Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Ylen gallup: Yksi suuri ja kolme keskisuurta?

Tuorein Ylen gallup on vahvistanut Keskustan ja SDP:n osalta jo pitkään jatkunutta trendiä: Keskusta hipoo 25 prosentin kannatuslukua ja demarit toisessa suunnassa 15 prosentin kannatuslukuja. Huolimatta median suorittamasta Keva-ryöpytyksestä Keskustan kannatus jatkaa nousuaan.

 

Kannatusmuutokset ns. neljän keskisuuren puolueen välillä ovat jo niin suuria, että toteutuessaan Keskusta olisi merkittävästi suurempi kuin kolme ”keskisuurta” puoluetta. Tämä on toki etenkin eduskuntavaalien suhteen ennenaikaista spekulaatiota, mutta yksi vahva puolue kykenisi tarvittaessa muodostamaan suhteellisen vakaan hallituksen jättämällä näillä kannatusluvuilla jopa kaksi keskisuurta puoluetta oppositioon. Se olisi tervetullutta, sillä rökäletappio saattaisi viedä hallitushalut ja kyvyn vastuunkantoon SDP:ltä.

 

Perussuomalaisten kannatus kärsii eurokriisin vajotessa otsikoista, mutta eurovaalien lähestyessä puolueella on loistava paikkaa energisoida kannatuspohjaansa. Samoin Kokoomuksella ja Vihreillä jotka perinteisesti ovat EU-vaaleissa menestyneet on siellä näytön paikka. Keskustan osalta viisautta osoittaa Juha Sipilän kyky pysytellä erossa vauhtisokeudesta ja korostaa maltin tärkeyttä tässä tilanteessa. Demareille taas ei ole helpotusta luvassa ensi vuonna, sillä puolue ei ole historiansa aikana kertaakaan onnistunut saavuttamaan kannatuksensa veroista äänimäärää europarlamenttivaaleissa.

 

Pienemmissä puolueissa erot eivät ole merkittäviä, mutta nykyisessä hallitustilanteessa etenkin Vasemmistoliitto olisi kovin altis voimakkaille kannatusheilahduksille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jos Olli Rehn tulee keskustan eurovaaliehdokkaaksi, niin ollaan jännän äärellä. Mitä mieltä sie oot? Onko se hyvä vai paha?

Monet aktiivikepulaiset tuttuni pitävät Rehnin lähtemistä hienona asiana.

Itse luulen että muutama federaatiovastainen prosenttiyksikkö lähtee kepusta takaisin persuihin jos niin käy.

Sipilähän on viisas mies. Yksi niistä harvoista poliitikoista jotka ovat politiikan ulkopuolella ansioituneet ja vieläpä julkisen sektorin ulkopuolella.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Rehn on kaksiteräinen miekka, sanoisin että vaikutukseltaan Keskustan eurovaalitulokseen aika neutraali. Pentikäisen asettuminen ehdolle tuonee jo useita potentiaalisia ääniä joita Rehn voisi napata.

En itse usko että Rehn lähtee eurovaaleihin ehdolle. Olisi varsin nöyryyttävää jäädä valitsematta (mikä on hyvin mahdollista) europarlamenttiin yhdestä Euroopan vaikutusvaltaisimmista tehtävistä. Todennäköisesti lähtee eduskuntavaaleihin 2015.

Reijo Tossavainen

Jos Rehn lähtee ehdolle, niin tuskin menee läpi. Kannatusta on jonkin verran kehä kolmosen sisäpuolella, mutta ei juurikaan ulkopuolella. Monille EU:n pahuus ja Rehn ovat yksi ja sama asia...

Pentikäinen on myös liittovaltion kannattaja. Toisaalla on täysin toista mieltä oleva Väyrynen. Ja kun kepun EU-parlamenttiryhmä kannattaa liittovaltiota ja maataloustukien poistamista, niin tilanne on vähintään ristiriitainen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Reijon kannattaa muistaa, että selkeä enemmistö suomalaisista kannattaa EU:ta. Pahuudesta puhuvat lähinnä perusputinistit.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En nyt ole aktiivikepulainen mutta minäkin näkisin myönteisiä puolia Rehnin ehdokkuudella. Ainakin hän toisi ryhmään runsaasti tietoa Euroopan todellisesta taloustilanteesta ja keskinäisistä suhteista. Ei siirtymä komissaarista parlamentaarikoksi olisi lainkaan huono vaihtoehto. Enkä pidä Rehniä suinkaan äärifederalistina. Ei ehdokkaita pidä valita sen mukaan, kuka ehkä toisi ja kuka ehkä vuotaisi ääniä. Sen sijaan sen mukaan, kuka täydentää sopivalla tavalla joukkuetta. (Ei jalkapallojoukkuettakaan, ainakaan voittavaa, koota 11 huippumaalivahdista tai 11 huippuhyökkääjästä.)

Enemmänkin kyse on siitä, miten ison riskin hänen oma egonsa kestää. Huomioon on otettava se mahdollisuus, että hän ei saakaan riittävästi kannatusta valituksi tulemiseen. Jos sillä asialla ei ole hänelle oleellista merkitystä, hän on ihan hyvä ehdokas. On hyvä, että Keskustan sisällä käydään keskustelua liittovaltiosta, rahaliitosta, vallan keskittämisestä ja hajauttamisesta jne. Ellei erilaisia näkökulmia tuoda esille, päätöksenteko on silloin aina ontuvaa.

Väyrynen ja Rehn sopivat mielestäni ihan hyvin samalle listalle. Toivoisin vain, että mahdollisimman monen valinta olisi Johannes Hirvaskoski siitä välistä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kertokaahan jos joku löytää jotain kautta YLEn tilaston maakunnittaiset tai vaalipiireittäiset tulokset. Olisi kiva päästä arvioimaan miten monta eduskuntapaikkaa puolueet ovat mistäkin saamassa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ainakaan tuossa "näin tutkimus tehtiin"-pdf:ssä sitä ei löydy. Voi olla muutenkin hankala löytää, kun tässäkin gallupissa on korjauskertoimien kautta arvioitu todellisia kannatuslukuja. Verkkouutisethan teki joskus puoli vuotta sitten laskelmat miten nykykannatuksella paikat jakautuisivat.

Reijo Tossavainen

Demarit menettäisivät yhteensä 10-13 paikkaa. Veikkaan, että niistä neljä paikkaa Helsingin ja Uudenmaan alueelta.

Esimerkiksi Kymessä demarit saivat rimaa hipoen neljä paikkaa. Vastaavasti perussuomalaiset olivat yhtä lähellä neljättä paikkaa. Nyt Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirit yhdistyivät. Vähintään yksi tai kaksi paikkaa lähtee, koska vaalipiiriuudistuksen seurauksena myös vihreillä ja vassareilla on mahdollisuuksia yhteen paikkaan.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Piirit yhdisty myös täällä idässä, eli savo- ja pohjois-karjala. Jotenkin on sellainen kutina, ettei vihreät sittenkään saa täältä toivomaansa lisäpaikkaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kepun ongelma on se, että jos se todella nyt lähtee ns. piikkipaikalta eurovaaleihin, niin joku voi ihan perustellusti kysyä että miksi he toimivat maataloustukia vastustavassa ALDE-ryhmässä...

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En usko sen olevan iso ongelma. Onhan esimerkiksi Kokoomuksen viiteryhmässä sellaisia puolueita kun Unkarin Fidesz, Berlusconin Forza Italia ja poppoota jonka koostumus on hyvin kyseenalaista.

Mikään ryhmä ei europarlamentissa sovi yksi-yhteen tai edes lähelle Keskustan linjan kanssa, mutta sama se on useimmilla muilla puolueilla. Nyt siellä olevista yhteenliittymistä ALDE on paras viiteryhmä, mutta periaatteessahan vaalien jälkeen tilanne voi muuttua. Esimerkiksi PS voi joutua kodittomaksi orvoksi mikäli sen nykyinen ryhmä hajoaa tai putoaa alle 25 paikan ellei sitten yhteistyö Ranskan Le Penin ja muiden äärioikeiston edustajien kanssa nappaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mikäs ongelma Vihreillä muka on Euroryhmänsä suhteen?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #13

Sitä pitäisi varmaan enemmän kysyä Vihreiltä, että mitkä hommat eivät mene oman mielen mukaan. Mutta kyllähän tuoltakin sektorilta skandaaleissa rypeviä puolueita löytyy, etenkin pedofiilipuolelta.

Käyttäjän JuhaniMetsanen kuva
Juhani Metsänen

Kepu on kieltämättä pelannut oppositiossa tähän asti hyvin. Pekkarinen johtaa puoluetta ja räksyttää niin, että tupee tärisee. Sipilä on pidetty harmaana hissukkana taustalla hiljaa ja "tuoreena".

Pokerinpelaajana tiedät, että bluffit paljastuvat kyllä aikanaan. EK-vaaleihin on vielä rutosti aikaa ja EU-vaaleihin viritetty 20 Rapu-Rosvon taktiikka tulee todennäköisesti kostautumaan.

Kepun pitää päästä isoihin kaupunkeihin, ja se tulee olemaan vaikeaa, muttei mahdotonta. Komeat lukemathan nuo silti on.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Isojen kaupunkien puolesta Keskustan kannatus Etelä-Suomessa (toiseksi suurin aiemmassa gallupissa jossa se mainittiin) on varsin lupaavaa. Todelliseen läpimurtoon silti vaaditaan ihan pirusti... hyvällä ehdokasasettelulla Helsingistä ja Uudeltamaalta voisi tulla yhteensä 6-8 paikkaa.

Tosin onhan Keskusta vahva jo valmiiksi mm. Oulussa. Lähinnä pks, Turku ja Tampere ovat valloittamatta.

Reijo Tossavainen

Kepu on yrittänyt jo liki 40 vuotta päästä kehä kolmosen sisäpuolelle siinä onnistumatta. Niin on ilmeisesti myös jatkossa.

Tapio Vehmaskoski

Kepun onnistuminen on tähän saakka liittynyt Sipilän persoonaan. Käytännössä johtajuus on ratkaisevaa. Toki vaikutusta on hyvällä edustuksella, mutta se ei riitä vaalivoitoon, jos johtajuus ontuu.

Nuistakaamme, että gallupit eivät ole vaalit. Aivan oikein Sipilä huomautti, että nöyryyttä tarvitaan (ja ihmisten kuulemista), mikäli aiotaan vaalit voittaa.

Uutisointi Perussuomalaisten kannatuksen laskemisesta kuulosti tarkoitukselliselta jälleen kerran. Kannatuksen lasku gallupissa oli 0,2 % ja virhemarginaali lienee n. 2 %. Tällä perusteella voidaan todeta Perussuomalaisten säilyttäneen kannatuksensa.

Kokoomuksen pudotus oli merkittävää ja kertoo Kokoomuksen sisäisestä pikkuhiljaa tapahtuneesta kriisiytymisestä.

SDP:lle gallupit ennustavat katastrofia yksiselitteisesti. En kyllä ihmettele. Pelkällä naisasialiikkeellä ei saavuteta hyvää tulosta. Suomen valmistavan teollisuuden kuihtuminen on ollut yksi merkittävistä tuhon siemenistä SDP:lle.

Gallupit menevät ja tulevat, mutta minä ainakin kaipaan muutosta. Luulenpa monen muunkin ajattelevan samoin. Todellinen gallup tapahtuu seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Yleensä olen yrittänyt etsiä ehdokkaista henkilöä, joka ajettelisi asioista samalla tavoin kuin minä, tai ainakin samansuuntaisesti. Puolueella on tietenkin merkitystä, myös vaihtoehtoja poissulkevana. Erilaiset vaalikoneet ovat hyviä apuvälineitä seulonnassa mutta niiden kysymyksenasettelu on usein aika konstikasta, en oikein itsekään osaa vastata kaikkiin kysymyksiin.

Eduskuntavaalitkin ovat aika pian edessä mutta sitä ennen katsotaan kortit eurovaaleissa, ne antavat hyvää pohjaa seuraaville vaaleille. Oman suosikkini olen jo valinnut mutta en vielä tiedä onko hän euroehdokkaana.

Ja sitäkin mietin, että vieläköhän Niinistö pyrkii myöhemmin jatkokaudelle, ei taida vielä itsekään tietää. Jos ei pyri, niin kuka olisi vaihtoehto? Niissä vaaleissa sitten puolueella on aika pieni merkitys, ajatelkaapa vaan Haavisto-ilmiötä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No sosialidemokratia on kansainvälinen liike, eikä koskaan kuole. Demareilla ei sellaista pelkoa ole, mutta muilla on, se on todettava.

Politiikka on kuin osakesäästäminen. Pitkävaikutteista, silloin kun se on reilua peliä. Mokoomusmaailmassa ei aina ole niin.

Sipilä on yksi ja ainoa, joka kepua on vienyt ylöspäin. Onnea kepuleille siitä. Ajatelkaa muita kepuleita. Onko siellä ketään, joka olisi tuohon pystynyt, mutta uivat nyt tosiasiassa epäsuosittuina suositun puheenjohtajansa perässä?

Näyttää siltä, että saamme vahvan kepujoukon hallitsemaan maata. Saamme ehkä liian vahvan jos kannatus on neljänneksen, ja ehkä siitäkin kasvaa.

Muistaako kukaan, koskaan, ikinä kepun jälkeen maan voineen hyvin, jos ei lueta bilateraaliaikaa NL:n kaupan kanssa?

Minä olen suruinen, että Suomen kansasta iso osa on poliittisesti täysin epäkypsiä. Huijatuksi tulevia siis. Ikävää, että samassa liemessä olemme me muutkin.

Kepun lisäksi pitää mainita persupuolue, ja silloin prosentit ovat huiman korkeita.

Olemme tyhmä kansa. Olemme aina olleet, ja olemme sitä ensi vaalikopissa käytyämmekin.

Tapio Vehmaskoski

No mutta Markku

Jos ei äänestä taikka kannata SDP:tä ei tarkoita, että olisi tyhmä, vaikka kansaan kuuluisikin. Kyllä SDP saa kantaa aivan itse vastuuta huonosta kannatuksestaan.

Mikä tahansa puolueista, joka/jotka joutuvat kantamaan vastuuta nykyhallituksen poliittisesta perinnöstä on/ovat totaalisesti nesteessä kuten me kaikki.

Älä revi berberiäsi. Vaalit ovat vielä edessä. Pelätään pahinta.

Reijo Tossavainen

Tyry: "Minä olen suruinen, että Suomen kansasta iso osa on poliittisesti täysin epäkypsiä."

Uskomatonta itsensä ylentämistä ja kansan halveksuntaa.

Yhtä asiatonta kuin erään toisen vasemmistolaisen blogistin arvio eräästä perussuomalaisesta, kun hän totesi hänen olevan "turha ihminen".

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Mietitään nyt vaikka viime lamaa, johon kolmikko Liikanen - Koivisto - Holkeri Suomen syöksi. Siitä noustiin vain ja ainoastaan vahvan Keskustahallituksen johdolla nousuun, joka Lipposen hallituksista huolimatta kesti pääpiirteittäin 15 vuottta.

On positiivista että suomalaisiin eivät enää demareiden valheet uppoa. Esimerkiksi kansaneläke toteutettiin Maalaisliitto-Keskustan ja SKDL:n yhteistyöllä SDP:n vastustaessa kaikkea universaalia sosiaaliturvaa viimeiseen asti, mikä ei ole estänyt demareita omimasta sitäkin saavutusta. Nytkin näkee kuinka SDP lypsää köyhiä viimeiseen asti, kun mitään perusetuuksia ei saada nostettua ilman että ansiosidonnaiseen pitää saada suhteessa yhtä suuret korotukset.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tuolla laillako historiankirjat teillä Kepussa opetetaan?

Toimituksen poiminnat