaupasta. Ja alkoholia käytetään sen takia maltillisesti. Vaikka hinta on reilusti alle puolet Suomen hinnoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset