Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Kolme vuotta viivytetty päivä

Anne Holmlundin suorittama vuosien viivytystaistelu on ohi ja tänään eduskunnassa äänestetään tasa-arvoisesta avioliittolaista. Äänestyksestä on luvassa tiukka, mutta uskon että aloite menee läpi. Aloitteen äänestys on nurinkurinen tapahtuma, kun puoluekuria vastaan aiemmin paasannut Timo Soini on painostanut voimakkaasti oman puolueensa kansanedustajia paavinistuimen kannan taakse.

 

On huomattavaa, että asia jakaa kansanedustajia ja kansalaisia enemmän kuin mitä mediakeskusteluista voisi päätellä. Kaikissa suurissa puolueissa on lain kannattajia ja vastustajia. Myös Perussuomalaisissa, joiden kansanedustajien omaatuntoa Timo Soini pyrkii hiljentämään kuin myös SDP:ssa, jossa kourallinen edustajia on lakia vastaan äänestämässä. Kokoomuksessa ja Keskustassa rintamalinja menee kannattajien ja kansanedustajien osalta enemmän tai vähemmän keskeltä rikki eikä puolue ole ottanut asiaan yhtä voimakkaasti kantaa.

 

Avioliittolakikysymyksen tiellä on ollut lukuisia esteitä: ensin hallitusneuvotteluissa Kristillisdemokraatit onnistuivat estämään miljoonasivuiseen hallitusohjelmaan asian kirjauksen, sitten Anne Holmlund esti asian käsittelyn lakiasiainvaliokunnassa kansanedustajien aloitteen jälkeen, ja lopulta asiasta kerättiin suosittu kansalaisaloite joka lopulta sai pyörät pyörimään. On ollut selvää, että eduskunta olisi asialle suopeampi kuin lakiasiainvaliokunta eikä tämä näytelmä ole ollut eduskunnalle suureksi kunniaksi.

 

Toivon etenkin Arja Juvoselle voimia ja tahtoa haastaa omantuntonsa nimissä viimeinkin Timo Soinin julman ja järjenvastaisen linjauksen siitä, että tasa-arvokysymykset voitaisiin ehdottomasti päättää puolueen johtajan yksinvaltaisella linjauksella. Mutta toisaalta suomin Vihreiden Ville Niinistöä vastaavasta asenteesta ja tekopyhyydestä: ei sovi tyrmistyä Soinin toimista kun itse harrastaa samanlaista kiristyspolitiikkaa arvokysymyksissä. Ei varmasti olisi helppo olla Vihreiden eduskuntaryhmässä se joka haluaisi äänestää lakialoitetta vastaan tai edes empisi asiassa.

 

Medialta toivoisin hieman pidempää katsantaa asiakysymykseen ja kovempaa kritiikkiä Timo Soinin ja Ville Niinistön vehkeilyjen suuntaan. Ennen vuotta 2011 ei kukaan olisi voinut kuvitellakaan, että tällaisessa kysymyksessä olisi alettu ryhmäkuria vaatimaan mutta nyt siitä on tulossa Perussuomalaisten johdolla ”maan tapa”.

 

Toivotan kaikille kansanedustajille rohkeutta äänestää omantuntonsa mukaan välittämästä painostuksesta ja ”vaalitaktisista” syistä. Mutta pyydän että myös vastapuolen demonisointi ja loukkaavat ”hauva”-argumentit jätettäisiin pois keskustelusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Mainittakoon vielä erikseen, että en ole mukana "tasa-arvoisessa äänestyslupauksessa"<. https://www.facebook.com/events/311850872355546/?f... .

Ymmärrän sen painostusarvon, mutta periaatteeni on että A) en äänestä yhden asian puolueita ja B) en ota yksittäisiä kynnyskysymyksiä kun äänestän henkilövaaleissa. Arvioin kokonaisuuden perusteella parhaan ehdokkaan, ja jos esimerkiksi päättäisin jo etukäteen äänestää ehdokasta jolla on A) vahva ei-kanta Natolle, B) vahva kyllä pakkoruotsin poistolle, C) äänestänyt tai äänestäisi tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, D) kannattaisi perustuloa, E) lisenssoisi nettipokerin, F) vapauttaisi alkoholin ja muiden asioiden rajoituksia yms. niin olisin helposti tilanteessa jossa yhtään ehdokasta ei löytyisi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Holmlund on saanut käsittelyn suhteen puhtaat paperit, vaikka Niinistö onkin asian kanssa vehkeillyt jo aiemmin.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Saapa sitten toisaalta nähdä, kuinka moni perussuomalainen uskaltaa uhmata "isäntänsä" Soinin ääntä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Alexius Manfelt

Esko hyvä, eikö juuri Keskustaan loikannut perussuomalainen ole ilmoittanut kannattavansa lakimuutosta. Tämä on hyvä merkki ja Soini pelkää vaan niin puolueensa hajoamista, mutta on ottanut käyttöön väärän toimintamallin. Juuri tällä asenteella, joka on paavillisempi kuin paavi itse, Soini johdattaa puolueensa tuhoon!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Muistelisin jotain tällaista tapahtuneen.

On itse asiassa hassu, että kun nykyinen paavi vaikuttaa niin paljon liberaalimmalta ja suvaitsevaisemmalta mm. juuri homoja kohtaan niin Timo Soini on ottanut ristiretkimoodin päälle.

Toni Seppänen

Näkemys ei kättele ristiretkeä, en sanoisi Soini kampanjoineen asiasta. Mielipiteensä ja kantansa on kyllä kertonut.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ratkaisu on tehty, ja jopa yllättävän selvin luvuin. Tasa-arvoinen avioliittolaki on hyväksytty äänin 105-92.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Soini osoitti olevansa täysin epädemokraattinen puoluejohtaja. Onneksi sai nenilleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset