Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Mitä jos oppositio ja hallitus vaihdettaisiin vaalien jälkeen?

Tällä hetkellä Suomea nimellisesti johtaa sen yleisesti huonoimmaksi tunnustettu hallitus vuosikymmeniin. Stubbin hallitus on alusta asti ollut rampa ankka, jonka kaatumisen on estänyt vain vaalien läheisyys ja hallituspuolueiden epätoivoinen takertuminen "saavutettuihin etuihin". Huhtikuussa 2015 järjestettävissä vaaleissa on odotettavissa suuria kannatusmuutoksia, missä perinteiset hallituskuviot saattavat jäädä historiaan ja pitkästä aikaa Suomeen muodostuu yhden suuren puolueen ja kahden pienpuolueen väliin viiden keskisuuren puolueen joukko.

 

Kovasti media pyrkii vielä nostamaan demareita hallitukseen, mutta edes 17 prosentin kannatuksella puolueen pääsy hallitukseen ei mitenkään ole taattu. Mikäli Keskusta saavuttaa gallupien ennustaman tulokse, on mahdollista jättää koko nykyinen hallitus oppositioon kiiitoksena heidän "työstään" Suomen talouden romuttamisessa. Ottaen huomioon sosialidemokraattien yleisen muutosvastarinnan ja heidän liian läheiset suhteensa ulkodemokraattisiin keinoihin taipuvaisen ammattiyhdistysliikkeen edessä olisi korkea aika passittaa korporaatiopuolueet SDP ja Kokoomus oppositioon.

 

Mikäli Suomen yhä paheneva syöksykierre halutaan korjata, pitää keskittyä suuriin linjoihin ja uudistuksiin. Tässä tilanteessa on kyettävä hautaamaan sotakirveet ja muodostamaan uusia toimivia yhteistyökanavia. Jopa Vihreiden Ville Niinistö on myöntänyt, että suurissa kysymyksissä Keskusta ja Vihreät ovat samalla aaltopituudella. Jos hallitusohjelmassa jäädytetään molemmille tärkeät mutta kokonaiskuvassa pienet ratkaisut . Maahanmuutto- ja europoliittisissa kysymyksissä eroja löytyy, mutta ei nykyinenkään hallitus ole niihin kaatunut ja kylmäpäisellä politiikalla varmasti näistä päästään sopuun myös . Ja tässä hallituspohjassa kukaan tuskin vastustaa myöskään mm. pakkoruotsin lakkauttamista, mikä varmasti miellyttää puolueiden kannattajien enemmistöä.

 

Löytyykö muista puolueista tähän tahtotilaa? Keskusta, PS, Vihreät ja Vasemmistoliitto voivat hyvinkin pitää vaalien jälkeen hallussaan riittävää enemmistöä muuttamaan Suomen politiikkaa ryminällä. Perustulo, kestävät eläkeratkaisut, perusturvan kohentaminen kaikille kuuluvaksi ihmisoikeudeksi ovat asioita joiden kanssa on odotettu jo liian pitkään. Mutta niitä ei saavuteta jos taantumuspuolue SDP päästetään hallitukseen.

 

Vaalit ovat edessä. Muutos on mahdollinen. Mutta vain jos siihen löytyy rohkeutta ja yhteistyökykyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Väyrynen, Pekkarinen, Kääriäinen, Anttila, Vanhanen ja kun vielä tiedetään, kepun pettävän aina ja sen oleva tosiasiallisesti vain MTK:n poliittinen siipi, niin uskotko tosissaan että tällä porukalla on edellytyksiä uudistaa Suomea. Vanhasen hallitus aloitti lopullisen hyvinvointivaltion alasajon antamalla verohelpotukset hyvätuloisille velkarahalla. Mikäli Suomeen tulisi blogistin ajattelema hallitus joka koostuisi nykyisistä oppositiopuolueista se merkitsisi jälleen rahan lappamista maakuntiin ja pönkittämään kepulaista ajatusmallia missä etelä-Suomen duunarit maksavat jälleen kerran maakuntien kannattamattomat toiminnot.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tyhjiä sanoja. Etenkin kun SDP:n tavaramerkki ovat tyhjät lupaukset vaalien alla ja täydellinen äkkikäännös jos hallituksen ovi aukeaa.

Suurin syy että miksi Etelä-Suomessa pienituloisilla menee huonosti on tämä sinipunan järjetön keskitysvimma, mikä on nostanut peruselinkustannukset kaupungeissa pilviin. Pieni- ja keskituloisten nettotuloista jopa yli puolet menee asumiskustannuksiin. Monet työssäkäyvät joutuvat sen takia nostamaan toimeentulotukea Helsingissä. SDP on myös nykyisen hallituksen aikana osoittanut, että sitä ei (edelleenkään) pienituloisten asiat kiinnosta eikä asunto-ongelman ratkaiseminen, kun kriittiset salkut ovat olleet puolueen käsissä eikä mitään ole haluttu tehdä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kannatan otsakkaen ilmaisua.Mutta ehkäpä punamusta olisi parempi ajatus.Malliin Keskusta, sdp, ps,kristilliset,rkp. On muutoksen aika. Kokoomus joutaa oppositioon miettimään aikaansaamattomuuksiaan ja sisäpolitiikan rappeuttamisiaan.

Ulkopolitiikan EUforia ja euromania ovat olleet pääsyyt Suomen taantumaan. Ei ole ollut kokoomuksen sinipunasta (= Holkerin "hallittu rakennemuutos- ja verotus kevenee, kivenee, ja kovenee-hallitus") taikka Kataisen bluffi-/sixpäkki-/sateenkaari+->/Stubbin nelinkontin ryövästä tynkähallituksesta muuta kuin pitkäaikaista harmia Suomen kansantaloudelle. Näytöt puhuvat puolestaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Virri, tuo kaupunkilaistuminen on maailmanlaajuinen ilmiö, myös Suomessa. Varsinkin nuoret haluavat asettua kasvukeskuksiin ja mitä kiivammin kepu tuota luonnollista ilmiötä vastustaa poliittisen asemansa säilyytääkseen sen kalliimmaksi se meille kaikille veronmaksajille tulee. Rahat jotka kepu haluaa jakaa kannattajilleen maakuntiin tarvittaisiin kipeästi uuden teollisuuden luomiseen ja kasvukeskusten kehittämiseen.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #13

Huomautan, että kaupunkeja on Suomessakin myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Epäterveellä keskittämispolitiikalla kuitenkin on saatu aikaan tilanne, jossa on poliittisin keinoin muiden kaupunkikeskusten elinvoimaisuutta on tarkoituksellisesti tuhottu pääkaupunkiseudun väestönkasvun kiihdyttämiseksi. Esimerkiksi kpyrkimällä eskittämään järjenvastaisesti eräässä vaiheessa kaikki valtion hallinto pääkaupunkiseudulle on saatu aikaan työvoiman pakkomuuttaminen sinne.

Lisäksi suuri osa kaupunkien työvoimasta on saanut ainakin peruskoulutuksensa maakunnissa ja toisaalta kaupungeista eläkeläiset muuttavat takaisin maaseudulle tai pienempiin kuntiin jolloin käytännössä kaikki rasitus koituu maakuntiin ja kaikki työelämän hyödyt kasvukuntiin. Tätä epäsuhtaa pitääkin ehdottomasti tasata valtion toimesta.

Mutta se on kaikkien kannalta ikävää, että korkeat asumisen kustannukset kaupungeissa (jotka nekin ovat suurelta osin syytä poliittisista päätöksistä tai niiden tekemättä jättämisestä) heijastuu sekä näiden asukkaisiin (suuri osa tuloista menee asumiseen) ja muihin (monien ihmisten asumista tuetaa asumistuin mikä taas menee valtion budjetista, ja nämä ovat järjestään suurempia kaupunkikeskuksissa). Lisäksi se heijastuu kulutukseen, kun ihmisille ei jää pakollisten menojen jälkeen niin paljoa rahaa kuluttaa.

Valtio voisi enemmänkin sijoittaa toimintojaan maakuntiin ja siten helpottaa sekä maakuntien työllisyystilannetta että pääkaupunkiseudun väestöpainetta. Lisäksi pääkaupunkiseudulle tarvittaisiin reipas hallintomuutos, jolla nykyinen tehoton ja läpinäkymätön kuntahallinto saataisiin hajoitettua pienempiin osiin joissa lähidemokratia toimisi paremmin. Ja toisaalta tarvittaisiin jokin oikeasti toimiva metropolihallinto joka saisi kaavoitukseen vauhtia.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Mitäs tyhjiä lupauksia nyt on esitetty?

Esimerkkejä Kepun tyhjistä lupauksista:

- 200 000 uutta työpaikkaa biotalouteen (ilmeisesti enimmäkseen maaseudulle)
- Vastustetaan kaikkia leikkaustoimia, veronkorotuksia ja velkaantumista, samaan aikaan vaaditaan julkista taloutta kestävälle pohjalle.
- Luvataan pysäyttää kaupungistumiskehitys, säilyttää kaikki alle 5000 asukkaan maalaiskunnat ja turvata maaseudun lähipalvelut ja samaan aikaan palauttaa julkisen talouden kestävyys.
- Yrittäjille luvataan 2014 8 miljardin leikkaukset julkiseen sektoriin, äänestäjille luvataan 2015 2 miljardin sopeutustarvetta.

Jos onnistutte pitämään kannatuksenne paalupaikalla vaaleihin saakka, romahduksesta sen jälkeen tulee Suomen poliittisen historian nopein kun joudutte palaamaan todellisuuteen.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #19

2011 ei kovin montaa lupausta tainnut SDP pitää. Osa näistäkin 2012 uutisesta on vissiin vielä toteuttamatta:

http://www.talouselama.fi/uutiset/naita+sanoja+urp...

Ehkä kaikkein törkein valhe: "Lapsilisiä on korotettava, kaikista lapsista maksettava samansuuruinen lapsilisä, lapsilisät sidottava indeksiin ja lapsilisää maksettava myös 17-vuotiaasta." -> hallituksessa rahaministerinä SDP vaati leikkauksia! KD sentään sen sai estettyä vaalien lähestyttyä.

Vissiin ehdottomana kynnyskysymyksenä pidetty ALV:kin nousi samantien kun Jutta pääsi virka-auton takapenkille.

Kyllä demareiden kootut valheet tiedetään. Mutta aina luvataan että "seuraavassa hallituksessa sitten". Varmaan taas ollaan niin lapsiperheiden asialla mutta heti jos hallitukseen päästään niin pistetään leikkuriin että saadaan taas ylipalkatuille ay-pampuille uusia etuja.

Jere Taskila

Olisi kyllä melkoinen temppu saada Perussuomalaiset ja Vihreät mahdutettua samaan hallitukseen. Etenkin kun Perussuomalaisten kanta tuntuu olevan, ettei hallitukseen tule ottaa "takiaispuolueita", joihin Vihreät heidän mielestään kuuluu. Myös ideologiset erot olisivat yhtä suuret nykyhallitukseen verrattuna.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En usko että se on viime kädessä sen suurempi temppu kuin mahduttaa Kristillisdemokraatit ja Vihreät samaan hallitukseen. Ja onhan Vasemmistoliitto ja Kokoomuskin nimellisesti toistensa vastenparit, ja useissa hallituksissa ovat molemmat toimineet.

Pääasia olisi se että hallitus keskittyisi toiminnassaan kriittisiin asioihin suurella innolla ja jättäisi toisarvoiset asiat tarvittaessa joko sivuun tai sitten niissä väännettäisiin jokin väliaikainen kompromissi aikaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miten niin kuvittelet Vihreiden mahtuvan sellaiseen hallitukseen jonka pääasiallisin tehtävä on saada maan talous kuntoon. Vihreät kun ovat puolue jonka ohjelma koostuu menojen lisäyksistä. Eikös noita menoja juuri pidä karsia ja varmasti Vihreiden mielestä ihan vääristä paikoista. En voisi mitenkään kuvitella Vihreiden olevan seuraavassa hallituksessa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #6

Ovathan ne myös (energia)veroja nostaneet. Suurempi ongelma olisivat mielestäni SDP:n ja Kokoomuksen fundamentaaliset jatkuvat veronalennukset, joille ei tunnu tulevan loppua ja joka lisää velkaantumista.

Menopuolella esimerkiksi perustulo järkevästi toteutettuna laskee julkisen sektorin menoja roimasti, etenkin kun päästään järkyttävästä byrokratiasta eroon. Jo kuntien toimeentulotuen perusosan maksatuksen siirto Kelalle keventäisi huomattavasti nykytilannetta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #7

Virrin muisti pätkii, tietoisesti. Vanhasen kepuvetoinen hallitus oli se hallitus joka velkarahalla alensi hyvätuloisten verotusta, ajankohtana jolloin Suomi oli syöksymässä taantumaan.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #10

En tiennytkään että Paavo Lipponen oli keskustalainen. Ja taisi Katainenkin jotain muuta väriä tunnustaa. Ja joo, kyllähän valtionvarainveron poistaneessa hallituksessa oli keskustalaisia Vanhanen mukaan lukien ihmettelemässä että mikä hinku sillä demari-Heinäluomalla oli varallisuusvero poistaa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #11

Isoimmat tuloveron alennukset tehtiin finanssikriisin jälkimainingeissa 2008-2009. Kertarysäyksenä.

Veroastetta maltillisesti tosiaan laskettiin koko sen ajan 90-luvun puolivälistä 2000-luvun puoliväliin kun SDP oli hallituksessa, samaan aikaan vähentäen valtion velkaantumista ja pitäen julkinen menokehitys BKT:n kannalta kestävällä pohjalla. Mutta kun se ei taidakaan sopia perinteiseen leimakirveeseen siitä, mitä SDP ajaa?

Voisi kepulainen lopettaa sen valehtelunsa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #17

Väliaikaisten elvytystoimien vertaaminen pysyvään Suomen veroasteen pudotukseen ei oikein toimi. Lipposen hallitusten aikana (1995-2003) kokonaisveroaste putosi yli kaksi prosenttiyksikköä, kun taas Vanhasen-Kiviniemen hallitusten aikoina se pysyi suunnilleen ennallaan. Väliaikaisesti kokonaisveroaste toki laski elvytyksen myötä 2008-2010, mutta palasi takaisin aiemmalle tasolleen 2011.

http://www.veronmaksajat.fi/luvut/tilastot/verotuo...

Mutta SDP on aina osannut kyllä poimia pullat muiden onnistumisesta. Lipposen hallitus poimi pullat Ahon hallituksen kovista talouspäätöksistä ja vahvasta talouskasvusta huolimatta ei kunnolla saanut lyhennettyä valtionvelkaa vaikka leikkasikin voimakkaasti palveluista ja kuritti tulonsiirtojen varassa eläviä, kuten opiskelijoitakin leikkaamalla opintotukea kun piti jakaa veronalennuksia joka suuntaan. Suurin saavutus demarien talouspolitiikasta lähihistoriasta on Liikasen ja Koiviston luoma 1990-luvun alun lama, mikä meinasi tuhota koko maan talouden.

On kyllä uskomatonta, miten demariuskovaisuus tuntuu joihinkin uppoavan kuin veitsi kuumaan voihin. Tosin, olihan Yleisradio vuosikymmeniä demaripropagandan johtotähti mikä asiaa selittää ja onneksi nykynuoriso tuntuu olevan järkevämpää ja aniharva enää menee lankaan.

Jukka Mäkinen

Paras ratkaisu olisi siirtyä täysin presidentin kokoamaan ja johtamaan hallitukseen, jossa ministerit ovat eduskunnan ulkopuolelta. Eduskunta sitten keskittyisi lainsäädäntöön ja budjetin vahtimiseen. Vähän samanlaiseen tyyliin kuin Amerikassa. Siitä systeemistä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta ainakin se toimii, toisin kuin tämä kotimainen. Samalla päästäisiin eroon turhakkeesta nimeltä pääministeri.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tuo vain ei oikein toimi siinä vaiheessa kun presidentillä ja eduskunnalla menevät sukset ristiin. Jäävät päätökset tekemättä tai toteuttamatta. Sinänsä presidentin asemaa pitäisi jälleen vahvistaa että nykyhallituksen kaltaisia hirvityksiä ei tarvitsisi loputtomiin katsella vaan voidaan tarvittaessa vaihtaa hallitusta vaikka lennosta.

Jukka Mäkinen

Kokemukset maailmalta osoittavat että yleensä jos presidentillä ja parlamentilla menee sukset ristiin, niin presidentin sukset taipuvat. Tai katkeavat. Tilanne harvemmin kestää neljää vuotta, kuten nykyinen toimimattomuus.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

EV: "Löytyykö muista puolueista tähän tahtotilaa? Keskusta, PS, Vihreät ja Vasemmistoliitto voivat hyvinkin pitää vaalien jälkeen hallussaan riittävää enemmistöä muuttamaan Suomen politiikkaa ryminällä. Perustulo, kestävät eläkeratkaisut, perusturvan kohentaminen kaikille kuuluvaksi ihmisoikeudeksi ovat asioita joiden kanssa on odotettu jo liian pitkään."

Kotimaan asioita ajatellen tämän yhdistelmän kanssa on mahdollista elää ja jopa rauhassa, ilman (suurempaa) pelkoa siitä, kaikki yksityistetään ja myydään ulos maasta, lisäksi halvimman tarjouksen mukaan. Henkilökohtaisesti toivcn Itsenäisyyspuolueen viimein nousevan eduskuntaan ja olevan osa tuota koalitiota.

Perustulon tarpeellisuuden, jopa välttämättömyyden on useampikin puolue jo todennut ja siitä on erilaisia malleja olemassa. IPU on myös perustulon kannalla ja mallikin on olemassa, ks. ohjelmamme.

Ehdottomasti tärkeintä on Kokoomuksen saattaminen oppositioon, sillä runsaassa kahdessa vuosikymmenessä se on sekä hallitusten ykkös- että kakkospuolueena saanut aikaan suunntaonta vahinkoa maallemme. SDP tarvitsee myös oppositiota osakseen, sillä entinen suuri työväenpuolue on kadottanut identiteettinsä ja juurensa - sen on syytä löytää ne ja täyttää oma paikkansa, sillä toisin kuin Kokoomus, sosiaalidemokraateilla on tervehdyttyään ylipäänsä jotakin myönteistäkin annettavaa yhteiskunnallemme.

Perustuloon takaisin: sen myötä lopetamme tällä hetkellä toimivan ja kasvavan kyykytyksen, jota harjoitetaan paitsi lainvastaisesti se myös tuottaa markkinahäiriöitä ja on siten omiaan vain kiihdyttämään tulevaa, itse kasvatettavaa työttömyyttä. Perustulon myötä rakennamme yhteiskuntarauhaa ja mahdollistamme ihmisille työllistymisen, jopa omaehtoisesti ja heidän itsensäkin kannalta mielekkäästi. Kirjoitin aiheesta, vrt.

Työ ja "työ", osallistuminen sekä osallistaminen
http://fazerinsini.puheenvuoro.uusisuomi.fi/186500...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mikään ei muuttuisi.

Painotuksiin tulisi eroja, mutta Suomen ja kansan kannalta kaikki jatkuisi niin kuin ennenkin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Olet valitettavasti painotusmuutosten tuolla puolen oikeassa. Euron jäsenyys (klubin jäsenyysmaksut Suomelle nousevat noin 50 miljardin euron luokkaan), kasvu- ja vakaussopimus minkä tahansa eduskuntakoostumuksen ja hallituskoalition kätten sitojana, TTIP ja monet muut asiat. ETA takaa elintarvikekauppaa lukuunottamatta kaikki samat ns. vapaudet kuin Suomella on nytkin, mutta tästä tosiasiasta ei haluta puhua, jokuhan voisi vaikka ymmärtää, että suottako olemme luopuneet suuresta osasta omaa päätösvaltaamme omiin asioihimme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset