Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

RAY:n ympärillä kuohuu taas

Kohut RAY:n ympärillä eivät tunnu saavan loppua. Tänään MTV3 uutisoi RAYn nettipokeripomon saaneen potkut (oletetusti) pelattuaan itse RAYn nettipokeria vaimonsa tunnuksilla. Syytä epäilyyn ei kerrota ja potkut saanut herran onkin haastanut RAYn käräjäoikeuteen.

 

RAYn nettipokeri on muutenkin epäonnistunut surkeasti. Seurantayhtiö PokerScoutin mukaan RAYlla pelaa noin 0,2 prosenttia maailman pokerinpelaajista. Vertailun vuoksi esimerkiksi Ruotsin Svenska Spelin osuus on selkeästi yli prosentti ja esimerkiksi muutama päivä sitten avattu vain Nevadassa (2,7 miljoonaa asukasta) pelattava UltimatePoker.com on jo selkeästi ohittanut pelaajamäärissä RAYn. Pitkään RAYn nettipokerin onnistumisen illuusiota ylläpidettiin kotimaisessa mediassa törkeän asiantuntemattomalla uutisoinnilla, mutta nyt sekin alkaa upota.

 

Pelimonopolia Suomessa puolustellaan juhlapuheissa peliriippuvuuksien vähentämisellä, luotettavuudella ja rahojen tulouttamisella hyväntekeväisyyteen. Nämä kaikki ovat enemmän tai vähemmän valheisiin perustuvia argumentteja.

 

RAY aktiivisesti lisää peliongelmaisten määrää agressiivisella mainonnallaan. Suomessa on noin kolme kertaa enemmän peliongelmaisia suhteessa väestöön kuin muualla maailmassa. Aggressiivinen kampanja televisiossa, sosiaalisessa mediassa ja esimerkiksi isolla rahalla tehty ja asiakkaille postitettava Raymond-lehti sai jopa monopolille hyvin myötämielisen sisäministeriön arpajaisyksikön päällikön Jouni Laihon voimakkaasti kritisoimaan RAYn toimintaa.

 

Luotettavuuden osalta RAY oli nettipokerin julkistamisen alkuaikoina pohjasakkaa. Pokerisofta bugaili päivittäin, eikä pelintarjoajana toiminut RAY suostunut näistä softastaan johtuneita ongelmia juurikaan korvaamaan. Lisäksi RAY aktiivisesti voitelee aktiivisesti poliisihallitusta ja muita toimijoitaan esimerkiksi kelomökeillään.

 

Nettiokerin osalta on selkeätä, että mainonnan ja nettipokerin pyörittämisen kulut ylittävät selkeästi tuotot ja tältä osin RAY tuottaa veronmaksajille persnettoa. Tätä RAY peittelee sillä, ettei nettipokeritoiminnan tuloksia julkisteta: voimakkaasti voitollinen ja varmasti pelaajilleen tappiollinen nettikasinotoiminta tuottaa voittoa miljoonakaupalla, mikä peittää nettipokeritoiminnan tappiot.

 

Monet Euroopan maat, kuten Ranska, Espanja, Italia, Tanska ja Viro ovat siirtyneet kansallisista monopoleista lisenssijärjestelmiin. Näiden keräämillä lisenssimaksuilla ja veroilla nämä pystyvät paljon paremmin rahoittamaan julkista ja kolmannen sektorin toimintaa kuin tehottomilla, vääristyneilä ja korrupotituneilla pelimonopoleilla.

 

Pelimonopolien lobbarit taistelevat tätä vastaan viimeiseen asti tekaistuilla mielikuvilla ja suurella rahalla. Myös Veikkaus harrastaa toimintansa taustalla epäeettisiä keinoja asemansa ylläpitämiseksi. Monet suomalaisomisteiset pelifirmat toimivat tälläkin hetkellä mm. Maltalta käsin ja maksavat veronsa sinne, koska Suomen pelilainsäädäntö on melkein tsaarin aikaista perimää.

 

Mieti hetki, haluatko sinä olla tukemassa suomalaisten pelimonopolien mafiatoimintaa?  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Aamulehden uutinen asiasta: http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194812167987/arti...

Veikkaan että 6 000 euron bruttopalkalla ei paljoa kiinnostaisi vaarantaa duunia. Etenkin kun tarjolla on parempiakin paikkoja pelata nettipokeria kuin RAY, minkä kyseinen herra on varmasti tiennyt.

Uutinen RAYlle: Naisetkin pelaavat nettipokeria. Ei niin suurissa määrin kuin miehet, mutta Suomestakin löytyy pokeria ammatikseen pelaavia / pelanneita naisia.

Käyttäjän MarkusDharmaBunders kuva
Markus Bunders

Etkö sinä itse pelaa aktiivisesti RAY:lla? Ja olet aktiivi puolueessa, jonka luottamushenkilöille tuli linnatuomiot RAY:n lahjontajuttuihin liittyen.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ja pelaaminen estäisi kommentoinnin? En ole kyllä pelannut kuin kolme turnausta siellä noin kuukauden aikana, eli noin prosentin verran peleistäni. Pikemminkin RAYlla pelailu vahvistaa blogin sanomaa, sillä itse olen noihin bugeihin ja RAYn huonoon asiakaspalveluun ja vastuusta väistelyyn törmännyt.

Vaalirahaskandaali on jo kuollut ja kuopattu, ainakin Kaikkosen osalta.

Käyttäjän MarkusDharmaBunders kuva
Markus Bunders

Kirjoitit itse:

"Mieti hetki, haluatko sinä olla tukemassa suomalaisten pelimonopolien mafiatoimintaa? "

Varmaankin sitten mietit ja tulit siihen tulokseen, että Keskusta ja RAY ovat ihan ok.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #8

No, omasta puolestani voin sanoa että viimeisen parin kuukauden aikana olen hyödyntänyt RAYn overlayta. Eli käytännössä vienyt sieltä enemmän rahaa kuin rakeen mennyt (esimerkiksi viime sunnuntain turnauksessa oli 10000 euroa takuupotilla 93 pelaajaa 105 euron sisäänostolla).

En juuri muuten siellä pelaakaan jos ei ole ns. ylimääräistä rahaa potissa. Muutenkin harrastat hiustenhalkontaa puhtaimmillaan.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #11

Lukisit niitä linkkejä, viimeisenkin linkin uutisessa löytyy linkki MOT-uutisointiin missä kelomökit tuotiin esille: http://yle.fi/uutiset/poliisihallitus_tutkii_virka...

Se on pokerinpelaajille ja heidän asioistaan välittäville suurin voitto aikoihin kun lopetat besserwisseröinnin Pokeritiedossa ja siirryt trollaamaan jonnekin muualle.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #16

Sinä takerrut jatkuvasti epäolennaisuuksiin, pikkuseikkoihin ja henkilökohtaisiin hyökkäyksiin. Herjausta ovat melkein kaikki kirjoituksesi, ja itse olen sentään tuonut pointteja ja lähteitä esiin paljon paremmin kuin sinä horinoissasi mm. paljon trollaamassasi Pokeritiedossa.

Mutta tämä keskustelu ei kyllä etene mihinkään. Toivon oikeasti että siirtyisit trollaamaan vaikka demiä tai jotain muuta foorumia johon sinulla on suunnilleen yhtä paljon kosketuspintaa kuin pokeriin pelaajana viimeisten X vuoden ajalta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #18

Miten saat tuosta alusta herjaavan, mikä koskee "tutkintaa liittyvää kolumnia"? "Kohut RAY:n ympärillä eivät tunnu saavan loppua. Tänään MTV3 uutisoi RAYn nettipokeripomon saaneen potkut (oletetusti) pelattuaan itse RAYn nettipokeria vaimonsa tunnuksilla. Syytä epäilyyn ei kerrota ja potkut saanut herran onkin haastanut RAYn käräjäoikeuteen."

Menet jatkuvasti henkilökohtaisuuksiin, heität asiaan kuulumattomia herjoja, panettelet ja oletat että se on tavallista käyttäytymistä (blogi- ja foorumi)maailmassa. Esimerkiksi Pokeritiedon foorumeilla hyökkäät jatkuvasti ihmisten kimppuun haukkuen ja panetellen. En kyllä yhtään ihmettele ettet viihdy Suomessa, kun pelkällä perisuomalaisella kateellisuudella ei noita viestejä selitetä.

Tällaiset ovat perusviestejä sinulta yli 13 000 viestin floodauksestasi Pokeritiedolla muille, mehukkaimmat palat on toki poistettu kun olet saanut banneja saitille toisten käyttäjien kimppuun hyökkäyksistä ja floodauksesta:

"En kyllä ymmärrä, miten sinulla jää ruokaan (ja juomaan) kolme euroa ja voit olla juoppo? Mitä tinneriä sinä vedät?"

Muut ihmiset eivät ole myöskään kovin suuresti sinua kehuneet, livenä ja muutenkaan. Tässä jotain näkemyksiä opiskelija-Dharmasta: http://www.pokerisivut.com/forum/viewtopic.php?p=2...

Muutenkin tuollainen joka puolueen kolunnut ja potkut saanut politiikan tähdenlento ei ole kovin uskottava tapaus minkään asian puolestapuhujana.

Ja sen pituinen se. Seuraavasta panettelevasta, valheellisesta, tahallaan sivupoluille vievästä tms. viestistä saat kunnian olla ensimmäinen estetty kirjoittaja blogissani.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen Vastaus kommenttiin #20

Hei Esko ja Markus.

Tämä palsta ei ole paikka henkilöiden välisten kiistojen selvittelyyn. Asioista voi keskustella, olla eri mieltä ja tiettyyn rajaan asti myös riidellä.

Ihmisten väliseen riitaan puutumme kuitenkin herkästi. Toivon jatkossa hieman rauhallisempaa debattia ja kumpaakin pidättäytymään toisen henkilön arvioinnista.

Käyttäjän MarkusDharmaBunders kuva
Markus Bunders Vastaus kommenttiin #21

Toki näin, mutta ajattelin nyt kirjoittaa tämän asian tähän, kun sitä toistetaan. Eli Esko Virrin aiemmassa kirjoituksessa, johon on linkki tässä kirjoituksessa kirjoitetaan näin:

"Suomalaisen pelimonopolin saavutukset kiteytettynä otsikkoon. Lisäksi RAY harrastaa ahkerasti virkamiesten ja poliitikkojen lahjomista. "

Ja tämä siis Uuden Suomen verkkosivulla (http://eskovirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/113417-v...). Uudella Suomella on päätoimittajan vastuu tällaisista väitteistä, jos se sallii niiden julkaisun ja tämä on jo 8.8.2012.

Minua ei niinkään kiinnosta, rikkooko Uusi Suomi tai kirjoittaja lakia vaan se, miten tällainen vaikuttaa pokerista käytävään debattiin. Uskottavuus menee herkästi.

Minä en ole missään yhdistyksessä tai pyrkimissä mihinkään, joten eipä tästä ole itselläni tämän enempää sanottavaa.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Pakko passata tähän suora lainaus itseltäni:

"Eli nollamoraalikassasta. Ehkä maailman tylyin monopoliaseman väärinkäyttö kaikessa epäreiluudessaan: addiktoiva touhu (pelihimo on vakava ongelma), globaalisti surkeimmat kertoimet ja palautusosuudet, ja ainoana perusteena valtiolle/kunnille kuuluvien töiden osittainen rahoittaminen, mutta hyvin valikoivasti ja poliittisesti."

Veikkausvoittovaroista oli kyse. Samaa paskaa raymondin kanssa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Onhan Veikkaus nostanut palautusprosenttejaan. Wikipedian mukaan Lotonkin palautusprosentti on nyt huimaavat 41,1%, kun se vielä jokunen vuosi sitten oli 39 prosenttia ja rapiat. Laillistettua ryöstöä?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lotto

Matti Pulli

Tahtoisin oikeastaan tietää, miksi RAY:n ylipäätänsä edes annetaan markkinoida ja mainostaa uhkapelejään(onko pokeri uhkapeli?), jotka muutenkin tunnetusti ovat kuluttajan kannalta huomattavan(suhteutettuna esim. ulkomaisiin toimijoihin) epäreiluja kun kyse on todennäköisyyksistä voittaa ja hävitä.

Kai tuo monipolitoiminta sitten kasaa rahaa sen verran paljon oikeiden ihmisten taskuun, että toiminnan kilpailuttaminen ei vain tule kysymykseenkään. Sääli sinänsä - ulkomaille menetetyt veroeurot ovat pitkiä ja vihreitä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Sitä tässä ihmetelläänkin. Paradoksaalisesti pelimonopolien markkinointi suorastaan räjähti käsiin, kun ulkomaisilta toimijoilta kiellettiin markkinointi Suomessa vuonna 2010.

Laihon johtama osasto jopa viime vuonna kielsi pokerimainoksia sisältävän, Virossa julkaistava Pokerilehden tuomisen Suomeen. Kumma kyllä muita pokerimainoksia sisältäviä lehtiä (Aftonbladet yms.) ei kielletty.

Mielestäni RAY ja Veikkaus päivittäin rikkovat rahapelilakia, mutta Poliisihallitus ei puutu toimintaan.

Finlex:

14 b §

Rahapelien markkinointi

Tämän lain nojalla rahapeliluvan saanut rahapeliyhteisö saa markkinoida rahapelejä ja rahapeliyhteisöä, jos markkinointi ei edistä sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja aiheuttavaa pelaamista ja jos markkinoinnilla ohjataan rahapelien kysyntää tämän lain nojalla harjoitettavaan rahapelitoimintaan. Markkinointia ei saa kohdistaa alaikäisiin. Markkinoinnissa ei saa kuvata runsasta pelaamista myönteisesti taikka pelaamattomuutta tai kohtuullista pelaamista kielteisesti. Rahapelien markkinointi on kielletty sellaisessa televisio- ja radiotoiminnassa, kuvaohjelman elokuvateatterissa tapahtuvassa julkisessa esittämisessä ja julkaisutoiminnassa, joka on suunnattu alaikäisille.

Rahapelien markkinointi on kielletty muualla kuin erityisissä pelisaleissa, pelikasinoissa ja raviradoilla, joihin pelit tai niiden myyntipiste on sijoitettu, jos peleihin on pelisääntöjen vahvistamisen yhteydessä todettu liittyvän erityinen pelihaittojen vaara. Pelaajille voidaan kuitenkin antaa tietoa edellä mainittujen pelien pelikohteista, pelipaikoista, peliehdoista, pelimaksuista, voittojen todennäköisyydestä ja voitoista.

Poliisihallituksen tehtävänä on valvoa, että rahapelien markkinoinnissa noudatetaan tämän lain ja kuluttajansuojalain (38/1978) säännöksiä. Rahapeliyhteisön on annettava vuosittain sisäasiainministeriölle ja Poliisihallitukselle selvitys rahapelien markkinoinnista.

Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä 3 momentissa tarkoitetun selvityksen sisällöstä.

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20100661

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Mielenkiintoinen case. Pari juttua tulee mieleen:

1) Yleensä peliyhtiöiden/arvontojen/jne omissa säännöissä on mainittu, että peliin eivät saa osallistua työntekijät eivätkä näiden perheenjäsenet. Ilmeisesti RAY:lla on kielletty vain työntekijöiden pelaaminen, muutenhan juttu olisi pläkkiselvä.

2) Koska perheenjäsenten pelaaminen on sallittu, mistäköhän epäily nousi siitä, että päällikkö olisi pelannut vaimonsa puolesta? Siksikö, että tämä voitti? Luultavimmin jostain on "laulettu" jotain eli yhtiöllä on pakko olla jotain lisänäyttöä sen lisäksi, että vaimo nyt vain sattui voittamaan. Tai sitten jotain käsittämättömän typerää, kuten että vaimon pokerivoitot ohjautuisivat suoraan miehen henkilökohtaiselle tilille, mikä tosin ei sinänsä vielä riitä näytöksi - onhan avioliitossa elatusvelvollisuus puolisoiden kesken ja voihan tili olla yhteinenkin.

3) Mikäli lisänäyttöä on tai myös perheenjäsenten pelaaminen RAY:n netissä on kielletty, tai asiaan liittyy jotain muuta mitä julkisuudessa ei vielä tiedetä, uskon että asia pitää käräjäoikeudessa ja potkut olivat lailliset.

Nyt olisi muuten hyvä tilaisuus ajaa kannattamaton nettipokeri alas, kun päällikkökin on irtisanottu..

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

RAY ei nettipokerista luovu, koska se de facto antaisi ulkomaisille peliyhtiöille (ja PAFfille) käytännössä täydellisen lyömäaseen RAYn monopolia vastaan. Ja nettikasinon perusteleminen ilman nettipokeria olisi entistä haastavampaa.

En tiedä tarkkaan talon sisäisiä sääntöjä, mutta toki juttu on selvä jos perheenjäsenet on mainittu tuossa tilanteessa. Muuten en usko että käräjäoikeudessa potkut menevät läpi. Ja vaikka olisi, käräjäoikeudesta välillä tulee sellaisia päätöksiä että voisivat silti todeta potkujen olevan perusteettomat tai liian rankka toimenpide. Jännä nähdä.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

PAF on muuten kaikilla mittareilla ainakin muutaman lottokupongin verran edellä monopolieduin varustettuja kilpailijoitaan. PAF palauttaa aika kivasti, tarjontaa on hyvin, pokerit toimii, asiakaspalvelu on nopeaa ja hyvää ja PAF maksaa pelaajilleen.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kyllä. Nostaisin lisäksi esille sen, että PAF on onnistunut haalimaan markkinoita ympäri Eurooppaa. Kotimarkkinat Affenanmaalla eivät paljoa liikevaihtoa tuota, mutta hyötyvät hyväntekeväisyydestä.

Uskoisin että Suomesta löytyisi muitakin PAFin kaltaisia menestystarinoita, jos nykyisestä järjestelmästä luovuttaisiin. Monopoliyhtiöistä ehkä Veikkauksella olisi myös kohtuullisen hyvät mahdollisuudet selviytyä lisenssimarkkinoilla ja laajentaa toimintaansa ulkomaille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset