Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Listavaali kaventaisi demokratiaa

SDP on taas ajamassa alas suomalaista demokratiaa: tällä kertaa vaatimalla puolueille oikeutta päättää kansanedustajista välillisesti listavaalin kautta. Blokkivaaleja SDP:ssa on hamuttu jo vuosikymmeniä, sillä niillä puolue pyrkii keinotekoisesti palaamaan valtaan ykköspuolueena.

 

Ruotsin malli tässä asiassa tarkoittaisi todellisuudessa demokratian kuolemaa: käytännössä Ruotsissa eletään käytännössä pakotetussa kaksipuoluemallissa jossa kansanedustajat valitsee pieni puolue-eliitti. Demareille se sopisi, sillä vapaissa vaaleissa puolueella ei liene enää koskaan mahdollisuutta nousta pääministeripuolueeksi uskottavuuden ja kannatuksen vajotessa jo toista vuosikymmentä putkeen. Demokratia ei ole koskaan SDP:ssa ollut kovassa huudossa – ellei se ole ajanut omia tarkoitusperiä.

 

Nykyinen vaalijärjestelmä ei Suomessa ole toki täydellinen, mutta lukemattoman monta kertaa parempi kuin esimerkiksi Ruotsissa, Iso-Britanniassa tai Yhdysvalloissa. Suomen pitää olla ylpeä monipuoluejärjestelmästään, joka tarjoaa äänestäjille enemmänkin kuin kaksi todellista vaihtoehtoa. Puoluepolitiikka on myös pääosin ollut Suomessa aiemmin joustavampaa... mutta olisiko suomalaisen politiikan ongelma poliitikkojen epäonnistumisen pelko ja liian vahvat enemmistöhallitukset? Pitäisi kansanedustajillamme olla oikeasti rohkeutta kaataa rumaa jälkeä tekevä hallitus, vaikka oma puolue olisikin edustettuna hallituksessa?

 

Puolustetaan kotimaista demokratiaa – sekä ulkoisia että sisäisiä uhkia vastaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Ruotsin malli tässä asiassa tarkoittaisi todellisuudessa demokratian kuolemaa" Opin nyt, että Ruotsi ei ole demokraattinen maa.

Neukku-väyry, siltarumpu-pekkarinen, bisness-sipilä, iskelmälaulaja alatalo, sika-anttika, demokratian esitaistelija kalli, kaikkien aikojen toiseksi paras naispääministeri, puhun niin totta kuin osaan jäätteenmäki, kaikkien aikojen asiallisin opposition äänitorvi kimmo tiilikainen ja jne...

En ymmärrä etteikö Kepulla muka olisi valtiomiehiä vaikka muille antaa. Kyllä jo näistä moni ansaitsee ministerin arvonimen kunhan kepulainen on siitä päättämässä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Keskustapuolue on nyt ja aina todellinen esimerkki siitä kuinka kaikki ehdokkaat ovat samalla puolueen linjalla. Tämä käy ilmi meppiehdokkaiden lausunnoista. Olli Rehn, Paavo Väyrynen, Hannu Takkula, Mikael Penttinen ja vaikkapa ykkösnainen Anneli Jäätteenmäki, joka puhuu aina niin totta kuin osaa ovat todella kuin yhdestä puusta Kepun ohjelman takana. Tosin kukaan ei tiedä Kepun ohjelmaa, mutta hällä väliä.

Äänestä Rehniä ja saat Väyrysen. Ole tyytyväinen. Samat sait kuitenkin.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Keskustassa saa olla eri mieltä. Toisin kuin monessa muussa puolueessa, jossa pieni eliitti sanelee mitä mieltä saat olla suhteessa mm. sukupuolineutraaliin avioliittoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset