Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Olen vaarallinen lääkerikollinen

Tilasin netistä tammikuun lopussa melatoniinia, kun sain muutamilta tutuilta myönteisiä kommentteja. Helmikuun alussa sainkin paketin, josta melatoniinit oli tullin toimesta takavarikoitu ja vain samalla tilaamani vitamiinit olivat paketissa jäljellä. Tällä viikolla sain kutsun tullin kuulusteluun epäiltynä lääkerikoksesta, joka suoritettiin tänään. Oli muuten ensimmäinen viranomaisen suorittama kuulustelu johon olen koskaan joutunut jos passin hakemiseen kerran vaadittua henkilöllisyydentarkistamista koskevaa keskustelua ei lasketa.

 

Melatoniini on luonnollisesti ihmisen elimistössä esiintyvä yöhormoni, jota mm. Wikipedian mukaan määritellään ravintolisänä. Pienellä präntillä joihinkin uutisiin ja dokumentteihin kirjoitettuna ja huonosti ilmoitettuna tulli kuitenkin käsittelee yli yhden milligramman melatoniinivalmisteita lääkkeinä. Melatoniinin vaikutuksista on uutisoitu mm. Ylen uutisissa, mutta maininnat vahvuuksista on sielläkin kirjattu pikkutekstinä infoboksiin, kun taas uutisen ingressissä kerrotaan harhaanjohtavasti ”melatoniinia on saanut ostaa ilman reseptiä vuoden alusta.” Suomessa melatoniinia saa vapaasti ostaa nykyisellään apteekkien lisäksi myös tavallisista ruokakaupoista ja halpahalleista ravintolisänä korkeintaan 1 mg tabletteina.

 

Sain itse melatoniinista jonkin verran positiivisia kommentteja useilta tutuilta ja muutamalta foorumilta, ja kun Tarjoustalokin mainosteli Tohtori Tolosen melatoniinia ravintolisänä eikä internetistä noin vartin etsimisellä löytynyt mitään syytä epäillä melatoniinia lailliseksi päädyin muutaman suosittelijan puolesta tilaamaan pari purkkia melatoniinia iherb-nimisestä verkkokaupasta USAsta. Loppu onkin sitten historiaa, joka jatkuu yhä.

 

Itse tullin virkamies toimi kuulustelussa erittäin asiallisesti ja asiantilaa omalta osaltaan pahoitellen. Hän myös mainitsi että tämä on yleinen ongelma ja että tullilla on selkeästi tarvetta ilmoittaa asiasta laajemmin. Hän ottaisi kuulemma mieluummin kiinni oikeita huumerikollisia kuin kuulustelisi päivät pitkät tavallisia ihmisiä melatoniinitilauksien vuoksi. Puolen tunnin nopean kuulustelun jälkeen uttu etenee nyt syyttäjälle, joka todennäköisesti alentaa jutun lääkerikkomukseksi. Kuulemma lääkemäärä on niin suuri että tämä toimenpide ei ole tullin päätettävissä. Lääkerikkeestä odotettavissa olisi kuulemma noin 25 päiväsakkoa ja tämä tulee melkein automaattisesti, ilman mitään harkintaa ja järjenkäyttöä. Tullista myös kertoivat että oikeuslaitos on pahasti ruuhkautunut ja pelkässä syyttämispäätöksen antamisessa menee useita kuukausia. Kuulemma normaalisti ihmiset tämän jälkeen tyytyvät kirjalliseen käsittelyyn ja sakkojen maksamiseen.

 

Voimme vain arvailla paljonko julkiselta sektorilta kuluu työaikaa ja rahaa tähän pelleilyyn, omasta hukatusta ajastani puhumatta. Syyttävä sormeni osoittaa osin poliitikkoihin joiden taholta lainsäädäntö on luotu, mutta vielä enemmän sekoileviin virkamiehiin jotka muuttavat melatoniinin lainsäädännöllistä asemaa vähän väliä. Välillä melatoniinia on saanut myydä luontaistuotekaupoissa, ja välillä se on vuodeksi kielletty.

 

2 kpl 240 kappaleen (3 mg) melatoniini-tabletteja saattaa kuulostaa paljolta, mutta ne maksoivat itse asiassa vain kaksi kertaa postikulujen verran. Melatoniinien yhteissumma oli nimittäin 19,12 dollaria (alle 15 euroa). Jos olisin ostanut saman määrän melatoniinia sisältäviä tabletteja 1 mg tuotteina niin asiassa ei olisi ollut tullilla mitään huomautettavaa. Tuollainen setti menee itsellä arviolta runsaassa vuodessa.

 

Onko tässä mitään järkeä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Martti Laines

Et vain ymmärrä omaa parastasi. Virkamies tietää puolestasi.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Mainittakoon tässä vielä yksi ja ehkä suurin syy siihen, miksi ostin ne melatoniinit netistä:

Suomessa
30 kpl Melatonin Ratiopharm 1mg - vajaat 9 euroa
60 kpl Tohtori Tolosen melatoniinia 1 mg - 12,44 euroa (tsekkasin äsken Tarjoustalosta)

USAssa (iherb)
240 kpl Natrol Melatonin 3mg - 9,56$ (~6,90 euroa)
Tai vaikka Source Naturals, Melatonin, Orange Flavored Sublingual, 1 mg, 100 Tablets - 4,76$ (~3,43 euroa)

Taisin saada tuonne iherbiin vielä jonkin alennuksenkin. Mutta ilman sitäkin USAn hinnat ovat noin viisi prosenttia Suomen vastaavista. Mistä tilaisit?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Yksi vaihtoehto on hakea lääkäriltä 3 mg melatoniiniresepti, jonka saa kun valittaa nukahtamisvaikeuksista ja kertoo, että kiinnostaisi kokeilla melatoniinia mielummin kuin varsinaisia nukahtamislääkkeitä. Ilman reseptiä suurin osa lääkkeistä on kalliita, reseptillä taas ihan siedettävissä hinnoissa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Pitänee varailla YTHS:lle aikaa. Tämä kyllä voimakkaasti asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan, kun julkisella sektorilla jonot lääkärille ovat pitkiä eikä kaikilla ole yksityiselle varaa mennä. Lisäksi on kyseenalaista että miksi tällaisen asian vuoksi pitäisi käydä lääkärissä terveydenhuoltoa ruuhkauttamassa, etenkin jos uniongelmat ovat lieviä tai väliaikaisia.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #10

Lääkäriltä pitää hakea lähete jopa ihan tavallisiin yksinkertaisiin verikokeisiin, joiden teettäminen ei varmasti montaa euroa maksa. Lääkärin aika maksaa paljon enemmän. Esimerkiksi, jos kehotetaan seuraamaan vaikka kolesterolia tai verensokeria vuosittain, joka kerta pitää julkisella puolella hakea lääkäriltä lähete ja varata sitä varten aika lääkärille. Sairaanhoitaja ei ilmeisesti pysty tekemään noin suurta päätöstä eikä tietenkään "asiakas", joka voisi vaikka huvikseen käydä verikokeissa. Työterveydenhuollossa ja YTHS:lla on jokseenkin järkevämpiä käytäntöjä yleensä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#9

Eikös täysmaito sisällä myös melatoniiniä.
Vanha kansa sanoi että lämmin maito nukuttaa. Me juomme maitokaakaota iltaisin. Tekee mieli väittää, että se nukuttaa.

Vieläkö yömaitoa (illalla lypsettyä) myydään kaupoissa?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Y%C3%B6maito

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

iHerb -tilaus ehkäpä :D ? On noita joskus itsekin tullut tilattua. Vähän vaikea normaalitallaajalla on edes tietää mitkä kaikki on kiellettyä ja mitkä taas eivät. Byrokratia tosiaan on joka puolella. Toisaalta tietyissä tilanteissa kai on ihan ok että on sääntöjä siitä, ettei ihan kaikkea saa netin kautta tilattua......... Melatoniinin osalta homma kieltämättä on jokseenkin typerää.

Postikuluissa näkyy edelleen se "hauska" asia, että tilatessasi Kiinasta tai USAsta, voit parhaimmillasi saada tuotteet 0 euron postikuluilla tai parilla eurolla. Suomessa kun hoidat postiasioita, niin taksat ovat moninkertaisia. Ei tuokaan ihan maalaisjärkeen monella käy.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Posti ja sen hinnat ja palvelutaso onkin ihan oma lukunsa. Siitäkin löytyy blogikirjoituksia minulta, mm. http://eskovirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/157872-p...

Lähetykset tulee muuten usein nopeammin perille Saksasta kuin muualta Suomesta. Tolla jenkkipaketillakin taisi tullista huolimatta kestää alle viikko tulla.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Eivät sentään tehneet kotietsintää?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kyllähän senkin varmasti vielä ehtisi tehdä. Mutta eivät ole vielä tehneet.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Viranomaiskanta lienee, että netistä "lääkkeitä" ostava on vaarassa saada tilaamansa sijasta aivan jotain muuta.
Lait ja niiden tulkinnat ovat vaikeita.
Siksi Hyvän Kansalaisen tulee välttää oma-aloitteellisuutta, ja kulkea aina vain totuttuja polkuja toisten lampaiden lailla. Eikä varsinkaan yrittää ajatella itse, ja suurin pahe on tietysti yrittää ostaa "edullisesti" muualta kotomaan monopolien ja kartellitukkukauppojen ohi.

Kyllä tytölläni ainakin oli melatoniinista apua.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Blogia sopii muuten linkittää muuallekin oikein hyvin. Ehkä tällä ei ole muuta vaikutusta kuin se, että säästetään useita turhia oikeujuttuja kun ihmiset huomaavat olla tilaamatta yli 1 mg melatoniinitabletteja ulkomailta. Nykyään jo niin suosittu tuote että nämä oikeustapaukset liikkuvat ehkä jo tuhansissa.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tällasta tää on... nimim. röökiä sähkötupakalla vähentävä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Sähkötupakkaa en ole itse testannut (kun en tupakoikaan), mutta sekin on kuuma peruna samoilla (pokeri)foorumeilla. Ja yhtä haastava aihe laillisuuden kanssa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Arla Ingmanin Yömaito on homogenoimatonta kevytmaitoa, joka lypsetään yöllä Suonenjoen läheisyydessä. Kuopion yliopistossa tutkitaan, onko Yömaidon tavallista korkeammasta melatoniinipitoisuudesta apua nukahtamisongelmiin. Joten sitä siis ellei Tenoxia halua :-)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kallista eikä auta. Tenoxia vaan naamaan ja keinotekoista unta. Halpa lääke olisi jo olemass, mutta se on laiton Suomessa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Luonnonlääkitys on kallista.

Tenoxit maksaa 11.97€ 100 kpl (10 mg tabl.).

Juhani Penttinen

Ostin itse joku aika sitten apteekista tuota lääkettä ja ei siitä ainakaan haittaa ole ollut.

Ei olisi itsellenikään tullut mieleen että noita ei voi noin vain tilailla netin kautta.Niin vahva on mielikuva että ne ovat vapaassa myynnissä ilman reseptiä.

Kuulostaa aika kovalta tuo 25 päiväsakkoa. Eikö tuo ole suunnilleen sellaisen ihmisen tuomio joka kännipäissään hajottaa paikkoja kaupungilla ja hangoittelee poliisia vastaan kiinniotettaessa..

Ja syyttäjälläkö ei ole valtuuksia tehdä syyttämättäjättämispäätöstä ?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Syyttäjällä varmaan on, mutta eivät olleet tullissa kovin toiveikkaita sen suhteen, vain "rikkeeksi" alentamisen suhteen. Ja siihenkään ei ollut edes tullilla oikeuksia kun oli niin suuri määrä tavaraa.

Ilmeisesti tuo 25 päiväsakkoa on normaali tapaus jos asia käsitellään lääkerikkeenä. Sen suhdetta muiden rikosten rangaistuksiin voi vain vertailla.

Petrik Halinen

Varsinaisia aineita tilaavat käyttävät bitcoineja ja kiistävät tullille tietävänsä lähetyksestä mitään, josta seuraa syyttämättäjättämispäätös. iHerbin kanssa tämä onnistuisi luultavasti käyttämällä kaverin luottokorttia, jolloin omista maksutiedoista ei löydy jälkiä, jos tulli niitä alkaa selvittää.

Eniten minua tässä iljettää se, että noita tuotteita voi ostaa suomesta, mutta niiden pitoisuus on murto-osa aidoista ja etenkin hinta on jotain aivan käsittämätöntä. Itse tilasin useamman vuoden satsin vitamiineja iherbistä, ja maksoin koko satsista yhteensä 20 dollaria. Suomesta ostettuna olisin köyhtynyt ainakin 300e.

Lisäksi on hyvä muistaa, että FIMEAn lääkeaineluetteloon on niputettu aivan kaikki aineet kaikisa pitoisuuksissa, jos niillä on yhtään minkäänlaista fysiologista vaikutusta.

25 päiväsakkoa tietää nimittäin 3500 euron kuukausituloilla tonnin laskua. Sossurotalle sillä ei ole väliä, koska sakkoa ei tarvitse maksaa, mutta rehellinen työssäkäyvä ottaa siitä aika pahasti kylkeen.

Ari Ojala

Toisaalta, kannabinoidireseptorit löytyy lähes kaikilta eläimiltä niinkuin ihmisiltä. Jos jään kiinni kannabiksen käytöstä tai hallussapidosta, voin joutua linnaan ja rikosrekisteriin tulee merkintä, joka aihettaa minulle potkut töistä, enkä saa ikinä alaltani töitä.

Tässä ei ole mitään järkeä.

Veikko Penttinen

Tilaan Iherbistä jatkuvasti ja kaikenlaista, mm. melatoniinia. Kaksi kertaa olen jäänyt tulliin, mutta omaa huolimattomuuttani. Toisella kerralla ylitin 80 euron rajan ja toisella 1.8 kilon rajan.

Mutta minä asunkin Espanjassa. Iherb hakkaa mennen tullen jopa Espanjan hinnat. Täällä ollaan muutenkin vähän jälkijunassa tämän tyyppisten asioiden kanssa.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Eihän tässä mitään järkeä ole. Täyttä tuubaa.

Heli Hämäläinen

Tullia on turha asiassa syyttää. Toimivaltainen viranomainen, joka määrittää lääkkeiden tuontimääräykset on Fimea.

Tässä määräykset

http://www.fimea.fi/vaesto/matkailijan_laakkeet

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Jep, tulli toimii lakien ja asetusten mukaan. Niistä päättäville tahoille kritiikkini osoitinkin.

Heli Hämäläinen

Kannattaa lähestyä kansanedustaja Juha Rehulaa asiassa. Hän on keskustalainen ja puolisonsa kautta perillä tulliasioista.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #27

Kyllä, pingasin jo sote-valiokunnassa vaikuttavia tuttuja Rehulaa, Saarikkoa, Vehviläistä ja myös Kokoomuksen Lasse Männistöä facebookissa asialla. Jos ei mitään muuta niin saadaan asialle näkyvyyttä ja ehkä muutoksia lainsäädäntöön jatkossa jolla asiat selkeytyvät.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tällaiset uutiset eivät varmaan tietoa hirveästi lisää melatoniinin laillisesta asemasta: http://ylex.yle.fi/uutiset/popuutiset/vaivaako-une...

Tässä puhutaan vain reseptivapaasta melatoniinista. Kun tavallinen ihminen näkee sitä myös kaupassa ja netissä tarjottavan kotimaisilta ja ulkomaisilta toimijoilta, voisi olettaa että sitä voisi tilata myös netistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset