Kaupunkilaiskepulin (h)ajatelmia Luo ja herättää ajatuksia ympäröivästä maailmasta

Veikkaus tuhoaa urheilumenestyksen ja RAY lahjoo poliisit

Suomalaisen pelimonopolin saavutukset kiteytettynä otsikkoon. Lisäksi RAY harrastaa ahkerasti virkamiesten ja poliitikkojen lahjomista. Molempien yhtiöiden perusta on ristiriitainen, sillä molemmat yhtiöt pyrkivät samaan aikaan omien sanojensa mukaan hillitsemään peliongelmia ja toisaalta keräämään entistä suurempia voittoja. Apuna yhtiöillä on täydellinen vastuuvapaus toimintansa ongelmista ja vielä 90-luvulla ollut täydellinen monopoliasema. Nykyään internet on tuonut asiassa hieman valinnanvaraa, mutta peliyhtiöt pyrkivät silti Kiinan keinoin sulkemaan Suomea muusta maailmasta.

 

Veikkaus puolustaa toimintaansa ja monopoliaan pääasiassa sillä, että se myöntää rahoitusta urheilulle ja kulttuurille. Todellisuudessa Veikkauksen monopoli on johtanut siihen, että suomalainen huippu-urheilu roikkuu löysässä hirressä kun yhtiö rahoittaa lähinnä lajiliittoja jotka vastineeksi kieltävät seuroilta avustusten, mainostulojen ja sponsoroinnin hakemisen. Muualla maailmassa paikalliset ja menestyvät urheiluseurat saavat tukea yhteiskunnan lisäksi myös paikallisilta, valtakunnallisilta sekä kansainvälisiltä yrityksiltä. Suomessa tämä toiminta on käytännössä melko kuollutta pieniä paikallisseuroja lukuun ottamatta. Veikkaus kätyreineen myös tehokkaasti vaientaa arvostelijansa pelottelemalla ja eristämällä heidät pois urheilumaailmastaHyväntekeväisyyttä Suomessa ei suvaita, jos sitä ei tehdä pelimonopolien kautta.

 

Katsokaa Suomen menestystä 1900-luvun alkupuolella ja nyt, kun Veikkaus on ”siunannut” olemassaolollaan suomalaista urheilumenestystä 1940-luvulta alkaen. Muutos on ollut suuri ja voimakas, mutta päinvastainen kuin mitä Veikkauksen propagandasta voisi päätellä.

 

Raha-automaattiyhdistys on aloittanut voimakkaan kampanjoinnin peliongelmien lisäämiseksi lisäämällä peliautomaatteihin mahdollisuuden maksaa kolikoiden lisäksi myös kortilla ja seteleillä. Tämän lisäksi RAY on hankkinut virkamiehiä lahjomalla luvan sijoittaa nelinumeroisen määrän uusia peliautomaatteja. Poliitikoista sentään pääsee eroon äänestämällä, mutta mitäs teet kun esiripun takana ja välillä sen edessäkin virkamiehet nauttivat peliyhtiöiden ”vieraanvaraisuudesta”?

 

Virkamiesten lahjominen onkin ehkä suurin peliyhtiöiden helmasynti. RAYn lahjominen ei toki rajoitu pelkkiin virkamiehiin, vaan myös poliitikot ja poliisit saavat osansa. Jopa pelimonopoleille hyvin myötämielinen Yleisradio on tehnyt ohjelman RAYn suorittamasta korruptiosta.

 

xxx

 

Tavallisten pelaajien kannalta RAYn ja Veikkauksen olemassaolo on kirous. Pelien palautusprosentit ovat törkeän pieniä: esimerkiksi lotossa palautusprosentti on 39. Muilla aloilla tätä kutsuttaisiin ihmisten huijaamiseksi ja riistämiseksi, mutta pelimonopolit ovat suurella rahalla ja valtavilla mainoskampanjoillaan peittäneet asian korulauseiden taakse. Peliongelmaisille ongelma korostuu kun peliautomaatteja Suomessa löytyy lähes jokaisesta kaupasta, kioskista ja ravintolasta.

 

Pelimonopolien aika on ohi. Tällä taisteltaisiin myös valtionmonopoleissa esiintyvää korruptiota vastaan.

 

Poistettu yksi Uuden Suomen ylläpidon (ja poliisihallituksen) paheksuma kappale kirjoituksesta uudelleenjulkaisun yhteydessä. Julkaistu alun perin 8.8.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Väinö Hiltunen

On todellakin mennyttä aikaa, että RAY edelleen yhdistyksenä saa piilottaa toimintansa kautta saamansa valtavat tulot. Olisi kiva tietää, mihin tarkoituksiin rahat loppujen lopuksi menevät.
Nykyisellään RAY pystyy piilottamaan eri tahojen lahjonnan sumuverhon taakse.
Veikkauksen monopolia perustellaan peliongelmaisten pelaajien suojelemisella. Ja kokoajan pyörivät massiiviset mainoskampanjat tällä hetkellä olevasta Loton jättipottikierroksesta jne. V***u mitä kaksinaismoralismia!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Jännänä puolena Suomessa on myös mainostajien ja lehtien symbioosi suhteessa Veikkaukseen. Montako kertaa olet nähnyt etusivun "uutisen" esimerkiksi Iltalehdissä tulevasta loton jättipotista? Tehokkainta mainontaa kun on se, että mainosta ei erota uutisesta.

Väinö Hiltunen

Kyllä näin. Joka viikonlopun Iltalehdestä löytyy jokin etusivun "uutinen", joka liittyy jotenkin tulevaan Lotto-arvontaan.
Näin sitä estetään ongelmapelaamista, hyvä että mediat ovat myös valjastettu saman päämäärän tavoitteeseen.

Onneksi ne jotka pelaamista harrastavat, pystyvät nykyään itse valitsemaan haluamansa pelintarjoajan. Kiitos internetin.
Siinä mielessä Veikkauksen pelimonopoliasema Suomessa on kuollut.

Ari Kemppainen

Asiaa, ihmetyttääkin se että mikäli koet tulleesi väärin kohdelluksi Veikkaus tai RAY:n toimesta sinua neuvotaan/ohjeistetaan tekemään kirjallinen valitus suoraan poliisi hallitukselle. Et siis voi hakea muutosta kokemaasi vääryyteen toisenlaisen menettelyn kautta. Ja voinee "arvata" että kun "asia" käsitellään niin pian voit huomata olevasi luokiteltu ongelmatapaus ja saat apua halusit tai et. Lopputulos on pieni-pyöreä-huone. Ja ilmainen lääkitys ongelmaasi.

Toinen asia mikä on huomioitavaa on SE että kun kyseenalaistaa Veikkauksen tai Ray:n järjestämien pelien luotettavuuden/todennäköisyyden on kuin olisi tehnyt pyhäin häväistyksen ja edelleenkin kysymyksessä on voittoa tavoitteleva yhdistys. Niille sinisilmäisille lauma hihhuleille jotka eivät kykene ajattelemaan saati ymmärtämään, muistuttaisin niistä poliisi tutkintaankin asti johtaneista epäselvyyksistä jotka jäivät kuin jäivätkin epäselviksi. Kaikki ei aina ole sitä miltä näyttää ja ihan perustietoisuuden eli älykkyyden ensimmäinen tehtävä on kyseenalaistaa kaikki.

Sitten voimmekin palata aiheeseen rehellisyys/luotettavuus, aloittetaanpa vaikka eduskunnasta. Kun suomen korkeinta laillista päätäntä valtaa käyttävässä toimielimessä tapahtuu omanedun tavoittelusta johtuen "rahastojen" anastamisia ja suurinta rikoksien tutkinta valtaa käyttävän "poliisin" kin tiedetään olevan vain ihminen. Herää kysymys onko SE mitä meidän halutaan uskovan itse totuus?

Jokainen voi miettiä mielessään että kuinka on mahdollista että kymmenien miljoonien numeroyhdistelmien joukosta ei tälläkään kertaa löytynyt kuin SE 0 tai 1 tai ehkä kerran vuodessa 2-3 tai kerran 3vuodessa se 10 oikein tulosta. Ihanko totta? Wau! Voisiko joku matemaattisesti lahjakas yksilö selittää SEN todennäköisyyden että ei koko esim: loton historiassa ole löytynyt yhtään kertaa esim: 10 oikeintulosta? Tiedossahan on että joka kierroksella pelataan satoja samoja riviyhdistelmiä, vai häviäisikö SE itse tarkoitus jos edellä mainittu asia tapahtuisi?

Entä onko mahdollista, että noin puolenmetrin korkuinen lottokone joka muuten toimii automaattisesti kuin kone tulostaisi halutun numero yhdistelmän? Onko?

Ps. Jos ei pelaa ei voi voittaa! :) Ja Suomalainen voittaa aina! :)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kyllä, olen samaa mieltä siinä että pelimonopolien asema Suomessa on melkein pyhä. Heti kun koittaa arvostella niiden toimintaa niin tulee syytösryöppy siitä kuinka arvostelija vihaa kulttuuria ja urheilua. Vastaväitteille ei haluta antaa sijaa koska faktat ovat pääasiassa pelimonopoleja vastaan (suuret peliongelmaisten määrät, heikko menestys urheilussa yms.).

Sama pätee jos RAY tai Veikkaus tekee jotain väärin eikä hyvitä ongelmistaan mitään pelaajilla, koska "hyvään tarkoitukseenhan ne menivät". Auta armias jos jokin muu peliyhtiö syyllistyy samaan.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Olen ollut itsekin mukana kivalla reissulla, jossa myös oli valvova viranomainen yhtenä kestittävänä. Tuohan on maan tapa.

Jokainen voi todeta rahapelien haitat tarkkailemalla hetken kauppakeskusten peliautomaattien käyttäjiä, siellä eläkeläismammat pelaavat viimeisiä ropojaan.

Uhkapelit ovat ikävän koukuttavia, ja onnekseni olen työssäni joutunut niiden parissa toimimaan niin kyllikseni, ettei tee mieli niiden valtaan joutua.

Suomessa rahapelien äiti, jasso (=pajatso), oli taitopeli, jossa roposilla sai kokeilla taitoaan. Nykypelit pankkikorttimahdollisuuksineen ovat jo aivan toisen luokan rosvoja, ja niiden kohdalla voidaan todellakin puhua uhkapeleistä, varsinkin pelaajien tulotaso huomioiden.

Minusta uhkapelit voitaisiin Suomessa mainiosti kieltää kokonaan, mutta eipä moinen enää ole mahdollista, koska netin suitsiminen ei onnistu. Mutta saataisiin ainakin niiden pelikoukussa olevien mummeleiden eläkerahat pelastettua heille itselleen.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tähän sopivasti vastauksena liitän keskustelukommenttini facebookissa politiikan saralla toimivalle ystävälleni, joka kysyi vaihtoehtoa nykyjärjestelmälle. Uskoisin että varsinkin tuo toisessa kappaleessa esittämäni pelikoneiden siirtäminen valvottuihin tiloihin huomattavasti kontrolloisi tilannetta:

"Tässä tarvittaisiin ensin perusteellinen pohdinta siitä, mihin pelimarkkinoiden sääntelyllä ja lainsäädännöllä pyritään. Tällä hetkellä pyrkimys sekä peliongelmien minimoimiseen että monen normaalisti julkisen sektorin tukeman alueen rahoittamiseen monopolien voittovaroista ovat täysin ristiriidassa. EU-alueella ja kansallisesti parhaiten voisi toimia kompromissina näiden toteuttamiseen lisenssijärjestelmä, joka takaa verotulot sille alueelle missä peliyhtiö on lisenssoitu ja jonka toimintaa valvoo valtiollinen mutta yhtiöistä riippumaton valvontaelin. Näistä kerätyt verovarat voitaisiin sijoittaa nuorisotyöhön, kulttuuriin ja urheiluun (joiden ruohonjuuritason rahoitus viime kädessä kuuluu yhteiskunnalle) ja hyvin menestyvät urheiluseurat ja korkeakulttuuri voisivat hyötyä yritysten sponsoroinnista. Tällä hetkellä Suomessa rahaa palaa valtavasti myös monopolien pyörittämiseen, eikä monopolien rahanjaon oikeutuksestakaan ole takeita (ja pahimmillaan niitä käytetään vastalauseiden hiljentämiseen, kuten Veikkauksen ja Valavuoren tapauksessa).

Peliongelmien hoidon suhteen ensimmäinen toimi tulisi olla peliautomaattien poistaminen kaupoista, kioskeista ja ravintoloista ja niiden siirtäminen valvottuihin tiloihin, kuten Potti-pisteisiin. Muissa maissahan on viljalti pieniä kasinoita, joihin pelikoneet on siirretty kun taas Suomessa peliautomaatit on hajautettu ja Helsingissä on tasan yksi kasino. Peliongelmat ovat myös tästä johtuen Suomessa moninkertaiset (3% vs. alle 1%) suhteessa muihin maihin keskimäärin."

Siinä olen eri mieltä että vanha Jasso olisi taitoelementiltään edes lähellä samaa tasoa esimerkiksi nykyisin tarjolla olevan nettipokerin kanssa, jossa osaavat pelaajat voivat oikeasti voittaa. Mutta olen samaa mieltä että siinä sentään ilman taitoa hävisi varmasti enemmän, mutta kyllähän jokeripokerissakin voi väärin pelaamalla hävitä vielä enemmän. Hedelmäpelit tietysti oma lukunsa, niissä taitoa ei ole yhtään (paitsi mahdolliset kierrosten välillä toimivat lukitusjärjestelmät).

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Osin jutun aiheeseen liittyen Kalle Palanderin kirpeä kommentti SLU:n toiminnasta:

http://www.hs.fi/urheilu/Palander+onnitteli+Pet%C3...

Palander on eittämättä urheilija, joka jakaa paljon mielipiteitä mutta toisaalta ei pelkää ottaa asioita esille. Hän tosin vähän lievensi kannanottoaan jälkikäteen:

http://www.hs.fi/urheilu/Palander+paikkaili+Facebo...

Veikko Vitikainen

Esko puhuu totta. Veikkauksen ja RAY:n toiminta todellakin tappaa motivaation urheilijoiden pyrkimyksiin saavuttaa parempia tuloksia.
On turha mennä haukkumaan yksittäisiä urheilijoita huonosta menestyksestä.
Nuo pöhöttyneet Veikkaus ja RAY ovat toiminnallaan suurin mätäpaise suomen urheilun edistämisessä. Ja verohallinto lyö viimeisen naulan urheilun arkkuun. Jos urheilija esim. ankaran työn ja harjoittelun jälkeen saa suorituksestaan suuren rahallisen palkkion, niin viimeistään verottaja tappaa ryöstöllään tämän urheilijan motivaation. Ikäänkuin verottaja olisi tuon loistavan urheilusuorituksen tehnyt. Tässä en puhu F1-kuskeista, heillä on omat kuvionsa, eikä heitä veikkaus eikä RAY rahoitakkaan. Ja sitäpaitsi tuo F1 ei edes ole urheilua.
Elämmehän kuitenkin Sarvikuonojen maassa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Verotus on tavallaan ongelma tilanteessa, jossa palkat ja palkkiot ovat epäsäännöllisiä. Eihän se kovin reilulta tunnu, jos tekee kymmenen vuoden aikana vaikka 300 000 euroa yhteensä tulosta urheilulla (eli 2 500 euroa kuussa) ja se jakautuu vaikka kahdeksana vuonna 12 500 euroa ja kahtena vuotena 100 000 euroa (esimerkiksi olympialaismenestys ja sitä seurannut nousuaalto). Noista kahdesta vuodesta sitten maksetaan veroa ihan hirveällä prosentilla ja kaikista tuloista yhteensäkin aika korkealla vaikka keskimäärin tulot ovatkin keskimääräisellä tasolla.

Oma lukunsa tässäkin siis Monacoon muuttaneet F1-miljonäärit, mutta niistä sittn erikseen. Puhun tuollaisista keskimäärin menestyvistä mutta ei urheilulla rikastuvista ihmisistä.

Jari Jakonen

Keskittynyt kategorisesti korruptoi ja karsii paikallisen toiminnan kulttuurinkin saralla.

Kerralla katsantokantaani muuttanut kirjoitus, kiitos.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Jos joku ihmetteli että minne kirjoitus katosi niin tuossa pitkää selvitystä: http://eskovirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114202-p...

Short story: Osui ja upposi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset